Mt 11

Csongor Kovacs
Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 1 view
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →
667/488 :1,2 Szent vagy // 517 // 547 :1,2 Lekc. Rm 5,1-6. 12-14. Txt. Mt 11, 9-21. 2022.01.30. // 134 // 704
Mi Isten terve az ember életével kapcsolatban?
Isten helyre akarja állítani az ember életét. Az egész Szentírás erről tesz bizonyságot a biblia első lapjától kezdve. Mi jellemzi az emberi életet? Megromlott kapcsolatok, megromlott kommunikáció, bizalom vesztés, hűtlenség és önzés. Ma az ember szeretné elhitetni, elhinni, hogy ezt tudatosan, odafigyelve vissza lehet építeni. Coach-ok, életvezetési tanácsadók, spirituális vezetők arra szerződnek, hogy segítenek rendbe tenni az életünket. S miközben ez a szemlélet olyan modernnek tűnik, közben szembersülünk, hogy a probléma gyökere ott van már az ember életében a bűneset óta.
A bűnesettől fogva tudjuk, hogy Isten nem bűntető Istenként keresi az alkalmat, hogy ilyen vagy olyan gonoszságunkért megfizessen. Honnan tudjuk ezt? A Szentírásból.
A bűneset óta az ember után jön Isten. Először ott az Éden kertben, amikor keresi az embert Isten, és amikor az ember a fák között rejtőzködik Isten színe elől. Ott is milyen, mondhatnánk tapintatosan jön elő Isten és kérdezi az embert. Hol vagy? Mintha Isten nem tudná hol van az első emberpár, nemcsak azt tudja, hogy hol van, de azt is tudja, hogy mit tett, hogy a kígyónak engedett. Mintha nem tudná, hogy mit követett el Ádám és Éva, hogy hogyan váltak engedetlenné, és hogyan fordítottak hátat neki, és választották inkább a kígyó által javasolt életet, életmódot. Milyen tapintatotsan kérdez Isten: hol vagy. Ma téged is kérdez: hol vagy, hol tartasz az életedben? Tudod-e azt az utat, amelyen haladnod kell, vagy elveszettnek érzed magad?
És ott van Isten tapintatos kérdése akkor is, mikor Káin meggyilkolja, agyonüti Ábelt is. Hol van a te testvéred? Nem tudta Isten, hogy mi történt Ábellel? Tudjuk jól, hogy Ábel vére az égre kiáltott… Isten tudta mi történt. De mégis kérdez, mégis megszólít, mégis szóba áll velünk. Mi Isten célja ezzel? Az, hogy a kérdését hallva magunk is őszintén válaszolunk. Mert csak a bűnvallás és a bűnbánat újtán kezdődhet el az új élet.
A mi Istenünk még a bűnt elkövető Ádámot és Évát is úgy bocsátotta el az Éden kertből, hogy ruhát készített neki. A testvérgyilkos Káin homlokára pedig Isten egy jelet rak, hogy aki látja kímélje meg az életét.
Mi hát Isten terve az ember életével kapcsolatosan? Hogy az életünk teljes legyen. És közben pedig tudjuk, hogy csak vele, Istennel lehet teljes az életünk. Jézus eljövetele ennek a helyre állítási tervnek a része. Azért jött el közénk Jézus, hogy teljes legyen az életünk, hogy ép legyen vele az életünk. Ezek a fogalmak pedig már a papi, a kultikus terminológiának a részei. Jézus megjelenése Isten népe között azt jelentette, hogy Isten eredeti szándéka szerint vissza akarja állítani az életünket.
Ennek a visszaállításnak azonban nem a törvények betartása a módja. Nem az ember tudja elérni azáltal, hogy tökéletesen megtartja a szombatot, hanem azáltal érkezünk Isten jó kedvébe, hogy Krisztus jelenik meg az életünkbe. Ő az, aki kihúzza a verembe esettet. Ő az, aki megkeresi az elveszettet. Ézsaiás próféta igéi voltak azok, amelyeket Jézus felolvasott a nyilvános működése elején. Nem székfoglaló, és nem programbeszéd, de mégis Jézus szolgálatáról rengeteg mindent elárul: “Amikor Názáretbe ment, ahol felnevelkedett, szokása szerint bement szombaton a zsinagógába, és felállt, hogy felolvasson. Odanyújtották neki Ézsaiás próféta könyvét, ő pedig kinyitotta a könyvtekercset, és megkereste azt a helyet, ahol ez van megírva: „Az Úrnak Lelke van énrajtam, mert felkent engem, hogy evangéliumot hirdessek a szegényeknek; azért küldött el, hogy a szabadulást hirdessem a foglyoknak, és a vakoknak szemük megnyílását; hogy szabadon bocsássam a megkínzottakat, és hirdessem az Úr kedves esztendejét.” Ekkor összegöngyölítve a könyvtekercset, átadta a szolgának, és leült. A zsinagógában mindenkinek a tekintete rajta függött; ő pedig így kezdett beszélni hozzájuk: Ma teljesedett be ez az írás a fületek hallatára. Mindnyájan egyetértettek vele, majd elcsodálkoztak azon, hogy a kegyelem igéit hirdeti”
Amikor tudom, hogy mi Isten terve az életünkkel kapcsolatosan akkor értem meg ezt a történetet is, és tudom, hogy miért gyógyított Jézus szombatnapon is. Mert Az Isten kegyelmének a világunkba való betörését nem szabad halogatni. Nem szabad elutasítani. Amikor megjelenik az életünkben meg kell ragadnunk. Milyen furcsa belegondolni abba, hogy mikor Jézus elhívja a tanítványait, akkor János és Jakab nem mondták Jézusnak, hogy várjon, még előbb át kell a családi tanáccsal otthon beszélni, mert mégse lehet a halászati vállalkozást egyik pillanatról a másikra csak úgy otthagyni. Ha elutasították volna, akkor nem kerültek volna a 12 közé.
Gyógyítással kapcsolatosan tudnunk kell azt is, hogy Jézus nem gyógyított meg mindenkit egész Izraelben. A gyógyításnak az élet helyreállítása volt a célja, és emellett az is, hogy aki átélte Isten kegyelméből a csodát, az tudja és hirdesse is, hogy eljött az Isten országa, megjelent Krisztusban, és benne nemcsak ez a földi életünk rendeződik, hanem Jézus által örök életet nyerünk.
Jézus teljessé akarja tenni az életünket. Szabaddá akar tenni minket. Az egyetlen cél, hogy helyreálljon az Istennel való kapcsolatunk. A gyógyítások, és halott feltámasztás pedig jelként is ott volt Isten népe életében, hogy felfogják, hogy elfogadják, hogy Isten országa eljött. Hogy Jézus Krisztus a megjövendölt Messiás.
Jézusról Ézsaiás próféta sokszor jövendöl, és talán az egyik legfontosabb jövendölése a szenvedő szolgáról szól. Ézsa 53.
Ki hitte volna el, amit hallottunk, és az ÚR karjának ereje ki előtt volt nyilvánvaló? Mint vesszőszál sarjadt ki előttünk, mint gyökér a szikkadt földből. Nem volt neki szép alakja, amiben gyönyörködhettünk volna, sem olyan külseje, amiért kedvelhettük volna.Megvetett volt, és emberektől elhagyatott, fájdalmak férfia, betegség ismerője. Eltakartuk arcunkat előle, megvetett volt, nem törődtünk vele. Pedig a mi betegségeinket viselte, a mi fájdalmainkat hordozta. Mi meg azt gondoltuk, hogy Isten csapása sújtotta és kínozta. Pedig a mi vétkeink miatt kapott sebeket, bűneink miatt törték össze. Ő bűnhődött, hogy nekünk békességünk legyen, az ő sebei árán gyógyultunk meg.Mindnyájan tévelyegtünk, mint a juhok, mindenki a maga útját járta. De az ÚR őt sújtotta mindnyájunk bűnéért. Amikor kínozták, alázatos maradt, száját sem nyitotta ki. Mint a bárány, ha vágóhídra viszik, vagy mint a juh, mely némán tűri, hogy nyírják, ő sem nyitotta ki száját. .
Ez az Isten logikája, ez az Isten terve az életünkkel kapcsolatosan. A helyettes áldozat, amikor Jézus lép oda, őt sebzik meg, ő hordja a sebeket, ő megy a halálba, azért, hogy mi élhessünk.
Related Media
See more
Related Sermons
See more