Det dere gjorde, gjorde dere mot meg

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 1 view
Notes
Transcript

Et himmelsk perspektiv over livet!

Dette er både en fantastisk tekst og en forferdelig tekst. Alt etter hva en velger å stoppe opp ved.
Jeg fikk lov å være med om årets Rettferdighetskonferanse. Der var denne teksten og versene “Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg.” oppe som et tema.
Det er nesten interessant å se hvordan en med slike tekster ønsker å finne en kjerne og et innhold en kan løfte ut og fram. Da kan en flytte fokuset fra sauer og geiter, høyre og venste, og de to utgangene de representerer med evig staff og evig liv.
Det ubehagelige er at det er ord som kom fra Jesus munn. Han som gjorde godt og møtte alle. Han som så de fattige, de utstøtte, de neglisjerte, som tok inn hos dem og ville ha fellesskap med dem. Han som gjerne løftet dem frem, og lot dem står som eksempel for de andre når Gudsrikets hjemligheter skulle forkynnes.
Kan du se det for deg når han stiller et barn foran dem?
· Matt 18,2-5 Da kalte han til seg et lite barn, stilte det midt iblant dem og sa: «Sannelig, jeg sier dere: Uten at dere vender om og blir som barn, kommer dere ikke inn i himmelriket. Den som gjør seg selv liten som dette barnet, han er den største i himmelriket. Og den som tar imot et slikt lite barn i mitt navn, tar imot meg.
Eller når han anerkjente denne «kvinnen der i byen som levde et syndefylt liv» (Lk.7,36ff). Hennes handlinger var det Jesus trakk frem.
Når den Sør-Afrikanske teologen Rene August delte sin tanker om teksten og temaet, var tekstens evighetsperspektiv og himmelhåp et viktig perspektiv som hun la som et grunnlag for sine tanker. Det kristne håpet er jo et himmelhåp - å få være der Jesus er, hvor godhet, kjærlighet og rettferdighet får gjennomsyre alt og alle.
I sitt evangelium, har jo Matteus samlet noen av Jesus taler i større avsnitt. Bergperekene kjenner vi fra Matteus 5 – 7. I kap. 13 har han samlet Lignelser om Himmelriket, og kap. 24 – 25 er også kjent som domkapitlene, eller «Jesus taler om de tider som skal komme» som Bibelselskapet har valgt som overskrift. Vi kan fort se alvoret i de fleste tekstene, og når himmel eller helvte settes opp som alternativene kan frykten bli en større drivkraft enn håpet og gleden.
Når Paulus skriver om Herrens komme, så sier han: 1 Tess 4,18 Trøst og sett mot i hverandre med disse ordene! Derfor er Paulus mer interessert at vi tar tak i det positive og bygger hverandre opp 1 Tess 5,11 Derfor må dere oppmuntre og oppbygge hverandre, som dere også gjør.
Sau eller geit!
Jo vist, så er det alvor i teksten.
Han skal skille dem fra hverandre, som en gjeter skiller sauene fra geitene,  og stille sauene på sin høyre side og geitene på sin venstre.
Flere av Jesu liknelser forteller at det som har vokst og levd sammen skal bli separert. Liknelsen om ugresset i hveten er et annet eksempel (Mt.13,24ff). Når tjeneren har oppdaget at noen har sådd ugress i hveteåkeren, er hans spørsmål om de skal sette igang og luke. Herrens svar er nei! De kan komme til å rive opp hveten, og da får en ikke noen avling. Derfor får det vokse sammen, men med innhøstningen skal det bli skilt fra hverandre.
Hveten slutter ikke å være hvete for så å bli ugress. Like lite som sauen slutter å bli sau for å bli geit.
Related Media
See more
Related Sermons
See more