10 Božích prikázaní

Biblické základy - mládež  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 49 views

10 Božích prikázaní

Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

Slido 10 Božích prikázaní.

Po každej otázke prečítať pôvodné prikázanie z Deut 5
Ja som jediný Boh, nebudeš mať iných bohov okrem mňa!
Deut 5: 6-7 6‚Ja som Hospodin, tvoj Boh, ktorý ťa vyviedol z Egypta, z domu otrokov. 7 Nebudeš mať iných bohov okrem mňa!
2. Neurobíš si žiadnu modlu!
8 Neurobíš si modlu ani nijakú podobu toho, čo je hore na nebi, dolu na zemi alebo vo vode pod zemou!
9 Nebudeš sa im klaňať ani sa nedáš nimi zotročovať, lebo ja som Hospodin, tvoj Boh! Boh žiarlivý, ktorý trestá viny otcov na synoch do tretieho i štvrtého pokolenia tých, čo ma nenávidia,
10 ale milosť preukazujem tisícom tých, čo ma milujú a zachovávajú moje prikázania.
3. Nevyslovíš meno Božie nadarmo.
11 Nevyslovíš meno Hospodina, svojho Boha, nadarmo, lebo Hospodin nenechá bez trestu toho, kto nadarmo vysloví jeho meno!
4. Zachovávaj šabbát.
12 Zachovávaj sobotný deň, aby si ho svätil, ako ti prikázal Hospodin, tvoj Boh!
13 Šesť dní budeš pracovať a konať všetku svoju prácu.
14 Siedmy deň je sobota pre Hospodina, tvojho Boha. Nebudeš konať nijakú prácu ani ty, ani tvoj syn, ani tvoja dcéra, ani tvoj sluha, ani tvoja slúžka, ani tvoj vôl, ani tvoj osol, ani tvoj ostatný dobytok, ani cudzinec, ktorý je v tvojich bránach, aby si tvoj sluha i tvoja slúžka odpočinuli ako ty.
15 Pamätaj, že si bol otrokom v Egypte a že ťa Hospodin, tvoj Boh, odtiaľ vyviedol mocnou rukou a vystretým ramenom. Preto ti Hospodin, tvoj Boh, prikázal zachovávať sobotný deň.
5. Cti svojho otca a svoju matku.
16 Cti svojho otca a svoju matku, ako ti prikázal Hospodin, tvoj Boh, aby si dlho žil a dobre sa ti vodilo v krajine, ktorú ti dáva Hospodin, tvoj Boh!
6. Nezabiješ!
17 Nezabiješ!
7. Nescudzoložíš!
18 Nescudzoložíš!
8. Nepokradneš!
19 Nepokradneš!
9. Nevyslovíš falošné svedectvo!
20 Nevyslovíš falošné svedectvo proti svojmu blížnemu!
10. Nepožiadaš! - Nebudeš túžiť po manželke/manželovi a majetku svojho blížneho.
21 Nebudeš túžiť po manželke svojho blížneho ani sa lakomiť na dom svojho blížneho, ani na jeho pole, ani na jeho sluhu, ani na jeho slúžku, ani na jeho vola, ani na jeho osla, ani na nič, čo patrí tvojmu blížnemu!‘
Po slide - Spýtať sa, kto to vie naspamäť. Ak nevedia, tak to spoločne doplniť.

Nová zmluva

Keď sa však pozrieme na tieto Božie prikázania prirodzene môže zaznieť otázka: “Platia aj pre nás?” Najkratšia odpoveď znie: “Áno, tak ako ich formuloval Ježiš Kristus”.
Pán Ježiš prišiel naplniť zákon a aj 10 Božích prikázaní, neprišiel ich zrušiť. Ježiš vo svojom učení preformuloval desatoro tak, že ho zhrnul do dvoch prikázaní: "Miluj Pána, svojho Boha, celým svojím srdcom, celou svojou dušou a celou svojou mysľou" a "Miluj svojho blížneho ako seba samého". Ježiš učil, že tieto dve prikázania zahŕňajú všetky ostatné prikázania, ktoré mali byť príkladom toho, ako má človek milovať Boha a svojho blížneho. Uvádzal aj príklady, ako tieto dve prikázania uplatňovať v každodennom živote, napríklad pomáhať tým, ktorí to potrebujú.
Pán Ježiš však nehovoril iba všeobecne, ale aj celkom konkrétne. Preto si teraz pozrieme Ježišovú formuláciu desatora.

Ježišovo desatoro

Boh je jediný Boh. Zjavil sa ako Otec, Syn a Duch Svätý. Jedinou cestou k Otcovi je Ježiš Kristus. Boh prebýva v človeku a v cirkvi cez Ducha Svätého, ktorého nám poslal. “Ja a Otec sme jedno” Ján 10, 30
Nemôžete slúžiť dvom pánom. Nemôžete slúžiť Bohu aj mamone. Mamona je bohatstvo alebo peniaze. Nedá sa slúžiť aj Bohu aj modle. Ježiš nás pozýva slúžiť jedinému Bohu: Ján 4, 23-24 Ale prichádza hodina — a už je tu —, keď praví ctitelia budú sa klaňať Otcovi v Duchu a pravde. Veď aj Otec hľadá takýchto ctiteľov. Boh je Duch a tí, čo sa mu klaňajú, musia sa klaňať v Duchu a pravde.“
Používanie Božieho mena nadarmo hovorí o úcte k Bohu respektíve o neúcte. Boh si stráži svoje meno a svoju česť. Používajme Jeho meno s úctou, ako nás učil Ježiš v modlitbe: “Otče náš, ktorý si na nebesiach, posväť sa meno tvoje!” Nech je zvelebené a vyvýšené Tvoje meno. Mat 6,9.
Ak používame Božie meno a oslovujeme Boha Pánom, konajme tiež Jeho vôľu. Ak hovoríš, že je Boh tvojím Pánom, ale nekonáš Jeho vôľu, potom to hovoríš zbytočne, nadarmo.
Matúš 7, 21 Nie každý, kto mi hovorí: ‚Pane, Pane!‘ vojde do nebeského kráľovstva, ale iba ten, kto plní vôľu môjho Otca, ktorý je v nebesiach.
Flp 2, 9-11
9 Preto ho Boh nad všetko povýšil a dal mu meno nad každé meno, 10 aby sa pri mene Ježiš zohlo každé koleno tých, čo sú na nebi, na zemi aj v podsvetí 11 a aby každý jazyk vyznával na slávu Boha Otca: „Ježiš Kristus je Pán.“
Skutky 4, 12 A v nikom inom niet spásy, lebo pod nebom niet iného mena, daného ľuďom, v ktorom by sme mali byť spasení.“
4. Ježiš vysvetlil význam šabbatu alebo sobotného dňa. Šabbat bol znakom zmluvy medzi Izraelom a Bohom, ktorá sa už nevzťahuje na cirkev Ježiša Krista v danom presnom znení. Platí v takom zmysle, ako to vysvetlil Ježiš. Ježiš je Pánom šabbátu, dáva nám pokoj, ktorý je pre to, aby slúžil človeku a nie človek šabbátu.
Rozhodne platí, že si máme vyhradzovať čas na modlitby a pôsty, na spoločenstvo a uctievanie jedine Pána, ale už to nie je tak, že v sobotu sa nepracuje a hotovo. Pretože nám Ježiš priniesol pokoj a zmierenie s Otcom a bol vzkriesený v nedeľu, prvý učeníci pochopili, že je dôležitejšie si vyhradzovať nedeľu, ako deň uctievania zmŕtvychvstalého Krista. My si to pripomíname tiež v nedeľu. Vtedy sa stretávame a vtedy si vyhradzujeme čas, tak ako prvá cirkev.
5. Matúš 15,4 - Ježiš povedal: 4 Veď Boh povedal: Cti otca a matku! a Kto zlorečí otcovi alebo matke, musí zomrieť. 5 Vy však hovoríte: Človek, ktorý by povedal otcovi alebo matke: ‚Čokoľvek, čím by som ti mal pomôcť, je obetný dar,‘ 6 ten už vraj nemusí ctiť svojho otca. Takto ste zbavili platnosti Božie slovo pre svoju tradíciu.
Pán Ježiš učí, že si máme vážiť rodičov a nikdy im nemáme zlorečiť. Zlorečiť znamená ich preklínať alebo na nich nadávať. Taktiež sa máme o nich postarať v starobe alebo v časoch, keď potrebujú starostlivosť. Nemáme si hľadať výhovorky na čo iné dáme peniaze (napríklad ako obetný dar Bohu), ale použiť peniaze na starostlivosť o rodičov.
Ježiš však jasne hlásal, že hlavná úcta a poslušnosť patrí Bohu, ak by sme si mali vybrať medzi poslušnosťou Bohu a poslušnosťou rodičom, potom máme poslúchať Boha.
Mat 10, 37 Kto miluje otca alebo matku viac ako mňa, nie je ma hoden. A kto miluje syna alebo dcéru viac ako mňa, nie je ma hoden.
6. Nezabiješ! - Ježiš povedal Mat 5: 21 Počuli ste, že otcom bolo povedané: Nezabiješ! Kto by však zabil, musí ísť pred súd. 22 Ale ja vám hovorím: Každý, kto sa hnevá na brata, musí ísť pred súd. Kto by povedal bratovi: ‚Hlupák‘, musí ísť pred veľradu. Kto by povedal: ‚Blázon‘, musí ísť do ohnivého pekla. 23 Keby si teda prinášal dar na oltár a tam by si sa rozpamätal, že tvoj brat má niečo proti tebe, 24 nechaj svoj dar tam pred oltárom a odíď; najprv sa zmier so svojím bratom a až potom príď a obetuj svoj dar.
Okrem toho, že Ježiš potvrdzuje prikázanie nezabiješ alebo nezavraždíš, pritvrzuje a zdôrazňuje prevenciu pred samotnou vraždou. Začína to hnevom, nadávkami a zlými myšlienkami, sporom. Zažeň hnev, urovnaj si spor, vyrieš si vzťahy, pozor na nadávky a zlé myšlienky, aby nemal hnev za následok vraždu. Nechajme sa viesť cestou zmierenia. Neuchovávajme si hnev. Už prechovávanie hnevu je hriech, už nadávanie je hriech, nie len samotná vražda. Ak sa hneváme alebo nenávidíme niekoho, urovnajme si spor, vysvetlime si to a snažme sa o zmierenie.
7. Nescudzoložíš - Mat 5: 27 Počuli ste, že bolo povedané: Nescudzoložíš! 28 Ja vám však hovorím: Každý, kto sa žiadostivo pozerá na ženu, už s ňou v srdci scudzoložil. 29 Ak ťa teda pravé oko zvádza na hriech, vylúp ho a odhoď od seba. Je pre teba totiž lepšie, ak zahynie jeden tvoj úd, ako keby celé tvoje telo bolo uvrhnuté do pekla. 30 A ak ťa zvádza na hriech tvoja pravá ruka, odtni ju a odhoď od seba. Je pre teba totiž lepšie, ak zahynie jeden tvoj úd, ako keby celé tvoje telo prišlo do pekla.
Boh vidí naše motívy a myšlienky, už tam začína smilstvo a cudzoložstvo. Zavrhnime už zlé myšlienky. Odstráňme a amputujme všetko, čo nás vedie ku zlým myšlienkam po smilstve a cudzoložstve, teda mimomanželskom sexe. Hriechom teda nie je len samotný akt, ale už myšlienky, ktoré nezaženieme. Hriechom je žiadostivé pozeranie sa. Vidíme, že to začína pohľadom a pokračuje v myšlienkach.
Jakub 1 14 Ale každého pokúša vlastná žiadostivosť, ktorá ho zvádza a láka. 15 Žiadostivosť potom, keď počne, porodí hriech a vykonaný hriech splodí smrť.
8. Neukradneš alebo nepokradneš! Ježiš zopakoval toto prikázanie, ktoré platí naďalej.
Ef 4,28
Zlodej nech už nekradne, ale radšej nech pracuje a vlastnými rukami zarába, aby sa mal o čo rozdeliť s núdznym.
Ježišovo učenie nie je iba o nekradnutí, ale aj o tom, aby sme sa podelili s tými, ktorí nemajú a sú v núdzi.
Varuje pred koreňom všetkého zla - láska k peniazom. 1 Tim 6: 9 Lebo tí, čo chcú zbohatnúť, upadajú do osídel pokušenia a sú pod vplyvom mnohých nerozumných a škodlivých žiadostí, ktoré ponárajú ľudí do skazy a záhuby. 10 Veď koreňom všetkého zla je láska k peniazom. Z túžby po nich niektorí zblúdili z cesty viery a spôsobili si mnoho bolestí.
9. Nevyslovíš falošné svedectvo! O klamstve a pravdovravnosti sa Ježiš vyjadril niekoľkokrát napríklad: Marek 7: 20 „To, čo z človeka vychádza, to poškvrňuje človeka. 21 Zvnútra, totiž z ľudského srdca, vychádzajú zlé myšlienky, smilstvá, krádeže, vraždy, 22 cudzoložstvá, chamtivosť, podlosť, podvody, neviazanosť, závistlivé pohľady, rúhania, pýcha, pochabosť. 23 Všetko toto zlo vychádza zvnútra a poškvrňuje človeka.“
Mat 5: 33 Ďalej ste počuli, že otcom bolo povedané: Nebudeš krivo prisahať, ale splníš Pánovi svoje prísahy. 34 Ja vám však hovorím, aby ste vôbec neprisahali; ani na nebo, lebo je Božím trónom, 35 ani na zem, lebo je podnožkou jeho nôh, ani na Jeruzalem, lebo je mestom veľkého Kráľa. 36 Neprisahaj ani na svoju hlavu, lebo nemôžeš ani jeden vlas urobiť bielym alebo čiernym. 37 Vaša reč nech je: ‚Áno — áno, nie — nie.‘ Čo je navyše, pochádza od zlého.
Ježišovi nasledovníci by mali byť ľuďmi, ktorých slová sa vyznačujú takou integritou, dôveryhodnosťou a pravdivosťou, že ostatní nepotrebujú formálne uistenie o ich pravdivosti, aby im mohli dôverovať. Stačí ich slovo.
Boh nás vedie ku pravde, ktorou je Ježiš Kristus a všetko, čo On hovorí. Tiež nás vedie, aby sme hovorili pravdu. Efezským 4, 25 Preto odhoďte lož a každý hovorte pravdu svojmu blížnemu.
10. Nebudeš túžiť po manželke svojho blížneho ani sa lakomiť na dom svojho blížneho, ani na jeho pole, ani na jeho sluhu, ani na jeho slúžku, ani na jeho vola, ani na jeho osla, ani na nič, čo patrí tvojmu blížnemu!‘
Ježiš to zhrnul v slove žiadostivosť. - V podobenstve o rozsievačovi vysvetlil, že žiadostivosť po veciach je ako tŕnie, ktoré udusí zasiate slovo. Marek 4, 18 A u iných je zasiate do tŕnia. Oni slovo síce počúvajú, 19 ale svetské starosti, mámenie bohatstva a žiadostivosť po ostatných veciach prenikajú dovnútra a slovo udusia, takže zostáva bez úžitku. Kolosenským 3, 5 - Umŕtvujte teda to, čo je vo vašich údoch pozemské: smilstvo, nečistotu, vášeň, zlú žiadostivosť a lakomstvo, ktoré je modloslužbou.

Záver

Božie prikázania a zákony nás majú viesť k uvedomeniu si našej nedostatočnosti pred Bohom, pretože nie sme schopní ich dodržať. Preto musel prísť Kristus, ktorý ich dokonale zvládol a bol spravodlivý. My získavame Jeho spravodlivosť, keď veríme v Neho, inak nemáme nádej na spásu, pretože sme porušili Božie prikázania.
Dodržiavanie Ježišových prikázaní teda nie je otázkou záslužníctva, ale lásky k Bohu. Jn 14,21
Kto prijal moje prikázania a zachováva ich, ten ma miluje. A kto mňa miluje, toho bude milovať aj môj Otec; aj ja ho budem milovať a zjavím mu seba samého.“
Keď porušíme tieto prikázania, ešte stále je tu milosť odpustenia. 1Jn 1,9
Ale ak vyznávame svoje hriechy, on je verný a spravodlivý: Odpustí nám hriechy a očistí nás od všetkej neprávosti.
Related Media
See more
Related Sermons
See more