Vertrouwen in een wereld vol onzekerheden

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 3 views
Notes
Transcript

Opener

Jari, 25 jaar, 2e keer hier
Leuk om hier weer te mogen spreken
Laten we gelijk beginnen.
Psalm 27 is mijn bijbeltekst van het jaar en die wil ik graag met jullie delen.
Ik had hem uitgekozen. De eerste preek die ik keek van dat jaar ging ook precies over psalm 27
En bij een zalvingsdienst van Hillsong aan het begin van het jaar kwam ook het woord vertrouwen weer terug.
En ik had het idee dat God wilde dat ik hierover ging spreken.

Introductie

Ik heb in 2019 1 jaar in Australië gewoond. Daarbij dacht ik dat ik een hele gewone jongen was.
In de eerste weken liep ik door een parkje en daar zaten twee jongens en ik keek 1 van hun aan en die gast zei met zo’n typisch Australisch accent: “How ya going?” Waarop ik hem aankeek en terug zei: “Yeah I’m good and you?” waarop hij niks meer terug zei en me een beetje raar aankeek.
Een andere situatie deed zich ook nog voor aan het begin toen we pauze hadden en ik mijn broodtrommeltje uit mijn tas haalde en lekker begon te eten van mijn boterham met Nutella en een soort boterhamworst. Waarop ik me ineens afvroeg waarom er een hele rij stond bij de magnetron, want dat is toch raar. Iedereen heeft toch gewoon boterhammen mee.
Uiteindelijk kwam ik erachter dat wanneer ze in Australië “How ya going” zeggen ze geen vraagteken gebruiken maar een punt. Het is namelijk gewoon een vage manier van hoi zeggen.
En ik kwam erachter dat wij in Nederland eigenlijk heel raar zijn als het gaat om lunch, want in heel veel landen eten ze gewoon de restjes op van het avondeten van de vorige dag.

De psalmen interpreteren

Zo is het ook een beetje met het lezen van de bijbel. We kunnen er niet vanuit gaan dat we de boeken die we lezen heel makkelijk kunnen snappen zonder enige voorkennis van wat we nou eigenlijk gaan lezen. En zo is het ook met de Psalmen.
Omdat we in de bijbel vaak woorden van God aan ons tegenkomen denken we vaak dat dit overal het geval is. Maar in de bijbel staan vaak ook worden naar God of over God zoals in de psalmen zo is.
Uiteindelijk zijn de psalmen gebeden en liederen tot en over God. Het mooie van de Psalmen is is dat we kunnen duiken in de geloofswereld van de schrijver. Hier kunnen we lezen over op wat voor manier de persoon die de psalm schrijft zijn geloof beleeft en mogen we een stuk meegaan in zijn situatie en hoe hij daarmee omgaat naar God toe.
De psalmen zijn een soort beleving op zich waar we in kunnen duiken en mee bezig kunnen zijn, die onze emoties en gedachtes helpt vorm te geven. Dr. Peter kreeft zegt het heel mooi:
De psalmen zijn als een oceaan die gevoed wordt door vele rivieren (schrijvers). Ze zijn er om doorheen te waden, om in te baden, om in te zwemmen, om in te surfen, om in te varen, en zelfs in te verdrinken (want zelfs de spirituele mensen gebruikten ze en hielden van ze). De psalmen zullen voor altijd bestaan.
Binnen de psalmen heb je psalmen met verschillende thema’s. Je hebt psalmen die heel bedroeft en zelfs een beetje klagend zijn. Je hebt psalmen van vreugde en van dankzegging, maar de psalm die we gaan lezen is een psalm van vertrouwen.

Introductie psalm 27

Om psalm 27 even in zijn context te plaatsen is het belangrijk om te beseffen dat David op het moment van schrijven waarschijnlijk niet in een makkelijke situatie zit. Niemand gaat een psalm schrijven waarin je zegt dat God je vijanden gaat vermorzelen op het moment dat je veilig zit. Als je veilig zit ga je waarschijnlijk prijzen of danken.
David zat in een situatie waarin er van alles om hem heen gebeurde wat het leven allemaal niet zo heel comfortabel maakt. En in Davids (we weten niet wanneer hij dit heeft geschreven) kan het zijn dat mensen hem van zijn koningsschap af wilde werpen, maar het kan ook in de situatie zijn waarin hij op de vlucht was voor Saul. Of mensen die hem wilde vermoorden. Deze situaties klinken misschien niet heel bekend, maar ook wij kunnen situaties meemaken waarin we ons kunnen laten leiden door de situatie waar we in zitten. Bijvoorbeeld als we ziek zijn of iemand in onze familie, kunnen we onze aandacht daar volledig aan kwijt raken. Of aan de politiek met alle dingen die daar spelen. Of de prijzen die alle kanten op gaan, noem maar op. Er zijn zat voorbeelden, waarop we onze focus kunnen hebben. En 9 van de 10 keer zijn die dingen niet bevorderlijk voor je leven.
Deze psalm Gaat over vertrouwen in een wereld vol onzekerheden. Hierin zien we hoe David in de situatie waar hij in zit een houding aanneemt en die houding heb ik opgedeeld in vier uitingen in zijn relatie met God.

1. David is Geankerd

Psalm 27:1–3 (HSV): De heere is mijn licht en mijn heil,
voor wie zou ik vrezen?
De heere is mijn levenskracht,
voor wie zou ik angst hebben?
2 Toen kwaaddoeners op mij afkwamen,
om mij levend te verslinden
– mijn tegenstanders en mijn vijanden –
struikelden zij zelf en vielen.
3 Al belegerde mij een leger,
mijn hart zou niet vrezen;
al brak er een oorlog tegen mij uit,
toch vertrouw ik hierop.

Verhaal

Vroeger in ons oude huis in Bodegraven, toen ik een jaar of 10 was. Als het dan tijd was om naar bed te gaan werd ik dan naar boven gestuurd. En ik was vroeger best wel bang in het donker als ik eerlijk ben. Iemand anders? Nee ben ik de enige?
Nou was het zo dat als ik dan naar boven moest we niet het licht beneden in de hal aan konden doen, dus dan rende ik altijd naar boven om zo snel mogelijk bij de knop te zijn om het licht aan te doen. En hetzelfde was zo dat als ik naar beneden ging dat ik dan een soort wedstrijdje tegen het licht deed. Dat het moment dat ik het knopje uitdeed rende ik zo snel mogelijk naar beneden om weer in het licht te zijn.

David

David wist waarover hij sprak en over wie hij dat zei. David wist namelijk als geen ander hoe hard je licht nodig hebt. Licht is een uitsluiting van de duisternis. Als er licht is kun je geen duisternis hebben. En dan moet je je voorstellen dat David een herder was die met zijn schapen meetrok over het land. En als het dan nacht was dan was licht het enige wat ervoor kon zorgen dat je kudde veilig was.
Voor David was dit licht een redding. Het is namelijk 1 ding dat je het licht kent, dat je weet dat vuur licht geeft, of dat de zon schijnt, maar het is iets anders als je weet wat de uitwerking is van dat licht. Dat je weet dat dat licht zorgt dat roofdieren minder snel dichtbij durven te komen, of dat je ze in ieder geval aan ziet komen. Dat je weet dat het vuur je ook warm houdt.
Sommige Christenen die weten van God, maar die kennen hem niet.
David Kende zijn God. David was geankerd in het kennen van zijn God.

2. David is geobsedeerd

Psalm 27:4–6 (HSV): 4 Eén ding heb ik van de heere verlangd,
dát zal ik zoeken:
dat ik wonen mag in het huis van de heere,
al de dagen van mijn leven,
om de lieflijkheid van de heere te aanschouwen
en te onderzoeken in Zijn tempel.
5 Want Hij doet mij schuilen in Zijn hut
op de dag van het onheil.
Hij verbergt mij in het verborgene van Zijn tent,
Hij plaatst mij hoog op een rots.
6 Nu heft mijn hoofd zich omhoog
boven mijn vijanden, die mij omringen.
Ik zal in Zijn tent offers brengen onder geschal van trompetten;
ik zal zingen, ja, ik zal psalmen zingen voor de heere.
1 ding! Wonen in het huis van de Heere - metafoor om met God te zijn.
David is geobsedeerd met het zijn in Gods nabijheid en in het kennen van Hem.
Een aantal weken geleden kwam er een nieuw nummer uit van 1 van mijn favoriete artiesten genaamd NF. Hij is een rapper. Geobsedeerd met zijn teksten en met zijn videoclips. 3 dagen geleden kwam een tweede nummer uit en die heb ik bijna de hele dag aan staan.
Heb je een moment gehad dat je zo geobsedeerd was dat veel van je aandacht daar naartoe ging? Ik weet dat ik nu vrij geobsedeerd ben met NF zijn nieuwe album, maar David die zegt dat hij 1 ding verlangd. Dat hij al de dagen van zijn leven bij God mag zijn. Dat is een hele andere obsessie dan mijn mini obsessie met NF. Ik ben blij als zijn nieuwe album uit komt maar ik hoef er niet mijn hele leven naar te lusiteren.
David was geobsedeerd met God en zijn aanwezigheid en in dit het interessant dat in de situatie waar hij in zit dat dit dan het centrale stuk is van de psalm. Dat in de moeilijke tijd hij 1 ding verlangd. Dat dat het gene is waar hij naartoe trekt en niet om alleen te zijn, maar ook om te onderzoeken.
Hier staat misschien lieflijkheid, maar je kunt dit woord net zo makkelijk vertalen voor heerlijkheid. Om de heerlijkheid van God te aanschouwen en ook te onderzoeken.

2 sub categorien

Die obsessie van God leid David naar 2 plekken. 1 in het kennen van God en zijn heerlijkheid en 2 in die heerlijkheid ziet hij God als beschermer.

Leert God kennen

David is daarnaast geobsedeerd met het kennen van God, en bij de voorbereiding van Deze preek kwam ik een quote tegen van broeder laurentius die 1 van de hervormers was. Hij hield zich veel bezig met de tegenwoordigheid van God. Om God niet alleen te gaan zien als God, maar ook als vriend die bij je is. Hij zei dit:
Laat het ons hoogste doel zijn om God te kennen; Hoe meer iemand hem echt kent, hoe meer iemand ernaar verlangd om hem meer te kennen. En zoals het kennen een maatstaf is van liefde, de groter onze kennis is, de groter onze liefde ook zal zijn: en als onze liefde voor God groot is dan zullen wij hem lief blijven hebben in verdriet en vreugde
Broeder Laurentius 1614-1691
Relaties en vriendschappen zullen ook beter worden op het moment dat je elkaar kent. Ik heb nog nooit meegemaakt dat hoemeer je van iemand weet hoe meer je iemand gaat haten. Er kan wel is iets zijn wat even kan schuren bij iemand, maar op het moment dat je vraagt en erachter komt wat de achterliggende gedachte is van iemand dan zul je iemand beter leten kennen.
En zo is het ook met God. Hoe meer je God leert kennen hoe meer je hem lief zult hebben.
En juis op het moment dat we God kennen, zegt Laurentius, dan zullen we hem lief hebben in onzekere tijden.

Ziet God als beschermer

5 Want Hij doet mij schuilen in Zijn hut
op de dag van het onheil.
Hij verbergt mij in het verborgene van Zijn tent,
Hij plaatst mij hoog op een rots.
6 Nu heft mijn hoofd zich omhoog
boven mijn vijanden, die mij omringen.
Nadat hij God wil leren kennen zegt hij dit, maar ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb nog nooit in de tent of in de hut van God gezeten. En ik ben ook nog niet echt door God meegenomen naar een rots op het moment dat op moeilijke momenten. Dus we kunnen wel zeggen dat dit een symboliek is die David gebruikt, maar wat bedoelt hij dan? Is het iets fysieks waar David over praat? Of is het iets geestelijks?
David weet dat God zijn redder en beschermer is. In het kennen van Gods heerlijkheid, weet David dat hij altijd veilig is. Altijd veilig in God. Dat de heerlijkheid die David opzoekt in het huis van God, dus in de aanwezigheid van God dat daar de bescherming ligt.
David is dus geobsedeerd met God’s aanwezigheid, omdat hij daardoor God leert kennen hem omdat hij in zijn aanwezigheid God’s bescherming heeft en dat hij daardoor ook mag weten dat hij beschermd is.

3. David is geadopteerd

10 Want mijn vader en mijn moeder hebben mij verlaten,

maar de HEERE zal mij aannemen.

11 HEERE, leer mij Uw weg,

leid mij op een geëffend pad

omwille van mijn belagers.

We weten wat dit betreft niet zoveel van David of dat zijn vader en moeder hem echt verlaten hebben. Maar wat we wel weten is dat dit wel een bepaalde symboliek is van teleurstelling en afwijzing. David heeft het over afwijzing van je vader en moeder, omdat dat in die tijd heel erg was. Dat je vader en moeder zeiden dat ze je niet meer willen. In deze tijd is dat natuurlijk nog steeds verschrikkelijk, maar het kan net zo erg zijn dat je partner of een goeie vriend tegen je zegt dat dat ze niet meer in je leven willen zijn, of misschien zeggen ze dat wel helemaal niet gaan ze gewoon weg. In ieder geval komen we in ons leven veel momenten tegen waarop we teleurgesteld worden door mensen. Of afgewezen worden.
Maar er is 1 iemand waarop we wel kunnen vertrouwen en dat is God. David zegt dat hij ons wel zal aannemen.
Ook hier heeft David het over iets wat in het nieuwe testament eigenlijk verder pas wordt uitgerold. Het woord wat hier gebruikt wordt door david is een woord wat iets betekent als verzamelen of naar je toe trekken. In ieder geval betekent het dat je altijd bij God mag komen.
In het nieuwe testament gebruikt Paulus ook het woord aannemen in romeinen 8:15

15 Want u hebt niet de Geest van slavernij ontvangen, die opnieuw tot angst leidt, maar u hebt de Geest van aanneming tot kinderen ontvangen, door Wie wij roepen: Abba, Vader!

De geest van aanneming tot kinderen. wat eigenlijk betekent adoptie. Dat is wat Paulus hier bedoelt.
verhaal over adoptie in het NT
Als gelovigen mogen wij weten en beseffen dat we aangenomen zijn in de koninklijke familie van God. En in die familie mogen wij vetrouwen op God als voorziener. Het is belangrijk dat we dat beseffen, dat we als Christenen opnieuw geboren zijn in een koninkrijk wat al duizenden jaren blijft staan en wat al die koninkrijken heeft overwonnen. Daar mogen we onze hoop op vestigen. Op onze adoptie daarin. En dat God nog steeds regeert en dat we in die familie altijd bij hem mogen komen en dat Hij ons niet afwijst.

4. David is geduldig

13 Als ik toch niet had geloofd dat ik de goedheid van de HEERE

zou zien in het land van de levenden,

ik was vergaan.

14 Wacht op de HEERE,

wees sterk

en Hij zal uw hart sterk maken;

ja, wacht op de HEERE.

Er zijn verschillende meningen over hoe het eerste vers vertaald moet worden. Of dat het meer een getuigenis is van David of dat het David is die dit in vertrouwen zegt dat hij de goedheid van God zal zien in het land van de levenden. Wat betekent in dit leven.
Het enige wat je daarvoor nodig hebt is geduld en vertrouwen. En misschien denk je nu wel. Ja hoor daar gaan we weer, moet ik geduld hebben. Geduld is tegenwoordig niet meer een karakter eigenschap wat veel mensen hebben, waaronder ikzelf af en toe ook. Tegenwoordig zijn er weinig dingen die ons lang laten wachten op iets. We verwachten namelijk dat iets snel gaat. En wat gebeurt er als dingen niet snel genoeg gaan, als we geen geduld hebbem? Dan gaan we kijken of dingen zelf kunnen regelen?
Ik weet niet of jullie het fenomeen Karen kennen? Vertel over karen: “Ik wil de manager spreken.”
Als dingen in onze wereld niet goed gaan, dan zijn we soms maar al te snel om naar de manager te gaan. “Ik eis dat dit weg gaat.” Maar voor God gaat alles op zijn tijd en we mogen vertrouwen dat dat de beste tijd is.
David zegt: “Misschien ziet het er nu nog niet goed uit, en ik weet ook niet waar dit goed voor is, maar ik weet dat het goed komt, omdat ik mijn God ken. En ik geloof dat hij mij zal helpen.”
Daarnaast is er moed voor nodig om op God te wachten. En dat is wat deze bijbeltekst uiteindelijk zegt. Ook in dit gedeelte zijn er verschillen over hoe je dit moet vertalen. Hier gaat de hsv wat mij betreft iets de verkeerde kant op. Ik denk dat we in vertrouwen, met moed en vastberadenheid op God mogen wachten en rusten in het feit dat het goed komt, omdat hij regeert.

Slot: Vertrouwen in moeilijke situaties

Vertrouwen, dat is waar deze psalm over gaat.
Als we deze hele psalm analyseren is het belangrijk dat we beseffen wie Hij is en wie jij bent.
Prediker 3 zegt het heel mooi:

3 Voor alles is er een vastgestelde tijd, en er is een tijd voor elk voornemen onder de hemel.

2 Er is een tijd om geboren te worden

en een tijd om te sterven;

een tijd om te planten

en een tijd om het geplante uit te trekken;

3 een tijd om te doden

en een tijd om te genezen,

een tijd om af te breken

en een tijd om op te bouwen;

4 een tijd om te huilen en een tijd om te lachen,

een tijd om rouw te bedrijven en een tijd om te huppelen;

5 een tijd om stenen weg te werpen

en een tijd om stenen te verzamelen,

een tijd om te omhelzen

en een tijd om zich ver te houden van omhelzen;

6 een tijd om te zoeken

en een tijd om verloren te laten gaan,

een tijd om te bewaren

en een tijd om weg te werpen;

7 een tijd om stuk te scheuren

en een tijd om dicht te naaien,

een tijd om te zwijgen

en een tijd om te spreken;

8 een tijd om lief te hebben

en een tijd om te haten,

een tijd van oorlog

en een tijd van vrede.

Dit stuk spreekt over de verschillende aspecten van het leven. Dat er zoveel momenten en emoties zijn waar we mee moeten dealen en dat ze allemaal oke zijn. Soms denken we dat we als Christenen maar altijd vrolijk, altijd gelukkig en altijd goed moeten zijn. Maar wat ik geloof is dat onze kracht als kinderen van God is is dat we kracht mogen vinden in elke situatie waar we in het leven in zitten.
God heeft ons zichzelf gegeven door Jezus, dat zou uiteindelijk genoeg moeten zijn.
In de eerste 3 verzen gebruikt David ook 3 keer het woord angst of vrezen. Soms is het ook een gevecht tussen geloof houden of angst hebben. Allebei die dingen zijn gebaseerd op onzekerheden. Angst voor iets is niet gegrond, maar geloof hebben voor iets is ook niet Perse gegrond, maar ik weet wel welke de betere is.
Related Media
See more
Related Sermons
See more