Wegens omstandigheden altijd geopend.

Hebreeën  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 1 view
Notes
Transcript

Inleiding

Toen ik als jochie in Dronten woonde, kwam je wel eens bij een winkel waar dan een bordje hing: “Wegens omstandigheden gesloten”. Dat kon dan echt van alles zijn: ziekte, overlijden, faillissement, noem maar op. Toen was zo’n mededeling bijzonder.
Ten tijde van Corona, was het eerste wat in me opkwambij zo’n mededeling dat het wel te maken moest hebben met het virus: horeca, sportscholen, kappers, enz.
Wat ook de reden is, de uitkomst is hetzelfde: waar je naartoe of naar binnen wil, kan niet meer. Gesloten. Onbereikbaar. Dichte deur – iets dat zelfs een term is om een gevoel te beschrijven.
Laten we kijken naar een ‘zaak’ die altijd open is, 24/7, een waarvan de eigenaar nooit slaapt of sluimert. Waar je nooit ‘voor een dichte deur staat’.
Hebreeën 4:13-16 “Niets van wat geschapen is blijft voor hem verborgen, alles is onverhuld en volkomen zichtbaar voor de ogen van hem aan wie wij rekenschap moeten afleggen. Nu wij een hooggeplaatste hogepriester hebben die de hemel is doorgegaan, Jezus, de Zoon van God, moeten we vasthouden aan het geloof dat we belijden. Want de hogepriester die wij hebben is er een die met onze zwakheden kan meevoelen, juist omdat hij, net als wij, in elk opzicht op de proef is gesteld, met dit verschil dat hij niet vervallen is tot zonde. Laten we dus zonder schroom naderen tot de troon van de Genadige, waar we telkens als we hulp nodig hebben barmhartigheid en genade vinden.”

I. De troon van genade - vrijmoedig

A. Achtergrond

Schrijver - Niet zeker. De kerkvader Origenes (AD 185-253) zei wijselijk: “Alleen God weet wie de brief aan de Hebreeën heeft geschreven.”
Datum - rond 70 AD
Doel - het bemoedigen van met name Joodse christenen die vanwege het uitblijven van Jezus’ wederkomst en hun vervolging twijfelden of ze wel de juiste keuze hadden gemaakt.
Highlights - “beter” = Jezus is vele malen meer ‘superieur’ dan de wet.

B. Context - Sleutelwoord

De schrijver van deze brief, schreef aan gelovigen die te maken hadden met beproevingen. Een tijd waarin het niet makkelijk was om te zeggen dat je volgeling van Christus was.
In plaats van de aandacht te leggen op de moeilijkheden, richt de schrijver juist de aandacht op Wie boven die beproevingen, problemen en zorgen staat: Jezus, de Zoon van God. Niet het ‘kindje in de kribbe’, maar de Koning der Koningen. Maar ook geen ‘superman’ die ver boven de werkelijkheid staat, nee juist ‘iemand als ons’: mens, van vlees en bloed zoals wij.
Jezus is de ‘hemelen doorgegaan’ een heeft plaats genomen aan de rechterhand van God, ‘die zit op de troon’. Hier wordt die troon de ‘troon van genade’ genoemd. In eerdere Engelse vertalingen staat hier mercy seat, wat wij kennen als het verzoendeksel een waar één keer per jaar de hogepriester het ‘zoenoffer’ bracht. Dat deksel (troon der genade) wees al op het offer dat ‘eens en voor altijd’ gebracht zou worden.
Het bijzondere is dat in de tijd van de tabernakel en de tempel, alleen de hogepriester in het heilige der heilige mocht komen. En dan ook nog maar één keer per jaar. Nu mogen wij daar altijd komen, en dat niet met knikkende knieën, maar met vrijmoedigheid. De nadruk ligt in dit woord op ‘moedig’. Zonder schroom, frank en vrij.

C. Illustratie – JJ en opziener

Vrijmoedig – Als tiener werkte ik bij Rinus in de boomgaard. Ik had in de Bijbel gelezen over ‘indien iemand staat naar een opzienersambt, dan begeert hij een voortreffelijke taak’. Ik dacht: dat wil ik wel. En daar heb ik het met Rinus over gehad, met als gevolg dat ik als 16-jarige jongen voor het eerst de zangdienst (de voordienst dan…) mocht doen. Dat was vrijmoedig —> ik deed aanspraak op wat er voor me klaar lag.
Vrijpostig – Toen ik twee jaar later (18) naar Jong & Vrij ging om een DTS te volgen, hadden we ter kennismaking een wandeltocht. We dachten binnendoor te kunnen gaan, maar kwamen uit bij een sloot. Er stond een boerderij met eens schuur en ik dacht: Kom, laten we een ladder lenen om over de sloot te kunnen. Niemand aanwezig, waarop ik de schuur in liep, een ladder meenam en naar buiten liep. Tien seconden later kwam er een hele kwade boer met – zo zag ik dat toen in ieder geval – hele grote handen achter me aankomen. Ik heb de ladder achter me gelaten en ben er vandoor gerend (terwijl ik ondertussen probeerde uit te leggen dat we ‘alleen maar wilden lenen’.
Dat was vrijpostig —> ik deed aanspraak op wat niet van / voor me was.

C. Toepassing

Je mag vrijmoedig naar de troon van genade! De weg is open.

II. De troon van genade – Barmhartigheid en Genade

A. Sleutelwoorden

Barmhartigheid: vriendelijkheid of goede wil jegens de ellendige en de gekwelde, vergezeld van een verlangen hen te helpen
Genade (charis) – loving-kindness (liefdevolle vriendelijkheid). Niet verdiend en toch gekregen.

B. Illustratie – JJ en Mattanja

Ik had iets gedaan en vond dat ik dat moest opbiechten bij Mattanja, mijn vrouw. Maar ik zag er zo tegenop dat ik er een hele tijd over gedaan heb om het te vertellen. Ik dacht: die wordt zo boos, die vindt dit zo erg… Maar toen ik het vertelde reageerde ze precies het tegenovergestelde van hoe ik dacht dat ze zou reageren: liefdevol en genadig.

C. Toepassing

Ik weet niet hoe jij denkt over ‘een troon’. Maar voor mij is dat vaak een plek waar de macht zit. Er is een stam waar de leden altijd lager moeten staan, zitten of liggen dan de koning. Dus als de koning ligt, kruipen de dienaren om er maar voor te zorgen dat ze lager zijn dan de koning.
Zo is de Troon van Genade niet! Je krijgt er geen veroordeling, maar barmhartigheid en en genade.

III. Troon van Genade – Hulp op het juiste tijdstip

A. Keyword

Hulp – dit woord is als het uitgooien van een lijn of ketting voor en schip in nood.
Juiste tijdstip – eukairos – well-timed, komt goed uit

B. Illustratie

Erik Hubers’s roer eraf

C. Toepassing

Je mag komen met een hulpvraag. Geen paarse krokodil!
“God will meet you in your hour of need...” – George Batson (Teacher at CBC)

Conclusie – voorbij de drempelvrees

Met Kerst zingen we vaak: Gloria in Excelsis Deo.
Daarin staat de regel: mensen van het welbehagen.
Kerst is het moment waarop we vieren dat God zijn Zoon zond naar de mensen waar Hij een welbehagen heeft. Dat is nog steeds zo! Vandaar dat het ook de Troon van de Genade heet.
Het ND plaatste laatst een artikel over een nieuwe trend in geloven: het deconstructionisme. Het ‘slopen’ van je geloof. Het gaat om het ontmantelen en uiteenrafelen van een geloof dat je altijd voor waar hield, om te kijken wat je dan overhoudt. En dan vooral: wat echt bij jou als gelovige past - voorbij kerkelijke regels, achterhaalde dogma’s, machtsspelletjes en veel te stellige dominees.
Op zich niet verkeerd om je af te vragen wat je gelooft en waarom. Maar misschien werkt het ‘beter’ om Hem te zoeken die ons hulp en genade kan geven.
Daar hangt een bordje bij – waar ik mee begon – en daar staat niet bij: Wegens omstandigheden gesloten, maar: “Wegens omstandigheden altijd geopend
Geen drempelvrees!
Related Media
See more
Related Sermons
See more