Péter - a vezetett ember

mérföldkövek Péter életében  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 4 views
Notes
Transcript

Apostoli köszöntés (állva)

Kegyelem, irgalmasság és békesség az Atya Istentől és az Úr Jézus Krisztustól, a mi Megtartónktól! Tit. 1: 4

Kezdőének (állva)

MÁV-telep:
720: 1-4
Szólsz hozzám, Istenem - (következő: Hirdetések a keresztelő után!)
Arany János u.:
807: 1-3
Áldd, lelkem, Istened

Keresztelő:

Köszöntés:
Köszöntünk benneteket abból az alkalomból, hogy elhoztátok gyermeketeket, hogy Istenünk szövetségébe befogadhassuk őt. Isten áldja meg elhatározásotokat, és adjon nektek erőt a szövetséges élethez.
Szereztetési ige:
Az Úr Jézus Krisztus feltámadása után missziói parancsot adott tanítványainak és ekkor szerezte a keresztség szentségét. A Máté evangéliuma 28. fejezetében a 18. és azt követő versekben olvashatjuk Jézus szavait:
„Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevébe, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.”
Hitvallás:
Valljuk meg Isten iránti bizalmunkat, hiszen az ő oltalmába helyezzük most a mi gyülekezetünket és benne ezt a családot és ezt a kisgyermeket is, mondjuk hát el közösen az Apostoli Hitvallást!
Nyilatkozat és fogadalom:
Kedves Szülők, Keresztszülők, Kedves Család!
Arra kérlek, hogy Isten és a gyülekezet előtt tegyetek fogadalmat, hogy gyermeketeket hitben és a református egyház közösségében fogjátok nevelni. Feleljetek a következő kérdésekre hallható szóval és lelkiismeretetek szerint:
1. Akarjátok-e, hogy gyermekeitek a keresztség által az Atya, a Fiú és a Szentlélek Isten szövetségébe, a keresztyén anyaszentegyházba befogadtassanak?
Ha igen, feleljétek: Akarjuk!
Isten áldja meg a ti elhatározásotokat!
2. Ígéritek-e, hogy gyermekeiteket úgy nevelitek és neveltetitek, hogy ha majd felnőnek, a konfirmáció alkalmával, ők maguk önként tegyenek vallást a Szentháromság Istenbe vetett hitükről a gyülekezet előtt?
Ha igen, feleljétek: Ígérjük!
Isten adjon testi, lelki erőt fogadalmatok teljesítéséhez!
Most pedig a gyülekezet tagjait kérdezem:
3. Ígéritek-e, hogy ezeket a gyermekeket szeretetben és imádságban hordozzátok és a szülőknek, keresztszülőknek minden segítséget megadtok ahhoz, hogy őket hitben neveljék?
Ha igen, feleljétek: Ígérjük!
Isten adjon erőt ígéretünk teljesítéséhez!
Imádság:
Urunk, hadd magasztaljunk téged azért, mert törődsz velünk, mert érthetetlen módon szeretsz bennünket, mert örök élettel ajándékozol meg bennünket.
Köszönjük az a sok ajándékot, amit Jézusban kaptunk. Köszönjük a tanításait, élete minden eseményét, a Bibliát, amiben ezeket leírva találhatjuk. Köszönjük azt is, hogy Jézus a mi életünknek is meghatározó szereplője, sőt, Ura lehet!
Arra kérünk, hogy ezt az ajándékot hadd adjuk át _______-nak is, hadd legyen az ő élete is a tied és örök. Urunk, arra kérünk, hogy mától, ahogy őt a te kezedbe helyezzük, hadd érezhesse a te jelenlétedet élete minden napján. Ámen.
Keresztelés:
Lara Hannadóra, keresztellek téged az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevébe. Ámen.
Patrik Dávid, keresztellek téged az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevébe. Ámen.
A gyermek megáldása:
A kegyelmes Isten cselekedje, hogy ez a gyermek növekedjen, testben, lélekben, hitben és szeretetben, Isten és emberek előtt való kedvességben. Ti pedig erősödjetek meg abban a reménységben, hogy tiétek Isten ígéretei és gyermekeiteké, akit elhívott magának az Úr, a mi Istenünk! Ámen.

Főének (állva)

- az édesanyákat, nagymamákat köszöntjük most - erre készülnek elő a gyerekek - mi közben énekeljük a ...
208: 1-3
Jöjj, mondjunk hálaszót hű szájjal és hű szívvel

Anyáknapi köszöntő

Hirdetések (ülve)

A következő hét alkalmai:
ma du. 5 órakor református egyházmegyei kórustalálkozó lesz az óvárosi református templomban
szerda este 6 órakor a bibliaiskola következő alkalma Német Dávid professzor úr vezetésével (Élet az élet után - Filemonhoz és a Thesszalokikaiakhoz írt levelek)
péntek de. 11 órakor nyugdíjasok bibliaórája
szombat este 6 órakor kóruspróba
istentiszteletek a szokott rendben
Egyebek:
könyvesasztal

Igeolvasás előtti ének (ülve)

MÁV-telep:
720: 5
Más nem tanít meg rá, csak égi bölcsességed
Arany János utca:
9: 1
Dícsérlek téged, Úr Isten

Fohász (ülve)

Őrizz engem, mint szemed fényét, rejts el szárnyaid árnyékába! Ámen. Ps. 17: 8

Lekció (ülve)

Apcsel. 10

Imádság (állva)

Igehirdetés előtti ének (állva)

MÁV-telep:
720: 6
Nagy Lelked élt, Uram, a prófétás időkben
Arany János utca:
9: 2
Tebenned, Uram, vigadok

Textus (állva)

Apcsel. 10: 15

Igehirdetés (ülve)

Ennek a történetnek két üzenetét fogalmazom most meg:
a keresztyén közösségnek bárki tagja lehet, aki Jézus Krisztust keresi és elfogadja
Gondolj arra, hogy melletted ott van egy szabad hely és oda bárki leülhet. Nem tudom, hogy kik azok, akikkel kapcsolatban fenntartásokat fogalmaztál meg, de ők is leülhetnek oda, ott helyük van. Lehet, hogy romák, lehet, hogy ukránok, lehet, hogy oroszok, lehet, hogy amerikaiak, lehet, hogy zsidók. Ha Jézust keresik és elfogadják, akkor helyük van melletted.
sőt, ha téged vezetne végig az Úr ezen a történeten, az Apcsel. 10-en, akkor valószínűleg azt mondáná az Úr, hogy fordulj oda ahhoz az idegen emberhez, fogj vele kezet, beszélgess vele, imádkozzatok együtt, tedd a kezed a homlokára és mondj áldást rá
sőt még tovább megyek, ha téged vezet ma végig az Úr ezen a történeten és éppenséggel üres a hely melletted, akkor az Úr azt mondja, hogy menj el ahhoz az idegenhez, vezesd őt ide és ültesd le! (Péter apostol valami hasonlót tett akkor, amikor Kornéliusz házába belépett)
a keresztyén közösségnek bárki tagja lehet, aki Jézus Krisztust keresi és elfogadja
Ez sokkal keményebb lecke, mint amilyennek első látásra tűnik - és sok keresztyén egyszerűen képtelen megtanulni ezt.
A másik üzenete ennek a mai történetnek pedig az, hogy Istennek különféle eszközei vannak arra, hogy akaratát megértesse velünk.
Nehéz elképzelnünk azt a szakadékot, ami zsidók és a pogányok között volt.
Ez a szakadék akkor nyílt meg, amikor a zsidó nép félreértette azt, hogy mit jelent kiválasztottnak lenni. A kiválasztottság alapvetően azt jelentette, hogy Isten őket kiszemelte egy különleges feladatra. Ők lesznek a követendő példa a népek számára, ők lesznek a népek világossága, rajtuk keresztül árad be a különféle népek közé Isten áldása. Ez munkával, szolgálattal, alázattal és engedelmességgel jár.
Nos, a zsidóság ezt félreértette. Az első lépéseket ugyan megtette, igyekezett megtartani a törvényt, de a lelkülettel egyre több baj volt, egyre inkább eltöltötte őket a faji büszkeség, sok esetben a pogány népekkel szemben táplált gyűlölet. És szép lassan a kiválasztott népből kivételezett nép lett.
Péternek meg kellett tanulnia kilépni a népe barrikádjai mögül. Le kellett vetnie a faji büszkeségét, az erkölcsi felsőbbrendűségét, a vallási kiváltságokat. És meg kellett tanulnia odalépni a korábban lenézett emberekhez, kezet fogni velük, beszélgetni velük - és ami a legfontosabb, meg kellett velük osztania az örömhírt Jézusról.
Azt kell hogy mondjam, Péter jó tanuló volt. Amit a Lélek megtanított neki, azt ő komolyan vette. Így volt ez akkor is, amikor a pogányok felé kellett közelednie.
Péter azért már egy s mást megtapasztalt a pogányok megtérésével kapcsolatban.
Nem sokkal korábban Samáriában járt, ahol kevert népség lakott. A samáriaiak zsidóknak tartották magukat, de a Júdában és a Galíleában lakók pogány emberekenek tartották őket. Nem beszéltek velük és ha lehetett, akkor még a földjeiken sem utaztak át. De amikor Fülöp diakónus elkezdte azon a vidéken is hirdetni Jézus örömhírét, akkor azt látták, hogy az emberek megtérnek. Sőt, amikor Péter rájuk tette a kezét és imádkozott azért, hogy töltse be őket a Szentlélek, akkor a Szentlélek kitöltetett rájuk.
Szóval Péter apostol tudta, hogy az Úristen erősen feszegeti azokat a határokat, amiket a zsidók olyan féltékenyen őriztek.
Most, amikor történetünk elkezdődik, Péter éppen Joppéban, egy Földközi-tengeri kikötővárosban van, egy Simon nevű tímárnál szállt meg. A bőrkikészítők zsidó rituális szempontból tisztátalanok voltak, és egy hithű zsidó nem is szállt volna meg nála, de Péter megtanulta azt Jézustól, hogy a rituális törvényeket át lehet lépni.
De az a lecke, amit a Lélek meg akart tanítani Péternek, nem arról szólt, hogy betérhet-e egy tisztátalan ember házába, leülhet-e az asztalánál, ihat-e poharából, ehet-e a tányérjából… a lecke inkább arról szólt, hogy az a pogány ember lehet-e vele egyenrangú, lehet-e vele hitbeli közösségben, a pogány ember lehet-e Isten teljes jogú gyermeke?
Péter apostol már tudta a választ: aki megkapja a Szentlélek ajándékát, az Isten családjához tartozik
amikor a samaritánusok megkapták a Szentlélek ajándékát, akkor világos volt...
de mi van a pogányokkal, az ízig-vérig pogányokkal, mondjuk a hódító rómaikkal, vajon egy római katona lehet-e az ő hittestvére?
A kérdés elsősorban az volt, hogy a Úristen hogyan hozza Pétert olyan helyzetbe, amikor megláthatja, hogy a Lélek egy megvetett római katona szívébe belép, elfoglalja azt és az a katona Isten gyermeke lesz, neki, Péternek pedig a hittestvére.
Hogyan navigálja az Úristen Pétert?
Tehát a cél az volt, hogy
Péter valahogy belépjen Kornéliusz százados házába (50 km-rel északra) - ez elég valószínűtlennek tűnhetett Péter szemében
Péter valahogy meglássa azt, hogy Kornéliusz pogány családjára és barátaira kitöltessen a Szentlélek - Péter szemében ez megint csak elég valószínűtlennek tűnhetett
Az első lépés: üzenetet küldött Isten (látomás képekben vagy szóbeli üzenet)
átvette az üzenetet
küszködött vele (az üzenet első olvasatban a kóser szabályokra vonatkozott - ha van egy szabály, ami igaz az evésre, akkor Isten ezt a szabályt felhasználhatja arra, hogy az ember felismerje, hogy az élet más területein is vannak hasonló szabályok...
az Ószövetség nagy részét mi így olvassuk (Áron két idősebb fiáról azt olvassuk, hogy idegen tűzzel mutattak be áldozatot az Úr előtt és az Úr lesújtott rájuk - elkezdünk gondolkodni azon, hogy miféle idegen tűz lehetett az… és vajon mi nem gyújtunk-e idegen tüzet Isten szolgálatában?
Péter tiltakozott, tűnődött, a látomáson elmélkedett....
nekem az Isten megmutatta, hogy egyetlen embert se mondjak szentségtelennek vagy tisztátalannak
A második lépés: az engedelmesség
az üzenetet feldolgozta ( nem elutasította, nem elfelejtette)
a követeket behívta és vendégül látta
elment Cézáreába 50 km (ez a legegyszerűbb, a legbanálisabb lépés, de itt lehet a legkönnyebben engedetlenné válni)
gondoljunk bele, ha mi kapjuk ezt az üzenetet, valószínűleg itt bukunk el _ más elfoglaltságunk lett volna
Kornéliusz öntudatlanul is erre tapintott rá: de te jól tetted, hogy eljöttél
belépett Kornéliusz házába
meg akarták hallgatni, amit rá bízott az Úr (akadékoskodhatott volna: nem bízott rám semmit az Úr) - mindazt, amire az elmúlt napokban jutott - Isten családja sokkal nagyobb, mint ahogy azt gondolta volna!
A harmadik lépés talán nem is Péteré, hanem a mienk: felismerni az arany középutat, hogy mit gondoljunk az emberekről, hogy hogyan viselkedjünk velük
elutasítsuk, mint tisztátalant (Péter kellett erről lebeszélni)
istenként imádjuk, mint ahogy Kornéliusz próbálta
Péternek kellett észnél lenni:
- nem engedte, hogy többre tartsa őt Kornéliusz, mint ami valójában
nem volt hajlandó többé lenézni Kornéliuszt, mint egy kutyát
nekem is ugyanez a kettős felelősségem van az emberekkel kapcsolatban
nem nézem le őket
nem engedem, hogy többre tartsanak, mint aki vagyok
Amikor mindez lejátszódott, akkor a Lélek kitöltetett Kornéliuszra és az övéire és Péter megértette, hogy Kornéliusz számára nemcsak tananyag - hanem testvér

Csendes perc (ülve)

Ráfelelő ének (ülve)

MÁV-telep:
826: 1
Isten élő Lelke jöjj, áldva szállj le rám
Arany János utca:
720: 6
Nagy Lelked élt, Uram, a prófétás időkben

Imádság (állva)

Úri imádság (állva)

Mondjuk el közösen az Úrtól tanult imádságot!

Felhívás az adakozásra (állva)

"Tudom, Istenem, hogy te megvizsgálod a szíveket, és az őszinteségben leled gyönyörűségedet. Én mindezt őszinte szívvel, önként adtam, és most örömmel látom, hogy önként adakozott neked néped, amely itt összegyűlt. Uram, őseinknek, Ábrahámnak, Izsáknak és Izráelnek Istene, tartsd meg örökre néped szívében ezt a szándékot és indulatot, és kösd magadhoz szívüket!" 1Krón. 29: 17-18

Áldás (állva)

Magadra hagytalak néhány pillanatra, de nagy irgalommal ismét összegyűjtelek. Túláradó haragomban egy pillanatra elrejtettem előled arcomat, de örök hűséggel irgalmazok neked - mondja megváltó Urad. (Ézs. 54: 7-8)

Záróének (ülve)

MÁV-telep:
826: 2-4
Isten élő Lelke jöjj, légy vezérem itt
Arany János utca:
723: 1-4
Szelíd szemed, Úr Jézus

90. zsoltár 1. vers (állva)

Related Media
See more
Related Sermons
See more