Handelingen 19:1-11

Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 3 views
Notes
Transcript
We zijn aangekomen in hoofdstuk 19. Even opfrissen: in hoofdstuk 18 is iets heel bijzonders gebeurd: daar verplaatste de focus van joden ( wereldwijd) naar de Heidenen- de niet Joden. Dat is dan ook de vervulling voor de roeping van de Heere God aan Paulus.(Act 9:15 Act 13:46-47 Rom 11:13 Eph3:1-3
We zien hier dat Apollos voor een tijd mocht werken als voorganger in de gemeente van Corinthe. Hij was een belangrijke persoon voor velen. Hij is de mensen daar tot zegen geweest en heeft er velen gedoopt. 1 Cor 1:12
1 Corinthians 1:12 HSV
Ik bedoel dit, dat ieder van u zegt: Ik ben van Paulus, ík van Apollos, ík van Kefas, en ík van Christus.
Hij stond bekend om zijn grote Bijbelkennis en zijn vurigheid.Act18:24-26
Terwijl Apollos in Corinthe werkte, ging Paulus door de bovenlanden en kwam daarna in Efeze aan. Dat moest ook wel, want dat had hij beloofd Act 18:21 De bijbel leert ons altijd dat ons ja ja en ons nee nee moet zijn. Onze beloften moeten betrouwbaar zijn. Natuurlijk kan het zijn dat de Heere het anders wil, maar verder moeten we trouw zijn in het nakomen van wat we beloven.
Acts 18:21 HSV
Maar hij nam afscheid van hen en zei: Ik moet beslist het komende feest in Jeruzalem vieren, maar ik zal bij u terugkeren, als God het wil. En hij voer weg uit Efeze.
Eenmaal teruggekomen kwam hij een groep discipelen tegen.

1 Is het ontvangen van de Heilige Geest belangrijk?

Het is natuurlijk heel belangrijk om ten eerste te vragen:

Wat voor discipelen zijn dit nu eigenlijk?

In die tijd was het heel gewoon dat iedere rabbi een groep volgelingen had. Leerlingen die hun meester volgden en van hem leerden.
Het is een delicaat stukje tekst waar we echt even de aandacht bij moeten houden.
Er zijn er die zeggen dat dit christenen waren die door Paulus bij toeval ontdekt werden.
Blader met me mee door Handelingen:
Acts 9:29–30 (HSV)
En hij sprak vrijmoedig in de Naam van de Heere Jezus; ook sprak en redetwistte hij met de Griekssprekenden, maar die probeerden hem te doden. Maar toen de broeders dit te weten kwamen, brachten zij hem naar Caesarea en stuurden hem vandaar weg naar Tarsus.
Acts 10:23 (HSV)
Toen riep hij hen naar binnen en ontving hen als gast. En de volgende dag vertrok Petrus met hen, en enigen van de broeders uit Joppe gingen met hem mee.
Acts 11:1 (HSV)
De apostelen en de broeders die in Judea waren, hoorden dat ook de heidenen het Woord van God aangenomen hadden.
Acts 11:12 (HSV)
En de Geest zei tegen mij dat ik met hen mee moest gaan en niet moest twijfelen. En met mij gingen ook deze zes broeders mee en wij zijn het huis van de man binnengegaan.
Acts 12:17 (HSV)
En hij gebaarde hun met de hand dat zij zwijgen moesten, en hij vertelde hun hoe de Heere hem uit de gevangenis geleid had en zei: Vertel dit aan Jakobus en de broeders. En hij ging naar buiten en reisde naar een andere plaats.
Acts 15:3 (HSV)
Nadat zij dan door de gemeente uitgeleide gedaan waren, reisden zij door Fenicië en Samaria en vertelden over de bekering van de heidenen, en zij bezorgden al de broeders grote blijdschap.
Ik kan nog wel doorgaan maar mijn punt is duidelijk. De leden uit de gemeente, die door het werk van de Heilige geest tot geloof gekomen waren, werden vaak broeders genoemd. Nu is het waar dat er Israel ( de joden) onze oudste broer genoemd worden.Denk maar aan de gelijkenis van de verloren zoon in Luk 15. dan zijn het mensen die onder het oude verbond gelovigen waren, de joodse mensen...
Er zijn er die perse willen vertellen dat dit al christenen waren. voor hen is dit tekstgedeelte bewijs dat je tot geloof kunt komen zonder de Heilige Geest te hebben ontvangen. Dit gaat tegen heel veel teksten in de bijbel in.
1 Corinthians 6:19 HSV
Of weet u niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, Die in u is en Die u van God hebt ontvangen, en dat u niet van uzelf bent?
1 Corinthians 12:13 HSV
Ook wij allen immers zijn door één Geest tot één lichaam gedoopt, hetzij dat wij Joden zijn, hetzij Grieken, hetzij slaven, hetzij vrijen; en wij allen zijn van één Geest doordrenkt.
Ephesians 1:13 (HSV)
In Hem bent ook u, nadat u het Woord van de waarheid, namelijk het Evangelie van uw zaligheid, gehoord hebt; in Hem bent u ook, toen u tot geloof kwam, verzegeld met de Heilige Geest van de belofte,
En De bijbel leert ons ook dat zij die de Geest van Christus niet hebben, Hem ook niet toebehoren.
Romans 8:9 (HSV)
Maar u bent niet in het vlees, maar in de Geest, wanneer althans de Geest van God in u woont. Maar als iemand de Geest van Christus niet heeft, die is niet van Hem.
Jude 19 (HSV)
Zij zijn het die scheuringen veroorzaken, natuurlijke mensen, die de Geest niet hebben.
We kunnen dus concluderen dat een mens tot geloof komt door het werk van de Heilige Geest die ons overtuigd Joh 16:8
John 16:8 HSV
En als Die gekomen is, zal Hij de wereld overtuigen van zonde, van gerechtigheid en van oordeel:
Dus een ware gelovige die verzekerd is en verzegeld is heeft de Heilige Geest ( en dat staat voor nu even los van de gaven en bedieningen)
Het is ook frappant dat Paulus de vraag over de Heilige Geest stelt. Hij kwam deze mensen tegen, en ontdekte in hun spreken dat zij iets misten… alsof zij in de bekering bleven hangen en het leven uit de genade misten… Misschien wel daarom dat Paulus deze vraag heeft gesteld:

Hebben jullie de Geest ontvangen toen jullie tot geloof kwamen?

Het antwoord bevestigde voor hem dat er iets niet goed zat voor wat betreft het onderwijs van de apostelen. Op een of andere manier hadden deze mannen niet eens gehoord van de uitstorting van de Heilige Geest. Dit laat ons zien hoe belangrijk het is dat je onderwijs krijgt uit de gehele schrift. Dat is ook de reden dat we door het hele bijbelboek Handelingen heen gaan. We willen geen onderwerpen schuwen, ook niet het spreken in vreemde talen en het profeteren… Wel is het belangrijk te ontdekken dat het Bijbelboek Handelingen niet perse de norm is voor ons vandaag.
Dus zeggen we op die eerste vraag : is het ontvangen van de Heilige Geest belangrijk ; JA!
Hij overtuigt ons,
Hij verzegelt ons
Hij troost ons
Hij leidt ons
Hij bevestigd in ons innerlijke leven dat wij kinderen Gods zijn.
Meteen als Paulus duidelijk wordt dat deze mensen nog niet gehoord hebben van de Heilige Geest stelt hij ze een belangrijke vervolgvraag:

Waarmee ben je dan gedoopt?

De vraag hier is niet wanneer ben je gedoopt of hoe ben je gedoopt, hoe ging dat nou en hoeveel water gebruikten ze? maar welke doop heb je ontvangen?

2 Is de Doop belangrijk?

Het antwoord op deze vraag werpt heel veel licht op deze situatie. Want meteen wordt duidelijk dat zij wel gelovig zijn, en verlangend zijn om de Heere God te volgen, maar eigenlijk simpelweg niet goed wisten hoe! Ze waren gedoopt in de doop van Johannes. Dat is Johannes de Doper, die aan het begin van de bediening van de Heere Jezus op aarde de weg bereidde voor de Zoon van God.
Hij doopte wel in de Jordaan, want daar was veel water (Joh 3:23) De mensen gingen ook onder, want er stond geschreven: Jezus steeg op uit het water(Mat 3:16 en Mar 1:10) Maar het was niet de doop die de Heere Jezus had ingesteld. Herinner je je nog hoe de Heere Jezus bij het zendingsbevel opdracht gaf om iedereen tot discipelen ( leerlingen en volgelingen) van Hem te maken?
De opdracht was: ( Mat 28:19 )
Maak ze tot leerlingen ( discipelen)
Doopt ze in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest
En leert ze onderhouden alles wat ik u bevolen heb.
Dit waren mensen die onder het oude verbond gelovig geworden waren. zich bekeerde van dode religie, maar nog niet vanuit het nieuwe verbond konden leven, want ze wisten nog niet dat er een nieuw verbond was! Ze hadden van jezus Christus gehoord, maar nog niet van zijn verzoenend werk aan het kruis van Golgotha. Het grote verschil is dat Johannes een doop van bekering preekte, maar Jezus had een andere opdracht en een andere doop meegegeven. Jezus was nog niet gekruisigd, gestorven en begraven toen Johannes doopte. Maar dat werk was nu volbracht en zo mogen wij als gelovigen uiterlijk tonen wat er innerlijk gebeurd is; namelijk dat wij:
met De Here Jezus gekruisigd zijn: Gal 2:20
Galatians 2:20
Ik ben met Christus gekruisigd; en toch leef ik, doch niet meer mijn ik, maar Christus leeft in mij; en voor zover ik nu in het vlees leef, leef ik door het geloof in de Zoon van God, Die mij heeft liefgehad en Zichzelf voor mij heeft overgegeven.
Met de Here Jezus gestorven zijn Col3:3 en 2 Cor 5:14
Colossians 3:3 HSV
want u bent gestorven en uw leven is met Christus verborgen in God.
2 Corinthians 5:14 HSV
Want de liefde van Christus dringt ons, die tot dit oordeel gekomen zijn: als Eén voor allen gestorven is, dan zijn zij allen gestorven.
Met de Here Jezus begraven zijn Rom 6:4 Col 2:12
Romans 6:4 HSV
Wij zijn dan met Hem begraven door de doop in de dood, opdat evenals Christus uit de doden is opgewekt tot de heerlijkheid van de Vader, zo ook wij in een nieuw leven zouden wandelen.
En we zijn met Hem opgewekt.
opdat we in nieuwheid des levens zouden wandelen
Colossians 2:12 HSV
U bent immers met Hem begraven in de doop, waarin u ook met Hem bent opgewekt, door het geloof van de werking van God, Die Hem uit de doden heeft opgewekt.
Op de tweede vraag kunnen we net als op de eerste vraag antwoorden: Ja! Hoe staat het met jou en u? U kunt geloven, en naar de kerk komen, maar bent u gedoopt? Heeft u uw geloof al openlijk beleden? Binnenkort beginnen we weer met een cursus voor doop en belijdenis. We hopen dat u zich daar ook bij aanmeld. Niet voor toegang tot de school, maar omdat Gods woord het van ons vraagt.
Dat brengt ons natuurlijk bij de laatste vraag.

3 Is gehoorzaamheid belangrijk?

Ongeveer 12 mannen werden in Efeze gedoopt. De Geest vervulde hen en veranderde hen positioneel van mensen die deelachtig waren aan het oude verbond in mensen die mochten leven onder het nieuwe verbond, een verbond van het vergoten bloed van de Heere Jezus. (1 Cor 11:25)
Onder het oude verbond hing het af van werken van de wet, maar onder het nieuwe verbond rusten we op het volbrachte werk van de Heere Jezus Christus. Hoe is dat bij u? Waar verwacht u uw heil van? van wat u allemaal doet voor Hem? van uw uw wekelijkse kerkbezoek? van uw bezittingen of positie in deze wereld? U kunt het zelfs zoeken in de rituelen van de kerk; avondmaal en belijdenis doen en liederen zingen en bijbelteksten kennen… Ik kom ze tegen hoor; die willen alles doen, daarin denken ze hun redding te vinden… Soms roepen ze de dominee erbij voor de meest spannende en moeilijke momenten… en als het dan fijn is geweest denken ze dat het in orde is… alsof het iets is dat je af kunt vinken van je to do list...
Allerlei offers willen mensen brengen waarbij ze denken dat ze het op een akkoordje kunnen gooien met God… ik heb nou toch alles gedaan wat u vraagt: wat kunt u nou nog meer van me verwachten....
Dat is trouwens onder het oude verbond niet anders als onder het nieuwe verbond. Werkheiliging, zelfrechtvaardiging.. Het zit er nou eenmaal in he, zelf iets te doen… Vaak een houding die we hebben. Wij doen wat we kunnen en God moet het maar aanvullen tot Hij tevreden is… Maar zo werkt het niet. Als je hart niet verbroken is, je je niet helemaal overgeeft… je je op Hem en Zijn genade werpt… dan heb je werkelijk niks.
Zie zegt de Bijbel ons: 1 Sam 15:22
1 Samuel 15:22 (HSV)
Maar Samuel zei: Heeft de heere evenveel behagen in brandoffers en slachtoffers als in het gehoorzamen aan de stem van de heere? Zie, gehoorzamen is beter dan slachtoffer, opmerkzaam zijn beter dan het vet van rammen.
Het zit hem niet in al onze werken, en als je offers… Het zit hem in die overgave en het vertrouwen, het geloof in Hem...
We zien een groot verschil in hartgesteldheid. Twee verschillende groepen mensen. Mensen in de synagoge en die twaalf mannen die discipelen van Johannes de doper waren geweest. Beiden onder het oude verbond. Maar hierin ligt het verschil.
De ene groep verlangde meer van de Heere te ontvangen. Zij zeiden bij zichzelf:
Wat we hebben is niet genoeg,
Wat we weten is niet voldoende en
Wat we aangeboden krijgen kunnen we niet afwijzen.
De andere groep verdroeg Paulus voor 3 maanden lang.
Hij had er al eerder gepreekt op zijn vorige zendingsreis en toen hadden ze hem gevraagd om te blijven. Maar Hij moest weg naar Jeruzalem en beloofde weer terug te komen (Act 18:19-21) Nu was hij teruggekomen. De twaalf mannen vergezelden hem in de synagoge voor die drie maanden. Men kon zien wat er veranderd was in de levens van deze mannen. Ze hoefden alleen maar te kijken hoe Jezus Christus met de dag meer zichtbaar werd in hen. Want dat is een van de bewijzen dat de Heilige Geest in je woont. Maar de mensen daar werden verhard en bleven ongehoorzaam. Hierin ligt echt een belangrijke les lieve broeders en zusters.
Toen Elia op de berg Karmel riep hoelang hinken jullie nog op 2 gedachten (1 Kin 18:21), antwoordde het volk hem niet 1 woord!… geen reactie. Maar vergeet nooit lieve mensen, geen reactie is ook een reactie… God roept ons, Hij zoekt ons: Mens waar ben je! En er is geen excuus om niet te reageren. Wellicht weet u niet hoe te reageren, dat kan, maar zeg dat dan maar tegen Hem, en vraag maar om hulp. Maar er ligt een les in voor ons om mee te bewegen met de Heere! Petrus roept ons op om onszelf te laten gebruiken als levende stenen(1 Pet 2:5)
Deze mensen hoorden iedere week de boodschap van God. Iedere week ging de schrift open, en deden ze er precies niets mee. Ze vonden het best wat ze hadden, ze wilden geen verandering, geen nieuwe leer en nieuwe dingen. Ze kwamen en zaten en waren niet in beweging te krijgen. Nou ja, niet voor de Heere. Want de Duivel kreeg ze wel aan de gang. Ze begonnen kwaad te spreken. Dat is sowieso een duivelswerk. Dat is het gevaar als je geen gehoor geeft aan de oproep van de Heere om bruikbaar te worden in Zijn koninkrijk. Dan pakt de Duivel zijn kans en maakt je tot een instrument in zijn handen. Ze spraken kwaad van de weg van de Heere.
Weet je wat dat betekend: Dat ze precies deden wat hun voorvaderen deden: bij het manna: wij walgen van deze flauwe spijs. We willen wat anders. De Here Jezus was niet genoeg voor hen.
Zo zijn ze er vandaag ook! Die blijven komen zonder ooit veranderd te worden. Trouwens, een helder teken van de eindtijd hoor lieve broeders en zusters! 2 Tim 3:7
2 Timothy 3:7
die zich te allen tijde laten leren zonder ooit tot erkentenis der waarheid te komen.
Het directe gevolg: Paulus ging er weg. De man die het Woord van redding had trok zich terug. En zij die levend geloof hadden vertrokken ook! Toen bleef er geen voorbeeld en geen betrouwbaar woord meer over. Ze hadden hun eigen glazen ingegooid. Ze bleven in een onveranderde gemeente zitten.
Ik heb me altijd verbaasd dat er kerken zijn waar tientallen mensen wekelijks samenkomen, wekelijks gaat de bijbel open en er veranderd niets in deze mensen levens… Ook hier op Aruba! Waar levend gelovigen wegtrekken, en de oude garde onbeweeglijk blijft zitten. En kijk maar naar ze: je ziet dat ze ook nog eens gebruikt worden als instrument in de handen van de duivel. Het is toch vreselijk als je dan na een leven lang in de kerk gezeten te hebben alsnog moet vallen in de handen van de levende God?! (Hebr 10:31) Dat je na aangeboden genade afgewezen te hebben, voor Zijn troon komt.
Ook op de derde vraag: Is gehoorzaamheid belangrijk? kunnen we volmondig antwoorden met Ja!
Ziet u hoe belangrijk het is om Gods Woord te gehoorzamen. Om gehoor te geven aan de roepstem van de Heere. En om als u Zijn stem hoort niet uw hart te verharden, maar laat u leiden( Psalm 95:4 berijmd)
Gelooft het evangelie, en laat u er levenslang en stervensdiep door troosten.
Halleluja Lof zij het Lam
Amen
Related Media
See more
Related Sermons
See more