Opdragen Yara Offringa

Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 2 views
Notes
Transcript

Inleiding

Lieve broeders en zusters,
vanmorgen komen we samen rondom het woord van de Heere God. Dat doen we wekelijks. En iedere keer wanneer de Bijbel open gaat, dan geeft de Heere God ons zijn Woord. U hoort mijn stem, maar de boodschap die we lezen zijn puur de woorden van de Heere God. Vandaag aan de dag zitten we er ontspannen bij, we luisteren en lezen mee. Maar de werkelijke vraag is: begrijpen wij dat dit een heilig moment is? God spreekt. De God die niet gezien kan worden met het blote oog, laat van zich horen. Hij geeft als het ware een teken van leven. We hebben ook gelezen dat Hij vanuit de Hemel spreekt. Dat is Zijn woonplaats. Een heilige plek, waar niets werelds of zondig binnen kan komen...
We komen binnen in de geschiedenis van Het volk Israel. Ze hadden het nodig dat Mozes de geboden van God nog eens herhaalde. Het was nog niet heel lang geleden dat zij zelf bij de Berg Horeb hadden gestaan ( Ex 20). En de Berg was gehuld in donkere wolken en duisternis. En het had gedonderd en gebliksemd. Het hele volk beefde van angst, zo hevig was dit onweer. Vroeger zei men het vaak wanneer het onweerde: Sssst, De Heere God spreekt. Dan ging de radio of tv uit en luisterde men naar het gedonder en geraas… Indrukwekkend, beangstigend soms… Want als het te dichtbij komt en het raakt je.....
Mozes zegt: Weet je nog: God heeft tot ons gesproken, niet tot onze voorvaderen, het is niet iets van de geschiedenis, maar tot onszelf heeft het geklonken. En weet u nog wat uw reactie was op dat spreken van God? ( Deut 5:24)
Deuteronomy 5:24 (HSV)
En u zei: Zie, de heere, onze God, heeft ons Zijn heerlijkheid en Zijn grootheid laten zien en wij hebben Zijn stem gehoord vanuit het midden van het vuur; vandaag hebben wij gezien dat God met de mens spreekt en dat deze in leven blijft.

Het verlangen van de Heere God/ een ontmoeting met God

God heeft niet onze dood voor ogen! God -hoewel Heilig- verlangt ernaar om zich bekend te maken en contact te hebben met u en jouw en mij. Hij zoekt ernaar om in contact te zijn met Yara.
God zag in dat volk Israel heus wel dat ze er steeds bij de les gehouden moesten worden. Als er nood kwam: honger of dorst, dan klaagden ze steen en been, dan riepen ze tot Mozes en tot God. En God antwoordde en hielp en voorzag. Niet omdat zij vanuit de juiste motivatie vroegen, of het perfecte gebed baden. NIet omdat ze voldoende zonde besef hadden en punten hadden gescoord bij de Heere God. Nee, omdat Hij van nature trouw is. (2 Tim 2:13)
2 Timothy 2:13 HSV
Als wij ontrouw zijn, blijft Hij getrouw. Hij kan Zichzelf niet verloochenen.
Je ziet het Hem doen: steeds wijkt dat volk af. Ze zien wonder na wonder, teken na teken, maar ze vergeten hem bliksemsnel weer. En dan gaan ze verder met hun eigen leven. Het is immers druk genoeg en als het toch loopt in je leven, wat heb je dan voor nood om hulp te zoeken bij God. Als je het zelf kan waarom dan moeilijk doen… Waarom afhankelijk zijn… En dan gaat het weer mis, en dan weten ze Hem te vinden. En dan laat Hij iedere keer zijn barmhartigheid zien.
En we hebben in Deut 5:29 gelezen wat Zijn grote verlangen is… wat zijn bedoeling is...
Deuteronomy 5:29 HSV
Och, hadden zij maar zo’n hart, om Mij te vrezen en Mijn geboden alle dagen in acht te nemen, opdat het hun en hun kinderen voor eeuwig goed zou gaan!
Gods verlangen is dat ons hart veranderd wordt. Sinds Adam en Eva verleid werden tot ongehoorzaamheid aan God, tot rebellie ( in opstand komen tegen Gods plan) is heel de schepping in de zonde gevallen. Iedereen die uit Adam en Eva voortgekomen zijn hebben een hart dat uit zichzelf een andere weg kiest dan de weg van God… Je ziet het bij kleine kinderen al: je roept ze om te komen, en ze rennen weg… je verbied ze om iets van de tafel te pakken en juist dat doen ze… En naarmate ze groter worden is het niet anders. Dus opvoeding kan een beetje helpen de symptomen te bestrijden, maar het hart is niet veranderd.
En je ziet in de tekst wat de Heere God er zelf over zegt: Ach… hadden ze maar een hart dat anders was dan het hart dat ze hebben.
Het eerste dat God graag veranderd ziet in het hart van de mens is :
Een hart dat om mij te vrezen
Nu hoor ik u denken: Wat is dat voor een God die wil dat we bang voor Hem zijn? Maar dat is niet de betekenis van het woord hier.
De Bijbel gebruikt talloze woorden om angst aan te duiden. Het wordt dat hier gebruikt wordt betekend eigenlijk iets als eerbied en ontzag. En dat ontzag moet voortkomen uit het zien hoe God is. Luther heeft wel eens gezegd dat we als natuurlijke mensen ( dat wil zeggen wanneer ons hart nog niet veranderd is, geen volmaakte eerbied voor God kunnen hebben. Wel angst of aversie, maar geen eerbied. Eerbied voor God komt dus voort uit een juist Godsbeeld. En dat juiste Godsbeeld krijgen we door naar de Heere te kijken en Hem te leren kennen. Dat doen we natuurlijk door de schrift; de Bijbel. De Bijbel leert ons op verschillende plaatsen dat de Vreze des Heeren: dat ontzag dus; het begin is van de Wijsheid. (Ps. 111:10 )
Psalm 111:10 (HSV)
De vreze des heeren is het beginsel van wijsheid, allen die ernaar handelen, hebben een goed inzicht; Zijn lof houdt voor eeuwig stand.
Het tweede dat God verlangt is:
Mijn geboden alle dagen in acht te nemen
Nu hebben wij net aan het begin van de dienst de 10 geboden gelezen. Dat is me nogal wat! En ik hoor je denken: dominee, de meesten lukken me wel hoor! Ik heb nog nooit iemand vermoord, en nog nooit overspel gepleegd. Ik ben al jaren gelukkig getrouwd dus dat gebod van echtbreken heb ik ook afgevinkt. Stelen doe ik ook niet en begeren is me volkomen vreemd. Maar laten we eens kijken wat Jezus zei toen hij de wetten niet naar de letter volgde maar naar de Geest van de Wet uitlegde hoe het zit: Mat 5:28
Matthew 5:28 HSV
Maar Ik zeg u dat al wie naar een vrouw kijkt om haar te begeren, in zijn hart al overspel met haar gepleegd heeft.
1 John 3:15 (HSV)
Ieder die zijn broeder haat, is een moordenaar;
1 John 4:20 (HSV)
Als iemand zou zeggen: Ik heb God lief, en hij zou zijn broeder haten, dan is hij een leugenaar.
U begrijpt het al, volgend de woorden van de Heere Jezus zijn we vandaag allemaal liegende overspelige moordenaars geworden. Het blijkt dat wij uit onszelf die wet niet kunnen houden, zelfs al zouden we ons best doen. Paulus zegt hierover, wat ik wel wil doen doe ik niet en wat ik niet wil doen doe ik juist wel, ellendig mens dat ik ben (Rom 7:24)
De Heere Jezus heeft alle geboden samengevat in 2 geboden! Oh gelukkig hoor ik u zeggen: 2 geboden, dat kan ik nog wel aan. Dat moet toch wel lukken. Laat maar horen, welke twee zijn dat?!
We vinden het in Matt 22:37-40
Matthew 22:37–40 HSV
Jezus zei tegen hem: U zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dit is het eerste en het grote gebod. En het tweede, hieraan gelijk, is: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. Aan deze twee geboden hangt heel de Wet, en de Profeten.
De Heere God heeft in deze twee geboden heel het oude testament samengevat, zowel de wetten als de profeten. Het rust allemaal op deze twee geboden. Maar we hoeven niet lang te kijken om eerlijk tot de conclusie te komen dat ook deze twee geboden helemaal niet lukken uit onszelf. Want God liefhebben met alles dat in ons is, druist in tegen ons eigen egoistische hart. En zeker in de tijd waarin wij leven, want vandaag aan de dag meer dan ooit is het : Me myself and I. En dan dat tweede gebod, onze naasten als onszelf. Nou lukt dat nog met je kinderen: die heb je lief met iedere vezel in je lijf. En met je man of vrouw, daar ben je gek op. Das niet zo moeilijk om die lief te hebben, maar nou die choller op de straat die steeds maar zijn bij elkaar gebedelde geld verbruikt aan drugs. En die politicus die steeds maar weer zijn beloften verbreekt. En wat dacht je van die vervelende collega die steeds over jouw rug om zichzelf opwerkt. De buurman die steeds maar zit te zaniken over de prullenbak buiten of je barbecue die te vaak aanstaat. Om nog maar te zwijgen van die vuilak die je fiets gejat heeft. Liefhebben als jezelf, hoe dan?!
Wee weten het nu wel, het lukt ons niet om aan goed verlangen of eis te voldoen.
En nou vraagt God van ons om alle geboden altijd in acht te nemen! Onmogelijk! zie je wel, Hij speelt met ons! Dat is toch niet eerlijk, dat God iets van ons verlangt wat wij niet kunnen.

De bedoeling van de Heere God

Dat brengt ons bij het volgende punt: Gods bedoeling. Want Hij kent ons en weet wat voor maaksel wij zijn. Hij maakte u en mij, Zijn ogen zagen Yara’s vormeloze begin al in de buik van Nienke. En bij iedere vezel van haar wezen, was Hij betrokken. Job zegt hierover: Uw Handen hebben mij gevormd en gemaakt!(Job 10:8) Hij kent ons beter dan dat wij onszelf kennen. Hij weet dat wij niet op Zijn niveau kunnen komen uit onszelf. Hij weet het dat ons hart ons bedriegt. ( Jer 17:9) Daarom dat Hij ons heeft beloofd dat hart in ons te veranderen. Ezk 11:19-20
Ezekiel 11:19–20 (HSV)
Ik zal hun één hart geven en een nieuwe geest in uw binnenste geven. Ik zal het hart van steen uit hun vlees wegdoen en hun een hart van vlees geven, zodat zij in Mijn verordeningen gaan en Mijn bepalingen in acht nemen en die houden. Dan zullen zij Mij een volk zijn, en zal Ík hun een God zijn.
De Heere God verlangt niet alleen van ons dat wij Zijn wil doen, Hij maakt het ook mogelijk voor ons. Hij geeft ons een hart dat Hem wel kan en wil volgen.Hij wil maken dat wij hem gaan vrezen: Ontzag gaan hebben voor Hem: Jer 32:40
Jeremiah 32:40 HSV
Ik zal een eeuwig verbond met hen sluiten, dat Ik Mij van achter hen niet zal afwenden, opdat Ik hun goeddoe. En Ik zal Mijn vreze in hun hart geven, zodat zij niet van Mij afwijken.
Dat oude verbond werkt net als ons stoplicht.We weten rood is stoppen, en groen is doorgaan. De moeilijkheid voor ons ligt in oranje. Want de letter van de wet zegt: als je kunt moet je stoppen, maar als dat niet meer mogelijk is mag je doorrijden. Ons hart zegt hier: Gas op de plank, doorgaan, net voor rood voorbij zijn… Ons hart maakt dat we effe extra hard op het pedaal gaan staan.
Daarom zegt de Heere hier ik zal een nieuw verbond sluiten dat eeuwig duurt. Dat nieuwe verbond kwam met de Heere Jezus.
Prediker zegt: Pr 8:13
Proverbs 8:13 (HSV)
De vreze des heeren is het kwade te haten.
Dat kan alleen maar met een nieuw hart dat ingericht is zoals God het wil. En weet je wat nou zo mooi is? Onder dat oude verbond, toen het volk alleen maar bij God kwam als ze iets nodig hadden, liet de Heere ze toen staan? Zei Hij toen: Je komt maar halen en bedelen en als ik je hebt gegeven vergeet je me direct weer?!! Laat eerst maar zien dat je het meent!? Nee, Hij gaf ! Zo barmhartig en genadig is de Heere. Groot van goedertierenheid en geduld. Hij nam het ze niet kwalijk, maar tegelijkertijd verlangde Hij naar meer. Daarom dat Hij ons beloofde verandering te brengen. Daarom al die beloften over een nieuw hart en een nieuwe Geest en een nieuw innerlijk en een nieuw verbond. En als we dat nou hebben, dan veranderd er iets in ons en onze relatie met de Heere God. Dan is het zoals Hij het bedoeld heeft.En wanneer we Hem echt vrezen( dat is echt ontzag hebben) beginnen de zegeningen ook te stromen: want de Bijbel leert ons in Ps 34:11-12
Psalm 34:11–12 HSV
want wie Hem vrezen, hebben geen gebrek. Jonge leeuwen lijden armoede en honger, maar wie de heere zoeken, hebben geen gebrek aan enig goed. Kom, kinderen, luister naar mij,
Dat wil je toch? Hier verlang je toch naar? Geen gebrek aan enig goed! Een God die altijd hoort, die er altijd voor je is, die met je is! Dit wil je toch ook voor je kinderen, voor Yara. Of voor je kleinkinderen. Dit is toch waar je voor bid?!
Dan hebben we nog 1 vraag over: de belangrijkste voor vandaag: Hoe kunnen we dat krijgen? Hoe krijg ik dat nieuwe hart? Hoe kan ik wandelen

Het middel van de Heere God

Het middel voor een nieuw hart, is geen ding. Het is een Persoon. God wilde zich verzoenen met de mensen en heeft toen een Middel-aar gestuurd.Hij wist dat de kloof tussen Hemzelf en ons mensen groot was. Onder dat oude verbond had God profeten gestuurd, maar deze werden genegeerd, en zelfs gehaat, en gedood! Het hart van de mensen zat in de weg. Maar God had al voorzegt van het begin af dat Hij de Redder van deze wereld zou sturen. De verlosser van de zonden, de bevrijder van ons boze hart. Hij zond Zijn Zoon. Jezus Christus kwam in de wereld om ons een nieuwe kans te geven.
Weet u nog wat Nicodemus vroeg: Wat moet ik doen om het eeuwige leven te ontvangen? U moet opnieuw geboren worden. Een ieder van ons moet opnieuw geboren worden, zodat we een nieuw leven mogen ontvangen met een nieuw hart. Door alle profeten heen had God beloofd dat Hij ons een nieuw hart zou geven. Dat is alleen mogelijk door het volmaakte werk van de Heere Jezus Christus. Door Hem alleen is het mogelijk dat we een nieuw hart en een nieuw leven krijgen.
Hij zond Zijn zoon opdat een ieder die in Hem geloofd, dat wil zeggen vertrouwen heeft, niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft. Als je een ijsje wilt, zul je naar de ijswinkel moeten gaan, en als je een nieuw broek wilt zul je naar de kledingwinkel moeten gaan.cEn als je een je dorst hebt en je wilt een biertje, dan zul je naar de beachbar moeten gaan: Daar kun je kopen wat je maar wilt. Zo mogen wij ook kopen zegt de Bijbel. Misschien zegt u nu: Ja maar dan moet je toch iets hebben om te kunnen kopen. Je moet toch iets hebben om dat van de Heere te verkrijgen? Niks daarvan! Jesaja Isa 55:1 zegt ons:
Isaiah 55:1 (HSV)
O, alle dorstigen, kom tot de wateren, en u die geen geld hebt, kom, koop en eet, ja, kom, koop zonder geld, zonder prijs, wijn en melk.
De Heere weet dat we niks hebben om onze redding te kopen. Die redding is veel te kostbaar, dat is niet te koop met onbenullige dingen zoals geld. 1 Pet 1:18-19
1 Peter 1:18–19 HSV
in de wetenschap dat u niet met vergankelijke dingen, zilver of goud, vrijgekocht bent van uw zinloze levenswandel, die u door de vaderen overgeleverd is, maar met het kostbaar bloed van Christus, als van een smetteloos en onbevlekt Lam.
Je kunt het alleen maar krijgen als je naar hem toegaat. Komt tot de wateren… Komt tot de Heere Jezus… Komt allen tot Mij heeft Hij gezegd! Mat 11:28.
En dan? Wat als we komen en teleurgesteld worden? Als we komen en Hij zegt: Jij niet!....
O lieve mensen begrijp je het dan nog niet? Hij wil niemand een strobreed in de weg leggen! Toen de discipelen de Kinderen tegenhielden, riep Hij tot ze: Hou ze niet tegen, laat ze komen! Uit de weg jullie. Uit de weg jullie betweters en dominees, uit de weg jullie vroom gepeupel, uit de weg jullie Farizeeën en schriftgeleerden, uit de weg ieder die denkt iets te zijn of iets te weten. Laat ze begaan, laat ze tot Mij komen! Hij verlangt ons te ontmoeten. Hij verlangt ons te veranderen, Hij verlangt ons te redden! En voor de zekerheid: Hij belooft ons zelf: Joh 6:35
John 6:35 (HSV)
Ik ben het Brood des levens; wie tot Mij komt, zal beslist geen honger hebben, en wie in Mij gelooft, zal nooit meer dorst hebben.
John 6:37 (HSV)
wie tot Mij komt, zal Ik beslist niet uitwerpen.
En weet je nou wat het heerlijke is: Dat vooruitzicht! die belofte aan het einde van vers 29: opdat het hun en hun kinderen voor eeuwig goed zou gaan!
De Heere God wil ons in de Heere Jezus een nieuw hart geven zodat het ons en onze kinderen eeuwig goed zou gaan! Hoor je dat Quincy, Nienke, zodat het jullie en Yara en wie je ook nog uit de hand van de Heere mag krijgen, wel zou gaan. daar kan geen verzekering en geen spiritualiteit tegen op. Alleen de Heere Jezus kan ons dat geven.
Zo mogen we vandaag leren dat God tegen ons spreekt door Zijn Woord om ons te zegenen. We hoeven niet bang te zijn, maar mogen dankbaar onze handen en onze harten openen en ontvangen wat God ons wil geven. Dan alleen gaat het ons voor eeuwig goed; dat wil zeggen, hier op aarde, en voor wat er na dit leven komt.
Amen!
Related Media
See more
Related Sermons
See more