De basis voor vertrouwen!

Bemoediging vanuit de Psalmen  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 4 views
Notes
Transcript

Inleiding

Afgelopen donderdag was mijn eerste ‘echte’ les. Elk jaar probeer ik uit te leggen dat bij het leren van een taal dingen als grammatica, woordenschat en dergelijke alleen maar ‘tools’ zijn om beter te communiceren. Het doel is niet de woordenschat, of de grammatica. Doel is om beter - in mijn geval - in het Engels te communiceren.
Om uit te leggen waarom het handig is om de te weten dat ‘green’ het Engelse woord is voor ‘groen’, vraag ik een leerling wel eens om - zonder het mogen noemen van het woord ‘green’ uit te lege
Het vermogen om te omschrijven wat je niet weet, noemen we ‘compenserende woordstrategie’ En heel vaak doen we dat in voorbeelden.
Heel de Bijbel door wordt God - die in Kolossenzen 1:15 wordt beschreven als Onzichtbare - weergegeven in beelden:
in een leeuw, een adelaar, een lam, de zon, een licht, een vuur, een fontein, een rots, een schuilplaats, een toren en een schild;
de Bijbel geeft ook meer persoonlijke en intieme beelden om ons te om God te begrijpen. Hij wordt een bruidegom, een echtgenoot, een rechter, een koning, een man van oorlog, een bouwer en maker, een arts
Een van de meest bekende voor ons is Vader.
Net zoals woordenschat of grammatica niet het doel zijn van Engels, zijn de beschrijvingen van God op zich ook niet het doel. Het doel is dat wij beter zich krijgen op wie God is, en als gevolg daarvan beter met Hem kunnen communiceren.
The Message: “Deze Zoon weerspiegelt God volmaakt en is gestempeld met Gods natuur (beeldmerk). Hij houdt alles bij elkaar door wat hij zegt – krachtige woorden!” (Hebreeën 1:3)
Jezus is de lens waardoor we het Woord van God moeten bekijken. Romeinen 11:34 “34 ‘Wie kent de gedachten van de Heer, wie was ooit zijn raadsman?”

Johannes 10:11 “11 Ik ben de goede herder. Een goede herder is bereid zijn leven te geven voor de schapen.”
Hebreeën 13:20 “20 Moge de God van de vrede, die onze Heer Jezus, de machtige herder van de schapen, door het bloed van het eeuwig verbond uit het dodenrijk heeft weggeleid,”
1 Petrus 5:4 “4 Dan zult u wanneer de hoogste herder verschijnt deel krijgen aan zijn luister, de lauwerkrans die nooit verwelkt.”
Jezus: “Mijn schapen kennen mijn stem...”

WIE - wie is mijn Herder?

Het boek Psalmen is een verzameling van dankliederen, klaagzangen, proclamaties en meer geschreven door verschillende schrijvers in verschillende perioden.
Psalm 23 - geschreven door koning David - behoort tot de categorie: Psalmen van Vertrouwen (samen met 8 andere, waaronder ook een van mijn favorieten: Psalm 131)

Tekst - Verschillende vertalingen

NBV21 De HEER is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets.
ESV The LORD is my shepherd; I shall not want.
NBG1951 De HERE is mijn herder, mij ontbreekt niets;
NRSV The LORD is my shepherd; I shall not want.
NKJV The LORD is my shepherd; I shall not want.
ASV Jehovah is my shepherd; I shall not want.
CEV You, LORD, are my shepherd. I will never be in need.
KJV The LORD is my shepherd; I shall not want.
TLBP Because the Lord is my Shepherd, I have everything I need!
NIV The LORD is my shepherd, I lack nothing.
TM:TBCL GOD, my shepherd! I don’t need a thing.
Passion The Lord is my best friend and my shepherd. I always have more than enough.
Voorbeeld: Schapen op Texel —> hollen naar hun herder!

Hoe het niet moet...

Ezechiël was een profeet die met name profeteerde in het twee-stammen-rijk (Juda en Benjamin), nadat Israel (tien-stammen-rijk) al in ballingschap was. Hij profeteert, in opdracht van God, over de ‘herders
De Nieuwe Bijbelvertaling (Chapter 34)
34 1 De HEER richtte zich tot mij: 2‘Mensenkind, profeteer tegen de herders van Israël, profeteer en zeg tegen hen: “Dit zegt God, de HEER: Wee jullie, herders van Israël, want jullie hebben alleen jezelf geweid! Horen herders niet hun schapen te weiden? 3 Jullie eten wel van hun kaas, jullie gebruiken hun wol voor je kleren en jullie slachten de vette dieren, maar de schapen weiden, dat doen jullie niet. 4 Zwakke dieren hebben jullie niet laten aansterken, zieke dieren niet genezen, gewonde dieren niet verbonden, verjaagde dieren niet teruggehaald, verdwaalde dieren niet gezocht – jullie hebben de dieren hard en wreed behandeld. 5 Zonder herder raakten ze verstrooid, en werden ze door wilde dieren verslonden. Mijn schapen zijn verstrooid, 6 ze dwalen rond in de bergen en hoog in de heuvels; over heel het aardoppervlak raken ze verstrooid, en er is niemand die naar ze omziet, niemand die naar ze op zoek gaat.

Hardnekkig voorbeeld

WAT doet die Herder?

“I shall not want”
Zowel voor het verleden, als voor het heden: het ontbreekt mij aan niets

Hoe anders zonder Jezus...

Marcia Hornok
Psalm 23, Antithese”
De klok is mijn dictator, ik zal niet rusten.
Hij zorgt ervoor dat ik alleen ga liggen als ik uitgeput ben.
Hij leidt mij naar een diepe depressie.
Hij achtervolgt mijn ziel.
Hij leidt me in cirkels van razernij omwille van de activiteit.
Ook al ren ik verwoed van taak naar taak,
Het zal mij nooit allemaal lukken.
Want mijn “ideaal” is bij mij.
Deadlines en mijn behoefte aan goedkeuring, ze drijven mij.
Ze eisen prestaties van mij, buiten de grenzen van mijn schema.
Ze zalven mijn hoofd met migraine.
Mijn inbox loopt over.
Vermoeidheid en tijdsdruk zullen mij zeker alle dagen van mijn leven achtervolgen,
En ik zal voor altijd in de banden van frustratie verblijven.

Hoe anders met Jezus

Paulus:
10-14 Ik ben blij in God, veel gelukkiger dan je ooit zou vermoeden – blij dat jullie weer zo’n sterke bezorgdheid voor mij toont. Niet dat jullie ooit zijn gestopt met bidden en aan mij denken. Je had gewoon geen kans om het te laten zien. Eigenlijk heb ik niet het gevoel dat ik persoonlijk iets nodig heb. Ik heb inmiddels geleerd behoorlijk tevreden te zijn, ongeacht mijn omstandigheden. Ik ben net zo blij met weinig als met veel, met veel als met weinig. Ik heb het recept gevonden om gelukkig te zijn, of je nu vol of hongerig bent, je handen vol of je handen leeg. Wat ik ook heb, waar ik ook ben, ik kan alles overleven in Degene die mij maakt tot wie ik ben. Ik bedoel niet dat jouw hulp niet veel voor mij betekende; dat was wel zo. Het was iets moois dat je naast mij stond in mijn problemen. Filippenzen 4:10

Afsluiting

We komen dit leven binnen volledig afhankelijk van onze ouders. Naarmate we ouder worden, gaan we van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid. We hebben nog steeds basisbehoeften aan familie, vrienden, intimiteit. We ervaren nog steeds afhankelijkheid. In onze zeer gespecialiseerde cultuur zijn we afhankelijk van professionals voor onze opleiding, bescherming, medische zorg en juridisch advies – de lijst groeit en groeit. We kunnen ook gemakkelijk afhankelijkheidsbehoeften koppelen aan gezagsdragers, van de president van de Verenigde Staten tot onze leraar of onze werkgever of aan onze kerkelijke leiders. We creëren vervangende vader- en moederfiguren die voldoen aan onze behoeften aan orde, leiding, verzorging en veiligheid
Het is absurd om te beweren dat we aan een dergelijke afhankelijkheid moeten ontgroeien. De vraag is niet óf we deze behoeften hebben, maar eerder wat we ermee moeten doen. God roept ons op om onze fundamentele afhankelijkheid van mensen naar Hemzelf te verschuiven.

Vragen/voor - Ronald op piano

In hoeverre leef je echt in het besef dat de Heer je Herder is en je niets ontbreekt?
In welk gebied van je leven mis je dat?
Naar wie ga je als eerste als het leven ‘tegen zit’?
Hoe kan het vanuit je hoofd naar je hart zakken?
Related Media
See more
Related Sermons
See more