Duch viedol Krista na púšť

Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 11 views

Modlitby po voľbách

Notes
Transcript

1. Privítanie a modlitby

Bratia a sestry, priatelia, nech nás všetkých Boh požehná a nech počas dnešného doobedia máme tú milosť spoznávať viac nášho Pána Ježiša Krista. Vitajte všetci, ktorí ste na tomto mieste prvýkrát alebo prvýkrát po dlhšej dobe.
Pozdravujem tiež všetkých, ktorí nás sledujú online alebo zo záznamu. Nech vás Pán Ježiš požehná svojím pokojom.
O chvíľu sa budeme modliť. Prosím otvorme svoje vnútro na spoločnej modlitbe a očakávajme to, že sa nám Boh bude prihovárať aj počas dnešného doobedia.
Modlitba

2. Pieseň 209 - Hanyusovci

Budeme stáť

3. Oznamy

Besiedka bude - Prosíme rodičov, aby nechávali deti na besiedke a neostávali na besiedke, aby prišli do zhromaždenia. Aby ste nerušili priebeh besiedky.
Dnes - Stretnutie Seniorov 8.10. o 15:00
12.10. o 9:30 mami klub. Mamky s deťmi sú vítané. Sestry, využite tento priestor ako evanjelizačný nástroj.
12.10. o 18:30 - Biblická hodina - Nehemiáš 4.
15.10. o 9:30 - Nedeľné bohoslužby
- Krst a prijatie do členstva -
Od dnešnej nedele opäť vyzývame ku krstu a prijatiu do členstva. Prosím, aby sme mne alebo bratom starších tohto zboru dali vedieť o vašom záujme dať sa pokrstiť a ak ste pokrstení, aby ste vyjadrili záujem o členstvo v našom zhromaždení.
Vysvetliť význam členstva a tiež čo to pre mňa znamená.
Biblická akadémia
5 eur poplatok - platia neregistrovaní návštevníci.

Je možný vstup aj bez registrácie na akadémiu?

Pre hostí, ktorí sa chcú zúčastniť jednorázovej prednášky a nechcú sa registrovať na celý semester je vstupné 5€ (náklady na lektora), v ktorom nie je zahrnutý obed a štúdijný materiál. Vstupné sa bude vyberať pri vstupe v hotovosti. Ďakujeme za pochopenie.
Spravte záväzok, minimálne do februára na jeden semester. Raz za mesiac, počas jednej soboty na niekoľko hodín. Vyhraďte si čas a príďte sa vzdelávať a učiť od lektorov, ktorí sa spolu s vami pozrú na témy, ktoré ste vybrali v dotazníku, ktorý sme posielali.
Prosím hlavne všetkých, ktorí nemôžete chodiť na biblické hodiny, pretože vo štvrtok večer jednoducho nemáte čas, aby ste si vyhradili čas na jednu sobotu v mesiaci, zhruba na 3-4 hodinky.
14.10.2023 Pavel Hanes - Hebrejská biblia a Stará zmluva. Naplnenie Zákona v Novej zmluve.
25.11.2023 Darko Kraljik - Štúdium novozmluvného listu - Júda.
9.12.2023 D. Smolník - Uctievanie. 13.01.2024
J. Bán - História Baptistov.
Školné 50€ / semester pokrýva obedy v reštaurácii Tobi, základné študijné materiály a náklady na lektora.
Tieto stretnutia budeme zaznamenávať aj vo forme audio, na počúvanie.
Môžete sa prihlásiť elektronicky cez formulár v newsletteri, ktorí sme posielali, ale tiež cez papierový formulár.
Modlitba po oznamoch - oznamy ukazujú na život zboru.
Modliť sa za zbor.
Ďalšie oznamy?

4. Chvály - Hanyusovci

Aj keby nekvitol fík...   Emi
Ježiš, Tvoja moc trvá stále ... - Hmi
Ja - výzva modlitby za pokoj Izraelu.
Jahve, Jahve, odvekov stále prítomný.... D

5. Modlitby za zbierku a slovo - Jaro Bán

Pieseň pri zbierke - Hanyusovci

Stojím pred Tebou, Pane s modlitbou.... Rád pôjdem cestou, tou cestou ...  C
Deti do besiedky!!!!!!!!

6.Kázeň

Bratia a sestry, čo sa stalo potom, ako bol Ježiš pokrstený? Duch Svätý viedol Ježiša na púšť, aby ho tam diabol pokúšal. Nie je to zvláštne?
Teraz, keď bol od Jána pokrstený, Duch Svätý Ho uviedol do verejnej služby a Otec potvrdil, že je Jeho milovaný syn, teraz by mal začať verejnú službu a rozbehnúť sa po krajine. Nie. Po takomto úžasnom a víťaznom dni je na rade skúška.
Tieto všetky potvrdenia Ježišovho Mesiášstva a kráľovstva poukazujú na to, že naozaj na zem prišiel skutočný kráľ, ale hneď po krste bol odmietnutý ako Kráľ. V 4. kapitole vidíme prvé odmietnutie, prvý konflikt. Vo 4. kapitole sa začína odohrávať boj, boj odmietnutia, boj nepriateľstva. Do útoku proti Božiemu Synovi prichádza prvý a najhrozivejší nepriateľ zo všetkých, nikto iný ako satan.
V súčasnosti, v tomto čase, v ktorom žijeme, od pádu človeka, vládne svetu satan. 2 Kor 4,4 hovorí o tom, že diabol je pánom tohto veku a zatemnil mysle neveriacich. Ján 12, 31 zas, že je kniežaťom tohto sveta a Efezským 2,2 že je knieža nadzemskej mocnosti a pôsobí v synoch neposlušnosti. Je to súčasný uzurpátorský kráľ, je to vládca temnoty. A ak je Ježiš Kristus skutočne pravým Kráľom, aj nad diablom, musí preukázať svoju moc nad súčasným uzurpátorským panovníkom. Má Ježiš Kristus, ktorý o sebe tvrdí, že je Kráľ, súpera, ktorý je mocnejší ako on? Ak je to pravda, potom nie je Vládcom. Zachová si svoju úplnú svätú čistotu ako čistý a svätý Pán, alebo sa môže úspešne nechať zviesť do hriechu, a tak dokázať, že nie je Boh, a dokázať, že si oprávnene nenárokuje byť Kráľom a zvrchovaným Pánom? To všetko musíme brať v úvahu.
Na druhej strane, ak zvíťazí nad hriechom, ak zvíťazí nad pokušením, ak zvíťazí nad najväčším útokom satana, potom je naozaj svätý, naozaj je Vládca, Spasiteľ, Kráľ a naozaj môže zachrániť hriešnikov z kráľovstva temnoty, ktorému vládne satan. To je otázka. Môže zachrániť hriešnikov? Môže ich vyslobodiť z pazúrov vládcu tohto sveta? Môže nás zachrániť od nášho hriechu? Môže nám ukázať cestu víťazstva? Tento útok je teda veľmi podstatný pre Kráľovo poverenie. Od Adama a Evy sa celé ľudstvo poklonilo diablovi kvôli hriechu. Pokloní sa aj Ježiš Kristus?
Je tu niekoľko veľmi praktických a osobných ponaučení, ktoré majú veľký vplyv na životy nás všetkých. V tomto úryvku totiž vidíme, ako sa Ježiš vysporiadal s pokušením a ako sa vyhol hriechu. A dáva nám vzor, ktorý môžeme všetci nasledovať a zvíťaziť v našich vlastných pokušeniach. Každý človek zažíva prítomnosť pokušenia konať zlo, neúprosnú prítomnosť pokušenia. Preto ťa prosím brat a sestra, dávaj pozor, počúvaj, spolu sa učme od Pána Ježiša Krista. Vezmime si príklad od Neho. Veď pokušenie môže prísť už dnes poobede, ešte skôr, už po zhromaždení, nie, ešte skôr, už počas kázne.
Matúš 4, 1-11
1 Nato Duch viedol Ježiša na púšť, aby ho tam diabol pokúšal.
2 Ježiš sa postil štyridsať dní a štyridsať nocí, až napokon celkom vyhladol.
V 1. verši je napísané, že Ježiš nebol vedený diablom, ale Duchom na púšť, aby bol pokúšaný diablom. Duch Svätý chcel, aby sa táto skúška stala. Duch Svätý chcel, aby sa toto stretnutie uskutočnilo, aby sa dokázala Kristova svätosť, aby neupadol do hriechu a aby dokázal svoju moc nad úhlavným nepriateľom. Duch Svätý ho teda viedol na púšť, aby bol pokúšaný diablom.
Boh nás učí dôležitú pravdu o pokušení vo svojom slove.
Jakub 1, 2-3
2 Považujte to za každú radosť, moji bratia, keď na okolo upádate do rôznych pokušení
3 vediac, že dokázanosť vašej viery pôsobí trpezlivosť.
V pôvodnom jazyku použité slovo Peirazō môže znamenať skúšať aj pokúšať (NIV). Pokušenie je niečo, čo robí diabol, v zmysle snažiť sa zviesť k hriechu. Otec môže zároveň použiť púšť ako skúšku, aby dokázal Ježišovu vernosť. Aj v našom živote Boh používa skúšky, aby sme mohli rásť vo viere. V liste Jakuba sa dozvedáme ďalšiu dôležitú pravdu o skúškach a pokušeniach, ktoré na nás doliehajú.
Jakub 1, 12-15
12 Blahoslavený muž, ktorý znáša pokušenia, lebo keď bude zkúsený a dokáže sa, dostane korunu života, ktorú Pán zasľúbil tým, ktorí ho milujú.
13 Nech nikto nehovorí, keď je pokúšaný, že vraj pokúšaný som pokušením od Boha, lebo veď Boha nemožno pokúšať na zlé, a tiež ani sám nepokúša nikoho.
14 Ale každý je pokúšaný od svojej žiadosti, vyvlačovaný a vábený,
15 a potom žiadosť, keď počne, rodí hriech, a hriech, keď je vykonaný, plodí smrť.
Nepovedzme, že nás Boh pokúša na zlé. Nie. Pán Ježiš nám dáva príklad, silu a prostriedky na to, aby sme mohli znášať pokušenia. Cieľom je to, aby sme sa dokázali, aby sme dokázali našu lásku k Bohu.
Nepokúša nás Boh, ale naše žiadosti, to dobre vieme. Prečo je hriech taký lákavý? Okrem iného je to preto, lebo ho človek chce robiť. Človek vo svojej hriešnej prirodzenosti chce hrešiť proti Bohu a chce si napĺňať svoje hriešne žiadosti.
Preto potrebujeme Božiu pomoc, aby zmenil naše túžby, aby sme mali Jeho túžby. Boh je s nami aj počas skúšky a dá nám silu, veď je to On, ktorý nás premieňa na obraz Pána Ježiša Krista. On dá so skúškou aj východisko, aby sme ju zvládali zniesť.
Prečo viedol Duch Krista na púšť? V skutočnosti je to veľmi desivá oblasť východne od Jeruzalema, na zadnom svahu náhornej plošiny, na ktorej sa Jeruzalem týči viac ako kilometer nad Mŕtvym morom. A na tom mieste, nie je nič iné ako holé prostredie, skaly a útesy; je to nebezpečné miesto. Starý zákon ho nazýva Jeshumon, Spustošenie. Dnes sa tadiaľto vinie členitá cesta, vedľajšia cesta z Jericha do Jeruzalema, ktorá vedie práve cez túto oblasť.
Na tej púšti by bol Ježiš úplne sám. Nebol by tam nikto, kto by mu pomohol v pokušení. Svoju moc musel preukázať sám. To miesto bolo nebezpečné. Okrem toho sa vo verši 2 píše, že sa postil 40 dní a 40 nocí, a tak boli Jeho okolnosti ešte sťažené. Hoci sa počas tohto obdobia nepochybne modlil a rozjímal, pripravoval sa na boj a pripravoval sa na svoju službu. Nakoniec vyhladol a na Jeho fyzickom tele sa prejavila obrovská slabosť.
Cítil sa nepohodlne, bol v horúčave, v samote, bol hladný a zraniteľný.
3 Prišiel k nemu pokušiteľ a povedal: „Ak si Boží Syn, rozkáž, aby sa z týchto kameňov stali chleby.“
4 On mu však odpovedal: „Je napísané: Človek bude žiť nielen z chleba, ale z každého slova, ktoré vychádza z Božích úst.“
Okrem toho, že to miesto bolo nebezpečné a Ježiš vyhladol, prichádza pokušiteľ, ten najväčší klamár a podvodník, diabol.
Najzákernejšou hriešnou bytosťou vo vesmíre je pokušiteľ. Boli časy, keď ako Lucifer žil v sláve Božej prítomnosti v nebi. A odvtedy, čo bol odtiaľ vyhodený, sa snaží zničiť Božie dielo a teraz aj Božieho Syna. Pozná každý detail jeho života. Satan je mimoriadne presný teológ. A jeho pokušenie bolo majstrovsky navrhnuté tak, aby čo najúčinnejšie zaútočil na Pána Ježiša Krista.
Všimli ste si, že satan začína slovom "ak"? Vždy zasieva pochybnosti. Vždy si chce vynútiť dôkaz. Preto pokúšal Evu. Pýtal sa jej, či to Boh naozaj povedal? A tak bude vždy pokúšať. Ak dokáže vyvolať pochybnosti o Bohu, pochybnosti o duchovnej realite, pochybnosti o normách autority, ktorá sa podieľa na našich životoch, teda o Bohu, pochybnosti o tom, čo prikazuje, pochybnosti o jeho zákone, potom dokáže zmenšiť ostražitosť toho, kto je pokúšaný.
Nás zas pokúša - Ak si Božie dieťa a spochybní naše spasenie. Znovu a znovu naznačuje to strašné "ak", obťažuje našu dušu obavami a strašnými zmätkami. Vedel, že Ježiš je Boží Syn. Presne vedel, kto je Ježiš, a vedel, že je Boží Syn. Satan však vždy rád začína zasievaním semienka pochybností. Pochybnosť vo vzťahu k Bohu.
Potom prichádza samotné pokušenie, veľmi jednoduché: "Prikáž, aby sa tieto kamene stali chlebom." A tak sa stane, že sa z nich stanú chleby. Satan vedel, že Ježiš to dokáže. Pokúša v oblasti možností, nie nemožností. Načo by to bolo dobré? Pokúša nás tým, čo je pre nás ľahko dostupné. A pokúšal Ježiša, aby premenil kamene na chlieb, pretože Ježiš to mohol urobiť. Ježiš 40 dní nejedol a bol hladný a jedlo by pre neho v tej chvíli bolo veľkým uspokojením, veľkým zdrojom sily a veľkým pôžitkom.
V čom spočíva toto pokušenie? Veď jesť chlieb nie je hriech. Nebolo by ani hriechom premeniť kamene na chlieb, keby sme to mohli urobiť. Na chlebe nie je nič hriešne. Nie je nič hriešne na tom, že by využil božskú moc na vytvorenie chleba. Neskôr Ježiš nasýtil päťtisíc ľudí. A urobil to znova, keď nakŕmil obrovský zástup tisícov. Vtedy boli zázračne vytvorené chleby a ryby. Nie je zlé vytvoriť jedlo.
Tak v čom spočíva pokušenie? V niekoľkých veciach. Prvá vec je tá, že diabol niečo prikázal Ježišovi. On nerobí to, čo chce diabol, ale to čo chce Otec. On nemusí diablovi dokazovať, že je Boží Syn podľa podmienok nepriateľa.
Prečo Ťa Otec nechal celé týždne blúdiť na tejto púšti medzi divou zverou, skalnými útesmi, bez ochranky, bez pohostenia a o hlade? Vzbúr sa. Vezmi túto záležitosť do vlastných rúk. O tomto vedel diabol veľa však? Vymyslel to, vzburu. A takto prichádza najprv satan; pochybuj o Bohu, uchop uspokojenie, zaslúžiš si to, vzbúr sa, neposlúchni. A on sa pokúšal zničiť Synovu dôveru v Otcovu vôľu a Otcovu moc a Otcov plán, ktorý ho udržiava. Ježiš sa však na zemi podriaďoval Otcovej vôli a nerobil nič sám od seba, ale plnil Otcovu vôľu, ako je napísané v Jánovi 5, 19. Ježiš sa spoliehal na Otca, že sa postará o Jeho hlad.
Lenže je tu ešte iná vec, azda ešte dôležitejšia. Všetky pokušenia majú spoločnú tému, nedôveruj Otcovi, vyhni sa utrpeniu, pokloň sa mi a nechoď na kríž.
Hriechom by bolo ísť proti Otcovej vôli a chopiť sa kontroly. Práve o to ide. Zabudni na Boha; rob si, čo chceš pre svoje dobro. To je to pokušenie. Podľahnúť tomuto pokušeniu by znamenalo neposlúchať, prejaviť nedôveru a vzbúriť sa proti Bohu. Ježiš však povedal: "Hľa, prichádzam, ó, Pane, aby som plnil tvoju vôľu."
Dokonca aj v Getsemanskej záhrade, na konci Jeho života, satan sa k Nemu vracia, ako sme si všimli, a pokúša Ho, aby sa odvrátil od kríža; vzbúril sa, nešiel tam. A On potí veľké kvapky krvi, ako mu praskajú kapiláry a krv sa mieša s potom v agónii tej chvíle. Ale v agónii toho pokušenia rozhodne hovorí: "Nie moja, ale tvoja vôľa nech sa stane." A tak sa stáva poslušným až na kríž.
Ako odpovedal Pán Ježiš diablovi? „Je napísané: Človek bude žiť nielen z chleba, ale z každého slova, ktoré vychádza z Božích úst.“
Je to nádherná odpoveď. Diablovo pokušenie predpokladá, že ak si tu v tejto púšti Ježiš nevyrobí chlieb, zomrie. Ale oproti tomuto mylnému predpokladu nám teraz Pán vyhlasuje, že to nie je chlieb, ale Božie slovo, tá Božia tvorivá, energizujúca a udržujúca sila Jeho Otca, ktorá je zdrojom života. Aj nášho života, bratia a sestry. Ježiš hovorí, ak ma Boh chce udržať pri živote, udrží ma pri živote aj bez chleba, pretože človek nežije len z chleba. Ale žije z každého slova vychádzajúceho z Božích úst.
Ježiš teda potvrdzuje svoju absolútnu dôveru v Otcov prísľub a v Otcovu starostlivosť. Ježiš vie, že Boh si želá, aby žil, a preto dôveruje, že sa oňho postará a my nakoniec uvidíme, ako sa to udeje. To je princíp, ktorý musí ovládať náš život. Dôvera v Boha. Boh ma neopustí, Boh vykoná vo svojom čase. Až do Jeho času budem na Neho čakať, budem Mu dôverovať. Boh je zdrojom môjho života. Nebudem riadiť Svoj vlastný život, nebudem sa hnať za svojim vlastným uspokojením svojím spôsobom, nebudem okamžite a vzdorovito plniť svoje vlastné túžby.
5 Diabol ho potom vzal do svätého mesta, postavil ho na chrámové cimburie
6 a povedal mu: „Ak si Boží Syn, vrhni sa dolu. Veď je napísané: Svojim anjelom prikáže o tebe, a vezmú ťa na ruky, aby si si neudrel nohu o kameň.“
7 Ježiš mu odpovedal: „Napísané je však aj: Nebudeš pokúšať Pána, svojho Boha.“
Jeden z rohov chrámových múrov a stavby, juhovýchodný roh toho, ktorý mal výhľad na údolie Kedron, bol vysoký 137 metrov, čo je závratná výška. A keby ste stáli na rohu vrcholu Herodesovho portika na chrámovej hore, pozerali by ste sa priamo nadol, 137 metrov. Sem, na vrchol chrámu ho zobral diabol.
Satan počúval Ježišovu prvú odpoveď. Je veľmi rafinovaný, a tak prejde k druhému pokušeniu. Takže dôveruješ Otcovi. Ak nechceš dokázať svoje mesiášstvo tým, že urobíš zázrak, aby si sa zachránil, prečo jednoducho neurobíš niečo, čo prinúti Boha, aby ťa zachránil? "Ak si Boží Syn, vrhni sa dolu;" - a potom zistíš, či sa Otec o teba stará - "lebo je napísané," - a tu diabol cituje Písmo, Žalm 91, Žalm 91,11-12 hovorí - "prikáže svojim anjelom, aby ťa chránili;" - hovorí sa o Mesiášovi - "na rukách ťa ponesú, aby si si neudrel nohou o kameň."
Ak teda dôveruješ Otcovi, prečo nedovolíš, aby sa osvedčil? Hovoríš, že Mu môžeš dôverovať, tak Ho podrob skúške. Vidíme, že toto je ešte horšie, toto je hriech skúšania Boha. V prvom naozaj existovalo nebezpečenstvo, hlad. Hlad bol skutočný. Tu od Ježiša žiada, aby vytvoril nebezpečenstvo a potom by sa spoliehal na Boha, že ho z neho vyslobodí.
Lenže Pán Ježiš opäť cituje z Písma: "Ježiš mu povedal: "Na druhej strane je napísané: "Nebudeš vystavovať Pána, svojho Boha, skúške."" Ó, neopovážme sa skúšať Boha. Nepoužívajme Božiu moc na to, aby sme Boha skúšali. Nemá zmysel vystavovať sa zámerne ohrozujúcej situácii, robiť to neuvážene a zbytočne a potom očakávať, že nás z nej Boh zachráni. Boh očakáva, že jeho vlastní, najmä jeho Syn, budú podstupovať určité riziko, aby mu boli verní. Neočakáva však, že bude riskovať preto, aby si zvýšil vlastnú prestíž.
8 Nato ho diabol vzal na veľmi vysoký vrch, ukázal mu všetky kráľovstvá sveta a ich slávu
9 a povedal mu: „Toto všetko ti dám, ak padneš predo mnou a budeš sa mi klaňať.“
10 Vtedy mu Ježiš odpovedal: „Odíď, satan! Lebo je napísané: Pánovi, svojmu Bohu sa budeš klaňať a jedine jemu budeš slúžiť.“
Posledné pokušenie, vezme ho na vysoký vrch a dá mu vidieť všetky kráľovstvá sveta, ktoré zatiaľ patria uzurpátorovi, satanovi. Mohol mu ukázať najkrajšie výdobytky ľudstva a mocností. V čom spočíva toto pokušenie?
Pretože na ne mal Ježiš právo, nie je to pravda? Žalm 2,8: "Požiadaj ma a dám ti národy ako dedičstvo, končiny zeme do vlastníctva.” To je mesiášsky prísľub od Boha pre Mesiáša. Ponúkam ti len to, čo ti ponúka Boh. Lenže to zahŕňa kompromis. Mohol by si to všetko mať a mohol by si to všetko mať bez kríža, bez obety za hriech, ktorou budeš Ty, bez plnej sily Božieho hnevu. Môžeš mať všetko. Stačí sa mi klaňať.
Pokušiteľ stále pokúša kompromismy. Vieš, čo chceš, vieš, po čom túži tvoje telo, a zaslúžiš si to. Všetko, čo musíš urobiť, aby si to dostal, je len ma uctievať. Každý hriech je aktom uctievania voči satanovi. Pokušiteľ túži po tom, aby ho druhí uctievali, aby ho ľudia uctievali a v tomto texte, aby ho uctieval Boží Syn.
Určite ste už počuli o kultoch, kde uctievajú Satana. Možno si myslíme, že len oni ho uctievajú. Nie. Zakaždým, keď zhrešíme, uctievate diabla. Vždy, keď zhrešíme, klaniame sa mu.
Namiesto jednej dlhej cesty plnej utrpenia a kríža stačí jedna krátka poklona a koruna je tvoja. Môžeš vládnuť hneď a zaslúžiš si to; žiadna hanba, žiadne utrpenie.
Satan na nás takto útočí a trvá na tom, že účel svätí prostriedky. Naznačuje, že vo svete práce, obchodu, vo svete spoločnosti, vo svete politiky musíme byť niekým a jediným spôsobom, ako byť niekým v tomto svete, je robiť kompromisy s vierou. Ale pre Krista bol problém jasne vytýčený; podriadiť sa satanovi a ľahká cesta k popularite a dočasnej moci znamenali neveru voči Otcovi. Bratia a sestry, aj my vezmime svoj kríž a nasledujme Krista neochvejne, bez kompromisov.
A po tretie, bude nás pokúšať k ambíciám, aby sme si ich naplnili vlastným spôsobom. Ako sa s tým vysporiadať? Ako sa s tým vysporiadal Ježiš? Čo urobil trikrát? Citoval Písmo a používal ho správne. Bratia a sestry, akoby som počul Žalm 119,11 “V srdci som si skryl tvoju reč, aby som proti tebe nehrešil."
Bratia a sestry, nech je naše vnútro plné Božieho slova, pravdy Božej, aby sme proti Nemu nehrešili. Brat môj a sestra moja, ak nevieš, čo je napísané v Písme, ako obstojíš v pokušení? Ako povieš “je napísané ...” na falošné učenie a myšlienky diablove. Budeš zmietaný falošnými učeniami sem a tam. Diabol bude neustále podkopávať tvoju dôveru v Boha, ako budeš potom rásť?
Občas poúvam od ľudí, ja na to nemám silu. Nech ti je Pán Ježiš vzorom víťazstva. Poď každý deň do hlbokého spoločenstva na modlitbách a v pôste. Poď každý deň ku Písmu a uč sa pravdu Božieho slova. Aby si bol plný Božej pravdy a nehrešil proti Pánovi. Pri Pánovi načerpáš silu.
Pozrime sa ešte na triumfálne Ježišove slová. Ježiš mu povedal: "Odíď, satan." Odíď odtiaľto. Nepriateľ je porazený. Je poslaný preč. Ešte nie je zničený. Jeho hlava bude zbitá na kríži a na konci tisícročného kráľovstva bude uvrhnutý do ohnivého jazera, ktoré bude horieť na veky vekov. Ale je tiež porazený priamo na kríži. A tu je porazený hneď na začiatku Ježišovho pôsobenia.
Ježiš je mocnejší ako satan. Je bez hriechu a môže zachrániť hriešnikov z kráľovstva temnoty. Nezhreší ani pri tom najzákernejšom pokušení za tých najnebezpečnejších okolností. On je dokonalý človek a Boh. On je zvrchovaný Kráľ.
Nie je Kráľom len na základe rodokmeňa, nie je Kráľom len na základe potvrdenia starozákonných proroctiev, nie je Kráľom len na základe svojho krstu a Ducha, ktorý naňho zostúpil a vyhlásení od Otca v nebi, ale je Kráľom na základe svojej moci nad súčasným vládnucim monarchom, satanom.
11 Tu ho diabol opustil a vtom prišli anjeli, ktorí mu slúžili.
Otec potvrdzuje jeho víťazstvo v 11. verši. "Diabol ho opustil;" - nemal na výber, pretože Kráľ mu povedal, aby odišiel - "a hľa, prišli anjeli a začali mu slúžiť." Kto poslal anjelov? Boh Otec. Ježiš sa spoľahol na Otca a Otec sa oňho postaral. Ako mu anjeli slúžili? Nie je presne napísané. Jedlo, nejaký druh manny. Vodu, silu, útechu, spoločenstvo. Otec opäť potvrdil, že toto je Jeho milovaný Syn. Anjeli mu slúžia, pretože Ježiš je ich Pán. On je panovník. On dokázal, že je schopný vyviesť vás z kráľovstva temnoty, ktorému vládne Satan, a priviesť nás do kráľovstva svetla, a to prostredníctvom odpustenia hriechov na základe svojej smrti a vzkriesenia.
On jediný nezhrešil a bol spravodlivý pred Bohom. Svoju spravodlivosť teraz dáva všetkým, ktorí v Neho veria. Keby som mal jednoducho zhrnúť to, čo náš Pán Ježiš povedal pokušiteľovi je: “Otcovej vôli sa podriadim, Jeho slovo mi dáva život, kríža sa nevzdám a neobídem ho, budem sa držať toho, čo je napísané.” Čo by malo byť vyznaním aj pravého kresťana.
Rozmýšľanie
Si pevný v Božom slove, brat môj? Si pevná v Božom slove, sestra moja? Ako odolávaš diablovmu pokušeniu ?

7. Pieseň - Hanyusovci

Hospodin nedá ti viac, viac než dokážeš zniesť... D

8. Požehnanie

Hebr 13
20 A Boh pokoja, ktorý skrze krv večnej zmluvy vyviedol spomedzi mŕtvych veľkého pastiera oviec, nášho Pána Ježiša,
21 nech vás zdokonalí v každom dobre, aby ste plnili jeho vôľu, a nech v nás koná, čo sa jemu páči, skrze Ježiša Krista. Jemu nech je sláva na veky vekov. Amen.

9. Pieseň - Hanyusovci

Related Media
See more
Related Sermons
See more