Ježiš zaplesal v Duchu Svätom

Duch Svätý  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 5 views
Notes
Transcript

1. Privítanie a modlitba

Bratia a sestry, priatelia, nech nás všetkých Boh požehná a nech počas dnešného doobedia máme tú milosť spoznávať viac nášho Pána Ježiša Krista. Vitajte všetci, ktorí ste na tomto mieste prvýkrát alebo prvýkrát po dlhšej dobe.
Pozdravujem tiež všetkých, ktorí nás sledujú online alebo zo záznamu. Nech vás Pán Ježiš požehná svojím pokojom.
O chvíľu sa budeme modliť. Prosím otvorme svoje vnútro na spoločnej modlitbe a očakávajme to, že sa nám Boh bude prihovárať aj počas dnešného doobedia.
Modlitba

2. Pieseň - YWB

Budeme stáť

3. Oznamy

Besiedka bude - Prosíme rodičov, aby nechávali deti na besiedke a neostávali na besiedke, aby prišli do zhromaždenia. Aby ste nerušili priebeh besiedky.
Dnes - večerné zhromaždenie o 17:00 Téma je druhý príchod Pána Ježiša.
19.10. o 18:30 - Biblická hodina - Nehemiáš 5.
22.10. o 9:30 - Nedeľné bohoslužby
- CB Budúcu nedeľu budem slúžiť v cirkvi bratskej preto by som bol veľmi rád, keby som mohol zobrať vaše pozdravy.
- Krst a prijatie do členstva -
Od dnešnej nedele opäť vyzývame ku krstu a prijatiu do členstva. Prosím, aby sme mne alebo bratom starších tohto zboru dali vedieť o vašom záujme dať sa pokrstiť a ak ste pokrstení, aby ste vyjadrili záujem o členstvo v našom zhromaždení.
Vysvetliť význam členstva a tiež čo to pre mňa znamená. Praví veriaci v Ježiša Krista patria do jedinej cirkvi Ježiša Krista, ktorá je po celom svete vyjadrená v lokálnych zboroch. Si pokrstení a úprimne veriaci kresťan? Boh ťa volá, aby si sa stal súčasťou lokálneho zboru ďalších veriacich. Spoločne budeme oslavovať Pána, slúžiť Mu a pomáhať si navzájom. Duch vedie veriacich do spoločenstva. Žiješ v Košiciach alebo v okolí, navštevuješ tento zbor, odtiaľto prijímaš požehnanie, poď slúžiť týmto bratom a sestrám. V podriadenosti Bohu sa zaviaž tomuto spoločenstvu ku vykázatelnosti a disciplíne. Týchto ľudí miluj, buduj a prijímaJ od nich lásku A starostlivosť. Bozie slovo rozlišuje ľudí, ktorí sú súčasťou spoločenstva alebo sú vonku. Si tu alebo tu nie si. Si len návštevník a konzument alebo si vnútri. Božije slovo hovorí v Hebrejom 13, 17 -
17 Poslúchajte tých, čo vás vedú, a podriaďujte sa im, lebo oni bdejú nad vašimi dušami a budú sa za ne zodpovedať. Nech to robia s radosťou, nie so vzdychaním, lebo to by vám neprospelo.
Ja sa raz budem zodpovedať Pánovi za tých, nad ktorými dušami bdiem. Nie len ja samozrejme, tí, ktorí vedú napr. bratia starší. Samozrejme autorita nie je moja, ja ju nemám sám o sebe, nevychádza zomňa, je to len z Písma a Ježiša Krista.
Budem sa zodpovedať za každého, kto vojde do tohto zhromaždenia? Nie. Nebudem sa zodpovedať za všetkých kresťanov na svete, iba za tých, ktorí sú pod mojím dohľadom. Za tých, nad ktorými dušami bdiem. To neznamená, že mám kašľať na ostatných, samozrejme že milujem a zaujímam sa aj o ostatných. Tu mám zoznam členov. Za týchto ľudí sa každý týždeň modlím. Vezmem si stranu a niekedy idem sem do zhromaždenia a niekedy som v kancelárii a modlím sa za tých, ktorých vediem. Bdiem nad vami, starám sa a vyučujem. Budem sa za vás zodpovedať. Drahý brat a sestra, mám aj nad tebou bdieť, mám sa starať, viesť a zodpovedať sa aj za teba? Ak si povieš alebo uvedomíš, áno brat kazateľ alebo bratia starší, chcem, aby si sa za mňa modlil pravidelne, chcem aby si nadomnou bdel, navštívil ma, povzbudil ma a napomenul, pomohol, zosobášil ma, pomazal olejom, vyslúžil večeru pánovu, pokrstil moje deti keď sa obrátia a áno raz ma možno aj pochoval. Potom je na čase vyjadriť záujem o členstvo. Ak si uvedomíš, áno, chcem v poslušnosti Božej spolu s bratmi a sestrami uctievať Pána, slúžiť im a milovať ich, patriť medzi nich a spolu sa podieľať na šírení evanjelia a duchovne rast, potom je na čase požiadať o členstvo v tomto zbore.
Modlitba po oznamoch - oznamy ukazujú na život zboru.
Modliť sa za zbor.
Ďalšie oznamy?

4. Chvály - YWB mládež

5. Modlitby za zbierku a slovo - Dano Fedoriak

Pieseň pri zbierke - YWB mládež

Deti do besiedky!!!!!!!!

6. Kázeň

Bratia a sestry, všakže vieme o tom, že Pán Ježiš mal viacero učeníkov a nie len tých najbližších dvanástich. Raz títo učeníci dostali úlohu a boli poslaní na určitú misiu. Akú misiu alebo úlohu dostali? Prečítajme si o tom v Luk 10, vo veršoch 1 a 8-9.
1 Potom Pán určil sedemdesiatdva iných a rozoslal ich pred sebou po dvoch do každého mesta a na každé miesto, kam chcel sám ísť.
8 Keď vojdete do ktoréhokoľvek mesta a prijmú vás, jedzte, čo vám predložia.
9 Uzdravujte tam chorých a hlásajte im: ‚Priblížilo sa k vám Božie kráľovstvo.‘
My sa dnes pozrieme na to, aký bol ich report alebo spätná správa Pánovi Ježišovi z tejto výpravy.
Lukáš 10
17 Sedemdesiati dvaja sa vrátili a s radosťou hovorili: „Pane, v tvojom mene sa nám poddávajú aj démoni!“
Učeníci Pána Ježiša sa vrátili k Nemu z misie, ktorú dostali.
Radostne Mu hovorili, že sa im aj démoni poddávajú. Lenže to nebolo všetko. Povedali - V Tvojom mene sa nám poddávajú. Teda v mene Pána Ježiša. Tieto slová by sme nemali chápať ako magické zaklínadlo alebo magickú formulku, ale ako iný spôsob vyjadrenia "v Ježišovej moci". Ježiš vyháňal démonov príkazom, ale jeho učeníci museli démonom rozkazovať v Ježišovom mene, a to na základe jeho autority.
Títo učeníci nepochybne zažili aj odpor a odmietnutie ako Ježiš, o čom nasvedčujú predchádzajúce verše pred naším textom, ale ich prevažujúcim pocitom bola radosť (gr. charas). Zažili nadprirodzené zmocnenie a moc, ktorú dostali od Pána a celkom prirodzene sa radovali, najmä z veľkolepého prejavu Božej moci, ktorý sa prejavil v ich ovládaní démonov.
18 On im povedal: „Videl som satana padať z neba ako blesk.
Ježišove slová sa mohli vzťahovať na pád Satana, ktorý videl Boží Syn, ešte keď bol diabol zhodený z neba. Môže to však opisovať aj priame vyháňanie démonov, na ktorých sa podieľali jeho učeníci. Ich vyháňanie démonov dokazovalo porážku satana (porov. Lk 11, 20 - 22).
Ježiš opísal vyháňanie satanových démonov Jeho učeníkmi, akoby to bolo opakovanie skutočného pádu satana z neba. Ježišovo víťazstvo nad satanom dalo Jemu, ako aj jeho učeníkom, dôvod na radosť.
19 Dal som vám moc šliapať po hadoch a škorpiónoch i nad všetkou mocou nepriateľa. Nič vám neuškodí.
Súvislosť s predchádzajúcim veršom je jasná. Ježiš hovoril o hadoch a škorpiónoch, pretože predstavovali duchovných nepriateľov, teda démonov (porov. Gn 3, 15). Pán Ježiš ich teda nielen poslal, ale im dal aj moc a tiež ich ochránil od toho, aby im démoni ublížili.
Vďaka porážke démonov môže Ježiš ubezpečiť učeníkov, že Božie kráľovstvo sa priblížilo (11, 20). Vymietanie démonov Ježišovými učeníkmi je ďalším svedectvom o uskutočnení Božieho kráľovstva. Blízkosť Božieho kráľovstva a víťazstvo nad duchovným nepriateľom prináša radosť.
V týchto slovách je prítomné aj varovanie pred povyšovaním sa. Ježiš potvrdzuje, že to On im dal moc a on ich tiež ochránil.
20 No neradujte sa z toho, že sa vám poddávajú duchovia, ale radujte sa z toho, že vaše mená sú zapísané v nebi.“
Ježiš napomína svojich učeníkov, aby sa neradovali príliš veľmi z nadprirodzených prejavov moci. Miesto toho by sa mali radovať z najväčšieho zázraku, ktorým je spasenie, na ktoré všetky divy a zázraky poukazujú a ktoré je jadrom evanjelia. Div nemá byť centrom radosti. Centrom radosti je zmysel zázrakov, že sú ich mená zapísané v nebi.
Na základe Písma môžeme vedieť, že v nebi je vedených mnoho záznamov a kníh. Vzhľadom na kontext sa tu Ježiš zrejme odvoláva na knihu života. Ide o knihu, v ktorej sú zapísané mená spasených.
V Zjavení 20,15 sa píše: "Ak sa niekoho meno nenašlo zapísané v knihe života, bol hodený do ohnivého jazera." Kniha života v tomto kontexte predstavuje súbor mien tých, ktorí budú žiť s Bohom navždy v nebi. Je to zoznam tých, ktorí sú spasení. Tá istá kniha sa nazýva aj Baránkova kniha života, pretože obsahuje mená tých, ktorí boli vykúpení krvou Pána Ježiša (Zj 13,8; 21,27).
Preto, drahí priatelia, ak ste si istí svojím spasením, radujte sa a tešte sa na večnosť s naším Pánom. Ak takúto istotu nemáte a Božie slovo vás volá a tiahne a obviňuje, ukazuje vám na váš hriech, prosím, kajajte sa z hriechu a uverte v Pána Ježiša Krista ako svojho Spasiteľa (Filipským 4,3; Zjavenie 3,5). Keď je vaše meno zapísané v Knihe života, nikdy sa nevymaže (Zjavenie 3,5; Rimanom 8,37-39). Drahí priateľ, ak ešte neveríš v Ježiša Krista, musíš vedieť, že len u Neho nmôžeš nájsť odpustenie svojich hriechov. Nie si zmierený s Otcom nebeským. Takto sa pred Neho nemôžeš postaviť a obstáť. Povie ti, nie si spravodlivý a svätý. Nikto nie sme sami o sebe, jedine vtedy máme nádej spasenia, ak sa vo viere spoľahneme na Ježišovu svätosť a spravodlivosť, ktorú dáva všetkým, ktorí v Neho veria. Lebo On sa obetoval za nás na kríži, aby sme nemuseli byť zatratení.
Chcel by som sa teraz osobnejšie prihovoriť nám všetkým. Pretože mnohí kresťania sú príliš veľmi zameraný na zázraky. Kto z nás by chcel niekedy urobiť zázrak? Kto by chcel uzdravovať, chodiť po mori, utíšiť búrku, rozdeliť more na dve časti .... ? Kto by chcel vidieť zázraky alebo byť toho účastný? Nemusíme sa hanbiť, ja by som strašne chcel, aby Boh zázračne vyliečil moju mamku, aby už konečne bola úplne zdravá. Chcel by som vidieť takýto zázrak, kde by Boh vyliečil moju mamku rýchlo, hneď a naraz a kompletne. Je pre Boha nemožné robiť takéto zázraky?
Je pravda, že Biblia je plná zázrakov. Zázraky mali poukazovať na Boha, v našom texte na Ježiša Krista, nie na samotné divy. Boh mnohokrát použil zázraky ako nástroj, aby Izraeliti v Starej zmluve išli po správnej ceste za Ním. Nevieme to ani oddeliť, jednoducho tam, kde pôsobil Boh diali sa nadprirodzené veci. Lenže na druhej strane platí, že Izrael smel vidieť veľa zázrakov a činov Božej moci, napriek tomu stále reptali, sťažovali sa, neverili Bohu, ich vnútro sa nezmenilo a stále odchádzali po zlej ceste a nepoučili sa, myslím teraz napr. na prvú generáciu Izraela, ktorí boli vyslobodení z Egypta.
Nestalo sa vám niekedy ze ste žasli nad tým, ako je možné, že videli také zázraky, ako bolo napr. rozdelené more a potom zas hrešili a reptali proti Bohu? Videli Boha tak ako žiadny iný národ a predsa chceli byť ako ostatné národy a chceli sa vrátiť späť do Egypta. Videli Božiu moc a prežili ju na vlastnej koži, ale aj tak sa hrnuli z katastrofy do katastrofy. Stačí si čítať napríklad knihu Sudcov alebo knihy kráľov. Niekedy však zázraky poslúžili na posilnenie ich viery v Boha.
Keď prichádzame do Novej zmluvy, Pán Ježiš urobil mnoho zázrakov, robil ich verejne a mnohí to videli. Mnoho ľudí ho nasledovalo a bol známy. Oslavovali ho a vítali v Jeruzaleme, ako kráľa. Jeden deň ho však oslavovali a druhí deň kričali ukrižovať!!! Možno si myslíme, že by zázraky, aké robil Ježiš iste dnes pritiahli milióny ku viere v Krista. Nie som si istý a keďže vieme, ako to bolo za čias Ježiša, je celkom možné, že by sa stalo niečo podobné. Väčšinou ľudia chceli šou, chceli jedlo, zábavu, efekty, chceli vidieť niečo neobyčajné a nadprirodzené, ale v skutočnosti v Krista neuverili a ich životy sa nezmenili. Lenže napriek tomu, že Ježiš verejne robil veľa zázrakov aj tak v neho neuverili a dali ho ukrižovať. Vďaka Bohu, malá skupina ľudí, ktorých si Syn Boží vybral, aby im zjavil Otca, tí v Neho uverili, že Ježiš Kristus je Boží Syn. Pre nich boli zázraky viac ako len šou. Oni si spojili zázraky, ktoré konal Ježiš s tým, kto je. Mesiáš, Baránok Boží, Spasiteľ a Boží Syn. Mnohí neporozumeli pravému zmyslu zázrakov, ktoré Pán Ježiš robil.
- Pán Ježiš dobre vedel, že uzdravovanie a vyháňanie démonov sú síce dobré, ale je tu ešte jeden zázrak, ktorí je oveľa dôležitejší a vlastne, na ktorom záleží. Bratia a sestry je tu jeden zázrak, ktorý sa dial v Starej zmluve a tiež v dobe Pána Ježiša, prvej cirkvi, v histórii a deje sa aj v súčasnosti. Nie je to rozprávka ani výmysel. Nestáva sa to iba v Afrike alebo Amerike. Tento zázrak sa dial a deje aj na Slovensku aj v Košiciach. Deje sa a dial sa a dúfam, že sa bude diať v našom zbore naďalej. Stal sa aj v životoch mnohých z vás, stal sa aj v mojom živote a môže sa stať aj v tvojom živote. Drahý brat, drahá sestra ak si veriaci kresťan a znovuzrodené Božie dieťa, potom si zažil ten najväčší zázrak. Z toho sa tešte bratia a sestry, že sú vaše mená zapísané v nebi. Je to úžasný Boží zázrak, ktorý Pán Boh urobil z milosti pre nás. Boh stále zasahuje do tohto sveta. Všetci sme boli duchovne mŕtvy, kvôli hriechu a On nás oživil, znovuzrodil. Všetci sme boli neschopní vymazať dlžobnú listinu našich hriechov, ale on ju vyrovnal. Všetci sme boli sirotami, ale On nás prijal do rodiny. Boli sme prázdni - ON nám dal Ducha Svätého a s Ním moc a zmysel života. Všetci sme boli v tme, ale On nás preniesol do kráľovstva svetla. Boli sme duchovne slepí a On nám dal zrak. Toto je zázrak na ktorom skutočne záleží.
Človeku nestačí vidieť zázrak. Človek- to staré ja, starý človek musí byť narodený znova a Bohom vzkriesený pre nový život v Pánovi Ježišovi Kristovi. Musí sa znovuzrodiť, musí nastať úplná zmena. A to je ten zázrak, ktorý robí Boh. Z ktorého zázraku sa teší celé nebo. Keď človek činí pokánie.
Áno- Je to zázrak- Boh zasiahol do tohto sveta tým, že ťa spasil, že ťa k sebe volal a že ťa znovuzrodil.
Zázraky sa stále dejú bratia sestry, ďakujme Bohu a velebme Ho. Je to realita! Zázraky sa stále dejú aj v Košiciach.
Rozmýšľali ste o ovocí Ducha? Galatským 5, 22 a 23. 22 No ovocie Ducha je láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, láskavosť, dobrota, vernosť, 23 miernosť, sebaovládanie. Proti takýmto veciam nie je zákon.
To je výsledok, ovocie, pôsobenia Ducha Svätého v našich životoch. Takže výsledok práce Ducha Svätého v mojom živote nie je to, aby som vyšiel von stúpil na Hornád a prešiel po ňom.
Rozmýšľali ste o tom, prečo ovocie Ducha nie je zázračné uzdravovanie druhých, kriesenie z mŕtvych, chodenie po vode, premieňanie vody na víno a podobne? Pretože oveľa väčší zázrak na svete je to, keď Boh zmení človeka. Zmení vnútro človeka pôsobením svojho Ducha a z neláskavého človeka sa stane láskavý, z nešťastného človeka sa stane radostný, z ustráchaného sa stane pokojný, z neverného sa stane verný človek, z búrliváka sa stane mierny človek, z toho, ktorý sa nevie ovládať sa stane človek, ktorý sa zmení na nepoznanie a zrazu bude schopný sa ovládať. To je zázrak! Boh zasiahol do chodu sveta a zmenil teba a mňa. Ja som bol hnevlivý a ľahko som vybuchol, zmenil ma. Ako zmenil vás? Viem, že zmenil, spomeňme si a vzdávajme Bohu za to chválu, pretože urobil zázrak a nie jeden.
Sú ľudia, ktorí by chceli vidieť v cirkvi šou, divy a zázraky. Chceš vidieť šou, divy a zázraky? Rozprávaj sa s ľuďmi, ako ich Pán Ježiš zmenil. Pozri sa na svoj život pred 5 rokmi a pozri, ako ťa Pán zmenil. Keď sa pozriem na svoj život pred štyrmi alebo piatimi rokmi a pozriem sa teraz ostáva mi jediné. Pane, chválim ťa, veď si spravil zázrak, zmenil si ma z takého aký som bol, za čo sa aj hanbím, aby som sa viac podobal na Krista. Ó Pane, prosím, ešte ma zmeň, prosím. Mám rád svedectvo brata Roba: “Ja som šiel do zboru, aby som sa im tam vysmial.” Vďaka Bohu, že si tam šiel. Boh spravil zázrak, teraz Ho chváliš, ako svojho Pána.
Ja nechcem nijako znižovať to, že Boh môže nadprirodzene niekoho napr. uzdraviť. Tieto slová však hovorím hlavne preto, aby sme porozumeli Ježišovým slovám. 20 No neradujte sa z toho, že sa vám poddávajú duchovia, ale radujte sa z toho, že vaše mená sú zapísané v nebi.“
Z toho sa radujme, že nás Pán Ježiš spasil a naše mená sú zapísané v nebi, to je najväčší zázrak. Z toho sa radujme, že dôsledky spásy môžeme vidieť v posvätení, kedy nás Pán Ježiš mení, aby sme boli stále viac a viac podobní Jemu a Jeho štandardom svätosti. Nežeň sa za šou, za tým sa hnali židia a požadovali od Ježiša, aby im na požiadanie spravil zázrak, ale Ježiš im nevyhovel. Tieto očakávania do nás tlačia rôzne spoločenstvá zo západu, ale už sú aj tu na Slovensku. Musí sa niečo diať, musí byť podívaná, nejaké vystúpenie a niečo okázalé a zábavné. Nie! Pod zvukom Božieho slova sa musia meniť ľudské životy, to očakávajme. Aj môj a tvoj život, drahý brat a sestra.
21 V tej hodine zaplesal Ježiš v Duchu Svätom a povedal: „Velebím ťa, Otče, Pán neba a zeme, že si toto skryl pred múdrymi a rozumnými a zjavil si to maličkým. Áno, Otče, tak sa ti to zapáčilo.
22 Môj Otec mi odovzdal všetko. A nik nevie, kto je Syn, iba Otec. Ani kto je Otec, iba Syn a ten, komu to Syn bude chcieť zjaviť.“
Viete, táto reakcia Pána Ježiša je nádherná. Skutočne nádherná. V tej hodine. Vtedy, keď sa radovali jeho učeníci a keď sám hovoril o ich spáse, keď hovoril o diablovom páde a Božom víťazstve, vtedy Pán Ježiš zaplesal a zaradoval sa.
Slová "radoval sa alebo zaplesal... v Duchu Svätom" (NASB) ukazuje na zdroj Jeho radosti, Duch Svätý, toto bola Božia radosť, ktorú prežíval Boží Syn. Syn posilnený Duchom sa obrátil na svojho Otca a velebil Ho. Velebí Ho ako zvrchovaného Pána nad nebom a zemou.
Pán povedal, prečo velebí Otca, pretože niečo skryl a niečo zjavil. Čo Otec skryl pred múdrymi a zjavil to maličkým? Odpoveď je vo verši 22 Že Otec odovzdal všetko Synovi. A nik nevie, kto je Syn, iba Otec. Ani kto je Otec, iba Syn a ten, komu to Syn bude chcieť zjaviť.“ Odovzdal mu všetko, autoritu a moc a tiež zjavenie.
Múdri a rozumní ľudia, ktorých mal Ježiš na mysli, boli pravdepodobne židovskí náboženskí vodcovia a tí maličkí boli jeho učeníci. Prečo ich nazýval múdrymi a rozumnými? Pretože samozrejme boli vzdelaní, ale tiež preto, lebo oni sami o sebe dookola hovorili, “my vieme” a sami pre seba boli múdrymi. Až natoľko sa spoliehali na svoje “my vieme”, že odmietali Ježiša a Jeho posolstvo evanjelia o Božom kráľovstve. Ježiš sa tešil z privilégia, ktoré mali jeho učeníci, tí maličkí, lebo nemali vysoké postavenie a pokorili sa pred Kristovou múdrosťou a zjavením, zúčastňovali sa na jeho misii. Syn zjavil svojim učeníkom, kto je On a kto je Otec. Čo sa týka tých, čo vraveli “my vieme”- Boh dovolil, aby ich hriech arogancie zaslepil, takže tieto veci zostali pre nich skryté. Odmietli, že jediná cesta k spásnemu poznaniu Boha vedie cez Ježiša.
Ježiš na záver povedal, že Syn udeľuje poznanie Otca podľa svojej vôle. Týmito slovami Ježiš tvrdil, že má výlučný vzťah s Bohom a že je jediným sprostredkovateľom poznania Boha pre ľudstvo (porov. Lk 4, 32; 1 Tim 2, 5). Syn Boží sa rozhodol komu zjaví najúžasnejšiu pravdu všetkých právd v histórii sveta a vesmíru. Zjavil ju svojim učeníkom a cez nich aj nám.
23 Potom sa obrátil osobitne k učeníkom a povedal: „Blahoslavené oči, ktoré vidia, čo vy vidíte,
24 lebo hovorím vám: Mnohí proroci a králi chceli vidieť, čo vy vidíte, ale nevideli, a počuť, čo vy počujete, ale nepočuli.“
Teraz sa Ježiš obrátil priamo na svojich učeníkov a povedal im, že sú blahoslavení, pretože majú účasť na tomto zjavení. Je to potvrdenie, že Boží Syn si vybral ich, aby im zjavil Otca.
Požehnania, ktoré zažívajú pokorní učeníci, sú v kontraste s odsúdením, ktoré zažijú pyšní ľudia, ktorí pohŕdajú poznaním a mocou, ktoré Ježiš zjavil (porov. 13 - 15; Lk 1, 52 - 55; Lk 6, 20 - 26; 1 Kor 2, 9 - 10). To, čo videli učeníci, boli znamenia, že Mesiáš prišiel a jeho kráľovstvo je blízko (Lk 10, 17). Tento výrok zdôrazňuje privilégium učeníkov a zároveň dôležitosť udalostí, ktoré sa odohrávajú. Nastala nová éra v dejinách spásy.
Proroci očakávali naplnenie vecí, ktoré predpovedali (1Pt 1,10-12). Králi predstavovali najdôležitejších ľudí svojej doby. Ani oni so všetkými svojimi výhodami nemohli vidieť a počuť to, čo Ježišovi učeníci. To, čo videli, boli znamenia príchodu Mesiáša, a to, čo počuli, bola dobrá správa, že kráľovstvo sa blíži. Zjavil im, že Otec, Syn a Duch Svätý sú jedno. Spása nie je v dodržiavaní zákona daného farizejmi, ani v rodovej línii Abraháma, ale v Ježišovi Kristovi. Kto uverí v Ježiša Krista bude spasený. Kto uverí, že On je Boh, že On prišiel na svet aby zaplatil svojím životom, aby naše hriechy boli zmazané a odpustené bude spasený. To je dnes známa zvesť, ale vtedy to bolo odhalené tajomstvo, veľmi významná správa.
Ježišovo učenie v tejto pasáži ukazuje na privilégium byť jeho učeníkom. Príliš často sa zdá, že zodpovednosť za učeníctvo spôsobuje, že nasledovanie Ježiša je veľmi neatraktívne, ale odmena za učeníctvo ďaleko prevyšuje jeho cenu (porov. Rim 8, 18). Vzhľadom na toto zjavenie by sa Ježišovi učeníci mali cítiť povzbudení, aby sa celým srdcom a naplno podieľali na Božom poslaní, ktoré pre nich Boh pripravil.
Mali by sme sa radovať, že nám Boh zjavil pravdu. Máme sa radovať z toho, z čoho sa raduje Ježiš. Náš Pán sa raduje, že Boh dal poznať evanjelium tým, ktorí ho nasledovali a nasledujú. Je to, akoby nám Boh vlastnými prstami otvoril očné viečka a daroval nám zrak. Otvoril nám oči, aby sme videli Ježiša. Odstránil šupiny a zákal, ktoré nám bránili vidieť Krista. Kedysi sme boli slepí a teraz vidíme. Čo spôsobilo tento rozdiel? Boh sa nám zjavil prostredníctvom svojho Syna a Syn nám ukázal Otca. Ak vierou vidíte Boha, mali by ste sa radovať. Jedným z najväčších duchovným problémov dnešného sveta je duchovná slepota. Ľudia túto slávnu pravdu nevidia a neveria jej. Je to dôvod padnúť na tvár vo vďačnosti za Božiu dobrotu voči nám! Radujte sa, pretože vidíte!
Radujte sa ako Ježiš, pretože žijeme v dobe, na ktorú sa tešili proroci a králi (v. 23-24). Máme privilégium žiť v naplnení toho, v čo dúfali oni. Oni sa tešili s čiastočnou víziou. My sa pozeráme dozadu na kríž a úplné zjavenie Boha v Ježišovi Kristovi. Vidíme viac ako proroci, pretože celé Božie zjavenie je úplné a bolo nám dané. Prostredníctvom jeho Slova môžeme poznať Pánovo zmýšľanie.
Viete, vždy mám zimomriavky, keď čítam úžasnú pravdu zapísanú v Jánovom evanjeliu 17, 17-20. Keď si uvedomím, aká dôležitá bola pravda pre Pána Ježiša, kvôli pravde Božieho slova sa posväcoval pre učeníkov a modlil sa za nich. Bratia a sestry, ale Pán Ježiš sa nemodlil len za nich.
Ján 17, 17-20
17 Posväť ich v pravde; tvoje slovo je pravda!
18 Ako si ma ty poslal do sveta, tak som ich aj ja poslal do sveta.
19 A posväcujem sa pre nich, aby aj oni boli posvätení v pravde.
20 Neprosím však len za nich, ale aj za tých, ktorí skrze ich slovo uveria vo mňa;
Pán Ježiš sa modlil aj za nás, pretože aj my sme uverili skrze zapísané slová apoštolov a prvých učeníkov. Modlil sa za mňa a za teba, aby sme boli posvätení v pravde, Jeho slovo je pravda. Pán Ježiš sa modlil a posväcoval sa za nás, aby Božia pravda a špeciálne zjavenie mali za následok posvätenie nášho života. Posvätenie znamená znamená očistenie a oddelenie niečoho na špeciálne použitie. Učeníci boli vyčlenení na špeciálne použitie. Teraz Jehoučeníci a aj my ako Jeho nasledovníci zvestujeme dôležitú správu svetu o spáse v Ježišovi Kristovi. Táto modlitba nám ukazuje, čo znamená byť vo svete, ale nie zo sveta. Božie slovo v nás urobí tú zmenu, aby ľudia aj z našich životov mohli vidieť Krista.
Rozmýšľanie
Modlitby

7. Pieseň - Mládež YWB

8. Požehnanie

Hebr 13
20 A Boh pokoja, ktorý skrze krv večnej zmluvy vyviedol spomedzi mŕtvych veľkého pastiera oviec, nášho Pána Ježiša,
21 nech vás zdokonalí v každom dobre, aby ste plnili jeho vôľu, a nech v nás koná, čo sa jemu páči, skrze Ježiša Krista. Jemu nech je sláva na veky vekov. Amen.

9. Pieseň - YWB

Related Media
See more
Related Sermons
See more