Kristova zástupná obeť

Evanjelium - Mládež  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 6 views
Notes
Transcript

Úvod

Zástupná obeť na kríži.
Ahojte, dnes sa budeme rozprávať o zástupnej obeti Ježiša Krista. To však doplníme niečím dôležitým a to je prijatie Kristovej spravodlivosti.
Poviete si, že o tom už všetko viete. Áno, je celkom možné, že o tom viete. Priamo takto komplexne o tom nezvykneme hovoriť, ale v priebehu toľkých tém ste už pravdepodobne počuli o čo ide. Prečo teda o tom hovoríme? Pretože jedna vec je o tom vedieť a druhá je tomu naozaj veriť. Ďalej, Pretože hovoríme o evanjeliu, o celej správe od začiatku do konca. Hovoríme o tom aj preto, lebo verím, že evanjelium je Božou mocou na spasenie. Taktiež evanjelium posilňuje už veriacich. Ak ste tu niekto ešte neveriaci, musíte pozorne počúvať, pretože sa vás to bytostne týka a je možné, že vás dnes večer bude Boh tiahnuť k sebe. Ak ste veriaci, dávajte dobrý pozor, pretože táto téma totálne ničí našu pýchu, ak ju máme. Úplne nás odzbrojuje od myšlienok svojej vlastnej veľkosti. Taktiež nám ukazuje kde sme boli a kde sme teraz.

Zástupná obeť

Aký musím byť, aby som sa mohol dostať do neba? Odpovedzme, prosím. Úplne dokonalí, totálne svätý, čistý, bezhriešny a spravodlivý. Podľa Božích štandardov. Si taký? Sme takí, kto je taký? V momente nám napadne nejaký hriech, ktorý sme už spravili a musíme priznať, ja som už zhrešil proti Bohu. Nie som dokonalí, totálne čistý, svätý, bezhriešny a spravodlivý. Je teda nádej? Ako by som sa po smrti mohol dostať do neba?
V liste Rimanom 3,23 sa píše: "Všetci zhrešili a chýba im Božia sláva." Nikto nie je dosť dobrý na to, aby mohol obstáť pred Bohom na súde na základe svojich vlastných skutkov. V skutočnosti nás hriech oddeľuje od Boha. Oddelenosť od Boha, to je tá smrť, lebo On je jediný zrdoj večného života. List Rimanom 6, 23 učí: "Odplatou za hriech je smrť, ale bezplatným Božím darom je večný život v Kristovi Ježišovi, našom Pánovi."
Ak všetci hrešíme, nemôžeme byť sami pred Bohom v poriadku a dôsledkom nášho hriechu je smrť a večné oddelenie od Boha v pekle, našou jedinou nádejou je vonkajší zdroj. Sami si nevieme pomôcť. Je tu jeden človek, ktorý nikdy nezhrešil, celý život bol dokonalý, totálne čistý, svätý, bezhriešny a spravodlivý. Je to Ježiš Kristus. Dobre, tak to bol on, ale čo my?
My si musíme uvedomiť, že Pán Ježiš nebol len človek, ale aj Boh. Každý človek musí zaplatiť za svoj hriech samostatne, nie za druhého. Preto sa musel nájsť niekto, koho obeť by bola natoľko drahá, aby mohla byť použitá ako platba za nás všetkých. Jedine spravodlivý a dokonale čistý a bezhriešny človek a zároveň Boh to mohol spraviť. Boží Syn, Ježiš Kristus zomrel namiesto nás, keď bol ukrižovaný na kríži. My sme si zaslúžili byť tými, ktorí boli položení na tento kríž, aby zomreli, pretože sme to my, kto žijeme hriešny život. Kristus však namiesto nás vzal trest na seba - nahradil nás a vzal na seba to, čo sme si právom zaslúžili. Táto obeť neplatí pre všetkých ľudí, teda nemá reálny spásny dopad pre všetkých ľudí. Ján 3, 16 Veď Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nik, kto verí v neho, nezahynul, ale mal večný život.
Ježišova obeť platí pre tých, ktorý uveria tejto správe, ktorí uveria v Neho, že je Spasiteľ sveta. Ako sa prejaví taká viera? Boh nám ukáže našu hriešnosť, uvedomíme si našu stratenosť, uveríme, že jedine On nám môže odpustiť naše hriechy a my budeme prosiť, Bože prosím odpusť mi, túžim byť čistý. Áno Boh odpustí, tvoja dlžoba voči Nemu sa vyrovná. Lenže z teba sa stále nestal úplne spravodlivý človek, sám o sebe nie si úplne dokonalý. Odstránili sme hriech a teraz je potrebné niečo pridať. Akoby nám boli odňaté žobrácke šaty a teraz sa máme obliecť do niečoho nového, do svadobných šiat. Stále sme len v časti zástupnej obeti, ešte sa musí udiať iná vec.

Kristova spravodlivosť

Tú nazývame Kristova spravodlivosť. Viete, keď ste spasení a Boh vám odpustil všetky vaše hriechy udeje sa ešte minimálne jedna vec. Boh vám nie len pripočíta Kristovu obeť, takže už nebudete musieť zomrieť večnou duchovnou smrťou, ale On vám pripočíta Kristovu spravodlivosť. Bude sa na vás pozerať cez Krista.
Druhý list Korinťanom 5, 21 to vyjadruje takto: 21 “Toho, ktorý nepoznal hriech, urobil za nás hriechom, aby sme sa v ňom stali Božou spravodlivosťou.” Ježiš zaplatil za naše hriechy svojou smrťou na kríži, aby sme sa my mohli stať Božou spravodlivosťou. Táto spravodlivosť pochádza od Ježiša a ponúka nám spôsob, ako mať prístup k dokonalému Bohu na celú večnosť.
Potrebujeme, aby nám bola pripočítaná Kristova spravodlivosť, pretože nemáme vlastnú spravodlivosť. Sme hriešnici od prirodzenosti a nemôžeme sa sami stať spravodlivými - nemôžeme sa dostať do správneho postavenia pred Bohom. Potrebujeme, aby nám bola pripočítaná Kristova spravodlivosť - to znamená, že potrebujeme, aby bola jeho svätosť pred Bohom pripísaná na náš účet.
Hriech nás ovplyvňuje až do samého jadra našej bytosti a bez ohľadu na to, akí dobrí sa snažíme byť, nikdy sami nedosiahneme Boží štandard dokonalosti. Biblia hovorí, že všetky naše spravodlivé skutky sú ako "znečistený odev" (Izaiáš 64,6). Naše vlastné pokusy o dobro jednoducho nie sú dosť dobré. Potrebujeme pripísanú spravodlivosť Ježiša Krista.
Ježiš na kríži vzal náš hriech na seba a vykúpil nás. Boli sme "ospravedlnení jeho krvou" (Rimanom 5,9) a súčasťou tohto ospravedlnenia je pripočítanie jeho vlastnej spravodlivosti. Pavol to vyjadruje takto: "Kvôli nám [Boh] urobil [Ježiša] hriechom, ktorý nepoznal hriech, aby sme sa v ňom stali Božou spravodlivosťou" (2 Kor 5,21). Ježiš je spravodlivý na základe svojej prirodzenosti - je Syn Boží. Z Božej milosti, "skrze vieru v Ježiša Krista", je táto spravodlivosť daná "všetkým, ktorí veria" (Rimanom 3:22). To je pripočítanie: darovanie Kristovej spravodlivosti hriešnikom.
To, že sa nám pripisuje Kristova spravodlivosť, neznamená, že automaticky konáme to, čo je správne - to príde v procese posvätenia. V tomto procese sa postupne stávame podobní Kristovi a raz bude tento proces úspešne dokončení. O posvätení však inokedy.
Znamená to, že sme spravodliví z pozície, že sme v Kristovi; aj keď sa občas stane, že zhrešíme, sme vďaka Krisotvi stále spravodliví. Boh nám pripísal Kristovu spravodlivosť na náš účet a urobil to, keď nás spasil. Je to Jeho dar a prejav veľkej milosti a lásky.
To je úžasná milosť! Nie sme spravodliví sami o sebe, nie našu dokonalosť, ale Kristovu vidí Boh, keď nás privádza do spoločenstva so sebou.

Záver

Chcem byť teraz veľmi úprimný, ale zároveň sa pokúsim byť citlivý. Asi pred týždňom, možno už pred dvoma som si začal viac uvedomovať, že v skutočnosti sa o vás bojím, mám o vás obavy. Verím, že tieto obavy sú dobré obavy, od Pána. Nie ste mi ľahostajní. Uvedomujem si, ako je dôležité, aby ste boli zakorenení v pravde. To je jeden z hlavných cieľov tejto mládeže. Dnes totiž na vás priamo alebo skryte útočí množstvo falošných učení. Také množstvo falošných učení, že som z toho až prekvapení. Najprv však začnem niečím iným.
1. Chcel by som vám povedať o dvoch veciach. Prvou je to, že som zachytil, že niektorí z vás ste v poslednej dobe boli vyrušení témami, ako sú duchovné dary a predurčenie. Na otázku duchovných darov som odpovedal na tábore, ale aj na téme v minulosti. Budeme mať o tom kázeň v zhromaždení niekedy v budúcnosti. Ak o tom niekto chce diskutovať, môžeme po mládeži a môžeme mať o tom znova tému niekedy nabudúce.
Pripomeniem však len niekoľko rýchlych bodov. Sú duchovné dary relevantné aj dnes? Áno.
Je pravda, že raz duchovné dary skončia? Áno, keď príde Kristus.
Je pravda, že sa dary prejavovali u apoštolov do určitej miery inak ako je tomu dnes pri nás? Áno.
Je pravda, že sa z príliš veľkého zamerania na dary môže stať modloslužba? Áno. Zameraj sa na darcu viac ako na dar. Našu celú pozornosť máme dávať jedine Kristovi.
Je pravda, že okolo darov existuje strašne veľa falošných učení, skutočne veľmi nebezpečných? Áno.
Predurčenie. Je to obrovská téma, nemáme šancu ju pokryť na tejto mládeži. Je to tvrdá strava a je v nej veľa nepoznaného, pri tej téme sa musíme pokoriť pred Pánom a uvedomiť si, že Ho nevieme dokonale obsiahnuť. Raz sa na tú tému pozrieme aj na mládeži. Zatiaľ si môžete vypočuť dobré vyučovanie od profesora Hanesa, na youtube. https://www.youtube.com/watch?v=LMTQRdkoitw&t=2264s
Podobne máme toto vyučovanie aj na našej stránke Košice Baptist https://kosicebaptist.sk/vyucovanie/ - Božia zvrchovaná vôľa. Takto máte dobrých 4-5 hodín na počúvanie o takej závažnej téme.
Otázka, ako je to teda v spáse človeka, ako sa prejavuje Božia zvrchovanosť a slobodná vôľa človeka? Najlepšiu odpoveď dáva Písmo v učení o predurčení a vyvolení.
2. Teraz druhý bod, o čom chcem hovoriť.
Na túto mládež chodia viacerí ľudia. Mám informácie, že niektorí ste z tohto zboru a niektorí nie, to je v poriadku, všetci ste vítaní. Niektorí ste veriaci, znovuzrodení kresťania a niektorí nie, stále ste všetci vítaní, samozrejme. Niektorí ste veriaci dlhšie a niektorí kratšie, niektorí ste už vo viere ďalej a niektorí ste len na začiatku. Biblia rozlišuje ľudí na veriacich a na neveriacich. Veriacich rozlišuje podľa duchovného rastu na deti, mládencov a otcov. Chcel by som sa k týmto skupinám vyjadriť.
Chcem hovoriť o vašom duchovnom raste. Viete, že vás mám rád? Musíte to vedieť. Preto tak veľmi chcem, aby ste sa posunuli ďalej vo vašom živote viery. To je zmyslom stretnutí mládeže, aby ste sa posunuli a rástli.
Od vás, ktorí ste neprežili znovuzrodenie a ešte nemáte istotu spasenia, chcem, aby ste sa posunuli a uverili v Ježiša Krista, pretože prejdú roky, odídete z mládeže a je celkom možné, že úplne odídete z kruhu veriacich, budete si žiť svoj život niekoľko rokov alebo desiatok rokov, potom zomriete a nastane súd. S čím prídete pred sudcu? Ak na sebe nebudete mať Kristovu spravodlivosť, zaznie vám len to, že nie ste zapísaní v knihe života a budete uvrhnutý na večnosť do zatratenia.
Pre vás, ktorí ste noví veriaci alebo mladí veriaci. Noví a mladí veriaci sa väčšinou trápia s dvoma typickými problémami. Prvým je to, že ste ešte málo posvätení, upadáte do pokušení a stáva sa, že padáte v mladíckych žiadostiach a hriechoch, viac to nerozoberiem. Ten, kto už je veriaci, ale ešte nie je pokrstení je pravdepodobne ešte duchovné dieťa. Poď rásť, príď ku krstu a posuň sa ďalej. Druhý je to, že nie ste pevne zakorenení vo viere a v pravde. To je normálne, preto sa musíte učiť a spoznávať Krista v praxi. Ak sa nezameriate na správne učenie a na Bibliu a správnu prax, potom budete len zmietaní učeniami raz do toho smeru a raz do iného. Nikdy sa nezakoreníte hlboko, ostanete deťmi a ostanete len takou loďkou na mori, ktorú zmieta vietor sem a tam do hocijakého smeru a vlastne nikam nepôjdete. Nezamerajte sa na emócie, aj keď emócie do kresťanstva patria, nezamerajte sa na šou, zábavu a na podívanú. Nezamerajte sa na duchovné dary, zázraky, prejavy moci, aj keď patria do cirkvi a do kresťanstva. Nezamerajte sa na kamarátov a skvelú chémiu v partii, aj keď aj to patrí do kresťanstva. Nezameraj sa na hudbu a umenie, aj keď tým chváliš Pána. Skoro všetko, čo som doteraz vymenoval teraz nemusíš opustiť alebo odmietnuť. Ja hovorím len o tom, že sa úprimne svojou mysľou, srdcom a dušou zameraj na niečo iné, aby si sa posunul vo viere ďalej. Pretože ako mladého kresťana, ťa nič z tohto skutočne neposunie vo viere, nič z tohto z teba nespraví dospelého kresťana, nespraví ťa to mládencom a potom otcom. Nič z tohto Boh neodmení väčšou zodpovednosoťu a službou. Ako mladý alebo nový veriaci sa úprimne zameraj len na 3 veci. Ak sa úprimne zameriaš na 1. poslušnosť a poznanie Boha, 2. pravdu a hľadanie pravdy, 3. na Písmo a poznanie Písma a realizáciu Písma, potom budeš rásť a stane sa z teba pevný, zakorenený a múdry veriaci, ktorí bude Bohu prinášať veľa dobrého ovocia Ducha Svätého a ktorý bude úspešne niesť evanjelium.
Nikdy neobetuj pravdu. Vy mladí alebo noví veriaci ste pokúšaní obetovať pravdu, obetovať Pravdu Božieho slova, obetovať skutočné poznanie Boha. Veľmi ste pokúšaní, ani neviete ako veľmi. Budú vás lákať speakri, iné zbory, internetové kresťanstvo, niektoré kresťanské celebrity, aby ste obetovali pravdu a dajú vám to ostatné, na čo sa nemáte zameriavať. Dajú vám chválospevy, pri ktorých budete niečo cítiť, budete napumpovaný túžbou skákať, ale keby ste sa skutočne započúvali do slov piesne a hľadali by ste pravdu, zistíte, že žiaľ, niekedy je len hudba dobrá a slová nanič, falošné klamstvá prezlečené za chválospevy. Neobetuj pravdu pre emócie, pre piesne, pre zábavu, pre hrejivé pocity. Falošné učenia sú všade, kde sa len pozrieš. Je skoro nemožné ich nevidieť. Neobetuj pravdu Božieho slova za nič, nikdy. Všetko skúmaj či je to naozaj na Božiu slávu, alebo sa ti podsúvajú falošné lži kadejakých motivátorov. Pýtaj sa, koľko jedu je potrebného pridať do pohára s vodou, aby si otrávil? Toľko falošného učenia je potrebného, aby otrávilo tvoju myseľ. Preto, ak chceš duchovne rásť a byť odolný, pevný a zapálený dospelý kresťan sústreď sa na 1. poslušnosť a poznanie Boha, 2. pravdu a hľadanie pravdy, 3. na Písmo a poznanie Písma a realizáciu Písma. Kým si duchovné dieťa toto rob a na poznanie Písma a Boha zameraj najviac svojej duchovnej energie. Ak v tomto zbore alebo v tejto mládeži uvidíš, že sa ti podsúva klamstvo, poď zamnou a bavme sa o tom, aby sme lož vymietli preč.
Kedy budeš pravdepodobne mládencom? Pozrime sa ďalej.
2. Vy, čo ste duchovne starší, nazvaní mládenci. Pre vás je typické, že dokážete odolávať pokušeniam viac ako menej. Pre váš duchovný život je príznačné, že ste víťazí nad zlým, to sa Píše v Písme. V 1. Jána 2 je napísané - Píšem vám, mládenci, že ste zvíťazili nad tým zlým. Písal som vám, mládenci, že ste silní, a že slovo Božie zostáva vo vás, a zvíťazili ste nad tým zlým.
Pre duchovných mládencov platí, že sú duchovní víťazi a tiež, že dobre poznajú Písmo a dokonca, že v nich slovo Božie zostáva. Poznáte Písmo veľmi dobre, ale máte minimálne dve pokušenia. Prvé je to, že si necháte slovo pre seba a neposuniete ho ďalej. Nebudete učiť mladších vo viere, nebudete evanjelizovať svoje okolie. Pavol sa modlí za Filipských, aby rástli v poznaní Boha v pravde a v skúsenosti. Pridajte k poznaniu pravdy aj praktizovanie pravdy.
Druhé pokušenie. Viete, že je super poznať pravdu, ale v Biblii je ešte niečo viac ako pravda. Je to láska. Keď poznáš pravdu, osvoj si lásku. Spoj pravdu a lásku a budeš šťastný, budeš požehnaný a budeš rásť na otca. Z veľkého poznania pravdy môžeš skĺznuť do záslužníctva, že sa ti Biblia stane otrockým zákonom a neporozumieš láske. Pridaj modlitby, viac sa modli za to, aby si miloval svojich blížnych a Boha. Nech ťa to poznanie Písma vedie k láske k Bohu a druhým okolo teba.
Kedy budeš pravdepodobne duchovným otcom? Keď pre teba bude typické toto. 1 Jána 2 13 Píšem vám, otcovia, že ste poznali toho, ktorý je od počiatku. 14 Písal som vám, otcovia, že ste poznali toho, ktorý je od počiatku.
Keď bude pre teba typické, že už naozaj poznáš Boha stvoriteľa, svojho majstra a Pána. Keď budeš skutočne zameraný naňho. Prečo neopustíš cirkev a prečo sa nevzdáš viery? Lebo poznáš Boha, lebo máš s Ním vzťah, lebo si pevný v Ňom. To poznanie rozumové aj vnútorné aj skúsenostné je najvyššie z týchto štádií a ty poznáš Pána. Rozumieš, že toto celé je o Ňom. Preco chodíš do zboru? Lebo si tam s Ním. Prečo dodrziavas prikázania? Lebo miluješ Otca. Prečo slúžis ? Nie preto lebo poznáš pravdu, ale preto lebo poznáš Otca a chceš Mu slúžiť, Jemu z lásky.
Toto som vám chcel povedať, lebo viem, že sa musíte posunúť a rásť.
Brigada o 8 zajtra pozvať mladých
Related Media
See more
Related Sermons
See more