HVORDAN DELE EVANGELIET?

Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 2 views
Notes
Transcript

hva er egentlig evangeliet?

Hva inne bærer det (evangeliet) konkret?

1 Corinthians 15:1–6 Bibelen.
Jeg kunngjør for dere, søsken, det evangelium jeg forkynte dere, det dere også tok imot, det dere også står på. Gjennom det blir dere også frelst, når dere holder fast på ordet slik jeg forkynte det, ellers blir det forgjeves at dere kom til tro. For først og fremst overga jeg til dere det jeg selv har tatt imot, at Kristus døde for våre synder etter skriftene, at han ble begravet, at han sto opp den tredje dagen etter skriftene, og at han viste seg for Kefas og deretter for de tolv. Deretter viste han seg for mer enn fem hundre søsken på én gang. Av dem lever de fleste ennå, men noen er sovnet inn.
Så hva har vi her?
Kristus (Jesus) døde for våre synder
Han ble begravd
Han stod opp igjen den tredje dag
1 Corinthians 1:18 Bibelen.
For ordet om korset er dårskap for dem som går fortapt, men for oss som blir frelst, er det Guds kraft.

vi må ha Dybde!

Kristus (Jesus) døde for våre synder

Romans 3:25 Bibelen.
Ham har Gud stilt synlig fram for at han ved sitt blod skulle være soningsstedet for dem som tror. Slik viste Gud sin rettferdighet. For han hadde tidligere i tålmodighet holdt tilbake straffen for de synder som var begått.
hvis Gud ikke hadde straffet synd så hadde Gud vært uretferdig. han er ikke det. Han lar sin retferdighet bli kjent og komme til synet i det han tar våre synder å plaserer de på Jesus.
Hebrews 2:17 Bibelen.
Derfor måtte han på alle måter bli lik sine søsken, så han kunne være en barmhjertig og trofast øversteprest for Gud og sone folkets synder.
Dette er et av grunnen for at Gud måtte bli menneske. for å kunne representere oss. i den jødiske tradisjonen så var det slik at en gang i året Kunne yperstepresten som representant for folket gå inn i helligdommen der Guds nervær var. og han kunne gi offer på folkets vegne. Jesus kommer inn som våres representant og og offer foran Gud og soner for oss.
1 John 4:10 Bibelen.
Ja, dette er kjærligheten, ikke at vi har elsket Gud, men at han har elsket oss og sendt sin Sønn til soning for våre synder.
Gud er drevet av sin kjærlighet i denne handlingen. men ikke minst faktumet at han faktisk soner for oss.

Han ble begravd

Hvorfor i alle dager står det der? Er det ikke flaut? Er det ikke en skam?
- Slett ikke
- Det vitner til at han faktisk døde.
- det oppfyller profetier
- det fjerner alle spørsmål om Gud har fått et tillfredstillende offer.
- vi har ingen Grunn til å tvile på at han tok vår fobannelse.

Tro og Omvendelse

Ephesians 2:8 Bibelen.
For av nåde er dere frelst, ved tro. Det er ikke deres eget verk, men Guds gave.
tro veldig enklet sett er tillit. Gud sier “har du tillit til meg så skal eg frelse deg”. definisjonen på selv rettferdighet er at man har tillit til seg selv og sin egen evne til å være god.
Acts 17:30 Bibelen.
Disse tidene med uvitenhet har Gud båret over med, men nå befaler han alle mennesker, hvor de enn er, at de må vende om.
jeg elsker den definisjonen for den den er spot on men den bærer også implikasjoner som får store konsekvenser for måten vi lever på.
begge disse to punktene vektlegges veldig tydelig når evangeliet blir forkynt i årene etter Jesu død.

Han stod opp igjen den tredje dag

- Han bekjemper dødens mak!
-Den ultimate fiende?
- Det vitner til at han er Gud og det han sa var sant.
- 25 Jesus sier til henne: «Jeg er oppstandelsen og livet. Den som tror på meg, skal leve om han enn dør. 26 Og hver den som lever og tror på meg, skal aldri i evighet dø. Tror du dette
Joh 11:25–26.
- vi har nå grunn til å tro han siden han faktisk over vanten selv.
Romans 8:11 Bibelen.
Han reiste Jesus opp fra de døde, og dersom hans Ånd bor i dere, skal han som reiste Kristus opp fra de døde, også gi deres dødelige kropp liv ved sin Ånd, som bor i dere.

hvis dette er evangeliet, hvorfor i alle dager driver vi med så mye moralisering da?!

eg må innrømme at jeg selv faller kort i dette. alt for ofte ser jeg (og dette inkluderer meg selv) Kristene vektlegge helt feil ting på en usunn og selvretferdig måte.
våres mål er ikke å folk til å røyke litt mindre. eller ikke røyke de siste to ukene av hans liv.
det kommer ikke til å frelse ham om han gjør. vår mål er ikke å få folk til å drikke mindre eller banne mindre eller gå med buksen litt høyere eller ha på seg lengre skjørt.
ikke missforstå meg. eg sier ikke gå og røyk og drik og strip naken. det er ikke det eg prøver å si.
den personen er fortsatt like fordømt og det i alt for ofte ender opp med å fokusere på er den tomme moraliseringen der vi prøver å lære folk om rett og galt. nei.
alle andre religioner holder på sånn men ikke kristendommen.
Colossians 2:20–23 Bibelen.
Når dere med Kristus døde bort fra grunnkreftene i verden, hvordan kan dere da leve som i verden og rette dere etter slike bud som «ta ikke», «smak ikke», «rør ikke»? De gjelder jo ting som er ment til å brukes og forgå. Alt dette er bare menneskers bud og lærdommer. Slikt har riktignok ord på seg for å være visdom, både den selvgjorte fromheten, selvfornektelsen og mishandlingen av kroppen. Men det har ingen verdi, det tjener bare til å gjøre kjøttet tilfreds.
det er ikke evangelisering.

Evangeliet er livsforvandlene

evangeliet er helt spessielt.
2 Corinthians 5:17 Bibelen.
Nei, den som er i Kristus, er en ny skapning. Det gamle er borte, se, det nye er blitt til!
den gir løfter om en om at du blir en helt ny skapning.
Ezekiel 36:26–27 Bibelen.
Jeg gir dere et nytt hjerte, og en ny ånd gir jeg inni dere. Jeg tar steinhjertet ut av kroppen deres og gir dere et kjøtthjerte i stedet. Jeg gir min Ånd i dere og gjør at dere følger forskriftene mine, holder lovene mine og lever etter dem.
vi får et nytt hjerte! og en ny ånd. som forandrer våres vilje. det e det første ånden gjør. han forandrer vår vilje.
vi får en ny identitet som Guds barn.
Romans 8:14 Bibelen.
Alle som drives av Guds Ånd, er Guds barn.
og vi før en ny jobb.
2 Corinthians 5:20 Bibelen.
Så er vi da utsendinger for Kristus, og det er Gud selv som formaner gjennom oss. Vi ber dere på Kristi vegne: La dere forsone med Gud!
vi blir amasadører for Evangelie.
dette er den livs reolusjonerende endringen Bibelen kaller til. fra død til liv. fra sant mørke til sant lys. fra slave til fri. fra tapt til funnet.

Aktiv kontekstualisering (oversettere og representanter)

Dette er disiplinen der man oversetter og tilpasser kommuniseringen av evangeliet til kulturen, uten å kompremisere essensen og hovedpunktene av evangeliet.
1 Corinthians 9:19–23 Bibelen.
Enda jeg er fri og ikke underlagt noen, har jeg gjort meg til tjener for alle, så jeg kan vinne så mange som mulig. For jøder har jeg vært som en jøde, for å vinne jøder. For dem som er under loven, lever jeg som om jeg var under loven, for å vinne dem, enda jeg selv ikke er under loven. For dem som ikke har noen lov, lever jeg som om jeg var uten lov, for å vinne dem, enda jeg ikke er uten lov for Gud, men er bundet av Kristi lov. For de svake er jeg blitt svak, for å vinne de svake. For alle er jeg blitt alt, for på alle mulige måter å frelse noen. Men alt gjør jeg for evangeliets skyld, så jeg selv kan få del i det.

Jesu offer tilbys alle! det inkluderer deg.

Related Media
See more
Related Sermons
See more