Žádejte, hledejte, tlučte

Matouš  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 1 view
Notes
Transcript
Žádejte, hledejte a tlučte
Dobrý Otec a naše hledání (Mt 7,7-11)
Co hledáte? Dovolím si odhadnout, že nejčastěji jsou to věci z té druhé svaté trojice: peněženka, mobil a klíče. Někteří z nás pak přidávají ještě brýle. Jakmile něco z těchto věcí nemáme u sebe, býváme z toho celí nesví a začínáme usilovně hledat, ptát se lidí kolem, zda naše věci neviděli a nepřestáváme, dokud to nenajdeme.
Jedna věc je hledat odložené klíče, ale něco zcela jiného je hledat si práci, vybírat školu nebo třeba stavební firmu na rekonstrukci domu. Ještě náročnější pak bývá hledat své životní směřování. Co doopravdy hledáte? A jak usilovně?
Ježíš vybízí své následovníky, aby hledali především Boha a jeho království. Jde to ale vůbec? Jsem přesvědčený o tom, že jde. Navíc nám Ježíš dává zaslíbení toho, že těm, kdo ho hledají, se Bůh dá nalézt, přijde do našeho života a dá nám Ducha svatého. To zaslíbení platí pro každého, kdo o to stojí.
Požehnání nepadá ale do klína samo o sobě; musíme o něj usilovat. Tváří v tvář situacím, se kterými si nevíme rady; okolnostem, které nás svírají či nejistotě ohledně naší budoucnosti dává Ježíš naději v zaslíbení, že Boha lze nalézt, protože se dá poznat hledajícím; odpovědí se lze dopídit, protože Bůh je zaslibuje těm, kdo o ně prosí; a do jeho království se lze dotlouct.
Bůh totiž přísným soudcem, čekajícím na chyby, které může trestat, ale nebeským Otcem, který chce svým dětem dávat dobré dary. Když přeneseme jeho vztah k nám na náš vztah k lidem kolem nás, budeme zakoušet kousky jeho království mezi sebou.

Biblický text: Mt 7,7-11 (ČSP)

7 Žádejte, a bude vám dáno; hledejte, a naleznete; tlučte, a bude vám otevřeno. 8 Neboť každý, kdo žádá, dostává, a kdo hledá, nalézá a tomu, kdo tluče, bude otevřeno.
9Kdo z vás je takový člověk, který podá svému synu kámen, když ho požádá o chléb? 10 Nebo mu podá hada, když ho požádá o rybu? 11 Jestliže tedy vy, ač jste zlí, umíte svým dětem dávat dobré dary, čím spíše dá dobré věci těm, kteří ho žádají, váš Otec, který je v nebesích!
Máme před sebou bohatý text, který ke mně mluví poslední dva týdny, co se mu věnuji. Text si můžeme rozdělit na tři části: (1) první část je o prosbách, hledání a tlučení a zaslíbení Boží odezvy; (2) druhá nám ukazuje Boží Otcovský charakter a (3) poslední mluví o zlatém pravidlu etiky.
(1) Prosby, hledání a tlučení
7 Žádejte, a bude vám dáno; hledejte, a naleznete; tlučte, a bude vám otevřeno. 8Neboť každý, kdo žádá, dostává, a kdo hledá, nalézá a tomu, kdo tluče, bude otevřeno.
Nedávno jsem tu říkal, že jsem nevěřící člověk. Nevěřím totiž tomu, že když uděláte ve svém životě prostor, který dáte Bohu, nechá to bez odezvy. Nevěřím tomu, že když upřímně hledáte Boha, že se vám nedá nalézt; nevěřím tomu, že když upřímně hledáte jeho království, že vám jej nechá skryté. A nevěřím, že když budete vytrvale usilovat o jeho blízkost, že vám zůstane vzdálený. Dnes toto tvrzení připomínám na základě textu, ve kterém, to Ježíš zaslibuje svým učedníkům.
Proste a bude vám dáno – to zní dobře, ne? Proč to ale pokaždé nefunguje? Jako každý text v Bibli, i tento je nutné číst v kontextu toho, o čem Ježíš mluví celé kázání na hoře. Tím kontextem je Boží království a vztah k Bohu. Tím kontextem je modlitba Páně, kterou Ježíš učil své učedníky.
Pokud v jádru naší touhy není Bůh, pak nás zodpovězené modlitby, vyslyšená přání a nalezené odpovědi od něj mohou spíš odvádět než přibližovat. Jakub píše církvi o tom, že záleží na tom, za co prosíme a jak prosíme: „Prosíte sice, ale nedostáváte, protože prosíte nedobře: jde vám o vaše vášně.“[1] Pokud hledáme Boha, můžeme mít naději v jistotě, že se nám nebude schovávat; že se nám dá nalézt.
„[Ježíš] nemluví o jednotlivých dílčích prosbách, nýbrž komplexně o hledání (a nalézání) Božího království. … Kdykoliv najdeme cestu, najdeme nebo dostaneme odpověď, najdeme smysl v tom, co se nám děje – to všechno už s Božím královstvím souvisí. A toto je ujištění, že je možné najít, je možné dostat odpověď, je možné dotlouct se do Božího království.“[2]
Tím, kdo odpoví na naše prosby, hledání a tlučení, je sám Bůh. V textu jsou slovesa o odezvě v pasivní formě: bude vám dáno, bude vám otevřeno.[3]V Bibli pasivní forma slovesa často odkazuje k Boží aktivitě, a proto pasivní slovesa můžeme číst jako: bude vám [Bohem] dáno –Bůh vám dá; bude vám [Bohem] otevřeno –Bůh vám otevře.
V kontextu Kázání na hoře a Boží odpovědi můžeme číst i Ježíšova další zaslíbení zodpovězených modliteb, která najdeme o pár kapitol Matoušova evangelia dál: „Amen, opět vám pravím: Shodnou-li se dva z vás na zemi v jakékoli věci, o niž požádají, stane se jim od mého Otce, který je v nebesích.“[4]A ještě z 21. kapitoly: „A všechno, oč byste v modlitbě požádali, budete-li věřit, dostanete.“[5]
Ježíš zaslibuje svým učedníkům odpověď na prosby. Za co ale mají prosit? V čem se ve svých prosbách mají shodnout? O tom mluvil o kapitolou dřív, když je učil, jak se mají modlit: „ať se posvětí tvé jméno; ať přijde tvé království, ať se stane tvá vůle…“[6] Tyto prosby jsou za Boží království. Teprve pak učedníci prosí za nezbytnosti k životu: za denní chléb, odpuštění a ochranu od zlého.
Zaslíbení Boží odpovědi také obsahuje důležité slovo: „Každý – odmítá se tu možnost, že by byly ztracené případy nebo bezvýchodné situace. Před Bohem nejsou. Znovu a znovu se však opakuje: kdo hledá, kdo žádá, kdo tluče. Není zde vůbec: kdo si to zaslouží. O tom to není.“[7]
To zaslíbení platí každému, kdo hledá. To je dobrou zprávou dnes a bylo to dobrou zprávou i tehdy. V Ježíšově době totiž zaslíbení vyslyšených proseb nebylo časté. „Věřilo se, že většina toho, oč prosili, se splnila jen několika výjimečným Božím mužům.“[8]
Posledním pozorováním k této části textu, o které se s Vámi chci podělit, je výzva k aktivitě. Ježíš zaslibuje Boží reakci, odezvu. Akcí ale musí být naše hledání, prosení a tlučení. Víra není to o tom, že budeme pasivně sedět a čekat, až vám spadne požehnaní do klína; musíme o něj aktivně usilovat, modlit se, hledat, tloušť, věřit… Nejprve musíme zasít víru v hledání, než budeme sklízet požehnání.
Ježíš promlouvá ke svým učedníkům s výzvou, aby nebyli jen pozorovatelé. Nebuďme jimi ani my. Nebuďme jen ti, kdo se v neděli přijdou podívat na bohoslužbu. Zasívejme očekávání toho, že Bůh k nám promluví i dnes. Zasívejme prosby za růst jeho království a sklidíme požehnání. Prosme, ať do nás Bůh vloží něco, co nám pomůže posunout se dál.[9]
V Minulém týdnu jsem vnímal Boží odpovědi v nalezení prostor pro kancelář Pochodně. Od začátku léta jsme se začali modlit za prostory, které bychom si mohli pronajmout jako kancelář a prostor pro setkávání Pochodně. Chodil jsem po Řepích a hledal místa, která by vypadala, že by šla pronajmout. Hledal jsem kontakty na SVJ budov, ve kterých prostory byly a psal e-maily a volal. Minulý týden se se mnou setkala předsedkyně SVJ budovy, ve kterých je ideální místo na to, co potřebujeme. Boží ruku v tomto hledání vidím i v tom, že nájemné za tuto kancelář bude stejné, jako platíme v Průhonu; a také v tom že paní předsedkyně SVJ z minulosti zná misionáře, se kterými jsme začínali Pochodeň z našich English clubů.
Abychom mohli přijmout požehnání a nalézt Boha a jeho království v tom, co se kolem nás děje, musíme tomu s vírou vycházet naproti. Bůh nehází do klína požehnání těm, kdo jej nehledají; dává se ale nalézt každému, kdo jej upřímně hledá. Hledat znamená dívat se kolem sebe a nacházet znamená vidět Boha v tom, co se děje. Prosit znamená aktivně vstupovat do věcí a tlouct znamená ve víře vytrvat, i když odpovědi nepřicházejí tak rychle, jak bychom si to přáli.
Dnes jsem tu několikrát řekl „s vírou“ – dovolte mi to trochu upřesnit. Víra neznamená přesvědčení, že „to vyjde.“ Víra v biblickém myšlení znamená důvěru vůči Bohu. Naše důvěra vůči Bohu se opírá o Ježíše Krista, o naši zkušenost s ním a o Boží otcovský charakter.
(2) Dobrý Otec
9 Kdo z vás je takový člověk, který podá svému synu kámen, když ho požádá o chléb? 10Nebo mu podá hada, když ho požádá o rybu? 11 Jestliže tedy vy, ač jste zlí, umíte svým dětem dávat dobré dary, čím spíše dá dobré věci těm, kteří ho žádají, váš Otec, který je v nebesích!
Ježíš těmito slovy používá oblíbenou židovskou argumentaci od menšího k většímu. To znamená: pokud platí něco malého, velké bude platit ještě víc. Navazuje vztahem otců a synů: pokud my jako nedokonalí (hříchem poznamenaní) lidé umíme dávat dětem dobré dary, čím spíš nám je dá dokonalý Otec, kterého máme v nebesích? Čím spíš se na něj můžeme spolehnout a důvěřovat mu?
Slovy o chlebu a rybě Ježíš navázal na něco, co znal každý z jeho posluchačů. „Ryba a chléb byly základní potraviny, nedílná součást jídelníčku většiny Ježíšových posluchačů. Nejsou to žádné luxusní lahůdky bohatých.“[10]
Svým dětem chceme dát vždy to nejlepší, což ne vždy znamená vyslyšení všech jejich proseb. „Rodiče dávají dětem to, co potřebují, ne nutně všechno, co chtějí.“[11] Náš nebeský Otec si přeje dát dobré dary těm, kdo jej žádají. Lukáš ve svém evangeliu nepoužil slova dobré věci, ale psal o Duchu svatém. Ježíš zaslibuje, že Nebeský Otec dá Ducha svatého těm, kdo jej o to prosí.
Zde se dostáváme ke skutečnému zaslíbení úvodních veršů. Proste – a Bůh Vám dá svého Ducha. Hledejte [Boha] – a naleznete jej. Tlučte [vytrvejte] a Bůh vám otevře.
Pokud máte pocit, že jste v životě uvázli, proste Boha za to, ať se Vám dá nově poznat. Hledejte jej cele, upřímně a s vírou, že se Vám dá poznat – a On se Vám poznat dá. Proste, ať Vás naplní Duchem svatým – ne pro naplnění samo o sobě, ale proto, abyste mohli zakusit jeho opravdovou přítomnost a moc.
Opravdu nevěřím, že takové hledání, prosby a tlučení zůstanou bez odezvy. Možná nám v průběhu ukáže, že abychom mu udělali v životě místo, je třeba se rozloučit s něčím, co Bohu překáží. Nevěřím však, že taková modlitba zůstane bez odezvy. Přisvojte si ji vírou a dejte Ježíši ve svém životě prostor, ve kterém se Vám dá poznat jako dobrý Bůh, kterému můžete důvěřovat.
Bože, dávám se ti k dispozici a prosím, dej se mi poznat. Přijď do mého života, naplň mě Duchem svatým. Amen.
[1] Jk 4,3 (ČEP). [2]Mrázek, Jiří. Evangelium podle Matouše (ČEK), s. 109-110. [3] Mt 7,7: δοθήσεται, ἀνοιγήσεται; Mt 7,8: ἀνοιγήσεται (NA28). [4] Mt 18,19 (ČSP). [5] Mt 21,22 (ČSP). [6] Srov. Modlitba Páně (Mt 6,9-13). [7]Mrázek, Jiří. Evangelium podle Matouše (ČEK), s. 110. [8]Keener, Craig S. IVP Komentář k dobovému pozadí Bible, s. 70. [9] Srov. Jones, Grayson. Kázání Pursuing Vision (1.10. 2023). https://www.youtube.com/live/Lhcj1As6g7g [10]Keener, Craig S. IVP Komentář k dobovému pozadí Bible, s. 71. [11]Masarik, Albín, Penner, Peter. „Matthew“ in Constantineau, Corneliu (ed.). Central and Eastern European Commentary, s. 1018.
Related Media
See more
Related Sermons
See more