De kerk en zijn karakter

Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 1 view
Notes
Transcript

Introductieverhaal

Identificatie is het proces van een persoon die in het contact met verschillende personen, verschillende eigenschappen eigen maakt. Dit is een fundamenteel proces dat we nodig hebben voor de opbouw van ons karakter en/of onze persoonlijkheid
Dit zie je bijvoorbeeld bij een ouder kind relatie. Dat je kind ineens precies dezelfde uitspraken doet als die jij ook altijd doet.
Maar wat zou ons karakter als kerk eigenlijk moeten zijn? Daarom gaan we filipenzen lezen vandaag.
Maar voordat we Filipenzen gaan lezen moet ik wat uitleggen over de context van de brief.
Uitleg over een rugby wedstrijd die ik pas heb gekeken.

Context

Als we een brief gaan lezen zijn er altijd een aantal dingen die we moeten weten voordat we echt begrijpen wat er aan de hand is.
Allereerst is het belangrijk om te weten wat je gaat lezen.
Wie schrijft het, aan wie schrijft hij het en waarom schrijft hij het.
Paulus:
Zit opgesloten in een gevangenis in Rome
Schrijft aan de kerk in Filippi
Heeft een bijzondere band met deze gemeente
De Kerk in Filippi
Weten niet zo goed wat ze moeten doen nu Paulus in de gevangenis zitten, ze zijn een beetje onzeker geworden
Daarmee gepaard hebben ze wat moeilijkheden en vervolgingen buiten de kerk waar ze mee moeten leven
En ze hebben ook nog onenigheid binnen de kerk
Belangrijk:
Wat belangrijk is om te weten is dat deze brief anders is dan andere brieven. Dit wordt namelijk door heel veel theologen gezien als een vriendschapsbrief. Paulus spreekt op een hele andere manier naar deze gemeente dan naar andere gemeentes.
Vanuit dit perspectief komt Paulus aan het einde van zijn brief en somt het net een paar dingen waar de kerk in Filippi aan vast zou moeten houden.

4 Verblijd u altijd in de Heere; ik zeg het opnieuw: Verblijd u.

5 Uw welwillendheid zij alle mensen bekend. De Heere is nabij.

6 Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God;

7 en de vrede van God, die alle begrip te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten bewaken in Christus Jezus.

8 Verder, broeders, al wat waar is, al wat eerbaar is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat lieflijk is, al wat welluidend is, als er enige deugd is en als er iets prijzenswaardigs is, bedenk dat.

9 Wat u ook geleerd en ontvangen en gehoord en in mij gezien hebt, doe dat; en de God van de vrede zal met u zijn.

Punt 1: Vind Vreugde

4 Verblijd u altijd in de Heere; ik zeg het opnieuw: Verblijd u.

3e keer dat Paulus dit zegt
Als er vaker dezelfde dingen gezegd worden in een boek, dan kun je ervanuit gaan dat dat belangrijk is
Paulus’ versie van het Christendom is 1 van vreugde en van blijdschap. Vreugde en blijdschap zouden eigenschappen moeten zijn waar mensen aan kunnen herkennen waar we van zijn.
Christendom wordt hedendaags bijna gedefinieerd als een vreugdeloze saaie religie.
Wat ik hierbij niet zeg is dat we niet verdrietig mogen zijn. Dat we geen andere gevoelens mogen hebben dan blijdschap.
Wat ik wel zeg is dat op de momenten dat we dingen meemaken die we vervelend vinden, we altijd 1 punt hebben in ons leven waar we vreugde en blijdschap in kunnen vinden. Namelijk dat Hij nog steeds regeert. Dat Hij onze rots is. Dat Hij trouw is. Dat Hij genadig is, terwijl wij dit niet verdient hebben.

Punt 2: Voor Verdraagzaamheid

5 Uw welwillendheid zij alle mensen bekend. De Heere is nabij.

Het woord voor welwillendheid hier is eigenlijk een combinatie van verdraagzaamheid, vriendelijkheid en redelijkheid.
Wat hier wordt bedoelt is dat dit leven niet om ons draait.
En dit is makkelijk gezegd als het om vrienden gaat, maar hoe reageren we op mensen die wat verder van ons af staan. Hoe reageren we op mensen die een uitgesproken mening hebben over het Christendom, of mensen die ons “oneerlijk” behandelen?
Verhaal met de stucadoor en hoe ik echt gefrustreerd raakte over hoe het verliep en dat ik hem dat wel even duidelijk wilde maken.
Dit leidde uiteindelijk alleen maar tot meer frustratie en nog meer vermoeidheid. Ik heb dit soort dingen niet in de hand en als ik alleen maar denk aan hoe ik daardoor benadeelt wordt dan draait het alleen maar om mij.

Punt 3: Zoekt Verbinding boven Vrees

6 Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God;

Voordat we verder gaan is het belangrijk om te begrijpen dat Paulus dit niet schreef terwijl hij een cocktail aan het drinken was op het strand van curacao. Paulus schreef dit terwijl hij zelf in een grote onzekerheid zat.
Wees niet bezorgd, maar....
Wij kunnen alles bij God brengen. Dat betekent niet dat God niet weet wat wij nodig hebben. Dit is vanuit ons een actieve houding om bij God te komen met al onze zorgen.
Als je net zoals ik ben dan ben je niet zo heel erg van het mensen om hulp vragen, je wilt het altijd eerst alleen oplossen totdat je erachter komt dat je het niet alleen kunt. Maar juist door het uit te spreken kun je vaak ook dingen los laten.
Dit zelfde heb je dus nodig als je met God praat.
Het andere is dat Paulus een nadruk legt dat je dit alles met dankzegging moet doen. Op het moment dat we dit zonder doen, gaan we God commanderen terwijl alles wat we krijgen van God volledig vanuit genade is.
Als gemeente zouden we niet bezorgd moeten zijn.

Punt 4: Ziet het Goede

8 Verder, broeders, al wat waar is, al wat eerbaar is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat lieflijk is, al wat welluidend is, als er enige deugd is en als er iets prijzenswaardigs is, bedenk dat.

Wat ik jullie nog niet heb verteld is dat Paulus in vers 2 Euodia en Syntyche aanspreekt. Deze 2 personen zijn grote mensen in de kerk van filippi. Zij zorgen voor grote verdeeldheid in de gemeente. En al deze punten zijn ook naar hun gericht. Kunnen we het goede zien in een ander als we alleen maar slechte dingen zien in iemand.
Paulus zijn struggle met het verkondigen van Christus met een eigen gewin. Paulus zegt, zolang Christus verkondigd wordt verblijd ik mij erin
Wat kunnen wij ervan leren. Laten we ons meeslepen door alles wat er in de wereld gebeurt?

Afsluiting

Annie J. Flint
Moeder overleden 3 jaar na geboorte. Vader kon niet opvoeden
Kwam in een gezin terecht waar ze niet gewenst was
Raakte bekend met schrijven en dichten
Was op weg om docent te worden op een school
Artritis
Haar adoptie ouders overleden allebei na elkaar.
Toch bleef ze altijd doorschrijven ondanks dat de artritis en de pijn alleen maar erger werden.
40 jaar lang in pijn geleefd
Bleef altijd vasthouden aan God
Hij schenkt meer genade wanneer lasten zwaarder drukken, Hij zendt meer kracht wanneer arbeid zich opstapelt; Bij toegevoegd leed voegt Hij Zijn genade, Bij vermenigvuldigde beproevingen, Zijn vermenigvuldigde vrede.
Wanneer we onze voorraad van uithoudingsvermogen hebben uitgeput, Wanneer onze kracht faalt nog voordat de dag halverwege is, Wanneer we het einde van onze gehamsterde bronnen bereiken, Is onze Vaders volle geven slechts begonnen.
Vrees niet dat jouw behoefte Zijn voorziening zal overtreffen, Onze God verlangt altijd Zijn bronnen te delen; Leun stevig op de eeuwige arm, beschikbaar; De Vader zal zowel jou als jouw last ondersteunen.
Zijn liefde kent geen grenzen, Zijn genade kent geen maat, Zijn kracht kent geen grens bekend bij mensen; Want uit Zijn oneindige rijkdom in Jezus Schenkt Hij, en schenkt Hij, en schenkt Hij opnieuw.
Ik geloof dat dit een houding is die we als Christenen aan mogen nemen. Dat al deze punten samenvallen in het levensverhaal van Annie en dit gedicht.
Dat ondanks dat ze haar hele leven aan een verschrikkelijke ziekte leidde ze zicht kon verblijden in God, nog steeds verdraagzaam kon zijn. Niet bezorgd was over haar situatie en mooie relatie met God aan kunnen gaan. En daarnaast altijd het positieve kunnen zien.
Dit is de identiteit van de kerk
En de belofte die hier aan vast zit?

7 en de vrede van God, die alle begrip te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten bewaken in Christus Jezus.

9 Wat u ook geleerd en ontvangen en gehoord en in mij gezien hebt, doe dat; en de God van de vrede zal met u zijn.

Related Media
See more
Related Sermons
See more