Posvätenie

Evanjelium - Mládež  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 8 views
Notes
Transcript

Posvätenie

Úvod

Ahojte, začneme rovno otázkou, povedzte mi v skratke, čo je posvätenie. Pokojne povedzte z miesta. Nech mám trochu predstavu nakoľko ovládate túto tému.

Ján 17

Viete, Boh nám hovorí, že Jeho vôľou je naše posvätenie a dokonca, že bez posvätenia Ho nikto z nás neuvidí. Je to teda vážna téma. Chceš niekedy uvidieť Pána? Musíš byť posvätený, inak to nejde. Je to teda strašne dôležité, aby sme vedeli, čo je posvätenie a čo to pre mňa dnes a v budúcnosti znamená.
Najprv si dáme krátku definíciu a potom si o posvätení povieme viac v Jánovi 17. Je ťažké v skratke definovať posvätenie. Slovo posvätenie súvisí so slovom svätý; týka sa svätosti. "Posvätiť" niečo znamená oddeliť to na osobitné použitie; "posvätiť" človeka znamená urobiť ho svätým.
Ján 17, 14-21
14 Dal som im tvoje slovo a svet ich znenávidel, pretože nie sú zo sveta, ako ani ja nie som zo sveta.
15 Neprosím, aby si ich vzal zo sveta, ale aby si ich ochránil pred zlým.
16 Nie sú zo sveta, ako ani ja nie som zo sveta.
17 Posväť ich v pravde; tvoje slovo je pravda!
18 Ako si ma ty poslal do sveta, tak som ich aj ja poslal do sveta.
19 A posväcujem sa pre nich, aby aj oni boli posvätení v pravde.
20 Neprosím však len za nich, ale aj za tých, ktorí skrze ich slovo uveria vo mňa;
21 aby všetci boli jedno, ako ty, Otče, si vo mne a ja v tebe, aby aj oni boli v nás, aby svet veril, že si ma ty poslal.
Možno si spomínate, už sme hovorili o Kristovej zástupnej obeti. Pán Ježiš žil bezhriešny a spravodlivý život. Keď zomrel na kríži a vstal z mŕtvych stalo sa to, že zobral na seba všetky naše hriechy, zobral z našich pliec ten veľký batoh vín. On nám však dal niečo iné, dal nám svoju spravodlivosť. Stala sa táto veľká výmena. Zobral náš hriech a dal nám svoju spravodlivosť, ktorú si obliekame. Toto platí pre všetkých znovuzrodených veriacich v Krista.
Lenže čo teraz? Pán sa na mňa pozrie a vidí spravodlivosť, lebo vidí spravodlivosť Kristovu na mne, lebo som Jeho. Takže dalo by sa povedať, že naša pozícia v Kristovi je tá, že sme oddelení alebo oslobodení od každého hriechu, takže sme svätí, lebo sme oddelení pre Boha a očistený. Takže Boh nás urobil svätými, lebo sme Kristovi. To je naša pozícia a náš status. Niektorí to nazývajú pozičné posvätenie.
Zároveň pri znovuzrodení začal proces posvätenia, čo znamená, že začal proces našej premeny, aby sme sa čím viac podobali na Ježiša Krista. Vieme totiž, že sa občas stane, že zhrešíme. Preto Biblia hovorí o posvätení aj ako o praktickej skúsenosti nášho oddelenia sa pre Boha od sveta a hriechu. "Postupné" alebo "skúsenostné" posvätenie, ako sa niekedy nazýva, je dôsledkom poslušnosti Božiemu slovu v živote človeka. Je to to isté ako rast v Pánovi (2 Pt 3, 18) alebo duchovná zrelosť. Boh začal dielo, ktorým nás robí podobnými Kristovi, a pokračuje v ňom (Flp 1, 6). O tento typ posväcovania sa má veriaci usilovať s plnou vážnosťou (1 Pt 1,15; Žid 12,14) a uskutočňuje sa aplikáciou Slova (Jn 17,17). Preto sme čítali 17 Posväť ich v pravde; tvoje slovo je pravda! Vzťahom k Božiemu slovu a k pravde sa ukazuje naše posvätenie. Poznaním Božieho slova, vierou slovu, poslušnosťou slovu a praktizovaním slova sa ukáže naše oddelenie od sveta a oddelenie pre Boha. Preto tak veľa a stále hovoríme o Božom slove a vyučujeme Ho. Bez posvätenia nikto neuvidí Pána. Prosím pýtaj sa, aký je tvoj vzťah k Božiemu slovu? Božou vôľou pre veriacich je to, aby sme boli oddelení a posvätení v pravde, Božie slovo je pravda. Pred spasením naše správanie svedčilo o našom postavení vo svete v oddelení od Boha, ale teraz by naše správanie malo svedčiť o našom postavení pred Bohom v oddelení od sveta. Kúsok po kúsku, každý deň, sa "tí, ktorí sa posväcujú" (Žid 10, 14, ESV), stávajú podobnejšími Kristovi.
V Písme sa slovo posvätenie používa aj v treťom zmysle - ako "úplné" alebo "konečné" posvätenie. To sa udeje pri našom oslávení. Pavol sa v 1. Tesaloničanom 5,23 modlí: "23 A sám Boh pokoja nech vás celých posvätí a pri príchode nášho Pána Ježiša Krista nech vášho ducha zachová neporušeného a dušu i telo bez úhony." Pavol hovorí o Kristovi ako o "nádeji slávy" (Kol 1,27) a spája slávny príchod Krista s naším osobným oslávením: "Keď sa zjaví Kristus, ktorý je vaším životom, vtedy sa aj vy s ním zjavíte v sláve" (Kol 3, 4). Tento oslávený stav bude naším konečným oddelením od hriechu, úplným posvätením v každom ohľade.
To nádherné zhrnutie nachádzame v 1 Jána 3
1 Pozrite, akú veľkú lásku nám daroval Otec, aby sme sa volali Božími deťmi. A nimi sme. Svet nás preto nepozná, lebo nepoznal jeho.
2 Milovaní, teraz sme Božími deťmi a ešte sa neukázalo, čím budeme. Vieme, že keď sa zjaví, budeme mu podobní, lebo ho uvidíme takého, aký je.
3 Každý, kto má túto nádej v neho, očisťuje sám seba tak, ako je on čistý.
Teraz prejdeme ku praxi.
Tu musím zopakovať jednu dôležitú vec. Bez lásky ku Pánovi Ježišovi a bez znovuzrodenia sa budete s dodržiavaním Pánových prikázaní vždy len trápiť. Budete ako auto bez motora, bez paliva. Poviem vám, choď dopredu, nepôjdeš, veď nemáš motor a palivo. Preto ťa Pán najprv volá ku viere a ku spáse. Potom z tej moci Ducha a z lásky ku Pánovi budeš s radosťou napĺňať Jeho vôľu. Ak sa stane, že zhrešíš, máš milosť prísť za Pánom a prosiť o odpustenie a On ti odpustí, budeš môcť kráčať ďalej.
1 Tes 4, 3 Lebo to je vôľa Božia - vaše posvätenie, aby ste sa zdŕžali od smilstva. Ideme teda do oblasti sexuality a vzťahov. Božia vôľa je to, aby sme boli posvätení, aby sme sa zdŕžali od smilstva. Čo je posvätenie sme si vysvetlili a čo je smilstvo? Smilstvo a cudzoložstvo, podobné témy, hovoria o mimomanželskom sexe. Cudzoložstvo - manželská sexuálna nevera. Smilstvo - predmanželský sex.
Jednou z oblastí, v ktorej bude vidieť rozdiel, či ste veriaci a či teda poslúchate Písmo je oblasť vzťahov a sexu. Tu bude vidieť, či ste zo sveta alebo ste odlišní od sveta. Či ste veriaci a či ste posvätení.
O niektorých témach nemá zmysel dlho špekulovať a hľadať výnimky z pravidla, preto to ani ja nebudem naťahovať. Ak milujeme Pán Ježiša Krista, budeme poslúchať Jeho príkazy. Môže sa stať chyba, veď rastiete, ale bude vidieť, či máte záujem alebo nie, o Božie slovo.
- Môžem si zobrať za manžela alebo manželku neveriaceho alebo neveriacu? Nie. Ak si veriaci, nemôžeš. Ak veľmi chceš, je celkom možné, že nie si naozaj veriaci. Neskôr o tom niečo poviem. Božou vôľou je to, aby si mal veriaceho manžela a manželku, v takom vzťahu ťa požehná aj tvojho manželského partnera.
Môžem mať predmanželský sex? Nie. Žiaden sex mimo manželstva nie je povolený. Boh stvoril sex a určil mu miesto, je to manželstvo. To nádherné spojenie muža a ženy podľa Božej vôle sa deje v manželstve.
Čo mám robiť, ak som v tejto oblasti veľmi pokúšaní? Ak si zhrešil vyznaj hriechy Bohu a môžeš aj napríklad nejakému veriacemu človeku. Cieľom však nie je kolobeh viny, hriechu, vyznávanie a opäť pád. Cieľom je priniesť to skutočne Pánovi a zrieknuť sa toho, čo ťa pokúša. Plň sa Božím slovom a stráv veľa času na modlitbách a tam budeš vyhrávať. Volaj k Pánovi o pomoc a On ti pomôže.
No odpoveďou na sexuálne pokušenie je manželstvo. Svet nám ponúka rôzne formy vzťahov a nekonečného chodenia spolu a kadečoho.
Odpoveďou na lásku medzi mužom a ženou je manželstvo. Použijem slová z reklamy: “ak ju miluješ, nie je čo riešiť”. Trochu preháňam. Odpoveď na lásku je manželstvo, to je Božia vôľa. O tom hovoria verše z ---
1 Kor 7, 8-9
1 Pokiaľ ide o to, čo ste písali: Dobre je, ak sa muž nedotýka ženy.
2 Aby sa však zabránilo smilstvu, nech má každý svoju ženu a každá nech má svojho muža.
8 Neženatým, nevydatým a vdovám však hovorím: Pre nich je dobre, ak zostanú ako ja.
9 Ale ak sa nevedia ovládať, nech vstúpia do manželstva, lebo je lepšie žiť v manželstve ako horieť vášňou.
Čo sa týka témy manželstva s neveriacim človekom. Za čias Nehemiáša urobili Izraeliti záväzok, že sa nebudú sobášiť s neveriacimi. Jeden z ich hlavných motívov bolo to, že chcú byť oddeleným a svätým národom. Teraz sa pozrime do NZ.
2 Kor 6, 14-16.
14 Neťahajte cudzie jarmo s neveriacimi! Veď čo má spravodlivosť spoločné s neprávosťou a aké spoločenstvo má svetlo s tmou? 15 A aký je súlad Krista s Beliárom, a aký má podiel veriaci s neveriacim?16 Ako patrí k sebe Boží chrám a modly? My sme predsa chrám živého Boha, ako hovorí Boh: Budem v nich prebývať a medzi nimi prechádzať sa, a budem ich Bohom a oni budú mojím ľudom.
Tak ako nie je možný žiadny súlad medzi Kristom a diablom, ako nie je možné spojiť Boží chrám a modly, tak nie je povolené veriacemu uzavrieť manželstvo s neveriacim. V 1 Kor 7,39 Pavol hovorí, že vdova sa môže znovu vydať a zobrať si muža "len v Pánovi", čo znamená, že sa môže vydať len za veriaceho. Učenie o tom, že veriaci by sa nemali ženiť s neveriacimi, teda nájdeme v Starom aj Novom zákone. V Písme je oveľa viac textov, ktoré hovoria jednoznačne proti manželstvu veriaceho s neveriacim. Ak by sa dnes niekto dobrovoľne rozhodol zobrať si neveriaceho, ide vedome proti Bohu, proti Písmu a Božej vôli. Až by sme sa mohli pýtať, či je aj on skutočne veriacim človekom.
To, ako popisuje Písmo neveriaceho človeka v tomto texte je to, ako ho vidí Boh. Preto keď veriaci koketuje s myšlienkou, že by si chcel zobrať neveriaceho musí si dať pozor. Manželstvo je o troch, Boh, manžel a manželka. Keď si veriaci máš vzťah s Bohom. Ouu, takto Boh, ten môj najdrahší Pán, vníma mňa a takto neveriaceho? Mňa vníma ako toho, ktorý patrí Kristovi, ako veriaceho, ako spravodlivého a ako svetlo, ako chrám Boží, chrám živého Boha, som súčasťou Jeho ľudu a On je môj Boh. Neveriaceho zas opisuje ako Beliára, toho ktorý patrí vládcovi démonov, uff silné. Je tmou, nie svetlom, je to dieťa neprávosti. Je to modlár. Nepatrí do Božieho ľudu a Boh nie je Jeho Bohom. Ak teda niekto koketuje s myšlienkou manželstva s neveriacim, Boh sa nás pýta: Ty chceš spojiť mňa a seba s vládcom démonov, chcel sa spojiť do najužšieho zväzku s modlárom na celý život? Čo budeš mať spoločné s tmou a neprávosťou? Nejde to spojiť. Áno, aj ja som bol taký predtým, ako som uveril v Krista. Všetci sme boli hriešni a v tme, ale jedine Božou milosťou sme spasení a teraz sme už svetlom.
Možno niekto s ružovými okuliarmi príde pred Pána a povie Mu, Pane, ale on alebo ona nie je taká zlá, ona alebo on je dobrý, slušný a ja my sa ľúbime. Potom žiaľ hovoríme, že Boh nemá pravdu a to, že toho človeka milujeme viac, ako Boha.
Ak sme posvätení, bude vidieť rozdiel.
Modlitby v skupinkách
Related Media
See more
Related Sermons
See more