Chlieb života

Duch Svätý  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 3 views

Ježiš je chlieb života. Ježišove slová sú Duch a život.

Notes
Transcript

1. Privítanie a modlitba

Bratia a sestry, priatelia, nech nás všetkých Boh požehná a nech počas dnešného doobedia máme tú milosť spoznávať viac nášho Pána Ježiša Krista. Obzvlášť sme radi za všetkých, ktorí ste naši hostia alebo ste na tomto mieste prvýkrát, či prvýkrát po dlhšej dobe. Vítame hostí z Hurbanova a Bernolákova.
Máme medzi nami kazateľa Darka Kraljika zo zboru Bernolákovo, srdečne pozdravujeme bratov a sestry v Bernolákove.
Pozdravujem tiež všetkých, ktorí nás sledujú online alebo zo záznamu. Nech vás Pán Ježiš požehná svojím pokojom.
O chvíľu sa budeme modliť. Prosím otvorme svoje vnútro na spoločnej modlitbe a očakávajme to, že sa nám Boh bude prihovárať aj počas dnešného doobedia.
Modlitba
Po modlitbe ostaneme stáť ku prvej piesni s názvom, všade tam kde sú ľudia zídení v mene Ježiš.

2. Pieseň - YWB

3. Prinášanie - požehnávanie - J Bán st.

4. Chvály - YWB

Možno už tu pošlem deti do besiedky.

5. Oznamy

Besiedka bude - Prosíme rodičov, aby nechávali deti na besiedke a neostávali na besiedke, aby prišli do zhromaždenia. Aby ste nerušili priebeh besiedky. (Všetky deti dnes pôjdu na 15 minút dole do jedálne na nácvik a potom do svojich besiedok.)
Vo štvrtok 30.11. o 18:30 Biblická hodina - Nehemiáš 11.
Budúcu nedeľu 3.12. máme prvú adventnú nedeľu, počas nej si budeme pripomínať pamiatku večere Pánovej.
Bratia a sestry, priatelia, radi by sme vás pozvali na adventný koncert hudobníkov a spevákov zo zboru BJB Aš (ČR), ktorý sa uskutoční 7.12.2023 o 18:00 v našom zhromaždení.
10.12. o 15:00 stretnutie seniorov.
Vzadu sú knižky, ktoré si môžete pozrieť po zhromaždení.
Ďalšie oznamy a pozdravy?

6. Modlitba za zbierku a slovo

7. Pieseň ku zbierke - YWB

8. Kázeň

Bratia a sestry, priatelia, pokračujeme v téme, pravda o Duchu Svätom. Dnes sa streteneme s dvoma skupinami nasledovníkov Ježiša Krista. Obidve skupiny počúvajú Ježiša Krista a nejakým spôsobom reagujú na jeho slová o sebe samom. Pozrime sa na náš hlavný text z Jána 6, 60- 69. Ján 6, 60 - 69 60 Vtedy mnohí z jeho učeníkov, čo to počuli, povedali: „Tvrdá je táto reč. Kto ju môže počúvať?“
Bratia a sestry, priatelia, začali sme zvláštnym veršom a hneď sa musíme pýtať niekoľko otázok, pretože je evidentné, že sme vhupli do vážnej situácie, do rozhovoru medzi Pánom Ježišom, jeho učeníkmi a ďalšími ľuďmi, ktorí ho nasledovali. Hneď prvé slovo vo verši 60 je “vtedy”, ale my nevieme kedy. Potom učeníci označili Ježišove slová za tvrdú reč, ale my nevieme, kto boli títo učeníci, boli to dvanásti učeníci? Nevieme tiež o aké slová išlo. Aké slová ich tak pohoršili?
Slová, ktoré ich pohoršili vyslovil Ježiš na druhý deň po tom, ako zasítil niekoľkotisícoví zástup ľudí, aj ich. Bolo to zázračné rozmnoženie chlebov a ľuďom to mohlo pripomínať, chlieb z neba, mannu, ktorú dostávali Izraeliti na púšti v priebehu dlhého obdobia putovania.
Ďalej. Bolo to v Galilei a máme tiež uvedené konkrétnejšie v meste Kafarnaum. Z kontextu, ktorý si prečítame, je zrejmé, že títo učeníci neboli tí dvanásti, ale jednoducho ľudia, ktorí nasledovali Ježiša v Galilei, tam kde chodil. Teraz už prejdeme na dané slová, ktoré ich pohoršili. Pri niektorých sa zastavíme.
30 „Na to mu povedali: „Aké znamenie urobíš, aby sme videli a uverili ti? Čo urobíš? 31 Naši otcovia jedli mannu na púšti, ako je napísané: Dal im jesť chlieb z neba.“
32 Ježiš im povedal: „Amen, amen, hovorím vám: Nie Mojžiš vám dal chlieb z neba, ale môj Otec vám dáva ten pravý chlieb z neba,
33 pretože Boží chlieb je ten, čo zostupuje z neba a dáva svetu život.““
34 Oni mu povedali: „Pane, vždy nám dávaj tento chlieb!“
35 Ježiš im odpovedal: „Ja som chlieb života. Kto prichádza ku mne, nebude hladovať a kto verí vo mňa, nebude smädný. Nikdy.
Ježiš im rovno povedal, že dobre vie, prečo ho nasledujú, kvôli jedlu. Lebo ich včera nasýtil a chceli znova a viac. Títo Židia mu pripomínali to, ako ich Mojžiš nasýtil na púšti chlebom z neba a teraz očakávajú od Ježiša, že ich bude podobne sýtiť chlebom z neba, potom by vraj v Neho uverili. Pán Ježiš im však pripomína, že to Boh ich sýtili mannou a tiež to, že ich praotcovia síce jedli chlieb od Boha z neba, ale nakoniec aj tak pomreli. Netúžte tak veľmi po chlebe, po ktorom budete zase hladný, áno je dôležitý na nasýtenie tela, ale nedokáže nasýtiť vnútro človeka. On je tým chlebom, ktorý ich dokáže zasýtiť na veky. Samozrejme hovorí obrazne. On hovorí o naplnení najdôležitejšej potreby človeka a to je zasýtenie duchovného hladu. Kto uverí v Neho už nebude duchovne hladný, smädný a prázdny.
Bratia a sestry, priatelia, prečo im Ježiš hovoril o chlebe života? Pretože človek potrebuje nasýtiť svoj život. Je to múdrosť Pánova, ktorá nám ukazuje na pravdu o nás ľuďoch, že nám chýba niečo, čo by dokázalo nasýtiť nášho ducha, naše vnútro. Dobre vieme, že bežný chlieb to nedokáže, ani dobrý hamburger a dokonca ani starbucks káva, poteší, ale v skutočnosti natrvalo nenasýti. Zas budeme hladní. Máme rôzne pokusy, ako nasýtiť naše vnútro, ale čím viac sa snažíme tým viac zisťujeme, že nás nič nedokáže nasýtiť natrvalo. Ako sa nám počúva zvesť, ktorá nám hovorí, že nám niečo chýba? Nie si dobrý taký aký si. Uff to provokuje. Hovoríme o duchovnom živote a o nasýtení našej najväčšej potreby a to je problém našej smrteľnosti. Smrť je vážny problém A my nedokážeme nič spraviť s tým, že nemáme večný život. Drahí priatelia, bratia a sestry a hovorím aj sebe, nie sme dobrí takí akí sme. Nie pre večný život. To, čo v skutočnosti zasýti náš život s presahom do večnosti, z presahom za tento náš pozemský život nemáme. Boli sme stvorení s dokonalým životom bez smrti a bez prázdnoty života, pretože sme čerpali život od Boha. Ľudia zhrešili, odpojili sa od zdroja večného života a teraz sme svedkami toho, že zomierame a nie sme úplne naplnení, naháňame sa za niečím celý život a nie je to dosť. Je smutné počúvať príbehy boháčov, ktorí mali všetko, čo im tento svet ponúkal, či už materiálne alebo nemateriálne a aj tak skončili v drogách alebo nešťastní, či spáchali samovraždu. Sami v sebe to nemáme, dokonca k tomu nemáme prístup, stratili sme večný život. Raz všetci zomrieme a potom príde súd a my ako ľudstvo sa pred Pána postavíme s prázdnymi rukami, pretože sme stratili život, pozrie sa na našu životnú cestu a uvidí nenaplnený potenciál, ktorý do nás dal, uvidí hriech, vzburu a neposlušnosť, uvidí, že sme nemali túžbu po pravom chlebe života. Dokážeme sa najesť bežného chleba a potom ho musíme jesť zase a zase, ale raz aj tak zomrieme. Nejde len o hlad telesný. Svedectvo ľudstva je to, že nám niečo chýba, či už materiálne alebo duševnej či duchovnej povahy. Človek sa snaží zaplniť svoj život a to prázdne miesto rôznymi vecami, jedlom, prácou, bohatstvom, vzdelaním, umením, kultúrou, rodinou, technológiami a podobne. Toto všetko až po hrob a tam to všetko nechávame. Všetko tu necháme, nič si ďalej nevezmeme.
Ako to, že Ježiš mohol s takou istotou povedať, že On dokáže nasýtiť človeka navždy? Pretože On je ten chlieb, ktorý nám dá život večný, už tu a potom s presahom ďaleko po smrti. Áno, telo nasýti jedlo a pitie. Áno, dušu nasýti napríklad dobrá hudba a pokoj v rodine, ale čo nasýti nášho ducha, naše skutočné vnútro? Ľuďom chýba duchovné naplnenie. Náš duch je oddelený od zdroja života, od Boha. Pretože sme zhrešili proti Bohu a duchovne sme zomreli. Stratili sme Božiu slávu, stratili sme život s Bohom, večný život v Jeho prítomnosti.
Boží Syn však hovorí, nemusí to tak ostať, nemusí to byť realita v našom živote, drahí priatelia. On hovorí „Ja som chlieb života. Kto prichádza ku mne, nebude hladovať a kto verí vo mňa, nebude smädný. Nikdy.”
Ako sa môžeme najesť tohto chleba života? Chleba, ktorý dáva večný život? Je to viera v Božieho Syna. Ako sa prejaví taká viera? Že z Božej milosti budeme tiahnutí volať na Boha, aby nám dal večný život s Ním. Modlime sa k Bohu, prosme o ten chlieb života. Priznajme pred Bohom, že sme zhrešili proti Nemu, že nemáme istotu večného života, prosme Boha o odpustenie a volajme k Nemu o pomoc, prosme Pána Ježiša, aby sa stal naším životom, uverme, že on nasýti náš duchovný život s presahom do večnosti.
Pán Ježiš im povedal, že zostúpil z neba, to ich rozzúrilo.
41 Tu Židia reptali proti nemu, pretože povedal: „Ja som chlieb, ktorý zostúpil z neba,“
42 a namietali: „Vari to nie je Ježiš, syn Jozefov, ktorého otca a matku poznáme? Ako to, že teraz hovorí: ‚Zostúpil som z neba‘?“
Ježiš tvrdí, že je z neba a je poslaný od Boha Otca. Tvrdí, že iba On videl Boha Otca. Silné slová, kto verí v Neho, kto verí, že je to pravda má večný život.
51 Ja som ten živý chlieb, ktorý zostúpil z neba. Ak niekto je z tohto chleba, bude žiť naveky. A chlieb, ktorý ja dám, je moje telo za život sveta.“
52 Nato sa začali Židia medzi sebou hádať a hovorili: „Ako nám tento môže dať jesť svoje telo?“
Nepáčilo sa im, že povedal, že prišiel z neba. "Ako to myslíš, že prišiel z neba? Poznáme Tvojho otca, Jozefa a Máriu, žijú tam v Nazarete." Po druhé, nepáčila sa im myšlienka, že povedal, že je jedinou odpoveďou na duchovné potreby človeka. To nebolo dosť zlé, myšlienka, že prišiel z neba, myšlienka, že tvrdil, že je jedinou odpoveďou, tretia vec, ktorá ich skutočne nahnevala a pohoršila, bola, že povedal, že musíte jesť moje telo a piť moju krv. Nechápali tieto slová o jedení Jeho tela a pití Jeho krvi. Mysleli doslova na kanibalizmus. A On hovoril o duchovnom prijatí vierou. Keď Ježiš povedal: "Jedzte moje telo," myslel tým "prijmite ma". Keď povedal: "Pite moju krv," znamenalo to, že musíme byť ochotní privlastniť si Jeho obetnú smrť na kríži.
Bratia a sestry, čo ich pohoršovalo? Ježišove slová. Mnohí chceli Ježiša populárneho, skrze ktorého aj oni sami mohli robiť úžasné činy. Chceli Jeho skutky. Lenže netúžili po Ježišovi samotnom. Neprijímali Jeho celú identitu. Neverili, že Ježiš je Boži Syn. To, čo ich nakoniec pohoršilo boli Ježišove slová o sebe samom. Skutky brali, áno, Ježiša, ktorý pomáha, lieči, vyháňa démonov a robí úžasné skutky. Jeho slová sú rozhodujúce. Na Ježišových slovách o sebe samom sa to celé láme.
Skutočné učeníctvo, je to, ktoré prijíma Kristove slová a verí im. Si pravý Kristov učeník a nasledovník? Alebo Ho nasledujeme len pre vlastný zisk a v skutočnosti neprijímame Jeho slová, že On jediný nám môže dať život a spasenie.
61 Keďže Ježiš sám vedel, že jeho učeníci proti tomu šomrú, povedal im: „Toto vás pohoršuje? 62 A čo až uvidíte Syna človeka vystupovať ta, kde bol predtým?
Pán Ježiš vedel, čo jeho nasledovníkom behá po rozume a ako šomrú na Jeho slová. Pýta sa, toto vás pohoršuje? On však nepozmenil svoje učenie alebo tvrdenia, aby sa im zapáčil, aby neodišli. Boli ste tak očarený tým, čo som urobil. Teraz prišli slová a tie vás pohoršujú? Doslova zakopli na Ježišových slovách. Čo keby ste ma videl ísť späť do neba? Vtedy by ste mi verili, že som prišiel z neba? Odišli však skôr a nepočkali, kým Ježiš naozaj vystúpil späť do neba, pretože neuverili Jeho slovám. Oni však neuverili ani tomu, že prišiel z neba.
63 Duch oživuje, telo nič neosoží! Slová, ktoré som vám povedal, sú Duch a život.
64 No medzi vami sú niektorí, čo neveria. Ježiš totiž vedel od začiatku, ktorí neveria a kto ho zradí.“
Vidíme tú nádhernú logiku? Stále sme v rovnakej téme o jedení chleba života. Oni nerozumeli, ako majú jesť Pána Ježiša, stále sa búrili, že čo snáď nehovorí o kanibalizme. Nehovorí však o jedení Jeho doslovného tela, je to Jeho Duch, ktorý dáva život, však? Telo nič neosoží, je to duch, ktorý dáva život." Zároveň však vieme, keď človek skutočne uverí v Ježiša, niečo sa stane v našom vnútri, duchovne sa narodíme znova a je to nový život, lebo je to narodenie z Ducha Božieho. Podobne vysvetľuje, že oni stále túžia po nasýtení svojho tela, ale na to sa teraz nemajú sústrediť, je tu väčší problém, že ich Duch je oddelený od Boha a neveria v Neho.
Potom Ježiš opäť narazí na podstatu problému. "Slová, ktoré vám hovorím, sú duch a život. Čo je teda tou deliacou čiarou? Sú to slová Ježiša Krista, pretože len a len tie zjavujú, kto On skutočne je. Títo falošní učeníci boli jednoducho priťahovaní senzáciami, zázrakmi a jedlom, ale nechápali pravý význam Ježišovho učenia. Bratia a sestry, prečítajme niekoľko veršov o Ježišových slovách. Prosím, veľmi dobre počúvajme. Ján 14, 23 - 26 23 Ježiš mu odpovedal: „Ak ma niekto miluje, bude zachovávať moje slovo a môj Otec ho bude milovať. A prídeme k nemu a urobíme si u neho príbytok. 24 Kto ma nemiluje, nezachováva moje slová. A slovo, ktoré počujete, nie je moje, ale Otca, ktorý ma poslal. 25 Toto som vám povedal, kým som ešte s vami. 26 No Tešiteľ, Duch Svätý, ktorého pošle Otec v mojom mene, ten vás naučí všetko a pripomenie vám všetko, čo som vám hovoril. - Ježišove slová sú teda koho slová? Božie slová! Keď milujeme Ježiša, budeme zachovávať a poslúchať Jeho slová s dôverou, že sú Duch a oživujú nás. -Bratia a sestry, mám pocit, že dnes sa zabúda na veľkú pravdu, že Duch Svätý je Pán učiteľ! Niektorí si myslia: Duch Svätý, ten tu rozprúdi atmosféru. Duch je atmosféra, vplyv, moc, nie osoba a kdeže už učiteľ. Nie! On je učiteľ Ježišových slov. On je poslaný od Otca, On prišiel osláviť Krista a On prebýva v našich srdciach, On si z nás spravil svoj chrám, cirkev je chrám Boží, aby sme mali život v plnosti.
65 A dodal: „Preto som vám povedal, že nikto nemôže prísť ku mne, ak mu to nebude dané od Otca.“ 66 Preto mnohí z jeho učeníkov ho opustili a už s ním nechodili.
Na začiatku citátu vidíme slovo "preto". Ježiš na niečo nadviazal. Tento verš nadväzuje na verše 37 až 40. Ďalej tento verš nadväzuje na verše 44 a 45. Tiež ho vysvetľujú. 44 Nikto nemôže prísť ku mne, ak ho nepritiahne Otec, ktorý ma poslal. A ja ho vzkriesim v posledný deň. 45 U Prorokov je napísané: Všetci budú poučení od Boha. Každý, kto počul Otca a dal sa ním poučiť, prichádza ku mne. Boh Otec je ten, ktorý priťahuje učeníkov k Ježišovi. My sami sa nedokážeme zachrániť, je to len z Božej milosti. Je to Božie dielo. Nie je v našich možnostiach narodiť sa duchovne. Nie je v našej moci sa ráno zobudiť a povedať si, tak ja dnes získam večný život. Počúvajme, jediný spôsob, ako môžeme prísť k Bohu, je ten, že nás pritiahne. Vtedy budeme chcieť prísť ku Kristovi. Mimochodom, ak máte túžbu prísť k Bohu, hádajte čo? Boh vás priťahuje. Ak je tu niekto, kto neverí v Ježiša Krista, je tu nádej na spásu, ak vnímaš Božie volanie, zavolaj naňho a pros o spásu. Každý, kto prichádza k Bohu s vierou, bude vzkriesený v posledný deň. Vieme, čo to znamená? Je to prísľub vzkriesenia po smrti nášho tela, prísľub večného života s Bohom. Toto je perfektné povzbudenie pre všetkých z nás, ktorí veríme. Dostali sme toľko milosti a veľký dar viery. Veď nás k sebe pritiahol sám Pán vesmíru a to preto, lebo nás tak veľmi miluje. Teba konkrétne a mňa tiež volal a smeli sme počuť Jeho hlas a byť Ním poučení o našom hriechu a o spáse skrze Pána Ježiša Krista. Aj nám sľubuje večný život a On nikoho z nás nestratí.
Boh Otec sa prihovára k ľuďom a priťahuje ich, ale k Ježišovi prichádzajú iba tí, ktorí sa dali Otcom poučiť. Dnes je Biblia dostupná po celom svete v mnohých jazykoch a ľudia k nej majú prístup. Taktiež je cirkev rozšírená po celom svete, ako ľudstvo máme prístup ku Božiemu zjaveniu. Mnohí čítajú Bibliu, mnohí navštevujú cirkev, tak ako bolo aj mnoho Kristových nasledovníkov v Galilei, teda v našom texte. Lenže oni sa nedali poučiť. Je to prirodzená odpoveď hriešneho človeka. To je prejav ľudskej vôle, odmietať Boha. Pre všetky Ježišove slová a pre ich nevieru, mnohí z jeho učeníkov ho opustili a už s ním nechodili.
Prečo ich Pán Ježiš nechal odísť? Prečo sa za nimi nerozbehol a nepovedal, no taaakkk ostaňte, nejako si to vysvetlime. Je to veľmi smutne, že napriek všetkému čo videli, odišli. Lebo neuverili a neprijali Jeho slova. Ježiš nemal čo zmeniť na svojich slovách, kvôli ním. Ukázalo sa, že oni nehľadali Boha a patrili do skupiny, ktorú Pán popísal, že neboli Pánom pritiahnutí a nedali sa poučiť. Pán ich necháva odísť.
Dnes tiež ľudia odchádzajú z cirkví a zhromaždení. Skôr, či neskôr sa to stane s mnohými, ktorí neuverili Kristovým slovám, odmietajú ich, neprijímajú, neprežijú nové narodenie a keď ich nič v zbore nedrží alebo ich niečo mimo cirkvi zaujíma viac, odchádzajú. Pán ich necháva odísť a kvôli ním nič nemení. Nemení a neprispôsobuje zvesť, len aby tu ľudia ostali. Nepridáva svetské spôsoby vnútorného nasytenia, pretože to nemôže nikoho nasýtiť pre večný život. Áno, niektorí dostanú opäť milosť si po rokoch spomenúť alebo čítať Božie slovo, začujú Božie volanie a vrátia sa späť ku Ježišovi. Kým je čas Božej milosti a spásy, stále je nádej.
67 Tu povedal Ježiš Dvanástim: „Aj vy chcete odísť?“ 68 Odpovedal mu Šimon Peter: „Pane, ku komu by sme šli? Ty máš slová večného života 69 a my sme uverili a spoznali, že ty si Boží Svätý.“
Doteraz sme hovorili o jednej skupine nasledovníkov a teraz je tu druhá. Tu povedal Ježiš Dvanástim: „Aj vy chcete odísť?“ Predstavme si to, ľudia od Ježiša odchádzajú a ostáva malá skupinka, dvanásť ľudí. Pozrie sa na nich a spýta sa, aj vy chcete odísť? Táto hŕstka učeníkov sa potrebovala znova zamyslieť a znova si potvrdiť svoje úmysly, svoju odovzdanosť Kristovi. Budeme Ježiša nasledovať, aj keď všetci odchádzajú? Ak budeme pokračovať s Ježišom budeme nepopulárni, budeme odmietaní, budeme pokračovať? Je ľahké ísť s davom, ale ťažké plávať proti prúdu. Ich odpoveď je však krásna, nádherná. Odpovedal mu Šimon Peter: „Pane, ku komu by sme šli? Ty máš slová večného života a my sme uverili a spoznali, že ty si Boží Svätý.“ Oni sa dali poučiť Bohom, oni boli pritiahnutí Pánom. Oni dostali milosť porozumieť Ježišovým slovám. Oni porozumeli, že on nehovorí o jedení fyzického tela, ale že hovorí o večnom živote. Toto je obrovský rozdiel v nasledovníkoch, ktorí ostali. Oni spoznali a uverili, že Ježiš je Boží Svätý. Peter veril, že Ježišove slová vedú ku večnému životu tých, ktorí tomu uveria.
12 učeníkov ostalo. Prečo? Kvôli Ježišovým slovám. Pre jedných boli Ježišove slová urážkou a odišli, pre iných zas to, prečo ostali.
Na mieste je otázka, prečo sme tu a do ktorej kategórie nasledovníkov patríme. Sme v zhromaždení a počúvame Ježišove slová, ale prečo sme tu? Som veľmi rád za vás všetkých, že ste tu, nech je dôvod akýkoľvek. Je to príležitosť pre nás všetkých pýtať sa tieto dôležité otázky viery. Ak ešte v Krista neveríš, nikto ťa nevyháňa z tohto miesta, ak máš iné dôvody prečo si tu dnes, nikto nevraví, načo sem chodíš, pokojne príď znovu. Je dobré byť pri slovách Pána Ježiša Krista. Aj toto je miesto, kde môžeš počuť Pána a dať sa Ním poučiť, kde ťa môže pritiahnuť ku viere v Krista.
Čo spravíme my dnes? Urážajú nás Ježišove slová alebo rozumieme a veríme, že iba On nám dáva večný život. Pán Ježiš sa aj dnes pýta (Ján 11, 25-26) Ja som vzkriesenie i život; ten, kto verí vo mňa, aj keby zomrel, žiť bude. A nikto, kto žije a verí vo mňa, nezomrie na veky; či veríš tomu?
Veríš, že iba vierou v Ježiša máš večný život alebo neveríš? Veríš Ježišovým slovám alebo neveríš?

Modlitby Pieseň - YWB

Požehnanie

20 A Boh pokoja, ktorý skrze krv večnej zmluvy vyviedol spomedzi mŕtvych veľkého pastiera oviec, nášho Pána Ježiša,

21 nech vás zdokonalí v každom dobre, aby ste plnili jeho vôľu, a nech v nás koná, čo sa jemu páči, skrze Ježiša Krista. Jemu nech je sláva na veky vekov. Amen. Pieseň záver - YWB

Related Media
See more
Related Sermons
See more