DE BRUILOFT VAN HET LAM 1e Advent zondag Heilig Avondmaal.

Advent  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 2 views
Notes
Transcript

Inleiding:

Bruiloften zijn iets moois. Je krijgt ver van te voren de uitnodiging, dan moet er kleding uitgekozen worden. Je wilt op je allermooist verschijnen want het is groot feest. De liefde van twee mensen wordt verzegeld. Ze hebben elkaar leren kennen, ze zijn betrouwbaar gebleken. Zijn naar elkaar toegegroeid en willen nu trouw beloven voor de rest van hun leven. Ze willen voor altijd samen zijn, er voor elkaar zijn.
Elke bruiloft is een feest waar je van geniet en die iets sprookjesachtigs heeft. Maar een koninklijke bruiloft heeft net effe wat extra charme. Ik denk aan Prince William en Kate of Prince Harry met Megan Markle. Maar ook dichter bij huis… Het Nederlandse Koningshuis heeft natuurlijk ook een koninklijke bruiloft gehad: Toen onze kroonprins, nu inmiddels onze koning Willem Alexander en Maxima… Zij lieten op hun bruiloft bij het uitgaan het “Halleluja” van Händel ten gehore brengen. Je zou bijna zeggen: Profetisch voor een bruiloft… want op de grote bruiloft klinkt dat ook in de troonzaal van God..
Iedere Bruiloft is feestelijk en mooi en romantisch, maar zo’n prins maakt het toch extra mooi… Niet voor niets wordt dat ook op T.V. uitgezonden en kun je mee genieten van begin tot het einde… Al die pracht en praal, al die rijkdom en heerlijkheid. Alles tot in de puntjes geregeld en niets wat misgaat. Haast volmaakt zou je zeggen...
Ik moet toch even terugdenken aan mijn eigen bruiloft met mijn lieve en mooie vrouw; Madeleine. Hoe ik zenuwachtig naar de voordeur liep, onwetend welke jurk ze zou hebben, en hoe haar haar zou zitten… Ik herinner me hoe ik met ingehouden adem de mooiste vrouw van de wereld van top tot teen in me opnam… Wat was ze mooi, wat straalde ze, wow… en toen mocht ze aan mijn hand mee naar het stadhuis en daarna naar de kerk en vervolgens nog een groot feest met een heerlijke maaltijd in de avond...
Ik weet zeker als je getrouwd bent dan kun je je die dag nog perfect herinneren, dat voel je meteen
Nou gemeente, dat is het beeld dat Johannes -de Apostel van de Liefde-voorgeschoteld kreeg op Patmos. Hij zag het niet letterlijk, maar hij hoorde het.

De Bruiloft

Johannes hoort het koor het “Halleluja” zingen. Ik stel me zo voor die van Händel, die hij componeerde een week voor hij stierf nadat hij een visioen had gezien van de troonzaal van God. Waarin het geproclameerd wordt Hij zal voor eeuwig regeren! De Heere heeft het koningschap aanvaard. Als je je ogen sluit zie je het toch haast voor je? Na alles wat er plaats heeft gehad aan ellende en gebrokenheid dat euforische moment van victorie. Hij is koning De Heere is de de eeuwige koning der koningen. Vindt je het gek dat die grote ontelbare schare het op een zingen zet. Prijst de Heer… Nu de bruiloft...
Die bruiloft is de verbintenis voor eeuwig tussen het Lam en de bruid.Maar voordat je zo’n bruiloft kunt vieren als echtpaar, gaat er wel heel wat aan vooraf… Je moet een huis kopen of huren, opknappen en inrichten… dat levert vaak heel wat stress en problemen op… Je zou kunnen zeggen je huwelijk kan al onder druk komen te staan nog voordat het goed en wel begonnen is. Johannes krijgt in zijn verdrukking op Patmos een heerlijk vooruitzicht te zien. Het eind is in zicht. Straks is al het lijden voorbij, alle moeite alle druk, allemaal achter ons. Dan is daar enkel nog dat feest overvloeiend van vreugde… Dan is alles nieuw, alles mooi, alles goed.
Ieder huwelijk op aarde is een levend getuigenis, een levende preek van hoe Christus en de gemeente verbonden zijn… De man als beeld van Jezus zegt Efeze ons, en de vrouw als beeld van de gemeente… Eph 5:30-33
Ephesians 5:30–33 HSV
Want wij zijn leden van Zijn lichaam, van Zijn vlees en van Zijn gebeente. Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten en zich aan zijn vrouw hechten, en die twee zullen tot één vlees zijn. Dit geheimenis is groot; maar ik spreek met het oog op Christus en de gemeente. Kortom, ook u moet, ieder in het bijzonder, uw eigen vrouw net zo liefhebben als uzelf; en de vrouw moet ontzag hebben voor haar man.
Wordt je nu duidelijk hoe belangrijk het is dat je je huwelijk op Gods manier invult en onderhoudt? Hoe heilig het is, en hoe groot je verantwoordelijkheid is? Mannen: toon aan die wereld om je heen je wie de Heere Jezus wil zijn voor ons? En vrouwen: toon je aanje omgeving hoe een christen zich ten opzichte van de Heere Jezus verhoud? Wat een prachtig voorbeeld he?
Deze bruiloft is het toonbeeld van intimiteit, liefde en vreugde tussen de koning en de bruid. De Heere Jezus is het Lam, Hij trouwt hier! Een volledige eenheid tussen Het Lam en de bruid… Ze smelten samen, ze zijn helemaal één. Je ziet al die gedeelten uit de evangelien die nu in vervulling gaan, nietwaar.
Dat van de 5 dwaze en 5 wijze maagden, wachtend op de stoet om in de bruiloftszaal te gaan eten. (Matt 25:1-13)
Dat van de mensen die uitgenodigd werden en niet wilden komen. (Matt 22:1-14)
Dat van die mensen die allerlei excusen hadden om maar niet te hoeven gaan ( Luk 14:15-24)
Dat van die hoogste en die laatste plaats (Luk 14:7-11)
Eindelijk is de tijd van wachten voorbij. Nu is het aangebroken. Voor eeuwig met hem te zijn.
Je hebt het vast wel eens gehoord: wat er dan beloofd wordt:
In voor en tegenspoed,
in ziekte en gezondheid,
in armoede en rijkdom
tot de dood jullie scheidt.
Maar dat geldt hier helemaal niet: In deze bruiloft komt geen tegenspoed voor. En ook geen ziekte of armoede. En het is al helemaal niet tot de dood ons scheid! Dat is verleden tijd. Het is allemaal nieuw geworden, Hij heeft alles nieuw gemaakt! Rev 21:5
Revelation 21:5 HSV
En Hij Die op de troon zit, zei: Zie, Ik maak alle dingen nieuw. En Hij zei tegen mij: Schrijf, want deze woorden zijn waarachtig en betrouwbaar.

De Bruid

Wie de bruid heeft is de bruidegom zegt Joh 3:29 ons, en die bruidegom, daarvan weten we nu inmiddels wie dat is: Het Lam, de Koning der koningen, de Heere Jezus. Maar wie is nu die bruid?
Zij leven vertrouwelijk en intiem met Hem
We hebben gelezen in Hosea ( die met een prostituee of een overspelige vrouw moest trouwen als voorbeeld van wat de Heere met ons zou doen… Zelfs als wij ontrouw zouden zijn, blijft Hij getrouw want Zichzelf verloochenen kan Hij niet (2 Tim 2:13) Door trouw zou God zijn bruid verwerven… De aanhouder wint! Maar er stond nog iets in dat gedeelte: we zouden onze man niet meer Baal noemen maar: mijn man. Niet langer heer, bezitter afstandelijk… maar Mijn geliefde ( hoor je het vanuit het hooglied: mijn geliefde is van mij en ik van Hem… Die bruid bestaat uit mensen die intiem met de Heere Jezus leven. Niet die Hem kennen van een afstandje, maar die dichtbij Hem leven. Mijn man. Mijn geliefde, mijn vriend, mijn Jezus… Kunt u dat?
Zij zijn apart gezet ( hun hof is gesloten voor anderen)
Paulus schrijft tegen de christenen in Corinthe (2 Cor 11:2) ik heb u aan 1 Man willen verbinden. Het zou dwaas zijn te denken dat alleen de Corintiers aan de Heere Jezus verbonden waren. Hij heeft zijn bruid verzameld uit alle landen en alle steden, en ook uit alle kerken… De Heiland zoekt nergens een theologisch correcte bruid… Hij zoekt nergens een volleerde vrouw… Hij zoekt simpelweg een liefhebbende vrouw… Die niet meer omziet naar achteren, naar de wereld, naar de anderen. Maar die vol liefde enkel en alleen in de ogen van de Heiland kijkt en daarin verdrinkt… Die zegt: Wie Jezus heeft, die heeft genoeg! Al het andere kan me gestolen worden, Als ik hem maar kenne, Hem mag ervaren, Hem mag proeven. Als ik maar dicht bij Hem mag zijn...
Zij zijn rein (een reine maagd)
Die bruid moet ook rein zijn.Petrus schrijft hierover (1 Pet 1:18-19
1 Peter 1:18–19 HSV
in de wetenschap dat u niet met vergankelijke dingen, zilver of goud, vrijgekocht bent van uw zinloze levenswandel, die u door de vaderen overgeleverd is, maar met het kostbaar bloed van Christus, als van een smetteloos en onbevlekt Lam.
Je moet persoonlijk weten gekocht te zijn met het bloed van het Lam. God heeft geen kleinkinderen. Gelovige ouders mooi, maar zij kunnen je niet redden.
En hoe staat het er van die mensen die hun gewaden hebben gewassen en wit gemaakt in het bloed van het Lam? (Rev7:14) Dat zijn kenmerken van die bruid.
Het zijn gelovigen die heel persoonlijk en heel intiem met de Heere leven. Die gekocht zijn, die het weten, en die gereinigd zijn door dat wonderbare bloed. en die in niets anders roemen dan in het kruis van onze Heere Jezus Christus door wie de wereld mij gekruisigd is en ik der wereld (Gal 6:14)
En dat wordt dan ook duidelijk in het leven van die mensen. Rev 19:8
Revelation 19:8 HSV
En het is haar gegeven zich met smetteloos en blinkend fijn linnen te kleden, want dit fijne linnen zijn de gerechtigheden van de heiligen.
Dat zijn mensen die zich kleden in blinkend fijn linnen. En er staat zo mooi, dat is hen gegeven, van wie dan?Dat komt bij God vandaan. God heeft dat door Zijn Heilige Geest gegeven. Dat fijne linnen zegt Openbaringen ons, dat Zijn alle rechtvaardigheden… alle rechtvaardige daden zeg maar.. Die worden door Gods Geest in ons uitgewerkt zegt Phil 2:13. De Heilige Geest werkt dat in ons uit…
Philippians 2:13 HSV
want het is God, Die in u werkt zowel het willen als het werken, naar Zijn welbehagen.

(Het verlangen naar) de maaltijd

Het zijn die mensen die verlangen naar die dag in de Hemel, naar dat grote bruilofstfeest. Het zijn die mensen die nu al aan willen aan die voorafschaduwing van dat grote avondmaal. Die nu al mogen zitten aan de tafel van de Heere, mogen drinken uit Zijn beker van het nieuwe verbond, en moge eten tot gedachtenis aan wat de Heere Jezus heeft gedaan aan het Kruis van Golgotha!
Nou waren er een hoop mensen genodigd in de gelijkenis van het bruiloftsmaal (Luk 14:15-24) Er waren er een hoop die onverschillig waren. Ze hadden andere dingen om mee bezig te zijn. Hun hart lag ergens anders. Bij hun zaak of bedrijf. Bij hun stuk land, hun vrouw… zo kunnen wij vandaag ook allerlei verontschuldigingen hebben om niet tot overgave te komen… Je achtergrond, je karakter, je denk en werk niveau, je drukte, je situatie, je omstandigheden, noem maar op… Maar de Heere roep ons: komt allen! Als je geen verlangen hebt om aan te gaan, dan is het mis in je geestelijke leven… dan is het mis in je relatie met de Heiland… Als je onverschillig bent, kom dan niet! Kom niet als je niet in de juiste klederen bent…
Wat een zegen als je genodigd bent, als je geroepen wordt en daarop antwoord. Zalig betekend gelukkig. Je bent een gelukkig mens als je een leven hebt dat beantwoord aan de roep van Gods Geest. Hij staat aan de deur en Klopt zegt (Rev 3:20)
Revelation 3:20 HSV
Zie, Ik sta aan de deur en Ik klop. Als iemand Mijn stem hoort en de deur opent, zal Ik bij hem binnenkomen en de maaltijd met hem gebruiken, en hij met Mij.
Als u hier zit en u houd van de Heere Jezus, u hebt Hem hartelijk lief: kom dan straks, want alle dingen zijn gereed. Denk niet: ik faal nog zo veel, ik zondig nog zo hevig. Zeg niet bij uzelf: ik weet het niet, er is wel eens twijfel in mijn hart… Die vader van de maanzieke jongen zei het zo mooi, zo onbeschaamd zo eenvoudig: Ik geloof, kom mijn ongeloof te hulp. Je kunt zo naar de tafel van de Heer komen met dat gebed op je lippen.
Komt tot Je Heiland, wacht niet langer. Hij roept je aan zijn tafel
Amen.
Related Media
See more
Related Sermons
See more