Misia ako dôsledok vzkriesenia

Duch Svätý  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 1 view
Notes
Transcript

1. Privítanie a modlitba

Bratia a sestry, priatelia, nech nás všetkých Boh požehná a nech počas dnešného doobedia máme tú milosť spoznávať viac nášho Pána Ježiša Krista. Obzvlášť sme radi za všetkých, ktorí ste naši hostia alebo ste na tomto mieste prvýkrát, či prvýkrát po dlhšej dobe.
Pozdravujem tiež všetkých, ktorí nás sledujú online alebo zo záznamu. Nech vás Pán Ježiš požehná svojím pokojom.
Vidíme, že sa nachádzame v období adventu, blížia sa Vianoce, pripomíname si prvý príchod Pána Ježiša na túto zem. O chvíľu sa budeme modliť. Prosím otvorme svoje vnútro na spoločnej modlitbe a očakávajme to, že sa nám Boh bude prihovárať aj počas dnešného doobedia.
Modlitba

2. Pieseň - Hanyusovci

(môžeme stáť)

3. Oznamy

Besiedka bude - Prosíme rodičov, aby nechávali deti na besiedke a neostávali na besiedke, aby prišli do zhromaždenia. Aby ste nerušili priebeh besiedky.
Čampovci majú pre nás radostnú správu, vo štvrtok večer sa im narodila dcérka Sára Ruth, tešíme sa s nimi a prosím myslime na nich na modlitbách.
Dnes 10.12. od 15:00 stretnutie seniorov.
14.12. o 18:30 Biblická hodina - Nehemiáš 13. A. Kraljik
16.12. v sobotu o 9:00 Dámske raňajky - (Raňajky o 9? No dobre v sobotu možno :D.) Máte prísť hladné.
Bohoslužby počas Vianoc - 24.12. o 9:30 detská slávnosť; 25.12. Prvý sviatok Vianočný o 10:00; 26.12. Druhý sviatok o 10:00; 31.12 o 9:30 a večer o 19:00 do 21:00; 1.1.2024 o 10:00.
Stale je možné sa prihlásiť na odber Rozsievača na rok 2024. Prosím záujemcov aby sa hlásili u brata Bargera.
Zamyslenia na každý deň od R. Betinu - Do zeme zasľúbenia - 10 eur.
Knihy z vydavateľstva Návrat domu a Didasko

-V rámci oznamov Kristen prezentácia a Modlíme za službu Kristen.

4. Chvály - Hanyusovci

5. Modlitba za zbierku a slovo

Pieseň ku zbierke - Hanyusovci

6. Kázeň

Bratia a sestry, aj dnes sa naučíme niečo o Duchu Božom a hlavne to, ako je misia výsledkom vzkriesenia Krista. Teda ako je vzkriesenie Ježiša Krista základom pre misiu a veľké poverenie pre cirkev. Prejdeme si celú kapitolu z Matúša 28.
1 Po sobote, keď sa brieždilo v prvý deň týždňa, prišla Mária Magdaléna a iná Mária pozrieť hrob.
Evanjeliá sa zhodujú v tom, že veľmi skoro ráno v prvý deň po šabbáte, teda v nedeľu, sa skupina žien vybrala k hrobu, kde bol uložený Ježiš. Marek 16,1 vysvetľuje účel ich návštevy: po uplynutí soboty chceli pomazať Ježišovo telo vonnými masťami, aby ho nabalzamovali. Tieto ženy, Mária Magdaléna a Mária matka Jakubova a Jozefova, sa stali prvými svedkami zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Čo je inak veľmi zaujímavé, lebo keby bol tento príbeh vymyslený, objavili by sa v ňom len mužskí svedkovia, pretože v tom čase nebolo svedectvo žien vážené a nebolo právne záväzné. Táto malá poznámka hovorí tak veľa o dôveryhodnosti evanjelia.
Zo zmienky o dvoch ženách v 27,61 vieme, že presne vedeli, ktorý je Ježišov hrob. Preto nie je rozumné tvrdiť, že Zmŕtvychvstanie bolo prípadom omylu a že Ježiš je stále pochovaný v nejakom inom hrobe, ktorý prehliadli.
2 A hľa, nastalo veľké zemetrasenie, lebo Pánov anjel zostúpil z neba. Prišiel, odvalil kameň a posadil sa naň.
3 Jeho vzhľad bol ako blesk a jeho rúcho biele ako sneh.
4 Strážcovia sa pred ním triasli od strachu a ostali ako mŕtvi.
Zemetrasenie nastalo aj pri ukrižovaní Pána Ježiša. Nastalo však aj druhé zemetrasenie (Boží zásah), v našom texte (porov. Mt 27, 51). Vzťah medzi zemetrasením, zostúpením anjela a odvalením kameňa sú nadprirodzené Božie zásahy. Je to dôležité, pretože Anjel ohlásil ľuďom narodenie Ježiša a teraz anjel ohlásil vzkriesenie Ježiša. Stráže zažili zemetrasenie a pozorovali anjela, ktorého vzhľad bol ako blesk a jeho rúcho biele ako sneh. Práve pohľad na anjela ich zrejme tak veľmi vydesil, že ostali ako mŕtvi. Možno omdleli alebo ostali paralyzovaní.
5 Ale anjel povedal ženám: „Vy sa nebojte! Viem totiž, že hľadáte Ježiša, ktorý bol ukrižovaný.
6 Niet ho tu, lebo bol vzkriesený, ako povedal. Poďte, pozrite si miesto, kde ležal.
7 A rýchlo choďte povedať jeho učeníkom, že bol vzkriesený z mŕtvych a predchádza vás do Galiley. Tam ho uvidíte. Hľa, povedal som vám to.“
Toto isté videli aj ženy a práve im chcel anjel niečo dôležité povedať. Anjel reagoval na strach žien, vy sa nebojte! Zo všetkých možných dôvodov, prečo bol hrob otvorený a prázdny, ktoré si ženy mohli predstaviť, anjel objasnil jediné pravdivé vysvetlenie. Ježiš bol vzkriesený. Hľadáte Ježiša, ktorý bol ukrižovaný, ale nie je tu, bol vzkriesený a žije!
Správa, ktorú im priniesol anjel, bola dôvodom, aby sa prestali báť a začali sa radovať: Ježiš bol vzkriesený, ako povedal. Naplnili sa Jeho slová.
Bratia a sestry, všimnime si, že sme čítali, “bol vzkriesený”. Áno, v pôvodine je to napísané takto, egerthé, v pasíve, teda: je vzkriesený alebo bol a je vzkriesený. Prečo je to dôležité? Aby sme si uvedomili, že okrem toho, že On vstal z mŕtvych, vo vzkriesení je aktívna celá trojica Božia. Bol niekým vzkriesený. Otec skrze Ducha vzkriesil Ježiša z mŕvych a ten istý Duch oživí a vzkriesi aj nás veriacich. Rimanom 8, 11 Ak teda vo vás prebýva Duch toho, ktorý vzkriesil Ježiša z mŕtvych, tak ten, ktorý vzkriesil Krista z mŕtvych, oživí aj vaše smrteľné telá svojím Duchom, ktorý prebýva vo vás. Pán Ježiš žije, bol vzkriesený a my všetci, ktorí máme Jeho Ducha sa môžeme tešiť na to, že po smrti budeme s Ním navždy v Jeho kráľovstve.
Pokračujeme. Ako dôkaz ich anjel vyzval, aby sa pozreli do otvoreného, prázdneho hrobu: Poďte sa pozrieť na miesto, kde ležal. V tomto texte nie je uvedené, či sa ženy skutočne pozreli do hrobu, ale z iných evanjelií vieme, že sa pozreli dnu. To tiež posilnilo ich vieru a pripravilo ich na to, aby mohli slúžiť učeníkom ako očití svedkovia.
Keď sa na základe slov anjela a vlastného pozorovania presvedčili, že Ježiš bol vzkriesený, anjel im dal tieto pokyny: Rýchlo choďte a povedzte to jeho učeníkom: On bol vzkriesený. Týmto ženám sa dostalo cti zaniesť túto správu učeníkom a tiež to, že ich predchádza do Galiley.
8 Rýchlo odišli od hrobu a so strachom i s veľkou radosťou to bežali oznámiť jeho učeníkom.
9 Vtom sa Ježiš stretol s nimi a povedal: „Buďte pozdravené!“ Ony pristúpili, objali mu nohy a klaňali sa mu. 10 Vtedy im Ježiš povedal: „Nebojte sa! Choďte, oznámte mojim bratom, aby išli do Galiley. Tam ma uvidia!“
Ženám asi nebolo treba dvakrát hovoriť, aby sa ponáhľali (28,7). Na jednej strane sa báli toho, čo práve zažili, ale ťahala ich veľká radosť z úžasnej správy, ktorú počuli. Bežali to povedať učeníkom.
Na ceste sa však zastavili. Zrazu ich stretol Ježiš, sám vzkriesený spasiteľ, a povedal: "Zdravím vás alebo buďte pozdravené. Predstavme si tú radosť žien, ktoré sa k nemu priblížili, padli na zem, klaňali sa Mu a objali mu nohy. Strach sa stále miešal s ich ostatnými emóciami. Preto Ježiš zopakoval prvé slová anjela (28,5): Nebojte sa. Ježiš potom dal v podstate rovnaké pokyny ako anjel: Choďte a povedzte mojim bratom, aby išli do Galiley. Zopakoval aj ten istý prísľub, ktorý dal anjel: Tam ma uvidia.
Teraz sa ženy vydali na cestu a mali ešte viac čo rozprávať učeníkom. Nielenže im anjel oznámil Ježišovo zmŕtvychvstanie a ukázal im dôkaz, ale zjavil sa im aj sám Pán Ježiš ako vzkriesený!
Hrob ostal prázdny. Dnes sa nebudeme zaoberať dôkazmi Ježišovho vzkriesenia, to nás čaká na Veľkú noc 2024. Koho to však zaujíma viac a chcel by o vzkriesení čítať čím skôr, môžete si pozrieť knižky ako “Nové dôkazy, ktoré vyžadujú rozhodnutie” od McDowella; “Vzkriesenie, fakt alebo fikcia” od Davida Cunninghama; alebo najznámejšie diela o vzkriesení od autora menom Gary Habermas.
Dnes sa pozrieme na otázku Čo znamená jeho vzkriesenie a aké sú toho dôsledky?
Kresťanstvo stojí a padá na vzkriesení Ježiša Krista. 1 Kor 15, 17-20
17 Ak však Kristus nebol vzkriesený, márna je vaša viera — ešte vždy ste vo svojich hriechoch.
18 A tak by zahynuli aj tí, čo zosnuli v Kristovi.
19 Ak iba v tomto živote máme nádej v Kristovi, sme najbiednejší zo všetkých ľudí.
20 Kristus však bol vzkriesený z mŕtvych ako prvotina tých, čo zomreli.
Ak Ježiš nevstal z mŕtvych, potom veríme lži. Ak však Ježiš vstal z mŕtvych, a On naozaj vstal, potom musíme prijať všetko, čo povedal, pretože jeho autorita je absolútna. On hovoril o tom, že je Boh a že zomrie a bude vzkriesený. Predpovedal to a naplnil svoje slová, potvrdil svoje Božstvo, svoje víťazstvo nad hriechom a smrťou. On bol vzkriesený a žije. Ježiš uzatvára túto kapitolu a celé evanjelium tvrdením: "Bola mi daná všetka moc na nebi i na zemi" (v. 18). Ježišova absolútna autorita založená na vzkriesení znamená, že má moc nad životom a smrťou. Krátko pred svojou smrťou Ježiš povedal svojim učeníkom nasledovné (Ján 10, 17 a 18):
17 Otec ma preto miluje, že dávam svoj život, aby som ho opäť prijal.
18 Nik mi ho neberie, ja ho dávam sám od seba. Mám moc dať ho a mám moc zasa ho prijať. Taký príkaz som dostal od svojho Otca.“
To je ohromujúce tvrdenie: Kto z ľudí to dokáže povedať a zároveň naplniť? Nikto z nás nerozhoduje o tom, kedy príde na tento svet, a keď zomrie, nikto z nás nemá moc povedať: "Vrátim sa späť do života." Ale presne to urobil Ježiš, vstal z mŕtvych a má absolútnu moc nad životom a smrťou.
Ježiš vstal z mŕtvych a má moc nad hriechom a satanom. Všetci ľudia zomierajú, pretože hrešia, pretože smrť je platbou za hriech (Gn 2, 17; Rim 6, 23). Ježiš je však jediný človek v celých dejinách, ktorý zomrel bez toho, aby zhrešil; prečo teda zomrel? Ježiš zomrel za naše hriechy, namiesto nás (1 Pt 2, 24). Po svojej smrti Ježiš vstal z hrobu, a to nielen ako víťaz nad smrťou, ale aj ako víťaz nad hriechom. Prvý list Korinťanom 15, 55 - 57 nás učí, že hriech je "ostňom smrti":
55 Smrť, kde je tvoje víťazstvo? Smrť, kde je tvoj osteň? 56 Ostňom smrti je totiž hriech a silou hriechu je Zákon. 57 No vďaka Bohu, ktorý nám dáva víťazstvo skrze nášho Pána Ježiša Krista!
Niekedy je ľahké uvažovať o Ježišovej autorite v abstraktnom zmysle bez osobnej aplikácie. Nad Ježišom nemá smrť žiadnu moc, ani hriech. Avšak skutočnosť, že Ježiš má moc nad životom a smrťou, ako aj nad hriechom a satanom, vedie k jednému nevyhnutnému záveru: Má autoritu nad tebou a mnou. Táto pravda má veľa spoločného s vierou. Vyznávame vo viere, že Ježiš je náš Pán a Boh Ho vzkriesil z mŕtvych? Pavol hovorí o tejto skutočnosti v liste Rimanom 10, 9 - 13, čo môžeme označiť za základné vyznanie kresťanstva:
9 Pretože ak svojimi ústami vyznáš Ježiša ako Pána a vo svojom srdci uveríš, že Boh ho vzkriesil z mŕtvych, budeš spasený. 10 Lebo srdcom veríme v spravodlivosť, ale ústami vyznávame spásu. 11 Písmo totiž hovorí: Nikto, kto verí v neho, nebude zahanbený. 12 Niet teda rozdielu medzi Židom a Grékom, lebo ten istý je Pánom všetkých, bohatý pre všetkých, ktorí ho vzývajú. 13 Veď každý, kto by vzýval Pánovo meno, bude spasený.
Čo teda znamená, že Ježiš má nad tebou a mnou absolútnu moc? Ježiš je zvrchovaným Vládcom. Je to tak bez ohľadu na to, či tomu veríme alebo nie. Nemusíme dať súhlas, aby Ježiš vládol celému vesmíru. On jednoducho vládne celému vesmíru. Áno, mnohí ľudia odmietajú Jeho panstvo, nechcú Ho za Pána, ale Písmo hovorí, že jedného dňa sa pokloní každé koleno a každý jazyk vyzná, že Ježiš Kristus je Pán (Flp 2, 10-11). Otázka neznie, či je Ježiš Pán, alebo nie; otázka znie: "Podriadime sa Mu ako Pánovi teraz, alebo až keď bude neskoro?".
Božie slovo nás vyzýva k viere v toho, ktorý má pravý život, ktorý bol vzkriesený, ktorý dáva ľuďom večný život. Je to krásne uistenie, áno, veriaci sú a budú spasení. Je Pán Ježiš naším Pánom? Dovoľme Božiemu slovu, aby skúmalo naše životy a odpovedzme na položenú otázku.
Ježišova autorita a Ježišovo vzkriesenie neznamená len to, že nad nami zvrchovane vládne, ale aj to, že nás hlboko miluje. Pamätajme, že zmysel vzkriesenia je založený na Kristovej láske k nám. Boh poslal svojho Syna, aby zaplatil cenu za náš hriech, a vzkriesenie nám dáva najavo, že naša nádej na spasenie nie je nejaký vymyslený príbeh, nejaký mýtus. Vzkriesenie je potvrdenie Božej lásky k nám. Ježišovo zmŕtvychvstanie potvrdzuje všetko, čo povedal, učil a o čom nám povedal, že prišiel urobiť. Bratia a sestry, veriaci ľudia, Pán Ježiš "nás miloval a vydal sám seba za nás", ale môžeme si to pokojne privlastniť ako Pavol v Galatským 2, 20, 20 Už nežijem ja, ale žije vo mne Kristus. A život, ktorý teraz žijem v tele, žijem vo viere v Božieho Syna, ktorý ma miloval a vydal seba samého za mňa. On priniesol Bohu slávu a naplnil Božiu lásku a za mňa zomrel. Radujme sa z Kristovej lásky, ktorú prejavil na kríži aj vo svojom vzkriesení.
Po tretie, Kristova autorita nad nami znamená, že má právo na súd. Ježiš hovorí o svojej úlohe sudcu v Jánovi 5,21-23:
20 Veď Otec miluje Syna a ukazuje mu všetko, čo sám robí. A ukáže mu väčšie skutky ako tieto, aby ste sa čudovali. 21 Lebo ako Otec kriesi a oživuje mŕtvych, tak aj Syn oživuje, koho chce. 22 Veď Otec nikoho ani nesúdi, lež celý súd odovzdal Synovi, 23 aby si všetci ctili Syna, ako si ctia Otca. Kto si nectí Syna, nectí si ani Otca, ktorý ho poslal.
11 Keď sa ženy vzdialili, niektorí zo stráže prišli do mesta a oznámili veľkňazom všetko, čo sa stalo.
12 Tí sa zišli so staršími a po porade dali vojakom veľa peňazí 13 so slovami: „Hovorte: ‚V noci prišli jeho učeníci a ukradli ho, kým sme my spali.‘
14 A keby sa to dopočul vladár, my ho prehovoríme a zariadime, aby ste nemali ťažkosti.“
15 Vojaci vzali peniaze a urobili, ako ich poučili. A tieto reči sú rozšírené medzi Židmi až do dnešných dní.
Bratia a sestry, Písmo nám teda ukazuje, čo robili tí, ktorí videli anjela a otvorený hrob. Najprv bolo popísané, čo urobili ženy a teraz je popis toho, čo urobili strážnici.
Pamätáte si keď sme hovorili o rúhaní sa Duchu Svätému? Hovorili sme vtedy aj o úmyselnom a dlhotrvajúcom popieraní, že Ježiš bol Boží Syn. Toto je pre mňa vchol úmyselnej neviery. Tak strážnici im povedali všetko, čo sa stalo o anjelovi a o hrobe a Ježišovi a oni aj tak neveria, aj tak odmietajú. Toto je zatvrdilosť najvyššieho rangu.
Niektorí vojaci vedeli, že budú mať veľké problémy s guvernérom, keď zistí, že opustili svoje stanovište. Trestom za spanie v službe alebo opustenie stanovišťa bola poprava. Preto potichu prišli do Jeruzalema k veľkňazom, aby im povedali všetko, čo sa stalo. Mohol to byť aj pokus vymyslieť spôsob, ako si zachrániť krk.
28:12-14. Veľkňazi zhromaždili ostatných členov Sanhedrinu (starších) a radili sa, ako sa s touto novinkou vysporiadať. Ich oficiálne riešenie? Dali vojakom veľkú sumu peňazí. Potom požiadali vojakov, aby šírili lož. Mali povedať ("stále hovoriť", gr. prítomný čas), že Ježišovi učeníci prišli v noci a ukradli jeho telo, kým stráže spali.
16 Jedenásti učeníci odišli do Galiley na vrch, kam im rozkázal Ježiš.
17 Keď ho uvideli, klaňali sa mu. No niektorí pochybovali.
18 Ježiš pristúpil a povedal im: „Daná mi je všetka moc na nebi aj na zemi.
19 Choďte teda a získavajte mi učeníkov vo všetkých národoch a krstite ich v mene Otca i Syna i Svätého Ducha
20 a naučte ich zachovávať všetko, čo som vám prikázal. A hľa, ja som s vami po všetky dni až do konca sveta.“
Niekedy počas Ježišovho pobytu na zemi po zmŕtvychvstaní sa jedenásť učeníkov vybrali do Galiley, kam im Ježiš prikázal ísť (26,32; 28,7.10). Na konci cesty, pravdepodobne na určenej hore, ho uvideli. Predstavme si ich radosť! Bolo len prirodzené, že sa mu poklonili. Uctievali Ho, ako vzkrieseného Pána.
Niektorí však pochybovali. Nevieme o čom pochybovali. Pôvodné slovo je možné preložiť ako pochybovali, ale aj ako váhali. Možno váhali robiť to, čo je napísané predtým, teda váhali sa mu klaňať. Možno sa niektorí z nich stále cítili rozpačito, že Ho opustili, a pýtali sa, ako s nimi naloží. Pán Ježiš však hovorí slová, ktoré upokojujú a dávajú odpoveď tým, ktorí pochybovali, ale tiež tým, čo Ho hneď uctievali.
Ježiš mal pre svojich nasledovníkov pripravenú veľkú úlohu. Získavajte mi učeníkov! Všimli sme si, že tam nie je napísané zvestuje evanjelium? Je to však súčasťou získavania učeníkov. Už sme čítali Rimanom 10.13 Veď každý, kto by vzýval Pánovo meno, bude spasený. A pokračuje ——
14 Ako však budú vzývať toho, v ktorého neuverili? Ako uveria v toho, o ktorom nepočuli? A ako počujú bez kazateľa? 15 Ako budú hlásať, ak nie sú poslaní? Ako je napísané: Aké krásne sú nohy tých, ktorí zvestujú dobré veci. 16 Ale nie všetci poslúchali evanjelium. Izaiáš totiž hovorí: Pane, kto uveril nášmu posolstvu? 17Teda viera je z počutia, počutie však skrze Kristovo slovo. Predtým, ako Ježiš vydal svoje poverenie, položil základy pre ich budúcu úspešnú službu: Bola mi daná všetka moc na nebi i na zemi. To bolo mimoriadne dôležité. Bez Kristovej autority by bola misia učeníkov a naša dnešná misia odsúdená na neúspech. Ježišovi je daná všetka moc na zemi a na nebi. Nie je to len prázdne tvrdenie. Učeníci sa práve nachádzali pri vzkriesenom Spasiteľovi, Ježišovi Kristovi. Keď im hovorí, že mu je daná všetka moc je to aj v kontexte toho, že vstal z mŕtvych. Oni si dobre uvedomujú, že áno, naozaj, Kristus má moc, veď je vzkriesený Pán a Kráľ. Na tom, že Ježiš žije ako vzkriesený, mocný a milujúci Pán, stojí misia a evanjelizácia.
Je to dôvod na to, aby sme verili nášmu Spasiteľovi. V zdieľaní evanjelia sa nespoliehame teda v prvom rade na vlastné sily a výrečnosť, ale na moc Pána Ježiša spasiť ľudí. My sa zapájame do činenia učeníkov, ale koniec koncov je to Ježiš, ktorý má moc spasiť človeka. Je to však dôvod k poslušnosti, je to poverenie samotného vzkrieseného Krista, nášho Pána. Je to Jeho príkaz, Jeho vôľa. Pán Ježiš spasí ďalších ľudí, kým trvá milosť. Naozaj má moc spasiť ľudí z nášho okolia, veríme tomu?
Hlavným príkazom je získavať učeníkov. Kde? Vo všetkých národoch. Ako znie Kristov príkaz? Skladá sa z niekoľkých častí. “Choďte” je prvá časť.
"Ísť" je jedným z troch prostriedkov, ktorými sa plní ústredný príkaz získavať učeníkov. Ísť znamená viac než len cestovať cez geografické hranice, hoci aj to je súčasťou Ježišovho poslania. Ide o to, že my veriaci sme aktívni, nie sme nečinní. Ísť znamená prekračovať hranice, aby sme činili učeníkov - ísť do zhromaždenia, ísť cez ulicu k blízkym, ísť na návštevu, ísť tam kde sú stratení, dnes by sme mohli pridať aj ísť do online priestoru, prekročiť svoju zónu pohodlia, aby sme zvestovali evanjelium strateným. Spoločne sa rôznymi spôsobmi zapájame do zvestovania evanjelia. Nerobíme to z vlastnej moci, ale Pán Ježiš je stále s nami až do konca sveta.
Bratia a sestry, Pán Ježiš žije, je to vzkriesený Pán a má moc vzkriesiť ku večnému životu všetkých, ktorí v Neho veria. Aj našich blízkych alebo naše okolie, ktorí v Neho zatiaľ neveria a neskôr uveria. Platí to pre každého znovuzrodeného veriaceho v Pána. Dajme sa teda Pánovi k dispozícii, poslúchajme Jeho príkaz a prijímajme Jeho poslanie pre nás, činenie učeníkov. Náš život má zmysel, uctievajme Pána, žime na Jeho slávu a šírme evanjelium.
Učeníctvo sa však nekončí, keď ľudia uveria evanjeliu. Keď Pán Ježiš spasí človeka a ľudia sa odvrátia od svojho hriechu ku Kristovi, pokrstíme ich. To je ďalšia časť činenia učeníkov. Pretože krst je Božou vôľou a okrem iného hovorí o stotožnení sa s Kristom v Jeho smrti a vo vzkriesení. Každý Ježišov učeník má byť pokrstený v mene Otca i Syna i Ducha Svätého (v. 19). Prečo v týchto menách? Pretože toto je Boh, Boh je Otec, Syn aj Duch Svätý. Opäť zvýrazňujem, že pri téme krstu v našom kontexte niekedy potrebujeme zabudnúť na slovo krst, pretože sme mu na Slovensku dali rôzne významy. Vráťme sa k pôvodnému slovu pre krst, baptídzó, ponoriť. Našou úlohou je na základe viery ľudí ponárať do vody. Bol si na základe spásnej viery ponorení do vody v mene Otca a Syna a Ducha Svätého? Výborne, ako verný učeník napreduješ vo viere v Krista. Ak v Krista naozaj veríš a nebol si ešte takto ponorený do vody, prosím čím skôr sa mi prihlás, aby si mohol verne nasledovať príkaz Krista ako Jeho učeník.
Po krste nasleduje vyučovanie. Keď činíme učeníkov, učíme Písmo. Ježiš hovorí o tom, že "ich máme učiť zachovávať všetko, čo som vám prikázal" (v. 19). Činenie učeníkov pre Krista teda nekončí vyznaním viery, nekončí ani krstom, ale pokračuje vyučovaním.
Veľké poverenie nebolo určené len na analýzu, hoci je tu veľa vecí na premýšľanie. Týchto niekoľko veršov by malo pôsobením Božieho Ducha prebudiť naše srdcia, individuálne aj kolektívne v našom zbore, s obnovenou horlivosťou činiť učeníkov v našich vlastných komunitách a medzi všetkými národmi. Kresťan nie je definovaný len podľa toho, čo nerobí, že nekradne a nenadáva, ale tiež a hlavne podľa toho, čo robí. V prvom rade uctieva jediného živého a vzkrieseného Pána a ako dôsledok poslúcha a plní úlohu, ktorú dostal, podieľať sa na činení učeníkov.
Náš zbor sa zapája do zvestovania evanjelia rôznymi spôsobmi. Zvestujeme ho v nedeľu v zhromaždení. Občas na niektorých špeciálnych príležitostiach ako napríklad na nejakej akcii, ktorú máme tu v zbore. Lenže to nemôže byť všetko. Náš zbor by mal v prvom rade zvestovať evanjelium tak, že členovia zboru alebo veriaci, ktorí sem chodia by mali prirodzene zdieľať evanjelium vo svojom okolí. Platí to pre mňa a tiež pre nás.
Veď to vieme, keď počúvam vaše svedectvá, väčšinou ste boli obrátení na základe toho, že ste mali niekoho blízkeho alebo nejakú osobu, ktorá vám hovorila evanjelium. Je to veľké privilégium, že môžeme byť Pánovými služobníkmi a spolupracovníkmi na tejto významnej misii. On mohol poveriť anjelov, ale poveril nás. Môže sa náš zbor stať viac evanjelizačným? Áno, keď budem aj ja, aj my všetci viac evanjelizační. Mnohí ste, viem to, ale všetci? To je otázka. Pane Ježišu, prosíme o pomoc, premieňaj naše mysle a vnútro, aby sme sa verne podieľali na poslaní, ktoré si nám dal. Amen
Uvažovanie
Skutočne túžime po záchrane nespasených ľudí v mojom okolí?
Akým spôsobom sa zapájame do zdieľania evanjelia?
Uvažovanie

7. Pieseň po kázni - Hanyusovci

8. Požehnanie

Hebrejom 13
20 A Boh pokoja, ktorý skrze krv večnej zmluvy vyviedol spomedzi mŕtvych veľkého pastiera oviec, nášho Pána Ježiša, 21 nech vás zdokonalí v každom dobre, aby ste plnili jeho vôľu, a nech v nás koná, čo sa jemu páči, skrze Ježiša Krista. Jemu nech je sláva na veky vekov. Amen.

9. Ámen dať - Hanyusovci

Related Media
See more
Related Sermons
See more