Att Fira Prinsen av Fridens Kommande

Christmas Light: An Advente Series  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 1 view
Notes
Transcript

I. Inledning

A. Hälsningar och öppningsbön

Hälsningar:
Hej på er, underbara människor i Kristus! Hoppas ni har en fin morgon hittills! Det är med ett stort leende och massor av förväntan som jag hälsar er välkomna till dagens gudstjänst. Idag är vi här för att fira den kommande Prinsen av Fridens, och det kommer att bli en riktigt grym stund tillsammans. Så skaka av er morgontröttheten och låt oss sätta igång!
Öppningsbön:
Käre himmelske Fader, vi samlas inför dig idag med tacksamhet i våra hjärtan för den stora glädje och frid som kommer genom din Son, vår Herre Jesus Kristus. Vi öppnar denna stund av tillbedjan med ödmjukhet och förväntan, medvetna om att du är närvarande bland oss.
Tack, Gud, för löftet om glädje som vi finner i ditt ord och för den stora glädje som följer med Prinsen av Fridens ankomst. Låt oss, genom denna gudstjänst, bli fyllda av din glädje och förberedda att fira och sprida den till världen omkring oss.
Välsigna varje hjärta här idag, och låt din Ande vägleda oss genom denna stund av tillbedjan och undervisning. I Jesu namn ber vi detta. Amen.

B. Den Festliga Atmosfären av Glädje

Illustration:
Föreställ dig en scen där tystnad och förväntan hänger som en glans över luften. Människor samlas inte för att fira med yttre extravagans, utan för att mötas i det djupaste av sina själar. Det är som om hela atmosfären andas i harmoni med en innerlig förväntan, där varje hjärtslag är en tyst hymn av längtan.
I denna scen ser vi inte bara leenden på ytan, utan vi går in i människors ögon och ser deras livsresor. Vi ser ögonblick av förlåtelse, omvändelse och helande. Det är som om varje närvarande själ bär med sig ett skräddarsytt paket av berättelser och upplevelser, vilket gör detta firande till en levande bok av tro och överlevnad.
Låt oss föreställa oss ett firande där människor, i tyst reflektion, delar berättelser om hur de har funnit ljus i mörkret och hopp i förtvivlan. Det är som om varje berättelse är en ljusande stjärna på den andliga himlen, där varje närvarande person är en poet och varje ögonblick en vers av gudomlig nåd.
I denna tankeväckande illustration är firandet inte bara en yttre manifestation av glädje utan en resa inåt, en resa som inspirerar oss att söka mening i våra egna liv och finna Gud i varje ögonblick av vår vandring.
Koppla Firandet till Tron:
- Glädjen av julen avspeglas i glädjen av Kristi ankomst:
Precis som stjärnorna som lyser upp den mörka vinternatten, bär varje glittrande ljus under julen med sig en symbol av det överväldigande ljus som Kristi ankomst bringar till våra liv. Det är som om varje vänlig handling, varje varm kram och varje kärleksfullt delat ögonblick under denna högtid inte bara är manifestationer av vår mänsklighet utan också en delaktighet i den gudomliga kärlekens glädje. Julens skrattande barn blir levande bevis på det barn som en gång föddes i en krubba och som är källan till all sann glädje. Det är en glädje som sträcker sig bortom de yttre firandena och når in i själva kärnan av vår andliga resa.
- Lägga grunden för ett kontemplativt firande:
I denna högtid av yttre glans och glitter är det lika viktigt att skapa en inre atmosfär av eftertanke och reflektion. Precis som de vise männen som följde stjärnan till Betlehem, låt oss söka den djupare innebörden av Kristi ankomst. Varje glädjefull stund under julen kan vara en portal till en tyst, kontemplativ plats där vi får vila i tacksamhet och övervägande över den stora mysteriet att Guds Son blev människa för vår räddning.
Så låt oss, mitt i allt det festliga vimlet, stanna upp och låta varje skratt vara en bön, varje leende vara en erkännande av Guds godhet, och varje kärleksfull handling vara en stråle av ljus från den stora stjärnan av Bethlehem. Låt vår glädje vara djupt rotad i tron på den frälsande kraften i Kristi ankomst och låt varje festlig stund vara en påminnelse om den osynliga glädjen som strömmar från Guds kärlek till oss. På detta sätt kan vårt firande inte bara vara ytligt utan också en andlig resa som förankrar oss i källan till all glädje – Jesus, vår Frälsare och Guds största gåva till världen.

II. Jesaja 9:6 - Löftet om Glädje

A. Att Packa upp Versen

Jesaja 9:6 NUB

Därför ett barn har fötts åt oss, en son är oss given. Väldet har lagts på hans axlar, och han ska kallas ”Underbar Rådgivare”, ”Mäktig Gud”, ”Evig Fader”, ”Fridsfurste”.
1. "Därför ett barn har fötts åt oss, en son är oss given..."
Låt oss sänka oss ner i dessa ord, som en stilla dalgång i öknen av förväntan. Ett barn, vävt in i lindor av hopp och förpackat som en gåva av kärlek från det himmelska. Denna son, ej en vanlig människa, utan Guds Son, en stjärna som skiner över mänsklighetens natt. Dessa enkla ord är som en evig psalm av Guds omsorg och barmhärtighet. Känslan av ett nytt liv, en frisk början, och löftet om överflödande glädje vibrerar genom varje stavelse, vilket ger oss kraft att resa oss ur livets stoft och gå mot en strålande morgondag.
2. Jesus Glädjefyllda Titlar
Låt oss öppna våra hjärtan för de glädjefyllda titlar som rullar över oss som en bris från det himmelska riket:
- Underbar Rådgivare:
"Förundras över rådgivningen från en Frälsare som inte bara ger oss kloka råd utan skänker övernaturlig vägledning. I hans närhet blir våra beslut upplysta av en gudomlig visdom, och vi finner glädje i att följa den Underbara Rådgivarens steg, som leder oss genom livets ibland snåriga stigar."
- Mäktig Gud:
"Reflektera över maktens inkarnation som steg ner till vår jord. Han är inte bara en avlägsen kung utan den Mäktige Guden som inkarnerades för att dela vår mänsklighet. Att förstå att vi tjänar en Gud vars kraft går utöver allt vi kan tänka oss, fyller oss med en glädje som bortom allt förstånd."
- Evig Fader:
"Fördjupa dig i värmen från en Faders kärlek som inte är tidsbegränsad. Han är inte bara en temporär försörjare utan vår Evige Fader, som alltid har funnits och alltid kommer att vara. Denna eviga kärlek skapar en grund för glädje som varar genom tid och evighet."
- Fridens Furste:
"Omfamna friden som strömmar från Fursten av Friden. Han är inte bara en fredsmäklare utan källan till sann frid. Att veta att vi har en Furste som ger oss frid mitt i livets stormar fyller våra hjärtan med en glädje som inte kan skakas av jordiska prövningar."
Dessa titlar är som musikaliska toner i Guds symfoni av frälsning, och varje ton bär med sig en atmosfär av evig glädje och hopp.

III. Kristi Glädje i Våra Liv

A. Nutida Glädje
Att utforska Kristi närvaro i våra liv är som att öppna dörren till en trädgård där blommor av glädje blommar i varje vrå.
Uppleva friden som överstiger allt förstånd (Filipperna 4:7)

Filipperbrevet 4:7 NUB

Då ska Guds frid, som är djupare än vi någonsin kan förstå, skydda era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus.
Paulus uppmanar oss att uppleva en frid som övergår allt förstånd, en frid som är en gåva från Kristus själv. Denna nutida glädje är inte en yttre känsla av lycka, utan snarare en inre frid som finner sitt ursprung i Guds närvaro.
Kristi transformerande kraft i våra dagliga liv:
Genom tro på Kristus får våra liv en ny dimension. Hans kärlek och nåd har en transformerande kraft som omformar våra tankar, våra handlingar och vår syn på livet. Att leva i Kristi närhet betyder att vara föremål för en konstant förnyelse som ger upphov till en innerlig glädje.
Hitta glädje mitt i livets utmaningar:
Nutida glädje innebär inte att undvika livets prövningar, utan snarare att ha Kristus som vår fasta grund mitt i stormen. I själva utmaningarna finner vi möjligheten att uppleva hans närvaro och nåden som övergår allt förstånd, och det är i dessa ögonblick av tro att glädjen blir mest påtaglig.
B. Framtida Glädje
Bortom det nuvarande, sträcker sig Kristi glädje in i framtiden och ger oss ett hopp som är starkare än alla tveksamheter.
Förväntan inför Kristi andra ankomst Paulus talar om det hopp som fungerar som en ankare för vår själ, och detta hopp är rotat i vår tro på Kristi andra ankomst. Det är en framtid som lovar överflödande glädje och fullbordan i hans närvaro.
Hoppet som förankrar vår glädje (Hebreerbrevet 6:19):

Hebreerbrevet 6:19 NUB

Detta hopp är för våra själar ett ankare, tryggt och säkert, och det når innanför förhänget
Liksom ett stadigt ankare som förankrar ett skepp i stormen är hoppet om Kristi återkomst det som håller oss stabila och orubbliga genom livets prövningar. Det är inte ett flyktigt hopp, utan ett hopp rotat i Guds trofasthet och löften.
Leva med förväntan om en framtid fylld av glädje:
Att se fram emot Kristi andra ankomst ger inte bara hopp utan fyller också våra hjärtan med glädje. Att veta att en dag kommer allt att vara fullkomligt och vi ska uppleva en evig glädje i hans närvaro skapar en förväntan som påverkar våra nuvarande val och prioriteringar. Denna del av Kristi glädje i våra liv sträcker sig över tid och rum, från nuet in i evigheten. Att uppleva denna glädje kräver att vi dagligen fördjupar vår relation med Kristus, att vi omfamnar hans transformerande kraft och lever i förväntan om den fullkomliga glädjen som väntar oss vid hans återkomst. Det är en glädje som inte är begränsad av omständigheterna utan som strömmar ur källan av evig kärlek och nåd.

IV. Att Fira Kristi Närvaro

A. Tillbedjan som Firande

Att fira Kristi närvaro är som att sätta toner till vårt trosliv, där tillbedjan blir en symfoni av glädje och tacksägelse.
1. Rollen av musik, bön och tacksägelse
Att engagera sig i tillbedjan är att öppna hjärtat för en överflödande glädje som strömmar ur vår gemensamma relation med Kristus.
- Engagera sig i tillbedjan som en uttryck för glädje:
Musik är mer än bara ljud; det är en väg till hjärtat. När tonerna av lovsång fyller luften, blir varje ackord en brygga till glädje. Bön och tacksägelse blir våra ord av glädje, uttryckt direkt till den Gud som är källan till all glädje. Tillbedjan som firande är inte bara en ritual utan en öppen inbjudan till Guds närvaro och en glädjefylld respons till hans kärlek.
- Fira Kristi påtagliga närvaro bland oss:
Varje ton i lovsången blir en påminnelse om Kristi påtagliga närvaro bland oss. När gemenskapen samlas för att tillbe, blir vi ett levande tempel, fyllt av glädje över att Kristus är mitt ibland oss. Att fira hans närvaro i tillbedjan ger en upplevelse av glädje som sträcker sig bortom våra individuella liv och förenar oss som en gemenskap.

Herrens Nattvard som Firande

Att fira Kristi närvaro når sin kulmen vid Herrens Nattvard, där bröd och vin blir symboler för hans kropp och blod.
1. Reflektion över betydelsen av tacksägelse
Att ta del av Herrens Nattvard innebär att reflektera över den största gåvan som någonsin har givits – Kristi offer för vår räddning.
- Hitta glädje i minnet av Kristi offer:
Varje brödbit och varje sipp av vin blir en handling av tacksägelse och minne. Glädjen ligger inte bara i att påminnas om hans offer utan också i att förstå att detta offer ger oss en evig gemenskap med Gud. I varje tugga och varje klunk är glädjen att vara förenad med Frälsaren och att förstå djupet av hans kärlek.
- Enighet och glädje i att delta tillsammans som en gemenskap:
Nattvarden är inte bara en individuell akt utan en gemensam fest. Att dela brödet och vinet tillsammans som en gemenskap skapar en enhet som går bortom ord. Glädjen här är att vi inte tar del av detta firande ensamma, utan som en del av Kristi kropp. Det är en gemensam glädje att veta att vi är förenade i Kristus och att vi delar denna glädje med varandra.
Att fira Kristi närvaro genom tillbedjan och Herrens Nattvard är som att delta i en helig dans av glädje och tacksägelse. Varje ton, varje bön, och varje tugga och klunk är ett firande av Guds kärlek och nåd. Det är en glädje som sträcker sig från hjärtat av den enskilda troende till det högre harmoniska sammanhanget av Guds folk. Så låt oss fira med glädje, för i varje tillbedjan och Nattvard deltar vi i en evig fest av Guds kärlek och närvaro.

V. Fröjd i Förväntan

A. Uppmaning att Fröjdas

I en värld som ofta präglas av snabba förändringar och dagliga prövningar, är uppmaningen att fröjdas en kraftfull påminnelse om det gudomliga perspektivet på glädje och hopp.
Uppmuntra församlingen att glädjas i nuet
Mitt ibland vardagens utmaningar och glädjeämnen finns möjligheten att uppleva en djupare, andlig glädje. Att uppmana församlingen att glädjas i nuet är att inbjuda dem att vara närvarande och medvetna om Guds närvaro i varje ögonblick.
Dagliga val att odla glädje i våra liv:
Glädje är inte en slumpmässig händelse utan ett medvetet val. Varje dag ger oss möjligheten att odla glädje genom att rikta vår uppmärksamhet mot de välsignelser vi har och genom att fokusera på det som ger livet mening. Att uppmuntra församlingen att göra dagliga val för att odla glädje blir en nyckel till att leva ett meningsfullt andligt liv.
Övervinna utmaningar med Herrens glädje:
Glädje i nuet innebär inte att ignorera livets prövningar. Det handlar om att övervinna dem med Herrens glädje som en inre kraft. Att lita på Guds trofasthet och närvaro ger styrka att möta utmaningar med en grundad glädje som går bortom de yttre omständigheterna.
Förväntan av Kristi Glädje
Förväntan av Kristi glädje är som att se fram emot en festmåltid som ännu inte har dukats upp, men där dofterna redan når våra sinnen.
Leva med en känsla av brådska och förväntan:
Att uppmana församlingen att leva med en känsla av brådska är inte att skapa panik utan att påminna om den korta tid vi har här på jorden. Att vara medveten om att Kristi glädje väntar på oss skapar en förväntan som förändrar vår syn på varje ögonblick. Att leva med förväntan är att se varje dag som en möjlighet att närma sig den fullkomliga glädjen i Guds rike.
Uppmaningen till handling: Gläd er alltid i Herren (Filipperna 4:4):

Filipperbrevet 4:4 NUB

Gläd er alltid i Herren! Jag säger om igen: Gläd er!
Paulus uppmanar oss att glädjas alltid i Herren, inte baserat på våra omständigheter utan på Guds karakter och hans eviga löften. Att glädjas i Herren är att bygga vår glädje på en stadig grund, som varken skakas av livets stormar eller påverkas av flyktiga ögonblick. Det är en uppmaning till handling som sträcker sig över hela vårt liv, från det dagliga till det eviga.
Att hänga med i förväntan är som att gå genom livet med en inställning som ser mer än det du faktiskt kan se och griper tag i något som är osynligt. Det handlar om att fatta att glädjen inte är inlåst i någon specifik tid eller plats utan sträcker sig överallt, från det nuvarande ögonblicket in i oändligheten. Så låt oss, som kompisar på den här andliga resan, ta emot uppmaningen att glädjas i förväntan och njuta av nuet.
Att hitta glädje i nuet är liksom en daglig rutin, ett medvetet val att märka Guds närvaro och alla välsignelser runt omkring oss. Varje ögonblick blir en möjlighet att känna en djupare, andlig glädje som inte är beroende av vad som händer runt omkring oss. När vi gör detta blir glädjen inte bara en känsla utan en livsstil som påverkar hur vi encouter världen.
Samtidigt som vi njuter av nuet, bär vi med oss förväntan om Kristi glädje. Det är som att vara på väg till något stort, och varje steg är som en del av en spännande resa. Förväntan handlar inte om att ignorera det som händer just nu, utan snarare att se varje ögonblick som en förberedelse för den stora festen som väntar oss.
Att leva med en känsla av brådska handlar inte om att stressa genom livet utan att vara medveten om att tiden är begränsad. Varje dag ger en chans att sprida glädje och kärlek, att dela med sig av Guds kärlek och göra världen lite ljusare. Det är som att vara en glädjens ambassadör, spridande ljuset överallt där vi går.
Paulus uppmaning, "Var alltid glada i Herren," blir som vår dagliga påminnelse och inspiration. Det är ett handling som sträcker sig över hela vårt liv, oavsett om det är lyckliga stunder eller utmaningar. Glädjen i Herren blir vår fasta grund, och när livets stormar kommer, står vi starka i tron att Kristi glädje är vår styrka.
Så låt oss, som en grupp troende vänner, omfamna detta uppdrag att glädjas i förväntan och njuta av nuet. Låt våra liv vara som en kärlekssång till Guds kärlek och godhet, och låt vår glädje vara ett bevis på Kristi närvaro i våra liv. På så sätt blir varje dag som en fest, och varje steg blir en glädjedans på vägen mot den fantastiska festen som väntar oss i Guds rike.

VI. Avslutning

A. Sammanfatta Firandet
Så där har vi det, mina vänner – en härlig kavalkad av glädje, tacksamhet och ren feststämning! Vi har tagit oss igenom varje hörn och vrå av detta firande med den där extra gnistan, och jag hoppas innerligt att ni har känt den värme och glädje som bara en riktigt grym fest kan skänka.
B. Uppmaning till Handling: Fira, Glädjas, Tacka
Men nu är det inte dags att rulla ihop festtältet och åka hem. Nej, nu börjar det verkliga partiet – det som pågår långt efter att konfettin har lagt sig och ballongerna har blåst upp sig själva.
Uppmana församlingen att föra Kristi glädje in i sina dagliga liv
Välja glädje i varje omständighet: Det är lätt att vara glad när allt rullar på som det ska, men vad händer när det regnar på er fest? Uppmuntra varandra att välja glädje även när livet är som mest som en regnovädersdag. Det är då Kristi glädje verkligen skiner igenom.
Reflektera Kristi glädje till världen: Vi är som vandrande speglar av Kristi glädje, och världen behöver se det. Genom att vara äkta och genom att reflektera den glädje vi har i Kristus, kan vi vara en ljusglimt i någons mörker. Det handlar inte bara om att vara glada för vår egen skull utan också för att sprida glädje till andra.
Uppmuntra en livsstil av glädje i Kristi närvaro och återkomst
Odla en ande av tacksamhet: Sätt ner mobilen, stäng av Netflix och ta en stund varje dag för att tänka på vad du är tacksam för. Det kan vara stort som smått, men genom att odla en ande av tacksamhet för det du har, kommer du att upptäcka en konstant ström av glädje.
Sprida Kristi glädje genom handlingar av vänlighet och kärlek: Ibland behöver vi inte de stora orden, utan snarare de små handlingarna. En kram, ett leende eller bara att vara där för någon i svåra tider – det är de små sakerna som sprider Kristi glädje. Var en vardagshjälte genom att vara snäll och kärleksfull i varje situation.
C. Avslutningsbön
Låt oss inte glömma varför vi är här och vem vi firar. Käre Gud, tack för denna fantastiska stund av glädje och gemenskap. Må Kristi glädje vara med oss när vi går ut i världen och möter dess utmaningar. Hjälp oss att vara ambassadörer för glädje, spridande kärlek och vänlighet överallt vi går. Tack för detta firande, och vi ser fram emot fler festligheter i din närvaro. I Jesu namn ber vi. Amen.
Related Media
See more
Related Sermons
See more