Jordens salt - Verdens lys

Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 4 views
Notes
Transcript

Surdej eller subkultur

1 Corinthians 5:6–8 Danish CLV
6 Jeres stolthed klæder jer ikke. Ved I ikke, at den mindste smule surdej gennemsyrer hele dejen? 7 Rens den gamle surdej ud, for at I kan være en ny dej. I er jo usyret brød, for også vort påskelam er slagtet, Kristus. 8 Lad os derfor fejre festen, ikke med gammel surdej, ikke med en slet og ond surdej, men med rene og sande usyrede brød.
Luke 12:1 Danish CLV
1 Da folk havde samlet sig i tusindtal, så de var ved at træde hinanden ned, begyndte Jesus at tale, først til sine disciple: »Tag jer i agt for farisæernes surdej, deres hykleri.
Også i Gal
Luke 13:20–21 Danish CLV
20 Han sagde også: »Hvad skal jeg sammenligne Guds rige med? 21 Det ligner en surdej, som en kvinde tog og kom i tre mål hvedemel, til det hele var gennemsyret.«
Subkultur - Kultur = det dyrkede = - Betyder ikke at vi ikke kan nyde kunst, hvor vi kommer fra osv - Men ikke dyrke det som vores idenditet - Afgud.
Vi dyrker den eneste sande Gud - Himlen og jordens skaber. Min idenditet er ikke i at jeg er af dansk oprindelse - Vores idenditet er i Kristus.
Paulus siger det så godt
Galatians 2:19–20 Danish CLV
19 For jeg er ved loven død for loven for at leve for Gud. Jeg er korsfæstet med Kristus. 20 Jeg lever ikke mere selv, men Kristus lever i mig, og mit liv her på jorden lever jeg i troen på Guds søn, der elskede mig og gav sig selv hen for mig.
Det er ikke kultur
Romans 7:18–19 Danish CLV
18 Jeg ved, at i mig, altså i mit kød, bor der intet godt. Viljen har jeg, men udføre det gode kan jeg ikke. 19 For det gode, som jeg vil, det gør jeg ikke, men det onde, som jeg ikke vil, det gør jeg.
Vi skal korsfæste kødet og leve i ånden - Det har ikke noget kultur / subkultur at gøre - Det er noget andet
Et andet evangelie
Matthew 5:13–16 Danish CLV
13 I er jordens salt. Men hvis saltet mister sin kraft, hvad skal det så saltes med? Det duer ikke til andet end at smides ud og trampes ned af mennesker. 14 I er verdens lys. En by, der ligger på et bjerg, kan ikke skjules. 15 Man tænder heller ikke et lys og sætter det under en skæppe, men i en stage, så det lyser for alle i huset. 16 Således skal jeres lys skinne for mennesker, så de ser jeres gode gerninger og priser jeres fader, som er i himlene.
Hvad er saltet - I jødisk forståelse var salt symbol på åndelig visdom der er forbundet med fuld lydighed
Græsk ord miste sin kraft “uden helhjertet lydighed” på Hebræisk er der et ord “Tapel” som både betyder mangel på visdom og mangel på salt
Så vi er verdens åndelige visdom når vi går i fuld lydighed ellers sker Det ikke i helligåndens kraft - det er bare snak og tomme ord
Visdom er en betegnelse for stor indsigt og forståelse med hensyn til livets centrale forhold
Proverbs 1:7 Danish CLV
7 At frygte Herren er begyndelsen til kundskab, de dumme ringeagter visdom og belæring.
Proverbs 9:10–11 Danish CLV
10 At frygte Herren er begyndelsen til visdom, at kende den Hellige fører til forstandighed. 11 Ja, ved mig bliver dine dage talrige og dine leveår mange.
Gudsfrygt levende følelse af menneskets afmagt og ringhed over for gud og deraf følgende lydighedsfølelse, ærbødighed og kærlighed
Det var grundlaget
Hæftet spørger nogle kloge spørgsmål
Skal vi gå på kompromis
Et kompromis er en gensidig aftale eller et forlig mellem to eller flere parter, der opnås ved gensidige indrømmelser
Hvilke indrømmelser er det ?
Taleret - Mister vi den. Hvem giver os taleret - Gud eller mennesker
Ephesians 4:10–16 Danish CLV
10 Han, som er steget ned, er den samme, som også er steget op højt over alle himle for at fylde alt. 11 Og han har givet os nogle til at være apostle, andre til at være profeter, andre til at være evangelister og andre til at være hyrder og lærere 12 for at udruste de hellige til at gøre tjeneste, så Kristi legeme bygges op, 13 indtil vi alle når frem til enheden i troen og i erkendelsen af Guds søn, til at være et fuldvoksent menneske, en vækst, som kan rumme Kristi fylde. 14 Da skal vi ikke længere være uforstandige børn og slynges og drives hid og did af hver lærdoms vind, ved menneskers terningkast, når de med snedighed fører os på lumske afveje, 15 men sandheden tro i kærlighed skal vi i ét og alt vokse op til ham, som er hovedet, Kristus. 16 Ud fra ham føjes hele legemet sammen og holdes sammen, idet hvert enkelt led hjælper til med den styrke, det har fået tilmålt, så legemet vokser og opbygges i kærlighed.
15 bph: Skal vi vokse op til at ligne Kristus på enhver måde
Åndelig visdom - Vi lever i en åndelig verden
Bedømme ånder - Kende Helligånden og hans stemme
Ikke lades os intimidere - skræmme eller indgyde frygt. Frygtens ånd som skræmmer og invadere vores inderste følelser - Vi er frie
Vi har autoritet i Jesu navn
2 Timothy 1:7 Danish CLV
7 For Gud har ikke givet os en fej ånd, men en ånd med kraft og kærlighed og besindighed.
Besindighed er rolig, velovervejet og fornuftig væremåde eller adfærd = Sund fornuft
Vi skal ligne Jesus og bruge sund fornuft - Hvad gjorde Jesus
Gik han på kompromis og talte om sandheder - Nej
Han var konsekvent
Jeg er Vejen og Sandheden
Ingen kan tjene 2 Herrer
Indrettede han sig efter omgivelserne for ikke at miste taleret Nej klar tale med kærlighed
John 8:10–11 Danish CLV
10 Jesus rettede sig op og sagde til hende: »Kvinde, hvor blev de af? Var der ingen, der fordømte dig?« 11 Hun svarede: »Nej, Herre, ingen.« Så sagde Jesus: »Heller ikke jeg fordømmer dig. Gå, og synd fra nu af ikke mere.«
Bedømme ånder
Tidsånd
Ephesians 2:1–2 Danish CLV
1 Også jer har han gjort levende, jer der var døde i jeres overtrædelser og synder, 2 som I før vandrede i, da I lod jer bestemme af denne verdens tidsalder og af ham, som hersker over luftens rige, den ånd, der stadig virker i ulydighedens børn.
Engang var I åndeligt set døde på grund af jeres synd og oprør mod Gud.
2 I fulgte strømmen og lod jer lede af tidsånden. I fulgte herskeren over de onde åndsmagter, den ånd, som stadig styrer dem, der lever i oprør mod Gud.
Tidsånden er et udtryk for en tidsperiodes intellektuelle og kulturelle klima. Med udtrykket påstås det således, at der er en identificérbar tendens eller trend i perioden
Hørte en fortælle - Alt er blevet meget Woke det sidste år - Jeg har det også svært med tidsånden
Forbandelser om Grønlands apostel Hans Egede - Var også nødt til at sige - Jeg er også sådan en
Postmodernisme: Der er intet absolut sandt —Du har din sandhed og jeg har min sandhed. Er det absolut Sandt ? En lignende tidsånd i den første kirke - De blev ikke forfulgt fordi de kom med endnu en Gud for de Pantheon - tempel / Religiøst supermarked- Nej fordi de sagde - Der er kun en Gud.
Tidsånden er i den grad noget naturligt for os, at det kræver selv en højt udviklet spirituel og kristen kritisk sans at opdage den. Og det kræver et overordentlig stort mod og en fast karakter at turde bryde med det.
Tidsånden er det, der bestemmer, hvad der er "moderne". Og vi ved, hvordan det er: ve os, hvis vi ikke er moderne, følger med tiden, følger tidens skikke og skikke, tidens tankegang og modens luner på livets forskellige områder.
Hvis du ikke er moderne, så har du ikke noget at sige i denne verden. Tidsånden er som en hemmelig magt mellem os, der lyser et uforsonligt forbud mod os, hvis vi tør fornærme den.
(Fra "Guds almagt og det sataniske". Indremisjonens Forlag, Stavanger 1946) Olav Valen Sendstad
Vi skal være denne verdens åndelige visdom og det kan vi når vi går i fuld lydighed - Og vi skal sige sige når det er forkert - Vi skal ikke følge denne verdens ånd
Vi skal bede om mod og vi skal bede om visdom
James 1:5–7 Danish CLV
5 Men hvis nogen af jer står tilbage i visdom, skal han bede om at få den af Gud, som giver alle rundhåndet og uden bebrejdelser, og så vil han få den. 6 Men han skal bede i tro, uden at tvivle; for den, der tvivler, er som en bølge på havet, der rejses og brydes af vinden. 7 Det menneske skal ikke bilde sig ind, at det får noget af Herren,
NT er klar - Vi er i verden men ikke af verden - Det giver fred. Sad oppe i NJO - Helligånden - Ikke af verden
Hvad der før havde stået som et offer blev til dyb fred -
Og når Satan prøver at fordømme mig så ved jeg:
Romans 8:1 Danish CLV
1 Så er der da nu ingen fordømmelse for dem, som er i Kristus Jesus.
Related Media
See more
Related Sermons
See more