Rimanom 2, 1-16

Rimanom  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 1 view
Notes
Transcript

Rimanom 2 mládež

Dnes sa pozrieme na Rimanom 2 a potom na záver si ešte povieme niečo o Zuzane Šimkaninovej alebo o Lady Zike. Rimanom 2, 1-16
1 Preto nech si ktokoľvek, keď súdiš, nemáš ospravedlnenie. Lebo v čom súdiš iného, v tom odsudzuješ samého seba, veď ty, ktorý súdiš, robíš to isté.
2 Vieme však, že Boží súd je podľa pravdy proti tým, čo robia takéto veci.
3 Človek, ty, čo súdiš tých, čo páchajú takéto veci, a sám robíš to isté, myslíš si vari, že ty unikneš pred Božím súdom?
4 Alebo opovrhuješ bohatstvom jeho dobroty, trpezlivosti a zhovievavosti a nevieš, že Božia dobrota ťa vedie k pokániu?
5 V zatvrdenosti svojho nekajúceho srdca si zhromažďuješ hnev na deň hnevu a zjavenia Božieho spravodlivého súdu.
6 Boh odplatí každému podľa jeho skutkov:
7 večným životom tým, ktorí sa vytrvalosťou v dobrom konaní usilujú o slávu, česť a nepominuteľnosť,
8 ale hnevom a rozhorčením tým, ktorí zo sebectva neposlúchajú pravdu a oddávajú sa neprávosti.
9 Súženie a úzkosť doľahne na každú dušu človeka, ktorý koná zlo — najprv Žida, ale aj Gréka,
10 no sláva, česť a pokoj sa dostane každému, kto koná dobro — najprv Židovi, ale aj Grékovi;
11 lebo Boh neuprednostňuje nikoho.
12 Všetci, ktorí zhrešili bez Zákona, bez Zákona aj zahynú, a všetci, ktorí zhrešili pod Zákonom, Zákonom budú súdení.
13 Lebo pred Bohom nie sú spravodliví poslucháči Zákona, ale ospravedlnení budú plnitelia Zákona.
14 Keď teda pohania, ktorí nemajú Zákon, od prírody konajú, čo žiada Zákon, aj keď nemajú Zákon, sami sú si Zákonom.
15 Ukazujú, že majú dielo Zákona napísané vo svojich srdciach. Ich svedomie bude svedčiť spolu s myšlienkami, ktoré sa navzájom obviňujú alebo tiež obhajujú,
16 v ten deň, keď Boh bude skrze Krista Ježiša súdiť skryté veci ľudí, ako som to ohlasoval vo svojom evanjeliu.
ÓOO, téma súdenia, dnes veľmi aktuálna. Drahí moji, to, čo sme práve čítali je priama Božia vôľa pre váš život, toto je Božie zjavenie pre nás všetkých.
V skratke, neberme Bohu Jeho úlohu súdiť a odsúdiť. Toto nie je našou úlohou. Nie sme totiž kvalifikovaní na to, aby sme boli sudcovia. Nie sme dokonale spravodliví a tiež robíme alebo sme robili veci hodné odsúdenia. Jediný kvalifikovaný je Boh.
Podľa tohto textu nemáme súdiť tých, ktorý robia takéto veci, ale nie je napísané aké. Sú však popísané v prvej kapitole. 26 Lebo ich ženy zamenili prirodzený styk za protiprirodzený. 27 Podobne aj muži zanechali prirodzený styk so ženou a rozpálili sa rozkošníckou vášňou jeden voči druhému; muži s mužmi páchali hanebnosti a sami na sebe si odniesli zaslúženú odplatu za svoje poblúdenie. 28 A pretože odmietli uznať Boha, vydal ich Boh napospas ich skazenému rozumu, takže robia, čo sa nesluší. 29 Sú plní všelijakej nespravodlivosti, zloby, lakomstva, zla, plní závisti, vraždy, sváru, podvodu, nízkosti. Sú to klebetníci, 30 ohovárači, tí, ktorí nenávidia Boha, násilníci, domýšľavci, chválenkári. Vymýšľajú zlé veci, neposlúchajú rodičov, 31 sú nerozumní, nestáli, neláskaví, nemilosrdní.
Takže už to vidíme jasnejšie, týchto bude súdiť Boh, tých, čo robia tieto veci, homosexuálov, potom ľudí plných zloby, lakomstva, závisti, vraždy, podvodu, klebetníkov, ohováračov, násilníkov, neposlušných rodičov a tak ďalej. Boh ich postaví pred spravodlivý súd. My nemôžeme nad nimi vyrieknuť súd, odsúdiť ich. OOO, ty pôjdeš do pekla, lebo si násilník. Alebo ty iste skončíš v pekle, lebo si homosexuál. Ja poznám minimálne dvoch bývalých homosexuálov, ktorí sa obrátili, uverili v Ježiša Krista a už tak ďalej nežijú, majú manželku alebo manžela a deti, verne nasledujú Krista. Na druhej strane môžeme poznať pravdu, že ak sa neobrátia a neprijmú odpustenie hriechov cez vieru v Pána Ježiša, budú odsúdení. Preto je tu evanjelium, ktoré sme potrebovali počuť aj my a potrebujú ho počuť aj ďalší hriešnici. Pritom ako hovoríme evanjelium musí znieť pravdivá správa aj o spáse aj o súde. Takže áno, keby si sa bavil s nejakým podvodníkom a spýtal sa ťa, “takže ma posielaš do pekla? Kto ti dal právo ma súdiť?” Môžeš povedať, ja ťa neposielam do pekla, ja ťa volám, aby si bol spasený, volám ťa ku viere v Ježiša. To Boh spravodlivo súdi a hovorí, že všetci ľudia sú hriešnici a za to si zaslúžia spravodlivý trest. Práve preto poslal svojho Syna, aby on vzal trest za nás. Hovoríme o pravde o hriechu človeka, o zatratení a súde, ale hlavne o Jezisovi a spáse v Ňom. Nesmieme mať pritom postoj sudcov, že ja ťa tu odsudzujem. My môžeme hovoriť pravdu, aká je, ale s postojom lásky a ľútosti, lebo vieme koľko Boh odpustil nám.
Boh nám nastavuje zrkadlo, veriacim aj neveriacim. Keď sa bavíme s druhými tiež slúžime Bohu, aby sme používali toto zrkadlo prvady, ale kvôli spáse a nie preto, aby sme druhými opovrhovala. Presne o tom hovorí 1 Korintským 6, 9-11. 9 Neviete vari, že nespravodliví nebudú dedičmi Božieho kráľovstva? Nemýľte sa! Ani smilníci, ani modloslužobníci, ani cudzoložníci, ani prostitúti mužov, ani ich súložníci, 10 ani zlodeji, ani lakomci, ani opilci, ani rúhači, ani vydierači nebudú dedičmi Božieho kráľovstva. 11 A takýmito ste niektorí boli. No boli ste obmytí, ba posvätení a aj ospravedlnení v mene Pána Ježiša Krista a v Duchu nášho Boha.
Áno, Božie slovo hovorí o tom, že takýto ľudia nebudú dedičmi nebeského kráľovstva. Hneď rovno za tým, je spomenuté, že takýto sme boli aj my. To je zhoda z listom Rimanom, ktorý prechádzame. Pozrieme na zoznam hriechov a hneď sa tam vieme nájsť. Už ste boli niekedy neposlušní svojim rodičom? Jasné, aj ja som bol, je to hriech hodný odsúdenia. Lenže vďaka viere v Ježiša Krista som obmytí, ospravedlnení a už nebudem odsúdení na peklo.
Preto si musím dobre uvedomiť, že nemôžem súdiť druhých, na tu je to Boh. Boh môže zachrániť človeka, ktorý sa mne teraz javí ako totálny grázel. Keď som bol tínedžer opovrhoval som a odsudzoval som katolíkov. Jasné, baptisti sú veriaci a katolíci sú modlári a neveriaci, odsudzoval som ich. Neskôr som pochopil, že všetci potrebujeme Krista a Jeho odpustenie, lásku a spásu. Keď som si zobral Mišku už bola samozrejme veriaca baptistka a pokrstená, ale bola jediná veriaca vo svojej katolíckej rodine. Stále je jediná. Ona mi však pomohla pochopiť, že nie je na mieste odsúdiť jej rodinu, ale práveže plakať, modliť sa, ukazovať im lásku Božiu, hovoriť pravdu a evanjelium, neodsúdiť, práveže dúfať v spásu. Keď som videl, ako ju bolí, ako plače a modlí sa k Bohu za spásu svojej rodiny som pochopil, že toto je oveľa lepší postoj, ako moj bývalý postoj odsúdenia.
Čo mám robiť, keď nemám súdiť, mám všetko, čo vidím nechať tak? Nie! Ani to nie je správne. Môžeš povedať človeku pravdu. Musíme hovoriť evanjelium a to zahŕňa správu o zlom stave človeka v hriechu. Áno, daný človek môže povedať, “nesúď ma, mňa môže súdiť len Boh”, len aby ťa umlčal a odbil, aby si ho nechal tak a ty môžeš povedať, “och nie, to nechci, aby ťa súdil Boh, radšej sa s Ním zmier ešte pred súdom.”
---
Ježišov príkaz nesúdiť druhých by mohol byť najčastejšie citovaným výrokom, hoci sa takmer vždy cituje úplne bez ohľadu na kontext. Tu je Ježišov výrok: "Nesúďte, lebo aj vy budete súdení" (Mt 7, 1). Mnohí ľudia používajú tento verš v snahe umlčať svojich kritikov, pričom si Ježišov význam vysvetľujú ako "Nemáš právo hovoriť mi, že sa mýlim". Samostatne vzaté sa zdá, že Ježišov príkaz "Nesúďte" skutočne vylučuje všetky negatívne hodnotenia. V tomto úryvku je však oveľa viac než tieto tri slová.
Biblický príkaz, aby sme nesúdili druhých, neznamená, že nemôžeme prejavovať rozlišovanie. Hneď po Ježišových slovách: "Nesúďte", hovorí: "Nedávajte psom, čo je sväté, nehádžte svoje perly prasatám" (Mt 7, 6). O niečo neskôr v tom istom kázaní hovorí: "Dávajte si pozor na falošných prorokov. . . Podľa ich ovocia ich spoznáte" (verše 15 - 16). Ako máme rozoznať, kto sú "psy", "svine" a "falošní proroci", ak nemáme schopnosť posúdiť doktríny a skutky? Ježiš nám dáva povolenie rozoznať správne od nesprávneho.
Biblický príkaz, aby sme nesúdili druhých, tiež neznamená, že všetky činy sú rovnako morálne alebo že pravda je relatívna. Biblia jasne učí, že pravda je objektívna, večná a neoddeliteľná od Božieho charakteru. Všetko, čo je v rozpore s pravdou, je lož - ale samozrejme, nazvať niečo "lžou" znamená vynášať rozsudky. Nazvať cudzoložstvo alebo vraždu hriechom je rovnako vynášať rozsudok - ale je to aj súhlas s Bohom. Keď Ježiš povedal, aby sme nesúdili druhých, nemyslel tým, že nikto nemôže na základe Božej definície hriechu určiť, čo je hriech.
Keď Ježiš povedal: "Nesúďte", nepovedal tým: "Všetko je dovolené."
Na inom mieste Ježiš dáva priamy príkaz súdiť: "Prestaňte súdiť len naoko, ale súdte správne" (Jn 7, 24). Tu máme nápovedu, aký typ súdu je správny a aký nesprávny. Ak vezmeme do úvahy tento verš a niektoré ďalšie, môžeme zostaviť opis hriešneho typu súdu:
Povrchný súd je nesprávny. Vynášať nad niekým súdy len na základe vonkajšieho vzhľadu je hriešne (Jn 7,24). Je hlúpe robiť závery skôr, než preskúmame fakty (Príslovia 18,13). Farizej Šimon vyniesol rozsudok nad ženou na základe jej vzhľadu a povesti, ale nevidel, že žene bolo odpustené; Šimon si tak vyslúžil Ježišovo pokarhanie za svoj nespravodlivý rozsudok (Lukáš 7:36-50).
Pokrytecký sůd je nesprávny. Ježišovmu príkazu nesúdiť iných v Matúšovi 7,1 predchádza prirovnanie k pokrytcom (Matúš 6,2.5.16) a nasleduje varovanie pred pokrytectvom (Matúš 7,3-5). Keď poukazujeme na hriech druhých, pričom sami páchame ten istý hriech, odsudzujeme sami seba (Rimanom 2,1).
Tvrdé, nemilosrdné odsudzovanie je nesprávne. Máme byť "vždy mierni voči všetkým" (Títovi 3,2). Milosrdní sú tí, ktorým bude preukázané milosrdenstvo (Mt 5, 7), a ako varoval Ježiš: "Tak, ako súdite iných, budete súdení aj vy a akou mierou budete merať, takou sa bude merať vám" (Mt 7, 2).
Samospravodlivé a pyšné odsudzovanie je nesprávne. Sme povolaní k pokore a "Boh sa pyšným protiví" (Jak 4, 6). V Ježišovom podobenstve o farizejovi a mýtnikovi bol farizej presvedčený o svojej spravodlivosti a z tejto pyšnej pozície súdil mýtnika; Boh však vidí srdce a odmietol farizejovi odpustiť hriech (Lukáš 18, 9 - 14).
Nepravdivé odsúdenie je nesprávne. Biblia jasne zakazuje vydávať falošné svedectvo (Príslovia 19,5). "Nikoho neohováraj" (Títovi 3,2).
Kresťania sú často obviňovaní z "odsudzovania" alebo netolerancie, keď sa vyjadrujú proti hriechu. Ale postaviť sa proti hriechu nie je zlé. Držanie sa normy spravodlivosti prirodzene definuje nespravodlivosť a priťahuje útoky tých, ktorí si vyberajú hriech namiesto zbožnosti. Ján Krstiteľ si privodil hnev Herodiady, keď sa vyslovil proti jej cudzoložstvu s Herodesom (Mk 6, 18 - 19). Jána nakoniec umlčala, ale pravdu umlčať nemohla (Iz 40, 8).
Veriaci sú varovaní pred nespravodlivým alebo nespravodlivým súdením druhých, ale Ježiš odporúča "správny súd" (Ján 7:24, ESV). Máme byť rozvážni (Kolosanom 1:9; 1 Tesaloničanom 5:21). Máme zvestovať celú Božiu radu vrátane biblického učenia o hriechu (Skutky 20:27; 2 Timoteovi 4:2). Máme konfrontovať chybujúcich bratov alebo sestry v Kristovi (Galaťanom 6:1). Máme uplatňovať cirkevnú disciplínu (Matúš 18:15-17). Máme hovoriť pravdu v láske (Efezanom 4:15).
Modlitba
Teraz ešte k Lady Zike. Je to influencerka, tiktokerka, youtuberka je tiež na instagrame a podobne. Sledujem ju alebo followujem ju na sieťach asi od 2018 a aj teraz. Poznáte ju? Kto ju ešte sleduje? Viem, že ju niektorí poznáte a stretli ste sa s ňou aj osobne. Máte ju radi aj ja ju mám rad. Pozrime sa, kto ju sleduje z nás. (Pozriet Instagram).
Sledoval som ju ešte keď nebola veriaca a veľmi som sa potešil keď pred rokmi prišla s tým ako sa obrátila a uverila v Krista. Dala krásne svedectvo a videá. Jej obsah sa totálne zmenil, teraz evanjelizuje a hovorí všade o Kristovi. Je energická a inspirativna. Rozhovori s ňou, teda tie ktoré som zachytil, sú rozumne a nič zle som zatiaľ nespozoroval.
To, na čo by som chcel upozorniť je to, aká cirkev je za ňou, respektíve, ku ktorej sa hlási. Je to Ksko alebo Kresťanské spoločenstvo milosť. S touto cirkvou mám skúsenosti či už ako kazateľ alebo aj osobne skúsenosti, mám v Ksku rodinu, ujov a tety, bratrancov a sesternice z druhého kolena. Niektoré veci sú veľmi nebezpečne a mohol by som hovoriť príbehy a skúsenosti ľudí. Aj pred mesiacom sme spolu s bratom Robom riešili jeden prípad ženy z Košického Kska, ktorá trpela rovnakými alebo podobnými problémami ako ďalší, ktorým sa podarilo z tychto autoritárskych spoločenstiev odísť. Ja sa chcem zamerať len na jednu vec, na ktorú si prosím dajte pozor. Je to evanjelium prosperity. Kresťanské spoločenstvo na Slovensku je lídrom v šírení tohto evanjelia na Slovensku. Preto správne odlíšme Lady Ziku a tieto spoločenstvá. Hovorím teda o tom, čo sa šírí v spoločenstvách. Evanjelium prosperity je nebezpecne a nepravdivé učenie, za ktoré mnohí zle dopadli.
Zhrniem to veľmi v skratke. Pre spolocenstvá, ktoré hlásajú evanjelium prosperity je podstatné pozitívne prehlasovanie alebo slovo viery. Podľa Slova viery, viera nie je podriaďujúca sa dôvera v Boha; ale je to vzorec, na základe ktorého manipulujeme duchovnými zákonmi, ktoré spravujú vesmír. Ako názov "Slovo viery" naznačuje, toto hnutie učí, že podstata viery je v tom, čo hovoríme, viac než komu veríme alebo aké pravdy prijímame do nášho srdca. Obľúbený termín Slova viery je „pozitívne vyznanie“. Vzťahuje sa to na učenie o tom, že slová majú kreatívnu moc. Slovo viery učí, že to čo hovoríš určuje, čo sa ti bude diať. Vaše vyznania, a najmä priazeň, ktorú si vyžaduješ od Boha, musia byť predkladané pozitívne a bez váhania. Vtedy Boh musí odpovedať (aj keď by človek mohol žiadať od Boha čokoľvek!) Tiež, Božie požehnanie záleží od toho, nakoľko tomu veríme. Takže ak máš skutočnú vieru, že sa niečo stane a vyslovis to, potom sa to stane. Ak máš vieru budeš zdravý, šťastný, bohatý, bude sa ti dariť. Ak sa ti nedarí, ochorel si alebo sa ti stalo niečo zlé je to dôsledok neviery a hriechu. Problém je v tom, že život Pána Ježiša, aspoštolov a prvej cirkvi svedčí o niečom inom a tiež Písmo učí niečo iné. Cieľom modlitby nie je to, aby si dostal všetko po čom túžiš, ale cieľom modlenie sa je mať vzťah s Bohom, porozumieť Jeho vôľu, prijať ju za svoju a práve v modlitbe sa spojiť s Otcom a takto mať spoločenstvo a radosť z toho, že sme akoby spoločne s Pánom naplnili Jeho vôľu. To nás učí Pán Ježiš vo svojej modlitbe. Ďalej, práveže silno veriaci ľudia trpeli. Čím viac viery mali a čím viac boli verní Bohu a nasledovali Ho v poslušnosti tým viac boli prenasledovaní, trpeli a pre vieru zomierali. Pretože dúfali v odmenu v nebesiach a v bohatstvo nebeského kráľovstva v nebesiach. Našou úlohou na tomto svete je uctievať Boha a niest evanjelium, nie byť bohatí, slávni a zdraví. Pravú radosť nájdeme v napĺňaní Božej vôle a spáse svojej a druhých, nie v plnení svojho vrecka peniazmi.
Raz sa vám môže stať, že sa vám budú vysmievať druhí, alebo budete trpieť prenasledovanie alebo vas vyhodia z práce a budete finančne zápasiť alebo ochoriete a kadečo iné, budete sa pýtať Boha, čo zle som spravil, že som si to zaslúžil? Prosperita ti povie, iste si zhrešil alebo si mal malo viery, no pritom správna odpoveď bude, práve preto trpíš, lebo si mal veľkú vieru, pretože si napĺňal Božiu vôľu a vybral si si spravodlivosť. Potom pochopíš, že ťa vyhodili, lebo si odmietol spraviť kompromis s vierou a podobne. Zrazu zistíš, že Pán Ježiš prechádzal niecim podobným a sľúbil, že veriaci jednoducho budú mať na tomto svete trápenie, súženie a prenasledovanie. Preto sa radšej modlime o to, aby sme sa dokázali radovať v utrpení ako apoštol Pavol. Niektorí bratranci a sesternice mojej mami sú súčasťou Ks v Rakúsku. Zomierala ich veriaca matka. Mala rakovinu a už bola vlastne na smrteľnej posteli. Jej deti uverili, že keď zavolajú liečiteľa z ich cirkvi, budú sa modliť a bude sa aj on modliť a tiež ich veriaci ocko, potom ich matka naraz ozdravie, rakovina zmizne a bude živá a zdravá. Pritom samozrejme musia zaplatiť a tiež budú platiť pri každom kole, čo ten kazateľ liečiteľ prejde okolo jej postele. Zomrela, nebola uzdravená. Vysvetlenie kazateľa, nemali ste dosť viery a nezaplatili ste dosť peňazí. Môže Boh človeka uzdravit hneď a zaraz? Áno, ale nemusí, On rozhodol, že najlepšie miesto pre ich mamku je v nebi. Namiesto radosti z jej života a že je už teraz z Pánom dostali len vynadané, hlavne ich ocko, že dosť neverili a že dosť nezaplatili.
Ak chcete vedieť viac o tom, čo je evanjelium prosperity a ako je nebezpečne odporúčam pozriet film American gospel Alebo prečítať knihu We let our son ide.
Related Media
See more
Related Sermons
See more