Forlatt av Gud?

Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 1 view
Notes
Transcript

Tilbake til kilden

I dag avslutter vi med bønne- og fastehelga, sammen med misjonskirker over hele landet. En helg hvor vi har sagt nei til forskjellige livsbehov som mat, drikke, søvn, hvile og omgang med mennesker, for å gi mer plass til noe som er uendelig viktigere: kvalitetstid sammen med vår skaper, frigjører og livgiver. En tid hvor han får jobbe på en spesiell måte i våre liv, gi oss innsikt, visdom, nærhet, trøst, fred og glede. Jesu offentlige tjeneste startet med faste, og han seiret over hans og vår fiende, gjennom faste. Og vår frelse ble vunnet ved utholdenhet i faste. Og hvem er vi som ikke trenger å faste når Jesus selv og apostlene trengte det? Vi gjør det ikke for Hans skyld, men for vår egen skyld, det er vi som trenger fasten. Og jeg er så glad for at vi kan prioritere dette i vår menighet minst to ganger i året.

Når Gud er fraværende

Hvor er Gud når vi sliter med livet? Er Gud som alle andre som forlater oss når vi skuffer dem? Hvor var det alt begynte å rase sammen? Har du noen gang fått et sånt brev som dette her? Det er ikke kjekt. Spesielt hvis du ikke har jobb, eller du vet at du ikke har nok penger til å betale tilbake. Man kan miste søvnen av slike ting. Men hva om dette brevets innhold var noe enda mer alvorlig? Hva om denne fristen som står her, var datoen hvor du og hele din familie skulle bli henrettet?

Fortellingen om Ester

I Bibelen finner vi en fortelling om en liknende situasjon. Jødene hadde blitt deportert til Babylon, og var nå under persisk styre. Mange av dem hadde vendt tilbake til Jerusalem for å gjenoppbygge byen og templet og gjenopprette tilbedelsen av Gud, under ledelsen av Esra og Nehemja. Men det var en del jøder som ikke dro tilbake til Jerusalem til tross for at profetene gjentatte ganger advarte folk om ikke bli der, blant dem finner vi Ester og Mordekai.
Ester var foreldreløs og bodde sammen med sin fetter Mordekai som hadde tatt vare på henne etter at hennes foreldre døde. På denne tiden hadde kongen i Persia, problemer med sin kone, og han bestemmer seg for å skaffe seg en ny dronning blant alle jomfruene i riket. Det blir gjort en form for skjønnhetskonkurranse hvor Ester vinner og hun blir gjort til dronning. Men ingen vet at hun er jøde, bortsett fra Mordekai.
Parallelt blir Mordekais erkefiende, Haman, gjort til rikets nestkommanderende. Han finner ut at Mordekai er jøde og utsteder en kongelig resolusjon, hvor det står at om så mange dager skal jødene i Persia bli utryddet. Denne resolusjonen kunne ikke oppheves eller endres. Ester vet ikke hva som skjer utenfor slottet, men Mordekai sender henne en beskjed hvor han informerer Ester om det som skjer. Nå ber Mordekai Ester om å bruke sin posisjon som dronning til å redde jødene. Dette er bakteppet til vår tekst.

Fasten som vendepunkt

Esther 4:10–17 Bibelen.
Da påla Ester Hatak å si dette til Mordekai: «Alle kongens tjenere og folket i kongens provinser vet at om noen, mann eller kvinne, går inn til kongen i den indre slottsgården uten å være innkalt, så er det bare én lov som gjelder: døden. Bare den som kongen retter gullsepteret sitt mot, får leve. Selv har jeg ikke blitt kalt inn til kongen på tretti dager.» De fortalte Mordekai hva Ester hadde sagt. Mordekai ba dem si til Ester: «Tro bare ikke at du som den eneste av jødene skal berge livet fordi du er i kongens slott. For om du tier i denne tiden, vil hjelp og redning komme til jødene fra et annet sted, mens du og ditt farshus vil gå til grunne. Og hvem vet om det ikke er for en tid som denne at du har fått dronningrang?» Da ba Ester dem si til Mordekai: «Gå og kall sammen alle jøder som befinner seg i Susa, og hold faste for min skyld. Dere skal ikke spise eller drikke på tre dager, verken om natten eller om dagen. Jeg og tjenestejentene mine vil også faste på samme måte. Så skal jeg gå inn til kongen, selv om det ikke er etter loven. Skal jeg gå til grunne, så går jeg til grunne.» Mordekai gikk av sted og gjorde alt som Ester hadde pålagt ham.
Disse versene utgjør et vendepunkt i fortellingen. Noe som er unik med Esters bok er at verken Gud, den jødiske loven, eller bønn, nevnes i det hele tatt. Men her finner vi både en trosbekjennelse i ordene til Mordekai, hvor han påstår at selv om Ester bestemmer seg for å ikke hjelpe folket sitt, så skal det komme hjelp fra et annet sted. Og så finner vi her også en troshandling, hvor Ester ber alle jødene om å faste i tre dager, slik at hun lykkes og ikke mister livet. Fra dette punktet og av, skal alt som har gått galt bli bra igjen. Alt det som virket som tilfeldighet i første delen av boka, skal fra dette punktet få en ny mening. Jeg skal ikke ta fra deg gleden av å lese selv resten av fortellingen.

Når Gud jobber bak kulissene

Esters bok er skrevet på en mesterlig måte. Forfatteren nevner ikke Gud en eneste gang, men når vi ser på alle disse “tilfeldighetene” som en helhet, blir det tydelig for oss at hovedkarakteren er verken Ester eller Mordekai, men Gud. Det er han som jobber bak kulissene hele tiden, selv når vi ikke er på riktig spor i våre liv.
Har du noen gang gitt ryggen til Gud? Bevisst gått din egen vei når du visste at han kalte deg til ham? Det har jeg gjort. Og vet du hva som overrasket meg? At selv når jeg var langt borte fra Gud, så var han ikke ferdig med meg. Han var fortsatt nær meg. Jeg så det ikke da, men nå ser jeg det. At jeg hadde samtaler med folk som trengte Gud, hvor jeg hadde ikke noe valg enn å fortelle om han. Jeg som var i opprør mot ham, som så bare mørket i mitt liv, var jeg fortsatt lys blant dem som aldri hadde kjent Gud. Han var fortsatt god mot meg. Han ga meg ikke opp.

Guds ubetinget kjærlighet til deg og gjennom deg

La meg si dette så tydelig som mulig: Gud har ikke gitt deg opp. Det er aldri for sent å komme tilbake til ham. Han bærer ikke nag til deg. Kanskje du har kommet tilbake til ham, men klarer ikke å la være å tenke på din fortid? Vår menneskelig natur, som ikke glemmer det onde som er blitt gjort mot oss, gjør at vi kan tenke at Gud er som oss. Tro det eller ei, han ikke bare vil gi deg en ny start, men han vil også bruke alt det meningsløse og tilfeldig, som du har opplevd til å skape noe nytt, til å gi liv og til å bringe legedom, til ditt eget liv og gjennom deg.

Ditt Ester-øyeblikk

Som Mordekai sa til Ester, kanskje det finnes en grunn til at du er der du er nå? Jeg tror Gud at vil bruke deg blant folk som ikke kjenner ham, blant venner, kollegaer, familie som ikke kjenner ham. Hvem vet om du er den eneste kristen de kjenner? Det kom en tid i Esters liv hvor hun ikke lenger kunne skjule sin identitet. Tiden har kommet hvor du også kalles til å avsløre din identitet, som Guds barn. Gud svikter deg ikke og forlater deg ikke (5. Mosebok 31:8)

En bedre Ester

Jeg vil avslutte med å vise deg hva som er grunnlaget til at du kan gå tilbake til Gud, uansett hva du har gjort. Dere husker vel dette brevet. Det du kanskje ikke er bevisst over er at en dag ble det skrevet et slikt brev hvor navnet ditt stod skrevet. Denne gangen var det ikke kongen i Persia, men Gud selv som utstedte en kongelig resolusjon. Her stod det at du og jeg var funnet skyldig i mange lovbrudd. En gjeld som vi ikke hadde sjans til å betale tilbake.
Så kom det en bedre Ester. En som ikke var perfekt fysisk, men en som levde et flekkfri liv, han var midt i Guds vilje. Han kom til kongen og ikke bare risikerte å miste livet, som Ester, han ga sitt liv for deg og meg. I Kolosserne 2:14 står det.
Colossians 2:14 Bibelen.
Gjeldsbrevet mot oss slettet han, det som var skrevet med lovbud; han tok det bort fra oss da han naglet det til korset.
Så står det i Hebreerne 4:16:
Hebrews 4:16 Bibelen.
La oss derfor frimodig tre fram for nådens trone, så vi kan finne barmhjertighet og finne nåde som gir hjelp i rette tid.
Jesus er grunnen til at vi kan komme med full tillit til Gud. Han har åpnet veien for oss til nådens trone. Gjelda er betalt. Alle våre synder er blitt tilgitt.
2 Corinthians 6:2 Bibelen.
For han sier: Jeg bønnhørte deg i rette tid og hjalp deg på frelsens dag. Se, nå er den rette tid, nå er frelsens dag!
Related Media
See more
Related Sermons
See more