Psalm 25-1-11

Gert de Kok
Bijbel en gebed  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 1 view
Notes
Transcript
Intro
Heer ai maak mij uw wegen door uw Woord en Geest bekend… Psalm 25:2 berijmd. Het zijn zo ongeveer de bekendste zinnen die we kennen uit dit lied.
Prachtig ook wat hierin samenkomt.
Gebed tot de Heere —> Directe aangesproken “Heere God, laat mij zien wat de weg is”
Beroep op Gods openbaring door Woord en Geest… dat woordje Geest is echter toegevoegd door de dichters van de Statenberijming. Zoals we net konden lezen komt de Geest niet letterlijk terug.
Tegelijkertijd pakt Woord en Geest wel direct waar het om gaat!
Heere God, ik stort mijn ziel voor U uit (vs. 1), NBV spelt hier “Naar u, Heer, gaat mijn verlangen uit” … HIer ben ik. Voor uw aangezich. Beschaam mij niet. Laat me niet in de kou staan tegenover mijn tegenstanders.
Maar wijs de weg … aan mij. Aan ons als gemeente. De toepassing van Gods Woord is dan door de Geest. HOe zouden we Gods woorden, Zijn wil begrijpen dan door de Geest die ze ons aan het hart legt. Waardoor we ze met ons denken en voelen begrijpen en gaan zien wat God van ons vraagt.
Het is zoals Jezus die in het Evangelie naar Johannes zegt: “Nog veel heb Ik tegen u te zeggen, mar u kunt het nu niet dragen. Maar wanneer Die komt, de Geest van de waarheid, zal Hij u de wg wijzen in heel de waarheid, want Hij zal niet vanuit Zichzelf spreken, maar wat Hij gehoord zal hebben, zal Hij spreken, en de toekomstige dingen zal Hij u verkondigen.”
De Geest maakt duidelijk waartoe het Woord ons oproept. De Geest verlicht ons verstand zodat we de wil van God kunnen begrijpen.
In Psalm 25 zou je dus kunnen zeggen dat dat belangrijke woord “weg” en het werkwoord “leiden” wat dezelfde stam heeft, het vragen is naar de wegen van de Heere die opgesloten liggen in Zijn Woord.
Daarom wordt het volk Israël al zo snel verweten dat ze met het maken van een gouden beeld “al snel zijn afgeweken van de weg die de Heere hen geboden had” Deut. 9:12, 16
Het is een verwijt van de profeet Jeremia op latere tijden aan het volk in Jeremia 5:4
“zij gedragen zich als dwazen, omdat zij de weg van de HEERE niet kennen, het recht van hun God.”
Hoe bid jij? Wat moet je met de Bijbel? David geeft ons een gebed op de lippen, waarin we onze zorgen kunnen uiten: bevrijd mij, laat me niet beschaamd staan, ik hoop op U! En waarin het gebed ligt dat het Woord van God de weg mag zijn waarover David … dat David in de wil van God wandelt .... door Woord en Geest.
Lees je Bijbel, bidt elke dag, dat je groeien mag. Dat je leven, dat het leven van de gemeente gaat in de weg van God.
Bidden zonder Bijbel, zonder Bijbelkennis gaat dus heel lastig. David pleit hier op basis van de openbaring van God, zijn Thora. Hij noemt de kenmerken van God binnen het verbond: Hij is barmhartig, goedertieren, Hij is waarachtig en goed … kernwoorden van wie God is in hoe Hij zich heeft geopenbaard door het Woord heen.
Bidden zonder Bijbel, zonder Bijbelkennis leidt dan al snel tot een weg waarin je dingen vraagt die misschien helemaal niet bij God horen. Je hebt ook weinig pleitgrond. Heere zo bent U, beschaam dan niet! Want je weet niet waarop je mag pleiten. Teruggeworpen op je eigen denkbeelden en gevoel....
De Bijbel zonder bidden, leidt misschien tot de beste quizmaster in "namen en feiten” van de Bijbel … maar het blijft op afstand. Er zijn mensen die gigantisch goed weten wat er in de Bijbel staat. Maar die niet bidden, of niet met die kennis van de Bijbel richting God. David doet dat wel. Je hoort Zijn kennis van de openbaring van GOd en Hij bidt, telkens weer … laat dit aan mij zien … laat dat Woord in mijn leven tot leven komen … Leidt mij o Machtig Heiland … dat is een gebed! De Bijbel zonder bidden kan ook hoogmoedig maken. Dat je het allemaal super goed weet. Maar je kunt je er zelf buiten beschouwing laten. David vraagt om verandering van externe omstandigheden (vijanden, niet beschaamd staan). Maar meer nog, zet hij zichzelf voor het aangezicht van God. “Omwille van Uw Naam, HEERE, vergeef mijn ongerechtigheid, want die is groot.” Psalm 25:11
Denk niet aan mijn zonden, maar denk aan Uw barmhartighied, HEERE ...
Vraag om bevrijding, God verwachten, vragen om de Geest die David door Zijn Woord de weg wijst … en de bede om vergeving, kennis van eigen schuld. Denk aan dat gebed van de tollenaar in Lukas 18:9vv - “O God, wee mij, de zondaar, genadig”. En Jezus zegt dan: “Ik zeg u: Deze man ging gerechtvaardigd naar zijn huis, in tegenstelling tot die andere. Want ieder die zichzelf verhoogt, zal vernederd worden en wie zichzelf vernedert, zal verhoogd worden.”
Omwille van Uw Naam, HEERE, JHWH - God die Is, die Zich openbaart als de Bevrijder en Redder, U bent de God van mijn Jeshua (vs. 5).
Zie, ik breng voor mijn behoud U geen wierook, mirre of goud; moede kom ik, arm en naakt, tot de God, die zalig maakt, die de arme kleedt en voedt, die de zondaar leven doet.
Leidt mij Heere naar uw tafel, rijkgedekt - niet in de hoeveel eten en drinken - maar de rijkdom ligt er in dat we mogen proeven van uw barmhartigheid, goedererntierenheid die voor eeuwig zijn. Leidt mij God van mijn heil naar het wonder van de Weg, Jeshua.
Maak vandaag weer aanschouwelijk dat u een bidder niet beschaamd laat staan. “Vergeef mijn ongerechtigheid, want die is groot” Wees mij genadig …
Dan kan ik zingen “s HEEREN goedheid kent geen palen. God is recht, dus zal Hij door onderwijzing hen, die dwalen, brengen in het rechte spoor.”
Amen
Related Media
See more
Related Sermons
See more