Plnosť Ducha - Skutky 2

Duch Svätý  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 3 views
Notes
Transcript

1. Privítanie a modlitba

Bratia a sestry, drahí priatelia, Boh je živý Pán a vládne. Prajem nám všetkým Jeho veľké požehnanie, aby sme Ho aj dnes mohli chváliť a lepšie spoznávať zjavenie Jeho vôle.
Vitajte všetci, ktorý ste medzi nami prvý krát alebo prvý krát po dlhšej dobe a samozrejme pozdravujeme aj vás, ktorí nás sledujete online.
Po prečítaní kázňového textu sa budeme modliť. Skutky 2, 1-4.
1 Keď nadišiel deň Letníc, všetci boli spolu na tom istom mieste.
2 Tu sa odrazu strhol z neba hukot, ako keď sa ženie prudký vietor, a naplnil celý dom, v ktorom sedeli.
3 Ukázali sa im akoby ohnivé jazyky rozdelené tak, že na každom z nich spočinul jeden.
4 Všetkých naplnil Duch Svätý a začali hovoriť inými jazykmi, ako im Duch dával hovoriť.
Modlitba

2. Pieseň 9- Hanyusovci

3. Oznamy -

Besiedka bude - Prosíme rodičov, aby nechávali deti na besiedke a neostávali na besiedke, aby prišli do zhromaždenia.
Dnes po zhromaždení a po spoločnom obede - stretnutie všetkých členov zboru.
spoločný obed bude v dvoch skupinách čísla modré lístky prvé a žlté alebo iné lístky potom. 1-60 od11.15-12.00, 61 a vyššie, od 12.00-12.50
Prever ešte u Miloša, od akého čísla bude vydávať lístky..
15.2. o 18:30 - biblická hodina. Vyučovanie z knihy Kazateľa, Koheleta.
17.2. o 8:30 spoločné sesterské raňajky.
18.2. o 9:30 spoločné bohoslužby.
18.2. o 15:00 stretnutie seniorov.

4. Chvály

5. Modlitba za zbierku a slovo- Dan Fedoriak

Pieseň po modlitbe

6. Kázeň - Plnosť Ducha – A. Kraljik

Bratia a sestry, drahí priatelia, Pán Ježiš počas svojej služby viac krát sľúbil učeníkom príchod Ducha Svätého. Po Jeho smrti a vzkriesení opäť ubezpečil svojich učeníkov o tom, že sľub platí, Duch príde. O tom čítame v skutkoch 1, 8.
Skutky 1, 8
8 Teraz však na vás zostúpi Svätý Duch, vy dostanete jeho moc a budete mi svedkami v Jeruzaleme, v celom Judsku i Samárii, až po kraj zeme.“
Ten istý Duch, ktorý spočinul na Ježišovi počas jeho služby, posilní apoštolov, aby vydávali svedectvo. Dostanú Jeho moc a budú Ježišovi svedkovia. Preto zatiaľ nemali ísť do sveta kázať evanjelium, mali čakať v Jeruzaleme, pretože nemohli ísť bez Ducha Božieho, nemohli ísť bez Jeho moci. Naposledy sme si čítali o tom, že učeníci poslúchli, šli do Jeruzalema a čakali, počas toho sa vytrvalo a jednomyseľne modlili. Kristov sľub sa však nenaplnil preto, že sa učeníci modlili.
Ako sa to stalo a prečo práve vtedy? Čítajme druhú kapitolu knihy Skutkov.
1 Keď nadišiel deň Letníc, všetci boli spolu na tom istom mieste.
Bratia a sestry, pozrime sa na zjavené Božie slovo postupne, najprv prvý verš. Máme tu spoločne na rovnakom mieste zhromaždených asi 120 nasledovníkov Pána Ježiša. Udialo sa to akurát na sviatok Letníc. Čítali sme, Keď nadišiel deň Letníc alebo v pôvodine pentekostos. Čo to je za sviatok a prečo ho Božie slovo spomína? Nie je to vôbec náhoda. Presne tak sa to malo udieť, práve na tento deň.
Krst v Duchu Svätom bol zvrchovaným Božím činom na základe Božieho načasovania, presne tak ako nie je náhodou, že Ježiš zomrel a vstal na veľkonočné sviatky. Slovo Letnice je slovenský názov, ale po grécky je to už spomínané pentekostos, znamená päťdesiaty. Pretože tento sviatok sa konal pätdesiat dní po sviatkoch, ktoré zjednodušene voláme Veľká noc. Letnice sa v starej zmluve volajú aj Šavuot, sviatok týždňov. V tento sviatok oslavovali Boha a vzdávali vďaku za úrodu, radovali sa z plodov úrody, bola to tiež oslava prijatia zákona, Tóry.
Tieto kľúčové starozmluvné sviatky boli skutočne obrazom Kristovho diela. Hovorili sme už niečo o veľkonočných sviatkoch. Tieto sviatky sú popísané v Levitikus 23. Prvým z nich bola Pascha. 14 deň prvého mesiaca. Pascha bola obrazom Kristovej smrti. On bol konečným a dokonalým veľkonočným baránkom, jedinou skutočnou obeťou za hriech. Nie len, že sa Pascha stala obrazom smrti a obete Pána Ježiša Krista. Boh priniesol naplnenie tohto sviatku a práve počas tohto sviatku zomrel Boží Syn, bol obetovaný ako dokonalý baránok za naše hriechy. Preto sa v 1. liste Korinťanom 5,7 píše doslova: "Kristus, naša Pascha."
Nasledovalo obdobie od 15. dňa prvého mesiaca, slávnosť nekvasených chlebov. Ďalšou slávnostnou udalosťou v izraelskom kalendári bol sviatok prvotín, ktorý sa začínal deň po sobote v týždni nekvasených chlebov. V tento deň Izraeliti predkladali snop prvého jačmenného zrna. Išlo o prvé plody, o prvotinu, bola to slávnosť symbolizujúca budúcu plnú úrodu. Je to obraz Kristovho vzkriesenia, ktoré prišlo hneď po jeho smrti, a v 1 Kor 15, 20 sa píše: "Kristus však bol vzkriesený z mŕtvych ako prvotina tých, čo zomreli.” Pretože on bol vzkriesený a žije, budeme vzkriesení a žiť aj my. O 7 týždňov, respektíve päťdesiat dní neskôr prišiel ďalší sviatok, tretia udalosť. To sú Letnice.
Tento sviatok poukazuje a má väzbu so žatvou pšenice. V Numeri 28, 26 je Sviatok týždňov, Letnice, nazývaný aj deň prvých plodov pšeničnej úrody alebo slávnosť prvých plodov pšeničnej žatvy (Ex 34, 22). Bol to sviatok žatvy v zmysle prvých plodov, nie preto, že by už bola celá úroda, ale preto, že prišli prvé plody pšenice, ktoré sľubovali dokončenie úrody. Čo to má spoločné s Kristom a Novou zmluvou? Práve v deň Letníc Pán zosiela Ducha Svätého, ktorý je zárukou nášho budúceho úplného dedičstva. Najprv sme dostali záruku dedičstva, sľub úrody a dedičstva a neskôr ho naplno dostaneme v nebesiach. O tom hovorí Efezským 1, 13-14 13 V ňom ste aj vy, ktorí ste počuli slovo pravdy, evanjelium o svojej spáse, a uverili ste mu, dostali pečať prisľúbeného Ducha Svätého, 14 ktorý je zárukou nášho dedičstva na vykúpenie tých, ktorých si získal, na chválu jeho slávy.
Príchod Ducha Svätého ďalej poukazuje na začiatok žatvy s prvými plodmi, do ktorej boli vyslaní jeho verní robotníci. Začiatok cirkvi a jej práce, jej poslania na poli tohto sveta. Na konci Petrovho kázania sa tri tisícky ľudí obrátili a uverili v Ježiša, a tak práve tieto Letnice znamenali žatvu duší. Boh zvrchovane poslal Ducha úmyselne na tento deň.
2 Tu sa odrazu strhol z neba hukot, ako keď sa ženie prudký vietor, a naplnil celý dom, v ktorom sedeli.
Náhle, nečakane a zrazu sa zrodila cirkev. Zrazu prichádza Duch Svätý. Okamžite a zázračne z neba." Zdrojom je Boh.
Z neba znel hluk podobný prudkému nárazovému vetru. Nejde o skutočný vietor, je to hluk podobný vetru. Je to prirovnanie, aby sme porozumeli opis toho zvuku, ktorý počuli. Zvuk ako pri hurikáne, silný nárazový vietor. Je to hurikán Božieho dychu. Preniká z neba až na zem. Je to krst Duchom Svätým, o ktorom Ježiš povedal, že sa stane o niekoľko dní. Ten zvuk bolo počuť všade. Tento zvuk zhromaždil obrovský zástup, ktorý sa k nim nahrnul, ktorému Peter kázal. O tom sa píše vo veršoch 5 a 6. 5 V Jeruzaleme sa práve zdržiavali Židia, zbožní ľudia zo všetkých národov pod nebom. 6 Keď zaznel ten zvuk, zbehol sa veľký dav.
Zvuk z neba naplnil celý dom, v ktorom sedeli. Boli úplne pohltení, úplne ponorení, úplne pokrstení. To je to, čo má toto slovo vyjadrovať. Takto boli ponorení v Duchu Svätom, boli ním pohltení a úplne naplnení.
Tak ako Boh naplnil chrám v Starej zmluve, aj tu Boh, Duch Svätý, napĺňa nový chrám, Boží ľud novej zmluvy.
3 Ukázali sa im akoby ohnivé jazyky rozdelené tak, že na každom z nich spočinul jeden.
Prítomnosť ohňa v tomto texte by nás nemala prekvapiť. Božia prítomnosť sa totiž často spája s ohňom: pri horiacom kre, pri putovaní púšťou a vo svätotánku či v chráme. Oheň spočívajúci na každom veriacom teda môže byť znakom toho, že veriaci sú novými chrámami. Pán prebýva v každom veriacom tak, ako prebýval vo svätyni.
Ohnivé jazyky, ktoré zostúpili na každú hlavu, boli viditeľným obrazom neviditeľného zostúpenia Ducha. Touto udalosťou bola potvrdená skutočnosť, že im bol skutočne daný a že zasľúbenie sa naplnilo. Ohnivé jazyky boli znakom moci, ktorou boli obdarení zostúpením Ducha. Bolo to prijatie moci, o ktorej sa hovorí v SK 1,8. Potrebovali moc Ducha, pretože bez nej by nemohli byť úspešní v evanjelizačnom, misijnom a služobnom poslaní, ktoré dostali.
4 Všetkých naplnil Duch Svätý a začali hovoriť inými jazykmi, ako im Duch dával hovoriť.
Duch naplnil všetkých 120 veriacich. Toto naplnenie, symbolizované ohňom, im umožnilo hovoriť rôznymi jazykmi. Hovorenie jazykmi bolo výsledkom alebo dôsledkom naplnenia Duchom. Táto schopnosť umožnila 120 ľuďom hovoriť rodnými jazykmi najrôznejších cudzincov, ktorí sa zišli v Jeruzaleme na Letnice.
SK 2, 6 Keď zaznel ten zvuk, zbehol sa veľký dav. Boli zmätení, lebo každý ich počul hovoriť svojou vlastnou rečou. 7 Celí bez seba a v úžase si medzi sebou hovorili: „Vari nie sú všetci títo, čo hovoria, Galilejčania? 8 Ako je možné, že každý z nás ich počuje hovoriť vo svojej materinskej reči? Bola to veľká oslava Boha. Hovorili o veľkých Božích veciach v toľkých jazykoch a bolo im rozumieť. Toto viedlo k Petrovej kázni.
Niektorí sa snažili o prirodzené vysvetlenie tohto zvláštneho javu a obvinili zhromaždených veriacich, že sú opití.
Toto by mohlo byť náznakom, že evanjelium je určené národom. Cirkev bude šíriť evanjelium všetkým národom, kmeňom a ľuďom každého jazyka, pretože taký je Boží plán spásy. V zjavení Jána je potvrdenie, že Pán Ježiš prišiel zachrániť ľudí zo všetkých národov a používa na to svoju cirkev. (Zj 5,9-10) 9 A spievali novú pieseň: „Hoden si vziať knihu a otvoriť jej pečate, lebo si bol zabitý a svojou krvou si Bohu vykúpil ľudí z každého kmeňa, jazyka, ľudu i národa, 10 urobil si ich kráľovstvom a kňazmi nášmu Bohu, oni budú kraľovať na zemi.“
Bratia a sestry, tu prichádzame do toho, o čom sme hovorili naposledy. Je to, čo sme čítali v skutkoch 2, 1-4, popis úžasnej histórie cirkvi, mocného Božieho činu a ukážka naplnenia sľubu Pána Ježiša alebo je to vierouka, ktorá je záväzná pre nás všetkých?
O chvíľu na to, vlastne hneď potom, keď to zástupy počuli sa pýtali, čo sa to deje, čo to má znamenať. Peter im odpovedá a zvestoval evanjelium tomu davu, ktorí sa zhŕkli a chceli počuť vysvetlenie. Toto sa udialo, kde dohovoril. Skutky 2, 37-42.
37 Keď to počuli, boli zasiahnutí v srdci a oslovili Petra a ostatných apoštolov: „Muži, bratia, čo máme robiť?“
38 Peter im povedal: „Kajajte sa a každý z vás nech sa nechá pokrstiť v mene Ježiša Krista na odpustenie svojich hriechov a dostanete dar Svätého Ducha.
39 Veď tento prísľub patrí vám a vašim deťom, ako aj všetkým vzdialeným, ktorých si povolá Pán, náš Boh.“
40 A ešte mnohými inými slovami ich zaprisahával a napomínal: „Zachráňte sa z tohto zvráteného pokolenia!“
41 Tí, čo prijali jeho slovo, boli pokrstení a v ten deň sa pridalo k nim asi tritisíc duší.
42 Neustále sa venovali učeniu apoštolov, bratskému spoločenstvu, lámaniu chleba a modlitbám.
Stala sa nádherná vec. 3000 ľudí oslovilo evanjelium a pýtali sa, čo majú robiť. Peter ich vyzval k pokániu, vyznávaniu hriechov, k viere v Ježiša Krista, ku krstu a dostanú nádherný dar, ktorým je Duch Svätý. Oni prijali toto slovo, uverili v Krista, boli pokrstení a asi 3000 ľudí sa pridali k učeníkom. Ani o jednom z týchto 3000 ľudí nie je napísané, že by hovorili v jazykoch. Stalo sa to, čo bolo podstatné, uverili v Ježiša Krista a kajali sa, potom sa dali pokrstiť. Peter sľúbil aj prijatie Ducha, takže ho iste prijali. No nie je napísané, že by aj oni hovorili v jazykoch. Neostali len tak niekde voľne pobehovať, ale sa pridali k cirkvi, pridali sa k učeníkom. Venovali sa učeniu apoštolov neustále, žili v spoločenstve a na spoločných modlitbách.
O tých 120 je napísané, že hovorili v jazykoch a o týchto 3000 nie. Inde zase v skutkoch apoštolských hovoria v jazykoch a inde zase nie. Náš text je jednoducho pravdivý popis histórie, pravdivý popis začiatku žatvy, pravdivý popis úžasného vzniku cirkvi a vyliatia moci Ducha, ktorý sa hneď preukázal v tom, na čo bol daný, aby boli zachránení ďalší ľudia. Hneď zvestovali evanjelium a tisíce uverili.
Vo štvrtom verši je ešte napísané “Všetkých naplnil Duch Svätý.”
Brat kazateľ, tu nie je napísané, že boli pokrstení, ale že boli naplnení. Tak, čo sa teda udialo? O krste Duchom sme mali celú samostanú kázeň v minulosti, takže nebudem opakovať všetko, iba niečo.
Pri tejto udalosti sa udiali obidva výrazy. Pán Ježiš sľúbil, že budú ponorení alebo pokrstený v Duchu a to sa naplnilo v tomto texte. Náš text živo ukazuje, ako konkrétne a nadprirodzene sa naplnil sľub Pána Ježiša. Učí však len veľmi málo o tom, čo je krst v Duchu Svätom. Neučí nás, čo sa stalo duchovne, aký dosah to malo na nich v oblasti spásy a Božieho kráľovstva a čo to znamená pre nás.
To skutočne vieroučné zjavenie Božie o krste v Duchu Svätom je napísané v Prvom liste Korinťanom 12, 12 a 13. Pretože v tomto texte je naozaj v pôvodine napísané to krst v Duchu Svätom.
12 Tak totiž ako je jedno telo a má mnoho údov, a všetky údy tela, hoci je ich mnoho, tvoria jedno telo, tak aj Kristus.
13 Veď my všetci sme boli pokrstení jedným Duchom v jedno telo, či Židia alebo Gréci, či otroci alebo slobodní; a všetci sme boli napojení jedným Duchom.
V úvode sme sa dozvedeli, že Pán ponára alebo krstí v Duchu, ale nedozvedeli sme sa kam alebo do čoho? Teraz to už vieme. Pokrstení v Duchu v jedno telo. Skrze vieru v Ježiša Krista sme my všetci pokrstení v jednom Duchu Svätom v jedno telo Kristovo. Nie len prví učeníci boli pokrstení v Duchu v jedno telo, do cirkvi.
Viete, čo doslova v pôvodine znamená to, napojení jedným Duchom? Lebo ja som si dávnejšie myslel, že ide o napojenie, ako spojenie. Je tam napísané, že sme sa napili Ducha, ale nie len že sme si dali hlt, ale že sme sa napili poriadne dosýtosti, boli sme jednoducho napojení a naplnení. Takže pri krste v Duchu sme vložený do cirkvi, spojení sme s Kristom a s Jeho telom. V tom tele dostávame úlohy, schopnosti a služby, poslanie. Cirkev je taká dôležitá, je to Božie dielo a sám Duch nás do nej vkladá a spoločne sme duchovne spojení a máme duchovný život. Boli sme pokrstení pre spoločenstvo s Bohom a s cirkvou, nie pre individualizmus a vlastné osobné extatické prežívanie.
Každý pravý znovuzrodený veriaci človek je pokrstený Duchom, pretože je pripojený k cirkvi. Nie je možné byť veriacim a nebyť pripojeným k cirkvi.
Ubezpečuje nás o tom list Rímskym 8, 9 a 14-17 hovorí jasne.
9 Ale ak niekto nemá Kristovho Ducha, ten nie je jeho.
14 Lebo všetci, ktorých vedie Boží Duch, sú Boží synovia.
15 Veď ste neprijali ducha otroctva, aby ste opäť žili v strachu, ale prijali ste Ducha synovstva, v ktorom voláme: „Abba, Otče.“
16 Tento Duch sám dosvedčuje nášmu duchu, že sme Božie deti.
Nie je možné byť spasení a nemať Božieho Ducha. Jednoducho, kto Ho nemá nie je Kristov. Nehovorí to ani o žiadnych percentách, tak ja som pri obrátení dostal 20% Ducha a potom som čakal ešte na naplnenie, kde som dostal zvyšných 80%. Nie, o tom text nehovorí. Máš Ducha alebo nemáš. Máš, si Kristov, nemáš, nie si Kristov. Je to Duch synovstva. Si Božie dieťa, máš Ducha synovstva. Nemôžeš byť Božím dieťaťom a nemať Ducha synovstva. Vo chvíli spasenia sa v každom veriacom usídli Duch, pretože sme narodení z Ducha a všetci sme pokrstení do Kristovho tela tým istým Duchom. Sme chrámom Ducha. Ten Duch nám dosvedčuje, že sme Božími dieťmi. Mení to našu pozíciu. Boh nás, ktorí sme žili v nepriateľstve voči Nemu, prijal do svojej rodiny a môžeme Ho volať, Abba, čo je v preklade Ocko.
Ak je toto krst v Duchu, čo znamená, že boli naplnení? Naplnenie sa v knihe skutkov spája so zmocnením ku službe alebo ku zvestovaniu evanjelia, pretože to nie je možné robiť efektívne bez moci Ducha. Preto boli naplnení a hneď po naplnení slúžili a zvestovali. To vidíme opakovane v skutkoch Apoštolov.
V Skutkoch 2,4 sú učeníci a tí, ktorí boli s nimi, "všetci naplnení Duchom Svätým". Neskôr, keď Peter stál pred veľradou, čítame: "Potom im Peter, naplnený Duchom Svätým, povedal..." (Sk 4, 8). Ale o niečo neskôr, keď sa Peter a ostatní apoštoli vrátili do zboru, aby povedali, čo sa stalo (Sk 4, 23), spojili sa v modlitbe. Po modlitbe boli opäť naplnení Duchom Svätým a Lukáš objasňuje sled udalostí: "Keď sa modlili, miesto, kde sa zhromaždili, sa zatriaslo. Všetci boli naplnení Duchom Svätým a smelo hovorili Božie slovo" (Sk 4, 31). Hoci Peter bol naplnený Duchom Svätým už pri Letniciach (Sk 2, 4) a neskôr bol naplnený Duchom Svätým pred prejavom pred veľradou (Sk 4, 8), po modlitbe skupiny kresťanov, s ktorými sa stretol, bol opäť naplnený Duchom Svätým.
Apoštol Pavol uveril v Krista v kapitole 9. Ananiáš teda odišiel, vošiel do domu, vložil naňho ruky a povedal: „Brat Saul, poslal ma Pán Ježiš, ktorý sa ti zjavil na ceste, ktorou si prišiel, aby si znova videl a bol naplnený Duchom Svätým.“ Bol naplnený Duchom Svätým, pretože potreboval moc a silu pri zvestovaní evanjelia pohanom. Potreboval Božie vedenie, veď je to Božie dielo.
V trinástej kapitole bol zase naplnený Duchom Svätým. 8 Ale Elymas, čarodejník, tak totiž znie v preklade jeho meno, im odporoval a usiloval sa odvrátiť prokonzula od viery. 9 Vtedy Saul, ktorý sa volal aj Pavol, naplnený Duchom Svätým, uprel naňho zrak 10 a povedal: „Diablov syn, plný každej podlosti a každej falošnosti, nepriateľ akejkoľvek spravodlivosti! Koniec 13. kapitoly, 52. verš: Učeníci boli neustále naplnení radosťou a Duchom Svätým. Podobne to zažil aj učeník Štefan, ktorý nebol apoštolom, ale Pán ho zmocnil, aby mohol hovoriť pred veľradou.
Sme v skutkoch apoštolských, takže hovoríme o príkladoch, ako to vyzeralo. Na základe týchto historických skúseností zapísaných v tejto dôležitej knihe by bolo vhodné chápať naplnenie Duchom Svätým nie ako jednorazovú udalosť, ale na základe Písma ako udalosť, ktorá sa v živote kresťanov opakovala, respektíve neprestávala, ale pretrvávala. Pretože Pán nás uschopňuje v našom poslaní evanjelia a prejavuje sa rôznym spôsobom. Naše poslanie je predsa nadprirodzené a nad naše ľudské sily. Prví veriaci uverili Kristovi a dali sa plne k dispozícii plniť Božiu vôľu, hlásať evanjelium a budovať cirkev.
Dobre, ja verím v Ježiša Krista a túžim byť plnený Duchom, čo mám robiť?
Božia vôľa a Boží príkaz je zjavený aj pre nás v liste Efezským 5, 15 - 18
15 Dbajte teda dôkladne na to, ako si počínate; nie ako nemúdri, ale ako múdri.
16 Naplno využívajte čas, lebo dni sú zlé.
17 Preto nebuďte nerozumní, ale pochopte, čo je Pánova vôľa.
18 A neopíjajte sa vínom, lebo v ňom je samopašnosť, ale buďte naplnení Duchom.
19 Hovorte spoločne žalmy, hymny a duchovné piesne, v srdci spievajte a oslavujte Pána,
20 za všetko ustavične vzdávajte vďaky Bohu a Otcovi v mene nášho Pána Ježiša Krista.
Mimochodom je tu krásne zjavenie Božej vôle pre cirkev, pre spoločenstvo. Príkaz Spoločného spievania a spoločného uctievania Boha môžeme naplniť práve v spoločenstve cirkvi. Využívajme každú nedeľu na napĺňanie tejto Pánovej vôle. Prečítali sme mnoho textov a teraz sa pýtam: Čo mám robiť? Naplň svoj život spoznávaním a uskutočňovaním Božej vôle. Nech je Spoznávanie a uskutočňovanie Božej vôle tvoj celý život. Nie len časť života. Prijmi Božiu vôľu za svoju. Vtedy budeš plnení Duchom, budeš plnení mocou z výsosti, aby si mohol uskutočňovať Božiu vôľu. Aký príkaz je v tejto zjavenej Božej vôli? Buďte naplnení Duchom. V Roháčkovi je buďte plnení Duchom, to je lepší preklad. Pretože to slovo naozaj hovorí o priebehu o pokračovaní, nie o niečom čo sa udeje raz, ale opakovane, priebežne a podľa potreby nás Duch zmocňuje k službe navzájom a ku oslave Pána.
Pohanský ľud Efezu uctieval svojich bohov na opileckých a extatických hostinách alebo oslavách. Naproti tomu Pavol prikázal veriacim, aby sa plnili Duchom Svätým. Duchom Svätým sme naplnení vtedy, keď opatrne zvažujeme svoje konanie a odovzdávame sa do moci Ducha, pričom mu dovolíme, aby viedol, ovplyvňoval a riadil naše správanie. Svoje každodenné rozhodnutia a voľby starostlivo zosúlaďujeme s múdrosťou a pravdou, ktorú učí Písmo. Plnosť Ducha je silne spojená so stále väčším porozumením Božej vôle, tá je zapísaná v Písme. Pochopme Pánovu vôľu, prijmime ju za svoju a podriaďme sa jej, uskutočňujme ju.
Bratia a sestry, pri slove plniť, by sme mohli mať dojem, že sme ako prázdne nádoby, ktoré potrebujú byť naplnené, že potrebujeme nejaké množstvo paliva, aby sme mohli ísť ďalej, že keď nie sme plní Ducha, tak sme prázdny a bez Ducha. To slovo praveže v kontraste s pitím vína, nepopisuje takúto plnosť, ale niečo iné. V Biblii, v Písme, byť niečoho plný znamená “byť tým riadený, byť tým ovládaný”. Keď je napísané o ľuďoch v synagóge, že “boli naplnení hnevom”, znamená to, že ich zachvátil hnev, hnev ich ovládol, boli ním riadení a hnev ich viedol k tomu, aby Ježiša zhodili z kraja vrchu.
Inde je napísané, že Židov “naplnila závisť”, znamená to, že ich ovládla a riadila závisť, aby sa stavali proti službe Pavla a Barnabáša.
Bohu ide o to, aby z nás, ktorí sme boli vzbúrenci voči Nemu, aby z nás spravil mocných služobníkov a uskutočňovateľov svojej vôle. Jeho vôľa je zjavená v Božom slove a prakticky my potrebujeme Božou múdrosťou rozoznať, ako a kedy máme Jeho vôľu praktizovať v každodennom živote, v službe, v misii, v evanjelizácii a vo vzťahoch v našich rodinách. Pritom sa však pýtame. Odkiaľ mám vziať silu na napĺňanie Božieho vôle? Tú silu dáva práve Duch Svätý, keď sme Ním naplnení, teda riadení a vedení.
Niektorí za mnou prichádzajú a hovoria: my nemáme silu Ducha. No z ich života vyplýva, že žijú v neposlušnosti voči príkazu z Efezským 5, ktorý sme čítali. Spoznávanie a uskutočňovanie Božej vôle nie je ich život. Žijú si svoj život a pritom majú taký šuflíček, ktorý občas otvoria a tam je Božia vôľa. Kráľovstvo Božie, uctievanie Boha, služba a evanjelium nie sú túžbou a naplnením ich života, len časťou života, tak povedľa a potom sa divia, ja nemám duchovnú silu. Nevykupujú čas, nepoužívajú ho na plnenie Božej vôle, ale pre seba a iné záležitosti, potom že nie sú plnení Duchom. Naplň svoj život spoznávaním a uskutočňovaním Božej vôle. Nech je Spoznávanie a uskutočňovanie Božej vôle tvoj celý život. Nie len časť života. Prijmi Božiu vôľu za svoju. Vtedy budeš plnení Duchom, budeš plnení mocou z výsosti, budeš vedený Duchom, aby si mohol uskutočňovať Božiu vôľu. Keď toto spravíme všetci môžeme očakávať prebudenie.
Niekto povie chcem plnosť Ducha, chcem byť ovládaný Duchom, ale slúžiť nebudem. Chcem plnosť Ducha, ale môj čas nedám Pánovi, spoločne s cirkvou nebudem spievať duchovné piesne, nebudem evanjelizovaťa svoje okolie, nebudem hľadať porozumenie Božej vôle, kŕmiť sa živým chlebom Božím nebudem, budem kŕmiť svoju myseľ aj naďalej odpadom. Chcem byť plný Ducha, ale hriech môj každodenný mi neber. Tak tu musí prísť otazka, prečo chce takýto človek plnosť Ducha? Kvôli nejakému zážitku možno, ktovie prečo.
Uvažovanie
Modlitba

7. Pieseň - Hanyusovci

8. Požehnanie

20 A Boh pokoja, ktorý skrze krv večnej zmluvy vyviedol spomedzi mŕtvych veľkého pastiera oviec, nášho Pána Ježiša,
21 nech vás zdokonalí v každom dobre, aby ste plnili jeho vôľu, a nech v nás koná, čo sa jemu páči, skrze Ježiša Krista. Jemu nech je sláva na veky vekov. Amen.

9. Refrén

Related Media
See more
Related Sermons
See more