Test

Ny serie  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 1 view
Notes
Transcript

Test

Introduktion

Tänk dig att du sitter

Läs Sefanja 3:9-20

Bakgrund

Gud har genom profeten Sefanja förkunnat sin dom över hela världen: Allt levande på jorden ska i grunden förgöras (sopas bort) (1:2-3). Och denna domen gäller alla människor, även Juda, Guds folk, på grund av deras synd. Ledarskapet i Jerusalem är trolöst - och ett trolöst ledarskap, leder till ett trolöst folk.
Juda folk tillber avgudar, och lever ett liv som om Gud inte vore handlingskraftig. Sefanja beskriver dem som människor som gömmer sig i mörkret och säger "Inte gör Herren något gott och inte gör han något ont" (1:13).
Helt enkelt: "Det spelar ingen roll hur jag lever mitt liv, Gud verkar ändå inte bry sig". Då är det bättre att jag gör allt för att få så mycket egen vinning som möjligt. Gud kommer ändå inte döma mig."
PAUS
Jo, Gud ska döma dig, Juda folk likaväl som hednafolken. Sefanja använder bilden av att Gud ska gå runt med lyktor för att leta upp de som försöker gömma sig i mörkret.
Dagen för domen, HERRENS dag, säger Gud genom Sefanja följande om
Sefanja 1:14–18 (SFB15)
14 Herrens stora dag är nära, nära och kommer med hast. Hör, det är Herrens dag! Då ropar hjältarna i ångest. 15 Den dagen är en vredens dag, en dag av ångest och nöd, en dag av ödeläggelse och förödelse, en dag av mörker och dimma, en dag av moln och dis, 16 en dag då hornstöt och härskri höjs mot de befästa städerna och de höga murtornen. 17 Då ska jag ge människorna sådan ångest att de går omkring som blinda, därför att de har syndat mot Herren. Deras blod ska spridas som stoft och deras inälvor som gödsel. 18 Varken deras silver eller deras guld ska kunna rädda dem på Herrens vredes dag. Av hans lidelses eld ska hela jorden förtäras, för fullständigt och med hast ska han göra slut på alla som bor på jorden.
PAUS
Vi finner sedan Hjärtat i Sefanja i 2:1-3 - där Sefanja vädjar till Guds folk att omvända sig från sin synd och söka HERREN, det är den enda möjligheten till räddning från Guds vredes dom som annars väntar hela världen. Budskapet är: VÄND OM, VÄND OM, VÄND OM!
Talet om domen och dess fruktansvärda konsekvenser är stridslarmet som går - "FLY FÖR DITT LIV!"
Vart då? Till HERREN. Sök honom och ödmjuka dig inför honom.
PAUS
I resten av kapitel 2 och kapitel 3 fram till vår text beskrivs hur Gud ska gå tillväga när han verkställer domen, över både hednafolken, och Juda folk, och i sista versen innan vår text läser vi:
(3:8)
"Vänta därför på mig, säger HERREN, på dagen då jag reser mig för att ta byte, för detta är mitt domslut: Jag ska samla folk och hämta riken för att ösa min vrede över dem, hela min glödande harm, för hela jorden ska förtäras av min lidelses eld."
"Vänta på mig" - , på den dagen, på Herrens dag.
- dagen då Guds vrede ska tömmas ut över jorden, dagen då Gud ska förgöra allt levande, dagen då det är för sent att vända om från sin synd.
PAUS
Och så kommer vi då till vår text i 3:9, mot slutet av Sefanja bok, och helt plötsligt är det som om Sefanja går från att sjunga i mörkaste moll, till att sjunga i gladaste dur. Sefanja går från att tala om HERRENS dag som dagen för Guds oundvikliga vredesdom, dagen för total förstörelse av allt skapat - till att beskriva samma dag (eller samma tid), som en dag av befrielse och glädje - för Guds folk.
Vi kan dela in texten i två delar
Gud ska på Herrens dag rena sitt folk (9-13) Gud ska på Herrens dag jubla över sitt folk (14-20)

Gud ska på Herrens dag rena sitt folk (9-13)

I 3:9 läser vi att
"Då ska jag ge folken renade läppar, och de ska alla åkalla HERRENS namn och tjäna honom tillsammans."
Alltså Gud ska rena folkens läppar, deras tal, deras sång - så att de åkallar Gud - och de ska tjäna honom. I stark kontrast till hur både Juda folk och hednafolken beskrivits tidigare i Sefanja. Och med folken (nations) menas de som inte tillhör Guds folk i det gamla förbundet. Helt enkelt - även de, hedningarna, ska bli en del av Guds folk.
Och i versen efter - vers 10 - ser vi att:
"Från landet bortom Nubiens floder ska mina tillbedjare, mitt förskingrade folk, frambära offer åt mig"
Landet bortom Nubiens floder, är ett land långt bort från Israels gränser, kanske nära jordens gränser så som man kände till dem då. Och här talas det om Guds tillbedjare, hans förskingrade folk, Israels folk. De ska komma från alla håll och offra till Herren. De ska komma och tillbe honom.
Samlingen människor vi ser i v.9-10 är både judar och hedningar. Här ser vi en försmak av den raserade skiljemuren i Kristus, men även av det som Johannes får se i uppenbarelseboken 7:9, en skara som består av
"alla folk och stammar och länder och språk."
Det är en skara som består av alla folk, alla nationaliteter - men inte av alla människor… Det gäller bara de som tillhör Guds folk, de som vänt om från synden och satt sin tro till HERREN.
PAUS
Gud ska rena sitt folk från all synd så att de inte längre behöver skämmas över sina överträdelser kan vi läsa i v.11.
…och fortsättningsvis…
"..för då ska jag rensa bort ur dig dem som stoltserar i högmod."
Och när Gud har genomfört rensningen av folken - bortrensning av de högmodiga - så är det ett svagt ödmjukt folk som förtröstar på HERREN som återstår (v.12).
"V.13 De som är kvar av Israel ska inte göra orätt eller tala lögn, och ingen falsk tunga ska finnas i deras mun. De ska få beta och lägga sig ner utan att någon skrämmer dem."
Kvar är ett folk som Gud har renat från de högmodiga, men också ett folk som har fått nya hjärtan som talar rätt och följer Guds bud. Och det folket ska få full vila, de har inget att vara rädda för. Det är ett folk som flyr till HERREN för att finna hjälp!
PAUS
För de som blir kvar i sin synd och sitt högmod, är domen fruktansvärd - men för den som vänder om och förtröstar på Herren är domen den slutliga reningen.
Den som är i Kristus går fri i den slutgiltiga domen - för när Gud Fadern ser på den troende så ser han den rättfärdige Kristus och säger: "Fri för Kristi skull". Men samtidigt vet vi att vi i jordelivet fortsatt syndar i tankar, ord och gärning.
Den ständiga kampen - kriget mot synden i våra liv - att genom Anden döda kroppens gärningar (Rom 8:13) - gör sig ständigt påmind. Men för den troende innebär den slutgiltiga domen slutet på kampen mot synden. För den troende innebär domen en fullkomlig rening!
Synden i oss får ett slut - men även synden utanför oss. Fienderna, de som hånar vår Gud och försöker få oss att förtrösta på annat än honom. Alla avgudar i våra liv döms till ett evigt straff.
Och vi får renade läppar, fullt fria att lova Herren vår Gud med hela våra liv!
Längtar vi efter det? I våra bästa stunder på jorden ljuder vår lovsång klart och underbart. Men dagen för den slutliga befrielsen, när synden döms till helvetet för gott - då ska lovsången ljuda ännu högre, ännu klarare.

Gud ska på Herrens dag rena sitt folk (9-13)

Gud ska på Herrens dag jubla tillsammans med sitt folk (14-20)

För den troende är HERRENS dag en dag av glädje och jubel.
V.14 - Jubla Sion, ropa av glädje Israel, var glad, fröjda dig av hela ditt hjärta Jerusalem.
Varför, jo för att:
HERREN har tagit bort straffdomarna och röjt bort fienden. (v.15) Och han, HERREN, Israels Kung, har tagit sin boning bland dem.
Därför, Guds folk, behöver du inte vara rädd. När HERREN kommer för att döma världen för dess synd, behöver du inte frukta. Guds dom är i högsta grad fruktansvärd i ordets fulla bemärkelse. Men för Guds folk, vers 16 läser vi att
"På den dagen [HERRENS dag] ska det sägas till Jerusalem: "Var inte rädd, Sion, låt inte dina händer sjunka"
Det är detta som Guds folk ska jubla och glädja sig över: Guds frälsning från synden och deras fiender. Att han tagit bort deras straffdomar, så att det inte längre finns något att döma dem för. Gläd dig över detta! Jubla och fröjda dig av hela ditt hjärta!
PAUS
Det är något att glädja sig åt då, när den dagen kommer. Men det är också anledning till att glädjas och jubla redan nu. Redan nu är vi genom tro rättfärdigförklarade för Jesu Kristi skull! Så Låt oss glädja oss över glädjen som väntar! Och låt det spilla över till att vilja dela den glädjen med andra vi möter, de som ännu inte känner rättfärdigheten från Gud.
PAUS
Och som det heter: "delad glädje är dubbel glädje". Nu kommer något helt otroligt. För i vers 17 läser vi att
"Han [HERREN] gläder sig över dig med lust, han tiger stilla i sin kärlek, han fröjdas över dig med jubel."
PAUS
HERREN gläder sig med lust. Tiger stilla i sin kärlek. Det är som att Gud bara kollar på sitt folk och njuter. Och orden från begynnelsen - när Gud var klar med sitt skapelseverk - gör sig påminda. "Se det var mycket gott" (1 Mos 1:31).
"Kolla vad jag har gjort. Se hur vackert det är. Hör hur de prisar mig och njuter av det jag har skapat."
En perfekt värld. Och samma saker upprepas i de återstående verserna. Gud ska samla sitt folk (v18). Han ska frälsa dem och sjunga om dem (v.19) så att hela jorden hör (v.20). Han ska föra sitt folk hem.
Guds folk lovsjunger Gud och Gud lovsjunger sitt folk som han har återlöst.
I Kristus är detta sant redan nu - Gud gläder sig över sitt folk - men glädjen ska bli ännu större då - när vi får se honom ansikte mot ansikte.

Avslutning

Vem är det som handlar?

Lägg märke till allt Gud gör i vår text.
Det är Guds dom som ligger över folket på grund av deras synd Gud renar sitt folks läppar (v.9) Gud som tar bort straffdomarna (v.15) Gud som tar sin boning bland sitt folk, så att de inte behöver vara rädda (v.15-16) Gud jublar över sitt folk, och gör dem till lovsång (v.17, 19) Gud för sitt folk hem och gör slut på deras fångenskap (v.20)
Och folkets gensvar, är också det som bör vara vårt gensvar. Jubla var glad. Och när dagen för domen kommer. Var inte rädd, för då kommer din befrielse.

Tillhör du Guds folk?

Men, om du inte tillhör Guds folk, har du all anledning att vara rädd, att frukta HERRENS dag. Om du inte har följt uppmaningen i 2:1-3, att omvända dig från din synd och söka HERREN. Om du inte har gjort det, så är textens uppmaning till dig, gör det. Kasta dig på Kristus! Då blir domens dag en befrielsens och glädjens dag även för dig, en dag du inte behöver vara rädd för!
PAUS
Till dig som är troende. Du tillhör Guds folk genom Kristus. Du behöver inte frukta domen. Istället uppmanas du till att glädja dig. Gud kommer för att befria sitt folk en gång för alla, när han fullständigt - totalt - ska göra slut på världens ondska, göra slut på din största fiende, synden i ditt liv, göra slut på djävulen som frestar dig att inte lita på detta.
Du tillhör honom som själv var ödmjuk och svag, och som jublade över Guds frälsning. Jesus Kristus. Han har uthärdat Guds vredesdom i ditt ställe, renat dig, och ställt dig som oskyldig ifrån Gud. "Han har tagit bort dina straffdomar".
Så som Lina Sandell skriver i en av verserna i sin sång "Tryggare kan ingen vara"
"Gläd dig då, du LILLA skara: Jakobs Gud skall dig bevara. För hans vilja måste alla, fiender till jorden falla."

AMEN

Related Media
See more
Related Sermons
See more