De Tempel Gods heilig en rein.

Lijdenstijd  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 25 views
Notes
Transcript
Handout

Inleiding:

De geschiedenis van vandaag valt logischerwijs op het moment dat Jezus met dijn discipelen in Jeruzalem is aangekomen want daar is de tempel. Op het gebergte Moria. Een korte tijd ervoor had Hij aangekondigd- alweer voor de derde keer- dat Hij naar Jeruzalmen moest gaan om te lijden en zijn leven af te leggen. De discipelen begrepen daar niets van want ze hadden het Pesach voor ogen. En dachten aan het vestigen van het Koninkrijk van God. daarom had de vrouw van Zebedeus gevraagd aan Jezus of haar zoons aan de linker en rechter zijde mocht zitten op de troon. Een week voor (wat voor ons bekend is als goede vrijdag kwam Jezus binnen in Jeruzalem. dat noemen wij palmzondag ( en de dag erna kwam Jezus in de tempel. Hier begint ons verhaal. Bij de tempel.

A. Het oorspronkelijke plan van God met de Tempel.

A. Het oorspronkelijke plan van God met de Tempel.

God wilde een heiligdom om er te wonen tussen de mensen. en Een heiligdom is een tempel; een heilige plaats; apart gezet voor God. Dit betekend:
Tempel
God wilde een heiligdom om er te wonen tussen de mensen. en Een heiligdom is een tempel; een heilige plaats; apart gezet voor God. Dit betekend:
Exodus 25:8 NBG1951
En zij zullen Mij een heiligdom maken, en Ik zal in hun midden wonen.
Exodus 25:8 NBG1951
En zij zullen Mij een heiligdom maken, en Ik zal in hun midden wonen.
Exodus 25:8 NBG1951
En zij zullen Mij een heiligdom maken, en Ik zal in hun midden wonen.
Deuteronomy 12:5 NBG1951
Maar de plaats, die de Here, uw God, uit het gebied van al uw stammen verkiezen zal om daar zijn naam te vestigen, om daar te wonen, die zult gij zoeken en daarheen zult gij gaan.
Dit was een plaats waar onheilige dingen moesten worden buitengehouden.
Een heiligdom is een tempel; een heilige plaats. Apartgezet voor God.
Een plaats dat toegewijd moest zijn aan de Heilige ( God)
En waar heilige zaken doorgang mochten en moesten vinden.
Het was een plaats die vervuld was van de aanwezigheid van God, van hieruit zou God Zijn heilige wil communiceren.
God wilde ook dat dit een plaats van gebed zou zijn voor de volkeren.
God wilde dat hier gecommuniceerd zou worden met Hem. Hij zou zijn wil openbaren, en wij zouden onze harten voor hem blootleggen! Dit laat zien dat het niet een plaats van religie was, maar een plaats van relatie!
Isaiah 56:7 NBG1951
hen zal Ik brengen naar mijn heilige berg en Ik zal hun vreugde bereiden in mijn bedehuis; hun brandoffers en hun slachtoffers zullen welgevallig zijn op mijn altaar, want mijn huis zal een bedehuis heten voor alle volken.
God heeft vanaf het begin tussen en in de Zijnen willen wonen.
Eerst in de tabernakel
toen in de tempel
als laatste in de mens als levende tempel van Gods Geest. en
1 Corinthians 3:16 NBG1951
Weet gij niet, dat gij Gods tempel zijt en dat de Geest Gods in u woont?
1 Corinthians 6:19 NBG1951
Of weet gij niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, die in u woont, die gij van God ontvangen hebt, en dat gij niet van uzelf zijt?
1 Corinthians 3:16 NBG1951
Weet gij niet, dat gij Gods tempel zijt en dat de Geest Gods in u woont?
Besef je dat jij als tempel van Gods Geest ook :
Alle onheilige dingen buiten moet houden.
een plaats moet zijn die aan God toegewijd is
Dat er in jou leven enkel ruimte kan en moet zijn voor de heilige zaken van God
En dat je vervuld moet zijn van Zijn aanwezigheid en Heiligheid?
dat jij een plaats/ ene persoon bent die de wil van God behoort te communiceren.
Kortom dat je een leven leidt vanuit relatie met God en niet vanuit religie?
Religie is niet meer dan afgoderij...

B. De geestelijke realiteit van de tempel.

Toen Jezus de tempel binnenkwam merkte hij meteen op wat er mis was. Mensen dachten omdat men in de tempel was dat het goed was. Ze hadden immers de lange reis gemaakt en waren opgegaan tot Jeruzalem. Dat opgaan had twee betekenissen:
Er was een letterlijk opgaan: Er was een hoogteverschil van 1050 meter. Meer als een kilometer klimmen dus om in de stad van God aan te komen.
1 Er was een letterlijk opgaan. er was een hoogteverschil van 1050 meter. Meer als een kilometer klimmen dus om in de stad van God aan te komen
Er waren drie feesten van God waarbij men naar Jeruzalem moest opgaan.
Pesach ( goede vrijdag) Het tijdstip dat de lammeren geslacht werden...
Het wekenfeest ( Pinksteren)
Het loofhuttenfeest. Een week lang in een loofhut kamperen.
Dit was dus het Pesachfeest Ze hadden er dus wat voor over gehad om in de tempel te komen. En nu was de dag aangebroken om de paaslammeren uit te kiezen voor dit pesach. Daarom was het een drukte van jewelste in de tempel. Wat begonnen was als een dienstverlening voor die mensen die heel lang hebben moeten reizen en dus geen lammetje mee konden nemen, was nu geworden tot een geweldige busisness. Er was voor alles wat en het hele plein waar de heidenen mochten komen was vol met marktkraampjes. Het was niet langer dienstbaarheid om de offerdienst te helpen. De offerdienst was nu reden van inkomen geworden voor de handelaren en de leiders van de tempel. De geschiedenis verteld ons dat Annas ( de voormalige hogepriester) de manager van deze onderneming was. Hij was uit het oog verloren wat zijn doel was. bemiddelen tussen God en mensen, en niet tussen handelaren en kopers… Geldzucht had de plaats ingenomen van Godsvrucht.
Het doel van deze hof voor de heidenen was om ook hen die uitgestoten waren en verworpen een plaats te geven in de aanwezigheid van God. Nu kon was er geen plaats meer voor die mensen waar God een speciale plaats voor had en dat alleen maar omdat hun liefde voor geld de liefde voor God had ingenomen.
Hebben wij als kerk en u en ik als wandelende en levende tempels, nog plaats voor diegenen die God zo bijzonder lief heeft? Wat is er in je hart opgekomen?
Wellicht meer liefde voor genot dan voor God?
2 Timothy 3:4 NBG1951
verraderlijk, roekeloos, opgeblazen, met meer liefde voor genot dan voor God,
2 Timothy 3:4 NBG1951
verraderlijk, roekeloos, opgeblazen, met meer liefde voor genot dan voor God,
2 Timothy 3:1–5 NBG1951
Weet wel, dat er in de laatste dagen zware tijden zullen komen: want de mensen zullen zelfzuchtig zijn, geldgierig, pochers, vermetel, kwaadsprekers, aan hun ouders ongehoorzaam, ondankbaar, onheilig, liefdeloos, trouweloos, lasteraars, onmatig, onhandelbaar, afkerig van het goede, verraderlijk, roekeloos, opgeblazen, met meer liefde voor genot dan voor God, die met een schijn van godsvrucht de kracht daarvan verloochend hebben; houd ook dezen op een afstand.
2 Timothy 3:1–4 NBG1951
Weet wel, dat er in de laatste dagen zware tijden zullen komen: want de mensen zullen zelfzuchtig zijn, geldgierig, pochers, vermetel, kwaadsprekers, aan hun ouders ongehoorzaam, ondankbaar, onheilig, liefdeloos, trouweloos, lasteraars, onmatig, onhandelbaar, afkerig van het goede, verraderlijk, roekeloos, opgeblazen, met meer liefde voor genot dan voor God,
Wat is het levensgevaarlijk als je tempelplein van zendingszaak veranderd in geldzaak… God had zijn volk ruimte gegeven , hij had de verminken ruimte gegeven, en ook de heidenen. Ze hoefden nooit bang te zijn dat God hen verstoten zou.
Isaiah 56:5 NBG1951
Ik geef hun in mijn huis en binnen mijn muren een gedenkteken en een naam, beter dan zonen en dochters; Ik geef hun een eeuwige naam, die niet uitgeroeid zal worden.
Het werkelijke probleem was dat Jezus zag dat de mensen zich veilig voelden binnen de muren van de tempel, met hun vrome en religeuze daden, maar ze waren hypocriet. Het huis van gebed was een roverhol geworden. Hun uiterlijk en daden waren vroom, maar hun hart was leeg en koud en gevoelloos voor de wil en het plan van God. Ze deden hun religieuze kunstje.
Doet u dat ook wel eens? Uw religieuze kunstje? naar de kerk voor de vorm, of bidden zonder na te denken. Heere zegen deze spijze amen… Onze vader die in de hemelen zijt...

De noodzaak van Jezus met zijn zweep door je tempel .

Als je als tempel je doel en functie uit het oog verliest heb je het nodig dat de Heere Jezus komt. Soms is het meermaals nodig! Herinner je je dat de Here Jezus in Johannes 2 - aan het begin van Zijn bediening ook de tempel leegsloeg? Nu drie jaar later doet Hij het weer. Dit verhaal wordt ook de tempel reiniging genoemd. Dat is het heerlijke werk van Jezus. Reiniging. Hij weet dat onze tempel van tijd tot tijd moet omkeren en schoonmaken. Alles uit ons leven moet jagen dat niet van God is.
Is het je opgevallen dat niet alleen de tafeltjes van de geldwisselaars omgegooid werden omdat Jezus het als zonde bestempelde, maar dat Jezus ook de krukjes en stoeltjes van de duivenverkopers omsloeg uit de tempel. Er mochten namelijk geen stoelen in de tempel. Het werk van de priester was nooit klaar. Daarom had de hogepriester ook van die belletjes aan zijn onderzoom. Jezus was de 1e en enige hogepriester die kon zeggen: Het is volbracht. Het verzoeningswerk is klaar! Zo is het ook in je leven. Als je denkt dat je klaar bent, gearriveerd in je geloof, dan kun je maar beter uitkijken. Voor je het weet komt Jezus met de zweep, om je luie stoel om te keren!
Weet je dat niet alleen de tafeltjes van de geldwisselaars zonde waren maar dat Jezus ook de krukjes en stoeltjes van de duivenverkopers omsloeg uit de tempel
Er wordt heel vaak gezegd dat wij ons moeten reinigen. En dat is waar, maar soms als je wegzakt en niet precies ziet waar het geestelijk miszit in je leven, komt de Heer. Soms door een broeder of zuster heen, soms door een preek heen en soms door een lied of een opmerking. Maar je kunt ervan verzekerd zijn dat de Heer komt. Het is namelijk het huis van zijn vader, Zijn huis… Dan komt Hij in Zijn heilige toorn. En drijft alles uit wat niet is tot Zijn eer. Soms mag je het zelf doen, soms doet de Heer het. De vraag is in werkelijkheid niet wie het doet, de vraag is hoe je erop reageert.
Er wordt heel vaak gezegd dat wij ons moeten reinigen. En dat is waar, maar soms als je wegzakt en niet precies ziet waar het geestelijk miszit in je leven, komt de Heer. Soms door een broeder of zuster heen, soms door een preek heen en soms door een lied of een opmerking. Maar je kunt ervan verzekerd zijn dat de Heer komt. Het is namelijk het huis van zijn vader, Zijn huis… Dan komt Hij in Zijn heilige toorn. En drijft alles uit wat niet is tot Zijn eer. Soms mag je het zelf doen, soms doet de Heer het. De vraag is in werkelijkheid niet wie het doet, de vraag is hoe je erop reageert.
Reageer je zoals de tempel criminelen, die zich beledigd voelden en in hun eer aangetast?
Mark 11:18 NBG1951
Maar gij hebt het tot een rovershol gemaakt. En de overpriesters en de schriftgeleerden hoorden het en zochten, hoe zij Hem zouden kunnen ombrengen, want zij waren bevreesd voor Hem, omdat de gehele schare versteld stond over zijn leer.
Reageer je op zo’n manier dat je meer van Gods kracht en persoon in je wilt doden door ongehoorzaamheid en hardheid van je ziel?
Of reageer je zoals de kinderen die de kracht van God in de tempel vertegenwoordigd zagen: Hosanna, zoon van David.
Hosanna betekent:” Redt ons wij smeken het U” Redt ons? Waarvan? van je neiging om steeds weer terug te gaan van Heiligheid en toewijding naar een leven van zonde en afleiding. Voor je het weet zak je weer weg in afgoderij, egoisme , religie, en lauwheid. En moet Jezus met de zweep door je leven heen.
Weet jIs het je opgevallen dat niet alleen te tafeltjes zonde waren maar dat Jezus ook de krukjes en stoeltjes van de duivenverkopers omsloeg uit de tempel?
Related Media
See more
Related Sermons
See more