Untitled Sermon

Johns Gospel  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 7 views
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

Predikan 1/7
Välkomna hit där vi idag ska börja vår prediko serie, där vi ska predika oss igenom Johannes evangeliet.
Den skolan där jag pluggar så har jag en lärare och rektor som är en av de teologer i Sverige som jag har störst förtroende för, som uttryckte sig så här gällande Johannes evangeliet. ”The more you get to know johns gospel the more you get to know Gods heart. The deeper you get into Johns gospel the more you get to know God”
Johannes evangeliet är en underbar skatt skulle jag vilja säga, där det för mig känns som Gud andas rätt in i mitt liv när jag läser.
Johannes evangeliet skrevs av med all sannolikhet av Johannes zebedues son.
Det tidigsate papyrus fragmentet man har hittat är från 135 ekr och kalals ryland fragment. Dock tänker jag och många bibelforkare med mig att det borde framgått nån information kring att templet i jerusalem Jerusalem var förstört. Men det sr ut som att författaren hela tiden skriver som att det står. Så i det fallet är det skrivet nån gång innan 70 ekr.
1 johannes prologen- beskriva guds storhet- kanske kol- 1mos 1
Nåt som jag uppskattar med Johannes evangeliet är dess användning av bildspråk, samt även hur jesus använder sig av symboliska handlingar. Ordet, ljuset, mörkret, tvätta fötterna, äta mitt kött och dricka mitt blod, osv osv.. Men detta kommer ni märka under er läsning.
Läs joh 1:1-14
(SFB-98)
11I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. 2Han var i begynnelsen hos Gud. 3Genom honom har allt blivit till, och utan honom har inget blivit till, som är till. 4I honom var liv, och livet var människornas ljus. 5Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.
6En man trädde fram, sänd av Gud. Hans namn var Johannes. 7Han kom som ett vittne för att vittna om ljuset, för att alla skulle komma till tro genom honom. 8Själv var han inte ljuset, men han kom för att vittna om ljuset.
9Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma till världen. 10Han var i världen och världen hade blivit till genom honom, och världen kände honom inte. 11Han kom till sitt eget, och hans egna tog inte emot honom. 12Men åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. 13De är inte födda av blod eller av köttets vilja eller av någon mans vilja utan av Gud.
14Och Ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den Enfödde har av Fadern, och han var full av nåd och sanning.
Matteus, inleder sitt evangelium med en släkttavla för att visa Jesus släkt och slå fast att han kommer från rätt ursprung. Markus han är inte så mycket för att inleda utan nämner hastigast att han är Guds son för att sen kasta oss in i Jesu aktiva gärning. Lukas han börjar med att förklara varför han har skrivit det han har gjort och berättar hur han ska göra det. Likt en uppsats. Johannes däremot han tar steget längre än nån annan. Han börjar i begynnelsen och bombarderar oss direkt med sitt bildspråk.
Han inleder med samma fras som 1 mos ”i begynnelsen” var ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. 2Han var i begynnelsen hos Gud. 3Genom honom har allt blivit till, och utan honom har inget blivit till, som är till. 4I honom var liv, och livet var människornas ljus. 5Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.
Det är tydligt att han skriver för att han vill nå Judar med denna inledningsfras och att han vill understryka att det handlar om Gud, samtidigt som det tilltalar Grekerna/tänkarna med begreppet ”Ordet” Logos användes av den grekiske filosofen Herakleitos för att beskriva mänsklig kunskap och universums inneboende ordning. Detta som en bakgrund till de ständiga förändringar som kännetecknar dagligt liv. Logos såsom universums inneboende rationalitet är också något av en föregångare till Carl Jungs koncept det kollektiva omedvetna.[källa behövs]
Vid Sokrates, Platons och Aristoteles tid var logos det ord som användes för att beskriva mänskligt resonerande, och människornas kunskap om världen och om sig själva. Platon, som hade tendenser åt mysticism, ägnade några av sina dialoger åt att förklara fåfängan i att beskriva logos som en levande varelse. Aristoteles, som studerade under Platon och som var en praktisk tänkare, var den som först utvecklade begreppet logik som en bild av reglerna för människans rationalitet.
Stoikerna förstod logos som universums besjälande kraft. Detta synsätt har påverkat hur senare tider - såsom 1900-talets psykologi[källa behövs] - sett på begreppet.
Hänger du med? Vi tar det såhär ”i begynnelsen” var Jesus, och Jesus var hos Gud, och Jesus var Gud. 2Han var i begynnelsen hos Gud. 3Genom honom har allt blivit till, och utan honom har inget blivit till, som är till. 4I honom var liv, och livet var människornas ljus. 5Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.
Han vill på ett sätt slå fast att att det handlar om den allsmäktige Guden till Judarna och till grekerna/filosoferna/tänkarna att det handlar om allts ursprung- Ordet.
Paulus uttrycker det så här i Han har frälst oss från mörkrets välde och fört oss in i sin älskade Sons rike. 14I honom är vi friköpta och har fått förlåtelse för våra synder. 15Han är den osynlige Gudens avbild, förstfödd före allt skapat. 16Ty i honom skapades allt i himlen och på jorden, det synliga och det osynliga, tronfurstar och herradömen, makter och väldigheter. Allt är skapat genom honom och till honom. 17Han är till före allting, och allt består genom honom. 18Han är huvudet för sin kropp, församlingen. Han är begynnelsen, den förstfödde från de döda, för att han i allt skulle vara den främste. 19Ty Gud beslöt att låta hela fullheten bo i honom 20och genom honom försona allt med sig, sedan han skapat frid i kraft av blodet på hans kors – frid genom honom både på jorden och i himlen.[1]
Precis såhär kan jag känna det ibland när jag slås av Guds storhet, oftast när jag ser på naturen. Men också när jag i händelser i livet förstår att ”Det var Gud”. De tillfällena när man vet att man vet att man vet, att det inte kunde ha skett som det gjorde om det inte var för Gud. Vi tror på en levande Gud, en skapande Gud, en helande Gud, en allsmäktig Gud. En som håller samman allt, en som allt består igenom.
2. samtalet med Nikodemus. Bli född av anden- anden blåser dit den vill.. joh 3:3-8
Men det stannar ju inte där. Johannes tar det vidare.
9Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma till världen. 10Han var i världen och världen hade blivit till genom honom, och världen kände honom inte. 11Han kom till sitt eget, och hans egna tog inte emot honom. 12Men åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. 13De är inte födda av blod eller av köttets vilja eller av någon mans vilja utan av Gud.
14Och Ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den Enfödde har av Fadern, och han var full av nåd och sanning.
I kapitel tre så tar sig en av fariseerna, en man som hette Nikodemus, en av judarnas rådsherrar till Jesus på natten för att fråga Jesus om vad det är som händer egentligen. Han hade både sett och förstått att det var nåt särskilt med Jesus. Men för att inte de andra skulle se det kom han nattetid.
Och så läser vi (SFB-98)
Rabbi, vi vet att det är från Gud du har kommit som lärare, ty ingen kan göra sådana tecken som du gör, om inte Gud är med honom.[1]
3Jesus svarade: ”Amen, amen säger jag dig: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike.” 4Nikodemus sade: ”Hur kan en människa födas när hon är gammal? Inte kan hon väl komma in i moderlivet och födas en gång till?” 5Jesus svarade: ”Amen, amen säger jag dig: Den som inte blir född av vatten och Ande kan inte komma in i Guds rike. 6Det som är fött av köttet är kött, och det som är fött av Anden är ande. 7Var inte förvånad över att jag sade att ni måste födas på nytt. 8Vinden blåser vart den vill, och du hör dess sus, men du vet inte varifrån den kommer eller vart den far. Så är det med var och en som är född av Anden.”
Kanske ett klassiskt pingst ställe att ta där man belyser tanken kring att vara pånyttfödd av anden. Men det är inte ett klassiskt pingst ställe, det är en av grundbultarna i sann Kristendom.
Egentligen upprepar sig johannes bara en gång till i fråga om pånyttfödelsen, fats med en ny bild. Tidigare läste vi 12Men åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. 13De är inte födda av blod eller av köttets vilja eller av någon mans vilja utan av Gud.
3. Han måste bli större och jag mindre..
Att bli och vara en Kristen handlar i mångt och mycket om 3 saker. Justification-regeneration-sanctification eller rättfärdiggjörelse- pånyttfödelse- helgelse
Förklara processen…
Bli rättfärdiggjord-justified- ta emot syndernas förlåtelse i tro.
Bli pånyttfödd- regeneration- en subjektiv men verklig del i frälsningen- bli en ny skapelse- få ett nytt hjärta.- bli ett guds barn-
Helgelse- är egentligen den process där man blir mer och mer van och hemtam med att vara den nya männiksoan man är pånyttfödd till att vara.
(SFB-98)
30Han måste bli större och jag mindre.
Related Media
See more
Related Sermons
See more