Handicapuri transformate în atu-uri

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 9 views
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

Introducere

-Există tot felul de bariere care stau între noi și Dumnezeu. Pentru unii aceste bariere sunt piedici să ajungă la Dumnezeu. Iudeii aveau o problemă în privința Domnului pentru că era din Nazaret și aduceau argumentul că din Galileea nu a ieșit nici un proroc.
John 8:55 BDC
şi totuşi nu-L cunoaşteţi. Eu Îl cunosc bine; şi dacă aş zice că nu-L cunosc, aş fi şi Eu un mincinos ca voi. Dar Îl cunosc şi păzesc Cuvântul Lui. *John 7:28, 29
John 7:52 BDC
Drept răspuns, ei i-au zis: „Şi tu eşti din Galileea? Cercetează bine, şi vei vedea că din Galileea nu s-a ridicat niciun proroc.” *Isa. 9:1, 2; Mat. 4:15; John 1:46; John 7:41
:
Jn 7:52
-Totuși Iona se ridicase din Galileea
2 Kings 14:25 BDC
A luat înapoi hotarele lui Israel, de la intrarea Hamatului până la marea câmpiei, după cuvântul pe care-l rostise Domnul Dumnezeul lui Israel prin robul Său Iona, prorocul, fiul lui Amitai, din Gat-Hefer. *Num. 13:21; Num. 34:8. **Deut. 3:17. †Jonah 1:1; Mat. 12:39, 40. ††Jos. 19:13
2 Kings
Gat-Hefer era o cetate la 4 km de Nazaret.
-Natanael când îi spune Filip că l-a găsit pe Mesia în persoana Lui Isus din Nazaret se întreabă dacă poate ieși ceva bun din Nazaret știind că această cetate era una rău famată:
John 1:46 BDC
Natanael i-a zis: „Poate ieşi ceva bun din Nazaret?” „Vino şi vezi!”, i-a răspuns Filip. *John 7:41, 42, 52
-Nu degeaba Domnul le spunea iudeilor care găseau tot felul de piedici în a se întoarce la Domnul prin lucrarea Sa:
Matthew 8:11 BDC
Dar vă spun că vor veni mulţi de la răsărit şi de la apus şi vor sta la masă cu Avraam, Isaac şi Iacov în Împărăţia cerurilor. *Gen. 12:3; Isa. 2:2, 3; Isa. 11:10; Mal. 1:11; Luke 13:29; Acts 10:45; Acts 11:18; Acts 14:27; Rom. 15:9, etc.; Eph. 3:6
Matthew 10:11 BDC
În orice cetate sau sat veţi intra, să cercetaţi cine este acolo vrednic şi să rămâneţi la el până veţi pleca. *Luke 10:8
Mat10:11
Pentru alții handicapurile sunt oportunități de a se apropia de Domnul. Să ne gândim la cei zece leproși și mai ales la cel samaritean, de femeia cu scurgerea de sânge etc.
-Zacheu este un model despre modul cum a fost încolțit de impedimente, dar pe cale le-a dat la o parte și a primit de la Domnul mântuirea.
-Haide să urmărim acest exemplu de viață ca să ne încurajăm și noi să venim la Isus când trecem prin piedici și handicapuri. Haide să vedem cum Domnul Isus transformă impedimentele noastre în adevărate atuuri sau avantaje.
-Vom vedea cum handicapurile pentru Zacheu au fost o șansă în plus pentru a cunoște pe Domnul și a primi mântuirea de la El.

Bogăția lui Zacheu

-Ni se spune de la început că Zacheu era un om bogat. Pentru unii bogăția este un avantaj așa credeau și ucenicii până în momentul când Domnul a afirmat următoarele lucruri despre omul bogat care nu putea renunța la bogăția Lui.
-Acest bogat a plecat supărat de ce i-a cerut Domnul cu privire la bogăția lui:
Luke 18:22 BDC
Când a auzit Isus aceste vorbe, i-a zis: „Îţi mai lipseşte un lucru: vinde tot ce ai, împarte la săraci, şi vei avea o comoară în ceruri. Apoi, vino şi urmează-Mă.” *Mat. 6:19, 20; Mat. 19:21; 1Tim. 6:19
8:
Domnul a specificat atunci ucenicilor:
Luke 18:24–25 BDC
Isus a văzut că s-a întristat de tot şi a zis: „Cât de anevoie vor intra în Împărăţia lui Dumnezeu cei ce au avuţii! *Prov. 11:28; Mat. 19:23; Mark 10:23 Fiindcă mai lesne este să treacă o cămilă prin urechea acului decât să intre un om bogat în Împărăţia lui Dumnezeu.”
Lu 18:24-25
-Zacheu a avut creativitate ca răspuns la generozitatea Domnului Isus de a veni în casa lui. Domnul nu numai că l-a lăsat să îl vadă, nu numai că i-a făcut un gest ca să știe că a înțeles dorința lui, nu numai că a stat de vorbă cu El, chiar a dorit să rămână în casa lui. La această generozitate Zacheu răspunde cu generozitate:
Luke 18:8 BDC
Vă spun că le va face dreptate în curând. Dar când va veni Fiul omului, va găsi El credinţă pe pământ?” *Heb. 10:37; 2Pet. 3:8, 9
Luke 19:8 BDC
Dar Zacheu a stat înaintea Domnului şi I-a zis: „Iată, Doamne, jumătate din avuţia mea o dau săracilor; şi, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, îi dau înapoi împătrit.” *Luke 3:14. **Exod. 22:1; 1Sam. 12:3; 2Sam. 12:6
Lu 18:8
-Așadar nu totdeauna avuția este un impediment pentru a te apropia de Dumnezeu. Cel bogat care se simte recunoscător pentru prețul nespus de mare al cunoașterii lui Isus și al mântuirii va avea în contact cu Domnul creativitatea să spună cum s-a deslipit de averea lui și-L urmează pe Domnul.
-Zacheu face din săraci soția lui căci așa spunea împăratul Ahașveroș Esterei jumătate din împărăția mea ți-o dau. Iar din cealaltă jumătate rezolvă nedreptățile făcute oamenilor.

Zacheu vameș

-profesia lui Zacheu era de natură să-l împedice să fie aproape de Domnul. Cărturarii și fariseii nu puteau să îi suporte. Erau pildele spirituale a ceea ce nu trebuie să ajungă niciodată omul -vameș.
-Domnul Isus a schimbat acest handicap într-un avantaj. El a căutat relația cu vameșii și cu păcătoșii, nu i-a ocolit pentru că nici un om nu putea să spună că nu are păcat
1 John 1:8–10 BDC
Dacă zicem că n-avem păcat, ne înşelăm singuri, şi adevărul nu este în noi. *1Ki. 8:46; 2Chron. 6:36; Job 9:2; Job 15:14; Job 25:4; Prov. 20:9; Ecc. 7:20; Jas. 3:2. **1John 2:4 Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de orice nelegiuire. *Ps. 32:5; Prov. 28:13. **Ps. 5:2; 1John 1:7 Dacă zicem că n-am păcătuit, Îl facem mincinos, şi Cuvântul Lui nu este în noi.
-Mai mult Domnul a adus în preajma lui un fost vameș pe Matei fiul lui Alfeu.
-11
-Așadar Domnul îți schimbă handicapul în advantaj. La fel s-a întâmplat și cu Zacheu.
-Nu știu care este handicapul tău înaintea comunității acesteia, dacă este timiditatea aceasta Domnul o schimbă în avantajul că nu te vei da mare când vei spune oamenilor că îl iubești pe Domnul.

3. Handicapul fizic

-Era mic de statură Zacheu dar acest handicap l-a rezolvat chiar el. Important pentru el a fost dorința lui de a-l vedea pe Isus. Așa că a trecut peste acest handicap fizic, statura și s-a ajutat de un copac ca să îl vadă pe Isus. Această inițiativă a lui a izvorât din ardoarea de a-l vedea măcar pe Isus de care vuia cetatea Ierihonului.
-Ilu. Mi-aduc aminte când a venit Ceaușescu în Constanța ne-a scos și pe noi copiii la intrarea dinspre Mangalia să-L întâmpinăm cu pâine și cu sare. Dar acolo chiar dacă noi eram mici s-au așezat în fața noastră niște vlăjgani probabil de la Secu. Atunci ce ne-a venit în minte să ne ducem la o pădurice apropiată și să ne urcăm într-un copac ca să vedem bine ceremonia. Numai că acolo ne-am trezit că era alt cordon seco care nu ne-a lăsat.
-Moise era un bâlbâit, David era un copil când s-a luptat cu Goliat așa că fiecare și-a depășit handicapul și au fost cei ce și-au împlinit visul în ciuda handicapului. Moise a condus poporul prin pustie timp de 40 de ani iar Davil l-a învis pe Goliat cu o praștie și un toiag.
-Acum Zacheu avea cea mai nobilă dorință de a-l vedea pe Isus. Isus a cunoscut și a văzut că acest om a făcut un efort să îl vadă de aceea a apreciat dorința lui și creativitatea de a vedea pe Domnul în ciuda handicapului. Zacheu a trecut peste poziția lui de bogătaș peste faptul că era ținta batjocurilor ca să-L vadă măcar pe Isus.
-Domnul te apreciază pentru lupta ta cu tine ca să te apropii tot mai mult de Domnul.
-Aceasta îmi amintește de acel traducător care a muncit de două ori mai mult să-și termine traducerea din Ebraică în Chineză.

4.-Handicapul unei imagini proaste

-Imaginea lui Zacheu era una foarte proastă. Toți cârteau că a intrat să găzduiască la un păcătos.
-Unii din noi am avut înainte de a ne întâlni cu Isus cea mai proastă imagine.
-Saul din Tars era un prigonitor al ucenicilor lui Isus, un inchizitor. Nimeni nu accepta să se apropie de El, numai Barnaba a fost singurul care i-a acordat încredere. Domnul a făcut mai mult decât Baranaba, l-a făcut apostolul Său.
-Ce important este să vedem ceea ce poate face Domnul din noi și nu ceea ce văd oamenii că suntem. Stigmatul ce-l ai din viața de păcat în care trăiai odinioară te face să ajungi în handicap față de oameni și poate crezi că și față de Domnul. -Domnul nu se uită la ce imagine ți-ai făcut tu între oameni ci se uită la inima ta.
-Domnul poate face din noi un diamant pentru împărăția Sa.

Tristețea zgârceniei

-Zacheu era zgârcit ca orice bogătaș dar când a intrat Isus în casa lui, Domnul a adus bucurie chiar și în dăruirea lui pentru Domnul.
-Bucuria aceasta provine din bucuria Domnului care dă binecuvântarea peste oricine ce-l primește.
-Avraam era trist că nu avea un moștenitor ieșit din soția pe care o iubea Sara. Sara când a fost anunțată de Dumnezeu a râs ca nu mai are pofte sexuale și nici Domnul ei bărbasu. Dar, Domnul când și-a adus aminte să-l binecuvânteze pe Avraam la 100 de ani și Sara la 90 de ani a făcut-o cu bucurie astfel că Sara a recunoscut că Domnul a întors râsul ei asupra ei că se va face de râs. Totuși Domnul are un stil humoristic în a binecuvânta. .
Genesis 21:6–7 BDC
Şi Sara a zis: „Dumnezeu m-a făcut de râs: oricine va auzi va râde de mine.” *Ps. 126:2; Isa. 54:1; Gal. 4:27; Luke 1:58 Şi a adăugat: „Cine s-ar fi gândit să spună lui Avraam că Sara va da ţâţă la copii? Şi totuşi i-am născut un fiu la bătrâneţe!” *Gen. 18:11, 12
Gen 21:
-Ce mare handicap era pentru Isaac că s-a născut din părinți vârstnici. Unii spun că probabilitatea ca un astfel de copil să aibe pentru toată viața un handicap mintal este foarte mare. Totuși din Isaac s-a născut poporul Israel care este poporul care a acumulat cele mai multe premii nobel din lume.
-El, Dumnezeu, este cel mai bogat dar are bucurie de a da permanent aleșilor lui din bogățiile Sale. Zacheu a primit mântuirea ca fiu al lui Avraam, dar mai mult prun Domnul Isus a primit dreptul de a fi fiul lui Dumnezeu.
-Astfel tristețea zgârceniei este transformată în bucuria dăruirii prin Domnul Isus.

Chemare:

-Duhul Sfânt prin această poveste reală a lui Zacheu vis-a-vis de persoana Domnului Isus vrea să ne aducă o dovadă că Domnul schimbă handicapul, piedica care mă ține să ajung un fiu al lui Avraam dar mai ales al lui Dumnezeu într-un avantaj.
-De aceea, haide să vedem ceea ce la Dumnezeu este posibil și nu la oameni.
-Indiferent de handicap, persoana lui Dumnezeu este atât de valoroasă că îmi transformă aceste handicapuri în avantaje.
-Haide să-l chemăm cu toată ardoarea pe Isus în viața noastră indiferent de handicap și vom experimenta ce mare Dumnezeu avem care merită toată proslăvirea noastră să privească la niște viermi cum suntem noi și să ne transforme în copiii Lui.
Related Media
See more
Related Sermons
See more