Fii curajos prin credință în Domnul

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 323 views
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

Text: ;

Una din calitățile importante ale vieții lui David este curajul. Curajul său pus pe temelia credinței și ascultării de Dumnezeu a devenit cunoscut în timpul confruntării cu Goliat, când era adolescent. El s-a văzut bine și mai devreme, când s-a luptat la turma tatălui său cu leul și ursul (). De asemenea, s-a văzut foarte bine și mai târziu, la vârsta bărbăției.

Care sunt secretele curajului lui David în fața problemelor, în mijlocul confruntărilor? Psalmii 27 și 28 sunt un ghid bun în descoperirea acestor secrete.

A. Prezența Domnului, comuniunea, Scriptura ()

Primul secret al curajului lui David este prezența Domnului în viața lui și credința în Dumnezeu (27:1).

El strigă către Dumnezeu cu încredere.

De două ori îl numește pe Dumnezeu „stânca mea”, în , în v.1 și v.8.

David are o prietenie adevărată cu Dumnezeu, o relație vie de credință și ascultare de Dumnezeu. El știe că Domnul este lumina lui și umblă în această lumină. Este singurul verset din Vechiul Testament în care Dumnezeu este numit „lumină” (În NT sunt mai multe: Iacov 1:17, 1Ioan 1:5).

La lumină vezi bine și înțelegi bine cum stau lucrurile.-Vezi natura oamenilor, -înțelegi dificultățile situației, -înțelegi punctele tari și cele slabe, -și știi care sunt soluțiile care au viitor: ascultarea de Domnul.

-Vezi natura oamenilor, înțelegi dificultățile situației, înțelegi punctele tari și cele slabe, și știi care sunt soluțiile care au viitor: ascultarea de Domnul. Noi primim lumină din Cuvântul lui Dumnezeu și prin prezența Duhului Sfânt. Dumnezeu însuși este lumină. Domnul dă direcție și lumină vieții noastre.

-Vezi natura oamenilor,

-înțelegi dificultățile situației,

-înțelegi punctele tari și cele slabe,

-și știi care sunt soluțiile care au viitor: ascultarea de Domnul.

Noi primim lumină din Cuvântul lui Dumnezeu și prin prezența Duhului Sfânt. Dumnezeu însuși este lumină. Domnul dă direcție și lumină vieții noastre.

Domnul este mântuirea lui David (tot v.1). David se pune în mâna lui Dumnezeu și nu se încrede în sine.

Motivele de luptă ale lui David sunt motivele lui Dumnezeu, nu ale sale doar. El nu se luptă pentru ambiții personale, a învățat lucrul acesta de când era un copil.

De aceea, pentru că Domnul este mântuirea și sprijinul vieții lui, el poate privi cu curaj înainte, fără frică (2-3).

Dumnezeu este fortăreața lui, pentru că el poartă războaiele Domnului ().

Al doilea secret este prețuirea părtășiei cu ceilalți credincioși, în locul de închinare (27:4-6, vezi și 28:7 – aici este vorba de închinare și bucurie!).

David se închină lui Dumnezeu și se bucură de creația Lui, de Templul Domnului. Viața de închinare plină de bucurie are un loc important pentru David.

El se bucură la cortul întâlnirii, în drum spre cortul întâlnirii, la gândul templului (Solomon a construit Templul, nu David). E adevărat că acum creștinii nu au un templu central.

În Biblie, Biserica este identificată cu oamenii care o formează, nu cu clădirile. Noi suntem un Templu din pietre vii. Dragostea de părtășie frățească, prețuirea închinării în comunitate, bucuria de a aduce laudă Domnului în adunare, este importantă.

David caută fața Domnului (8-9) și acesta este secretul închinării și al părtășiei. El vrea să îl vadă cu ochii minții și ai credinței pe Domnul, să îl asculte. Ca în psalmul 23, David dorește să locuiască în Casa Domnului toată viața lui ca să îi vadă și să îi slăvească frumusețea (4).

Al treilea secret:- La fel ca în psalmul 25, David vrea să învețe calea Domnului. De aceea, el studiază Scriptura (11).

Acesta este cel de al treilea secret din Psalmul 27.

Pentru că îl caută pe Domnul, el știe că Domnul îl primește, chiar dacă toți îl părăsesc, chiar dacă și părinții îl părăsesc (10).

B. Rugăciunea și integritatea ()

Psalmul 28 se concentrează pe al patrulea secret al curajului lui David, care este rugăciunea.

Toți cunoaștem importanța rugăciunii, dar psalmul 28 ne aduce aminte de ea. El este o rugăciune pentru scăpare de primejdia morții (28:1, David se roagă Domnului și în 27:7, 12).

Când ești confruntat cu răutatea omenească, sau cu alte dificultăți ori cu suferința, nu trebuie să te lași impresionat peste măsură. Vino în rugăciune! Daniel, profetul din VT, așa a făcut (). La fel și Neemia (Neemia 2:2-5). Și mulți alți oameni credincioși. Rugăciunea de „rezistență” în încercare, este rugăciunea care vede necazul și pe vrăjmași, dar vede și puterea Domnului, faptul că El este stâncă și scut al supraviețuirii și apărării pentru cel credincios (28:1, 6-8).

În al cincilea secret, omul cel curajos își păstrează inima curată și cinstită rămânând integru. El nu adoptă stilul de viață înșelător și mincinos, viclean și răutăcios al oamenilor care nu cred în Dumnezeu (28:3-5, dar și 27:12).

Nu este bine să împrumuți stilul ticălos de viață din obidă și supărare. Nu trebuie să nu zici „păi, ei cum se poartă? Am să mă port și eu ca ei, poate așa voi aveamai mult succes, altfel nu prea văd cum Domnul mă ajută...” Nici să nu folosești felul nedrept de atac și de luptă al oamenilor nedrepți și vicleni (citește și , ).

Dacă adopți într-o confruntare metodele murdare ale unui oponent lipsit de caracter, înseamnă că el a câștigat deja. El tea făcut să te asemeni cu el. Iar tu nu mai ești credincios lui Dumnezeu.

Al șaselea secret: Atunci, este nevoie să îți păstezi curăția și ascultarea de Domnul și să fii vigilent. Curajul crește, atunci când rămâi integru. David este împotriva oamenilor mincinoși și a celor asupritori (27:12). El este împotriva oamenilor ascunși și înșelători care îți vestesc pacea, când te văd, și când încolo, sunt plini de răutate (28:3). Aceasta este etica victorioasă pe care creștinul trebuie să o folosească într-o confruntare cu cei nedrepți.

În final, să observăm că Psalmul 28:9 se încheie, iarăși, cu o rugăciune pentru tot poporul lui Israel, pentru moștenirea Domnului.

Al șaptelea secret: În orice conflict sau luptă unde se cere curaj, avem nevoie de viziunea de ansamblu a poporului lui Dumnezeu, a Bisericii, a Împărăției lui Dumnezeu. Să ai o mărturie bună și să cauți păstorirea Domnului și sprijinul Lui, să te intereseze soarta poporului lui Dumnezeu, nu numai viața ta personală!

APLICAȚII

De care din aceste șapte secrete ale curajului, din Psalmii 27-28, crezi că ai dus cel mai mult lipsă, până acum? Ce ar fi de făcut să îndrepți situația?

Crezi că rugăciunea la care ne invită Psalmul 28 este una personală sau este bine să împărtășești cu alții motivele tale de rugăciune?

De ce crezi că, în greutăți, mulți te părăsesc? Ești gata să îi judeci? Ai făcut și tu la fel, vreodată? Cum trebuie să ne purtăm în astfel de situații?

De ce este bine să nu copiezi necinstea celor răi, ca să le faci față? Ce are de spus cuvântul Domnului în privința aceasta?

Related Media
See more
Related Sermons
See more