Een verdrietig begin Ruth 1

Ruth: trofee van Gods genade  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 16 views

Ruth makes a wrong decision together with her husband. they flee for the punishment of God instead of accept it and go thru it with Him

Notes
Transcript

Inleiding op het boek Ruth

We weten niet wie de schrijver is van het boek Ruth. We weten dat het in de tijd van het boek “Richteren” afspeelt() De schrijver verteld de geschiedenis van een gewoon gezin. Geen grote namen, geen belangrijke en vooraanstaande posities en ook geen succesverhaal van een Israëliet of bijbels figuur. Het laat niet zozeer de successen zien van de mens, maar de onmetelijke genade van God. Het boek Ruth laat duidelijk zien dat God niet dankzij ons tot Zijn doel komt, maar ondanks ons. Het laat ook zien dat God de keuzes die wij maken overziet, en door ons niet klemgezet kan worden. Hij regeert over alles heen, ook over onze ongehoorzaamheid en plannen. Om in termen van de reformatie te blijven: Gods woord houdt stand in eeuwigheid en zal geen duimbreed wijken (Het luther lied: een vaste burcht is onze God). Het grootste thema door dit boek heen is toch wel: Genade! Genade voor de ongehoorzamen, genade voor de buitenstaanders, genade voor de gebrokenen van hart.
In de Bijbel zijn slechts twee boeken vernoemd naar een vrouw. Ruth en Esther. Ruth trouwt met een joodse man: Boaz en Esther trouwt met een heidense man: Koning Ahosveros. Ruth wordt zelfs de voorouder van de Koning der koningen (), terwijl Esther ervoor zorgt dat het joodse volk niet uitgeroeid wordt zodat de Messias kan komen. Ruth wordt jaarlijks gelezen tijdens het wekenfeest ( Pinksteren) en Esther wordt jaarlijks gelezen tijdens het Purim feest.
Door het boek heen zien we hoe God steeds alles ten goede keert. De Heer wordt 25 keer genoemd in Ruth. Wij gaan op weg met Elimelek en zijn vrouw en zonen naar de velden van Moab en we begraven er 3 jonge mannen. Dan gaan we -samen met 3 weduwvrouwen op weg naar het land van Judah om met twee weduwen aan te komen in Betlehem. We zullen getuigenis zijn van een huwelijk, het herstel van een oude bittere vrouw en het meest wonderlijke: de geboorte van de opa van Koning David waaruit vele eeuwen later de Heiland geboren zal worden. Het is een enerverende reis! Maar wat een bemoediging om te zien dat Ruth volkomen toegewijd is om de wil van God te doen! Door met haar op pad te gaan kunnen we veel van haar leren. Gaat u mee?

A. Een verkeerde keuze (1-5)

A. ONGELOOF: wegrennen voor problemen;een verkeerde keuze

(1-5)

Je kan niet wegrennen voor het plan dat God heeft met je leven. Vraag het maar na aan Jona. Die in tegenovergestelde richting ging van wat God hem opdroeg te gaan. Vraag het maar aan Mozes, die helemaal niet wilde optreden als leider van het volk Israel. zeker niet tegenover Farao… Maar Hij moest uiteindelijk toch gaan. Je kan het navragen aan Jabob: die voor zijn broer vluchtte nadat hij het eerstgeboorterecht gestolen had. Heel de wereld omzeild en uiteindelijk komt hij zijn broer weer tegen.
Waar kan ik heen gaan zonder dat u het merkt? Waar kan ik heen vluchten zonder dat u mij ziet?
Psalmen 139:7 NBG1951
7 Waarheen zou ik gaan voor uw Geest, waarheen vlieden voor uw aangezicht?
De familie van Elimelech maakte een verkeerde keuze en verwisselde 1 droogte voor 3 begrafenissen. Je kunt het plan van God beter met beide handen omarmen dan met je twee benen weglopen voor Hem.
De familie van Elimelech maakte een verkeerde keuze en verwisselde 1 droogte voor drie begrafenissen. Je kunt het plan van God beter met beide handen omarmen dan met je twee benen weglopen voor Hem. Jona kan je vertellen hoe dat afloopt. Job beschreef het zo:
Als er iemand had willen vluchten voor de ellende en moeite en uitdagingen in het leven is het Job wel. Voor hem geldt meer dan voor wie dan ook: talrijk zijn de rampen der rechtvaardigen, maar uit dien allen redt hem de Heere !
Job beschreef het zo toen hij tot de conclusie kwam voor wat betreft overgave aan God :
zonder dat u het merkt?
Job 9:4 NBG1951
4 Wie zou, hoe wijs van hart en sterk van kracht, zich tegen Hem kunnen verzetten en ongedeerd blijven?
Waar kan ik heen vluchten
Job wist het antwoord en wij ook: NIEMAND.
zonder dat u mij ziet?
Als we Gods wil gehoorzamen zit ons leven goed in elkaar, maar het begint uiteen als we hem ongehoorzaam zijn. Nergens in de Bijbel zie je dit duidelijker dan bij Elimelech en zijn gezin. In het komende hoofdstuk komen we drie fouten tegen die we moeten vermijden als we met de problemen en uitdagingen in het leven te maken krijgen. Maar we beginnen bij deze:

Vluchtgedrag

Elimelech en Naomi zijn weggevlucht uit Betlehem omdat er geen eten meer was door de droogte en daardoor de hongersnood.
Bet= Huis
Lechem= brood.
Bethlehem is broodhuis. Je kent bethlehem nog wel van de geboorte van Jezus; het Brood des Levens. Zou er in het broodhuis geen brood zijn? En waarom zou er geen brood zijn? Een belangrijke vraag om te stellen. Ze hadden naar de Heer moeten gaan.
Psalmen 10:1 NBG1951
1 Waarom, Here, staat Gij van verre, verbergt Gij U in tijden van nood?
spreuken 10 :3 zegt
Wij groeien op in een cultuur van opportunisme, maar het is belangrijk jezelf de vraag te stellen: hoe ben ik in deze situatie terecht gekomen? Hoe komt het dat ik nu uiteindelijk hier ben?
Velen van ons stellen die noodzakelijke vraag niet meer: en dus vluchten we. Daarom hebben we zo’n groot probleem met alcohol op Aruba. Mannen vluchten in de drank en de bars om hun problemen te vergeten. In plaats van met hun loon naar huis te gaan en de problemen aan te pakken, zoeken ze de eerste de beste rumshop op en zoeken daar hun heil. Ze drinken e drinken tot ze vergeten dat ze een probleem hebben. En als ze thuiskomen en dronken op bed hun roes uitslapen, ontdekken ze dat het enige dat weg is: dat is niet hun probleem, maar hun geld. Vluchten....
Je kunt vluchten in je werk, om maar niet thuis te hoeven zijn en te werken aan je relatie en je gezin. Je kunt het voor jezelf goed verantwoorden hoor: he hebt verantwoordelijkheden en zonder werk heb je helemaal niks. Maar hoe verder je je in het werk stort, hoe meer je gezin ten onder gaat en je relatie bekoeld. tot het uiteindelijk misgaat.
Je kunt vluchten in je werk, om maar niet thuis te hoeven zijn en te werken aan je relatie en je gezin. Je kunt het voor jezelf goed verantwoorden hoor: he hebt verantwoordelijkheden en zonder werk heb je helemaal niks. Maar hoe verder je je in het werk stort, hoe meer je gezin ten onder gaat en je relatie bekoeld. tot het uiteindelijk misgaat.

B. Naomi probeert haar fouten te verbergen. (6-21)

C . Bitterheid: Een verkeerde hartgesteldheid (19-22)

B

Related Media
See more
Related Sermons
See more