Pedeapsa mândriei și răsplata smereniei

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 18 views
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

Text : Mica 3

Nesocotirea dreptății este un defect care îi afectează adesea pe oameni, mai ales pe cei cu funcții mari, dar și pe cei simpli. Este un semn de mândrie și încredere în sine, de dispreț față de ceilalți.

În capitolul 3, Domnul îi judecă pe conducătorii lui Iacov că nu își cunosc datoria (3:1), anume să înțeleagă și să înfăptuiască dreptatea. Dimpotrivă, iată iată ce făceau ei:

1.* nu recunosc că datoria lor e să studieze dreptatea (Romani 13:4 spune că dregătorul „... este slujitorul lui Dumnezeu pentru binele tău. Dar, dacă faci răul, teme-te, căci nu degeaba poartă sabia. El este în slujba lui Dumnezeu, ca să-L răzbune şi să pedepsească pe cel ce face rău.”). * urăsc binele și iubesc răul

(2) * jefuiesc și asupresc poporul

(3) * Se depărtează cu repulsie de dreptate și sucesc dreptatea, sunt violenți (9-10) * Ei construiesc Ierusalimul pe crimă şi sânge * Conducătorii iau mită, preoții slujesc pe daruri, profeții profețesc pentru bani (în 1 Timotei 6:7-10 se atrage atenția asupra banilor)

Pedeapsa celor mândri și nedrepți este că Domnul nu în va asculta când vor striga la El. Domnul își ascunde fața atunci când facem răul (3:4).

În mod asemănător, 1 Petru 3:7 spune că soții care nu fac eforturi să se poarte înțelept și îngăduitor cu soțiile, nu vor fi ascultați nici ei, când vor face rugăciuni.

Auto-înșelarea celor mândri este extrem de periculoasă. Cine face din evlavie și din slujirea spirituală o sursă de câștig murdar, cei ce fac lucrurile doar pentru bani și dau învățături proaste ca să aibă în schimb autoritate și să fie acceptați, se înșeală amarnic. Dumnezeu nu le va răspunde și în loc de revelație vor avea întuneric (6-7).

Profetul cel drept însă, cum este Mica, va vesti adevărul și va expune corupția, păcatul, iar Domnul îi va da putere (8). Domnul va binecuvânta pe cei drepți și smeriți (), și le va da har ().

Aplicații

De ce lipsa dreptății este un sindrom periculos și în conducerea statului, dar și în Biserică?

În ce feluri se poate arăta lipsa dreptății în conducere?

În ce feluri se poate arăta lipsa dreptății în Biserică?

În ce feluri se poate arăta lipsa dreptății și a dragostei în familie?

Care este pedeapsa Domnului pentru lipsa dreptății și pentru iubirea de bani?

Cum putem fi activi ca să sprijinim dreptatea în statul în care trăim? Cum putem lega aceasta de ascultarea de Dumnezeu și de vestirea evangheliei?

Cum putem deveni noi înșine oameni mai drepți și mai smeriți, mai iubitori?

Related Media
See more
Related Sermons
See more