Notities Bij Marcus

Door het evangelie van Marcus heen  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 6 views
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

Wie is de schrijver van het Marcus Evangelie?

De originele titel van Het Marcus-evangelie is KATA MARKON (naar Markus) Maar wie is die Markus nu eigenlijk? Eerst moet duidelijk zijn dat Markus de Latijnse naam is. Zijn Joodse naam luidde Johannes( van het oud testamentische Jochanan wat YHWH heeft genade betoond betekend) Soms werd zo’n naam ook gecombineerd:Johannes Markus. We weten dat Johannes Markus een jood was en inwoner van Jeruzalem. Het gebeurde vaker dat Joodse mensen een Griekse of Latijnse naam toevoegden aan hun originele naam.
Van zijn vader is niets bekend maar van zijn moeder des te meer. Ze was een rijke vrouw. Ze heette Maria. Zij had een huis in Jeruzalem, waar veel van de gelovigen bij elkaar kwamen om te bidden. ( )
Petrus kende haar en Johannes Markus, want eenmaal uit de gevangenis bevrijd, was dat de eerste plaats waar hij aan dacht om naartoe te gaan. Hij had zo’n goede en geestelijke band dat hij Johannes marcus ook zijn geestelijke zoon noemde.( ). Het is dus heel waarschijnlijk dat Johannes Markus het Markus-evangelie geschreven heeft op het persoonlijk getuigenis van Petrus.
Klaar voor de zending mocht hij mee als medearbeider van Paulus en Barnabas ( ). Barnabas was trouwens ook een neef van Johannes Markus. Op een bepaald moment -in Perge in Pamfylie- wilde hij niet mee in de plannen van Paulus en keerde terug naar Jeruzalem (). Hierdoor gingen beide Apostelen een andere weg. Paulus met Silas en Barnabas met Johannes Markus (). Er komt scheuring tussen Barnabas en Paulus vanwege Johannes Markus. In de tien jaar die volgen weten we niet wat Johannes Markus gedaan heeft, maar wel dan ongeveer na 10 jaar de relatie tussen Johannes Markus en Paulus hersteld is en hij in Rome bij Paulus is tijdens zijn eerste gevangenschap ( ; ). Vervolgens lijkt het erop dat hij ook nog heeft samengewerkt met Timotheus in Klein Azie ().
Het woord door theologen algemeen aangenomen dat de handtekening van Johannes Marcus te vinden in in .
;).

Auteurschap

Net zoals de andere drie evangeliën is ook in dit tweede evangelie de naam van de auteur niet opgenomen. Maar de algemene getuigenis van de vroeg christelijke kerk bevestigd dat het door Johannes Markus is opgeschreven.
Papias van Hieropolis
Justin de Martelaar
Irenaeus
Origen
Clement van Alexandrie
Eusebius van Ceacerea
Al deze zwaargewichten voor wat betreft de betrouwbaarheid van de evangeliën getuigen hiervan.
Related Media
See more
Related Sermons
See more