Liefde begint thuis

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 5 views

Toespraak M Eman

Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →
Liefde begint thuis...
-Moeder Theresa-
We zijn vandaag bijeen om vooruit te kijken. Samen ontwikkelen we de visie voor de nabije toekomst. Dat vraagt wijsheid. En dan past het ons om -hoewel moedig vooruit- ook nederig omhoog te zien.
James 1:5 NBG1951
5 Indien echter iemand van u in wijsheid te kort schiet, dan bidde hij God daarom, die aan allen geeft, eenvoudigweg en zonder verwijt; en zij zal hem gegeven worden.
Echte wijsheid wordt zichtbaar door een goede levenshouding en goede werken.
James 3:13 NBG1951
13 Wie is wijs en verstandig onder u? Hij tone uit zijn goede wandel zijn werken met wijze zachtmoedigheid.
Jam 3:13
De vraag is hoe staat het daarmee vandaag aan de dag binnen het CDA. Kunnen we de bewijzen leveren van onze kunde en wijsheid om dit land te besturen? Hebben we voldoende goeds in petto? Niet alleen als koopman maar ook als dominee? We leven in een wereld vol gebrek aan hoop en vertrouwen. En juist dat is nodig om ons land/ Europa er weer bovenop te helpen. Vertrouwen wordt niet gekweekt met mooie woorden in de eerste plaats, zij wordt gewonnen door goede en constructieve daden.
Nederland: het land van de koopman e
Goede daden zijn schakels, die samen een ketting van liefde vormen.
- Moeder Theresa-
Wanneer we kijken naar de uitgangspunten van het CDA is het belangrijk dat we onverdunde aandacht geven aan de natuur en cultuur die ons zo dierbaar is.
Wanneer we kijken naar de uitgangspunten van het CDA is het belangrijk dat we onverdunde aandacht geven aan de natuur en cultuur die ons zo dierbaar is. Dat vraagt een inzet die verder rijkt dan ons eigen belang.
Maar het vraagt ook de wijsheid om te erkennen dat de maatschappij zelf een unieke bijdrage kan en moet leveren om Nederland vooruit te brengen. Een gezonde balans tussen wat de overheid moet doen en de maatschappij kan doen is hierbij geboden. Dat is echte samenwerking aan vertrouwen en verantwoordelijkheid.
Het CDA is altijd opgekomen voor de zwakkere in onze samenleving. Dit mag nooit vergeten worden. De Toga van de dominee lijkt soms verruild te zijn voor het driedelig kostuum van de zakenman. Waakzaamheid voor die publieke gerechtigheid binnen onze primaire verantwoordelijkheid zijn geboden. We zullen afgerekend worden op wat we voor de allerzwaksten en minderheden gedaan hebben.
Matthew 25:34–40 NBG1951
34 Dan zal de Koning tot hen, die aan zijn rechterhand zijn, zeggen: Komt, gij gezegenden mijns Vaders, beërft het Koninkrijk, dat u bereid is van de grondlegging der wereld af. 35 Want Ik heb honger geleden en gij hebt Mij te eten gegeven. Ik heb dorst geleden en gij hebt Mij te drinken gegeven, Ik ben een vreemdeling geweest en gij hebt Mij gehuisvest, 36 naakt en gij hebt Mij gekleed, ziek en gij hebt Mij bezocht; Ik ben in de gevangenis geweest en gij zijt tot Mij gekomen. 37 Dan zullen de rechtvaardigen Hem antwoorden, zeggende: Here, wanneer hebben wij U hongerig gezien en hebben wij U gevoed, of dorstig en hebben wij U te drinken gegeven? 38 Wanneer hebben wij U als vreemdeling gezien en hebben U gehuisvest, of naakt, en hebben U gekleed? 39 Wanneer hebben wij U ziek of in de gevangenis gezien en zijn tot U gekomen? 40 En de Koning zal hun antwoorden en zeggen: Voorwaar, Ik zeg u, in zoverre gij dit aan één van deze mijn minste broeders hebt gedaan, hebt gij het Mij gedaan.
Mat 25:34-40
Wat was onze bijdrage voor de ouderen. Voor de vluchtelingen? voor de minderbedeelden?
Wat was onze bijdrage voor de ouderen. Voor de vluchtelingen? voor de minderbedeelden?
We moeten vooruit zien, maar vooruit zien betekend ook terugzien en leren van onze tekorten, of gebreken. We mogen ze nooit goedpraten, maar het toont kracht als we ze erkennen en verbeteren. Dat schept vertrouwen en laat zien dat we ergens voor staan. Zeker in een tijd van een groter wordende kloof tussen rechts en links… Laten wij de verbindende factor zijn met een heldere visie, en duidelijke daden die luider spreken dan woorden op zich. We mogen ons nooit schamen voor de C van het CDA. Laten we ervoor waken dat die christelijke grondwaarden altijd blijven en nooit verzwakken of verscholen raken onder het tenue van de koopman. Van tijd tot tijd, laat dat de juiste tijd zijn maakt de Toga van de dominee minstens net zoveel indruk op een versplinterende samenleving en maakt dit het weer mogelijk tot eenheid te komen. Dat spreek van onze solidariteit. Koopman en Dominee, neit als concurent, maar als broederschap. Hand in Hand. Ik begon met de de uitspraak van Moeder Theresa: Liefde begint thuis. Om die liefde uit te delen aan Nederland, moeten we hier binnen onze partij beginnen die liefde te tonen en te ontwikkelen. Ik wens u namens de AVP en het volk van Aruba een hele goede morgen.( Goedemorgen is de nieuwe leus van het programma van het cda voor dit jaar. Het verwijst natuurlijk naar de normen en waarden maar ook naar een betere morgen/ toekomst)
Dank u wel!
Related Media
See more
Related Sermons
See more