Wonderen van de Heiland:Bevrijding

Door het markus evangelie heen  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 7 views
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

Van Nazareth naar Kapernaum

Ik vind het mooi dat Lukas in hoofdstuk vier beschrijft hoe Jezus afdaalde. Natuurlijk was dit in letterlijke zin, maar het laat ook iets zien van het doel van Jezus komst. Afdalend uit de hoogte naar de lage plaats van de slechtste mensen. Zo werd Gallilea gezien. En juist daar verblijft de Heer van Hemel en aarde.
Kapernaum was de plaats waar Jezus woonde toen hij volwassen was . Dit was nadat men Hem in Nazareth verworpen had( luke 4: 28-30) Simon Petrus en Andreas samen met Jacobus en Johannes kwamen daar ook vandaan. Ook Matteus (levi, de tollenaar) woonde er, want er was een belastingkantoor (Matt 9:9). Je vind Kapernaum in de noord-west hoek van het meer van Gallilea.
Jezus deed vele wonder hier. Hier woonde de Romeinse hoofdman wiens knecht ziek was en die Jezus genas zonder ooit het huis van de hoofdman binnen te gaan. “Nooit heb ik in heel Israel zo’n groot geloof gezien” was het getuigenis van Jezus over deze centurion(). Deze centurion bouwde ook de plaatselijke synagoge ().
In Kapernaum werd ook de verlamde man door zijn vrienden naar Jezus gebracht. Zij lieten hem door het dak zakken.(; ; )
Jezus genas/bestrafte ook de koorts van de schoonmoeder van Petrus. ().
Hier werd in de synagoge ook een man met een onreine geest bevrijdt van demonische machten.( en )
Spoedig zou Jezus ook h
Maar Kapernaum stond ook bekend om de vloek die erover lag. Er heerste een rebelse en ongelovige geest. Men wilde zich niet bekeren! ( en ) tot groot verdriet van de Heere Jezus.
Kapernaum lag aan een meer dat 4 namen heeft:
Meer van Kinnereth( ; )
Numbers 34:11 NBG1951
11 En van Sefam zal de grens afdalen naar Ribla, ten oosten van Aïn; vervolgens zal de grens afdalen en langs de oever van het meer van Kinneret lopen aan de oostzijde.
Numbers 34:11 NBG1951
11 En van Sefam zal de grens afdalen naar Ribla, ten oosten van Aïn; vervolgens zal de grens afdalen en langs de oever van het meer van Kinneret lopen aan de oostzijde.
Joshua 12:3 NBG1951
3 en over de Vlakte tot aan de oostzijde van het meer van Kinneret en tot aan de oostzijde van de zee der Vlakte, de Zoutzee, in de richting van Bet-Hajjesimot en zuidwaarts aan de voet van de hellingen van de Pisga.
Joshua 12:3 NBG1951
3 en over de Vlakte tot aan de oostzijde van het meer van Kinneret en tot aan de oostzijde van de zee der Vlakte, de Zoutzee, in de richting van Bet-Hajjesimot en zuidwaarts aan de voet van de hellingen van de Pisga.
Joshua 13:27 NBG1951
27 en in de vallei: Bet-Haram, Bet-Nimra, Sukkot en Safon, het overschot van het koninkrijk van Sichon, de koning van Chesbon; de Jordaan met het oeverland, tot aan het uiteinde van het meer van Kinneret, aan de overzijde van de Jordaan, in het oosten.
Joshua 13:27 NBG1951
27 en in de vallei: Bet-Haram, Bet-Nimra, Sukkot en Safon, het overschot van het koninkrijk van Sichon, de koning van Chesbon; de Jordaan met het oeverland, tot aan het uiteinde van het meer van Kinneret, aan de overzijde van de Jordaan, in het oosten.
Meer van Genesareth ( )
Luke 5:1 NBG1951
1 En het geschiedde, toen de schare op Hem aandrong en naar het woord Gods hoorde, dat Hij zelf aan de oever van het meer Gennesaret stond, en Hij zag twee schepen aan de oever liggen.
Zee van Tiberias ( ; )
John 6:1 NBG1951
1 Daarna vertrok Jezus naar de overzijde van de zee van Tiberias in Galilea.
John 6:1 NBG1951
1 Daarna vertrok Jezus naar de overzijde van de zee van Tiberias in Galilea.
John 21:1 NBG1951
1 Hierna openbaarde Jezus Zich opnieuw aan de discipelen bij de zee van Tiberias en Hij openbaarde Zich aldus.
Zee van Gallilea ( ) komt het meest voor in samenspraak met Kapernaum.
Matthew 4:18 NBG1951
18 Toen Hij nu langs de zee van Galilea ging, zag Hij twee broeders, Simon, die Petrus genoemd wordt, en Andreas, diens broeder, een net in zee werpen; want zij waren vissers.

De Sabbath en de Synagoge

Jezus leerde met regelmaat in de synagoge in Kapernaum. Deze was er gebouwd door de romeinse hoofdman/ centurion. Het was een vroom en godvruchtig man.

Ontstaan synagoge

Als we over de kerk spreken; de gemeente weten we wanneer deze ontstaan is. Op de Pinksterdag. Later worden de bezoekers of leden van die gemeente christenen genoemd (). Maar als we willen weten wanneer de synagogen zijn ontstaan is dit een stuk lastiger. Er zijn verschillende gedachten over. Voor vandaag wil ik het erbij houden dat de basis voor zo’n synagoge is gelegd in de tijd van Nehemia en Ezra. Lees nog maar eens door. Ezra - de schriftgeleerde-leest de wet op een preekstoel of verhoging, voor iedereen in het volk.

Meerdere Synagogen in het N.T

Meerdere Synagogen in het N.T

De evangeliën laten zien dat er meer synagoges waren. Jezus sprak in die verschillende synagogen.( en 9:35) In het boek handelingen worden verschillende synagogen beschreven.
Jeruzalem
In handelingen worden synagogen in
Damascus
Cyprus
Romeinse provincie Galatie en 14:1
Macedonie en griekenland ; ;
Efeze Handelingen 19:8
Paulus preekte er zolang men hem toestond.

hoe ging het er aan toe in de synagoge?

In de Synagoge werd een patroon aangehouden zoals wij dat ook in de kerk kennen.
De Mishna (Onderdeel van de talmoed) stelt dat het patroon van de synagogedienst hieruit bestond:
1. De geloofsbelijdenis,( de Sjema), die
Deuteronomy 6:4–9 NBG1951
4 Hoor, Israël: de Here is onze God; de Here is één! 5 Gij zult de Here, uw God, liefhebben met geheel uw hart en met geheel uw ziel en met geheel uw kracht. 6 Wat ik u heden gebied, zal in uw hart zijn, 7 gij zult het uw kinderen inprenten en daarover spreken, wanneer gij in uw huis zit, wanneer gij onderweg zijt, wanneer gij nederligt en wanneer gij opstaat. 8 Gij zult het ook tot een teken op uw hand binden en het zal u een voorhoofdsband tussen uw ogen zijn, 9 en gij zult ze schrijven op de deurposten van uw huis en aan uw poorten.
Deuteronomy 11:13–21 NBG1951
13 Indien gij nu aandachtig luistert naar de geboden, die ik u heden opleg, zodat gij de Here, uw God, liefhebt en Hem dient met uw ganse hart en uw ganse ziel, 14 dan zal Ik de regen voor uw land op zijn tijd geven, de vroege en de late regen, zodat gij uw koren en uw most en uw olie kunt inzamelen, 15 en Ik zal op uw veld gras geven voor uw vee, zodat gij kunt eten en verzadigd worden. 16 Neemt u ervoor in acht, dat uw hart zich niet laat verlokken, zodat gij afwijkt, andere goden dient en u voor hen nederbuigt. 17 Dan zou de toorn des Heren tegen u ontbranden en Hij zou de hemel toesluiten, zodat er geen regen komt, de bodem zijn opbrengst niet geeft en gij weldra te gronde gaat in het goede land, dat de Here u geven zal. 18 Maar gij zult deze mijn woorden in uw hart en in uw ziel leggen; gij zult ze tot een teken op uw hand binden en zij zullen een voorhoofdsband tussen uw ogen zijn. 19 Gij zult ze uw kinderen leren en daarover spreken, wanneer gij in uw huis zit en wanneer gij onderweg zijt, wanneer gij nederligt en wanneer gij opstaat; 20 gij zult ze schrijven op de deurposten van uw huis en aan uw poorten, 21 opdat gij en uw kinderen in het land, waarvan de Here uw vaderen gezworen heeft, dat Hij het hun zou geven, zó lang leeft, als de hemel boven de aarde staat.
2. Gebed
3. Lezing uit de Torah (het lezen van de wet was eenvoudig, zie Handelingen 15:21, en werd gelezen volgens een cyclus van 3 jaar,
Numbers 15:37–41 NBG1951
37 De Here nu zeide tot Mozes: 38 Spreek tot de Israëlieten en zeg tot hen, dat zij zich gedenkkwasten maken aan de hoeken van hun klederen, van geslacht tot geslacht, en dat zij in de gedenkkwasten aan de hoeken een blauwpurperen draad verwerken. 39 Dat zal u dan tot een gedenkkwast zijn; als gij daarnaar ziet, dan zult gij al de geboden des Heren gedenken en die volbrengen zonder uw hart of uw ogen te volgen, dat gij u daardoor tot overspel zoudt laten verleiden, 40 opdat gij gedenkt en volbrengt al mijn geboden en heilig zijt voor uw God. 41 Ik ben de Here, uw God, die u uit het land Egypte heb uitgeleid om u tot een God te zijn; Ik ben de Here, uw God.
4. Lezing uit de Profeten. daar werd dan ook iets over uitgelegd.
gebed ; Bijbellezing (het lezen van de wet was eenvoudig, zie Handelingen 15:21, en werd gelezen volgens een cyclus van 3 jaar, de profeten werden ook gelezen, maar meer willekeurig)
In de Synagoge had je oversten Deze was verantwoordelijk voor de orde en voor de keuze van de lezingen.( )

The Mishna states that the pattern of the synagogue service involved: the confession of faith, the Shema, which included Deuteronomy 6:4–9; 11:13–21; and Numbers 15:37–41; prayer (such as the Eighteen Benedictions); Scripture reading (the reading of the Law was basic, see Acts 15:21, and was read according to a 3-year cycle; the prophets were also read, but more at random)

Je had ook dienaren die de Boekrol brachten en haalden. Ook was er een gebedsleider.
Men zat er ook niet zoals in de kerk. De preekstoel stond in het midden en rondom waren plaatsen voor de mannen. Te beginnen met de schriftgeleerden dichtbij de preekstoel, en verder eromheen het gewone volk. en een aparte plaats voor de vrouwen. Wellicht kunnen we dat weer instellen...
Jezus nam actief deel aan het synagoge leven, en ook de schriftgeleerden waren trouw in het synagoge bezoek. 3 keer per week bezocht men de synagoge. Op de sabbath en op de tweede dag en de vijfde dag van de week.(Za Ma en Vrij.)

Jezus en de Sabbath

Hoewel Jezus Jood was, en leefde als een Jood, wist hij goed onderscheid te maken tussen de wil van God en de wil van mensen. Met andere woorden aan de Torah (onderwijzing) was Jezus gehoorzaam maar aan de leringen van mensen ( de traditie niet) niet. Jezus wilde wel de geboden houden maar, alleen Gods geboden. Wat de mensen leerden was geen aanbidding en verering van God.
Men vroeg zich oprecht af: wat is dit? Jezus leert met gezag. Het is anders dan de schriftgeleerden. Ze waren verbaasd over het onderwijs van Jezus. Het kan heel goed zijn dat men zo verbaasd was omdat men wist dat hij een timmermanszoon was. . Wat een wijsheid en theologische kennis ging er van deze man uit. Let goed op het verschil tussen het onderwijs van de schriftgeleerden en Jezus.
Jezus wilde wel de geboden houden maar, alleen Gods geboden. Wat de mensen leerden was geen aanbidding en verering van God.
Matthew 15:9 NBG1951
9 Tevergeefs eren zij Mij, omdat zij leringen leren, die geboden van mensen zijn.
Jezus spraak Waarheid() maar corrupte en ontwijkende redeneringen markeerden de preken van veel van de schriftgeleerdenden. ( en verder)
Hij verkondigde zaken van groot belang, zaken van leven, dood en eeuwigheid. Zij verspilden vaak hun tijd aan trivialiteiten ( , ).
Hij had een systeem in zijn prediking dat begrepen werd, zij ratelden maar door over onbenulligheden en theologische bijzaken.
Jezus prikkelde de nieuwsgierigheid door overvloedig gebruik te maken van illustraties (, , , ; ; ). Hun toespraken waren vaak droge stof.
Hij sprak vanuit de liefde voor mensen, als iemand die zich bezighield met het eeuwige welzijn van zijn toehoorders en wees naar de Vader en zijn liefde. Hun gebrek aan liefde is duidelijk uit gedeelten zoals
d. He excited curiosity by making generous use of illustrations (, , , ; ; ). Their speeches were often dry as dust.
Mark 12:40 NBG1951
40 die de huizen der weduwen opeten en voor de schijn lange gebeden uitspreken: dezen zullen een zwaarder oordeel ontvangen.
Tenslotte, en dit is het belangrijkste, want er wordt specifiek gezegd, hij sprak "met autoriteit", want zijn boodschap kwam rechtstreeks vanuit het hart en de geest van de Vader ( ), vandaar ook vanuit zijn eigen innerlijke zijn, en uit de Schrift. Zij leenden voortdurend van feilbare bronnen, een schrijver die een andere schrijver aanhaalde. Ze probeerden water te putten uit kapotte regenbakken. Hij trok uit zichzelf, zijnde "de Bron van levende wateren" ().

Jezus de Bevrijder

Hendriksen, W., & Kistemaker, S. J. (1953–2001). Exposition of the Gospel According to Mark (Vol. 10, pp. 63–64). Grand Rapids: Baker Book House.

1. Sea of Chinnereth (Num 34:11; Josh 12:3; 13:27)

2. Sea of Gennesaret (Luke 5:1; Josephus, Antiquities 13)

3. Sea of Tiberias (John 6:1; 21:1)

4. Sea of Galilee (Matt 4:18

Related Media
See more
Related Sermons
See more