Voor Jezus is afstand geen probleem

door markus  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 7 views
Notes
Transcript

Je geestelijke leven openbaar.

Voor lange tijd had Jezus tegenstand gehad uit de religieuze hoek. Tegenstand is altijd zwaar maar al dat ook nog eens uit de hoek komt van mensen die het eigenlijk zouden moeten begrijpen, dan is dat nog zwaarder dan wanneer het bij de vijand vandaan komt. Soms kom je tot de ontdekking dat de mensen binnen de religeuze hoek juist de vijand zijn. Paulus noemt ze ergens in filippenzen: vijanden van het kruis( )
De stijd binnen een kerk en binnen de broederschap is vaak vele malen zwaarder dan als er strijd van buitenaf komt waar je eensgezind tegenin kunt gaan. Jezus had hier ook last van en het is goed mogelijk dat hij even wegwilde uit de spanning en druk van de joodse leiders. Even geen openbare bediening maar alleen in een huis zonder herkend en bekend te worden. Even rust.
En dan beginnen we te lezen dat Jezus niet verborgen kon blijven. Voor hem op dat moment vervelend, maar wat mooi en wat een toetssteen is het voor ons vandaag aan de dag van ware Godsdienst. Waar Jezus is daar kan Hij niet verborgen en onzichtbaar blijven. Als Jezus regeert en woont in je leven, kan het onmogelijk zo zijn daat daar niks van bekend wordt in je omgeving. Je kunt niet een soort geheim agent van de Heere zijn. Eentje die wel gelooft en leeft met Hem, die ruimte geeft in Zijn leven aan de persoon en het werk van de door God gezalfde, maar waar het nooit zichtbaar wordt. Dat is tegenovergesteld aan elkaar. Je kunt het proberen, maar het kan niet verborgen blijven wat de Heere in je leven gedaan heeft. Wat erin zit moet eruit! Soms door te spreken, en soms door te handelen.Jezus heeft dat ook gezegd in
Matthew 5:14 NBG1951
14 Gij zijt het licht der wereld. Een stad, die op een berg ligt, kan niet verborgen blijven.
Een goede vraag voor jezelf is dus deze: is mijn geloofsleven zichtbaar. Laat ik Christus zien… of als je antwoord daarop nee is: hoe kan het dat de Heere Jezus door mij niet zichtbaar wordt?
Jezus moet zichtbaar worden of door Zijn karakter of door de vruchten die aan de bekering beantwoorden.

De vrouw uit syre fenicie

Fenicie lag in de romeinse provincie Syrie Zij noemden zichzelf vaak kananaanieten Matheus 15:22 noemt beschrijft dat een kananese vrouw bij de Heer kwam. Nu is Jezus weggegaan uit het religieuze joodse gebied, en binnengegaan in het gebied van Tyrus. Het ligt in Libanon. boven israel dus. Jezus was uitlandig en wilde rust. Hij was er niet in de eerste plaats voor een openbare bediening zoals Hij in Israel deed. Hij was namelijk gekomen voor Gods verbondvolk. Toen Jezus zijn discipelen uitzond gaf hij hen er een opdracht bij: Wijkt niet af naar Samaria of op een weg van de Heidenen, maar begeef je tot de verloren schapen van het huis Israels.
Matthew 10:6 NBG1951
6 begeeft u liever tot de verloren schapen van het huis Israëls.
en Hij deelde dat ook mee in
Matthew 15:24 NBG1951
24 Hij echter antwoordde en zeide: Ik ben slechts gezonden tot de verloren schapen van het huis Israëls.
Hier vertelde Hij dat God hem had gezonden voor het huis Israels. Zijn verantwoordelijkheid en werkgebied waren niet buiten Israel, maar voor Israel. Wellicht denk je nu: maar hoe zit het dan met johannes 3 vers 16 alzo lief heeft God de wereld gehad dat Hij zijn enigegeboren zoon heeft gezonden?.... Wel tot het offer van de Heere Jezus gold het oude verbond. dat Oude verbond was gesloten met Israel. Niet met de Heidenen. Want wat Heeft God gezegd tegen Abraham? Met u zullen alle geslachten van de aardbodem gezegend worden.
Genesis 12:3 NBG1951
3 Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt zal Ik vervloeken, en met u zullen alle geslachten des aardbodems gezegend worden.
God had israel uitgekozen om met hen een verbond op te richten. Door dat volk zou iedereen weten wie God is. Dat is het oude verbond. Maar er kwam een nieuw verbond dat is het verbond in het bloed van Jezus( ) Dat nieuwe verbond noemen we het genadeverbond. Dat is niet meer voor Israel alleen maar ook voor de Heiden.
Matthew 26:28 NBG1951
28 Want dit is het bloed van mijn verbond, dat voor velen vergoten wordt tot vergeving van zonden.
Jezus zei tegen de vrouw bij de bron in Samaria dat het heil uit de Joden komt
John 4:22 NBG1951
22 Gij aanbidt, wat gij niet weet; wij aanbidden, wat wij weten, want het heil is uit de Joden;
Paulus zegt het zo mooi en duidelijk in
John 4:22 NBG1951
22 Gij aanbidt, wat gij niet weet; wij aanbidden, wat wij weten, want het heil is uit de Joden;
Romans 1:16 NBG1951
16 Want ik schaam mij het evangelie niet; want het is een kracht Gods tot behoud voor een ieder die gelooft, eerst voor de Jood, maar ook voor de Griek.
Romans 1:16 NBG1951
16 Want ik schaam mij het evangelie niet; want het is een kracht Gods tot behoud voor een ieder die gelooft, eerst voor de Jood, maar ook voor de Griek.
Dus eerst voor de Jood, eerst voor Gods volk, maar nu voor heel de wereld.
Heel de wereld mag het weten, dat God niet veranderd is en zijn liefde als een lichtstraal doordringt in de duisternis.
Toen deze vrouw kwam kon Jezus zeggen: Mijn prioriteit ligt niet bij jou. Je staat nog veraf van Gods betrokkenheid. Ik begrijp dat dit in onze ogen verkeerd kan overkomen, maar dat heeft alles te maken met ons Godsbeeld en ons bijbels wereldbeeld. Wij kijken vaak vanuit menselijk perspectief maar Het evangelie is vanuit de Hemel gekomen. Het is neergedaald en vleesgeworden. God is soeverein. dat betekend hij mag weigeren als mensen hem iets vragen. Omdat Hij God is heeft hij oneindige wijsheid. Die wijsheid is voor ons niet te bevatten. Maar Hij is ook de God die niet liegen kan. Hij heeft ons beloofd in zijn woord dat wij mogen vragen in Zijn naam en het ons ten deel zal vallen. God kan niet tegen zijn eigen Woord en plan ingaan. Dat schept vertrouwen want wat had hij beloofd in Hij heeft Jezus beloofd in de “moederbelofte”
Genesis 3:15–16 NBG1951
15 En Ik zal vijandschap zetten tussen u en de vrouw, en tussen uw zaad en haar zaad; dit zal u de kop vermorzelen en gij zult het de hiel vermorzelen. 16 Tot de vrouw zeide Hij: Ik zal zeer vermeerderen de moeite uwer zwangerschap; met smart zult gij kinderen baren en naar uw man zal uw begeerte uitgaan, en hij zal over u heersen.
Nou komt de heidense vrouw tot Jezus. Wonderlijk verhaal want ze moest heel veel hindernissen nemen om tot Hem te komen hoor!
Ze was een vrouw en Jezus een man, die komen niet zomaar bij elkaar om te spreken. vrouwen konden niet zomaar op mannen afstappen.
Ze was een heiden en Jezus een Jood en die gingen niet met elkaar om. Ze had de verkeeerde nationaliteit.
Satan was tegen haar want die had bezit genomen van haar dochtertje
De discipelen waren tegen haar en wilden haar wegsturen zodat Jezus en zijzelf rust zouden hebben ()
En het leek zelfs eventjes alsof Jezus zich tegen haar keerde toen hij haar afwees en zei dat er geen brood voor dee honden was...
Het was zeker geen gemakkelijke situatie voor haar.
Maar ze overwon die allen om tot Hem te komen. Het is altijd makkelijk om excuses te vinden om weg te blijven uit Zijn aanwezigheid, maar we behoren in Zijn nabijheid te komen. We behoren zijn aangezicht te zoeken. Wat is het mooi om te zien dat God altijd weer naar ons omziet en ons bezoekt waar we zijn.
Je zou kunnen denken dat Jezus niets met haar te maken wilde hebben en haar uitschold. onze bijbel zegt namelijk honden…
Maar als je naar het woord kijkt in de originele taal dan komen we erachter dat hij een mooi beeld gebruikt van puppies die rond de tafel rennen.
Wat een bijzonder beeld he. Een gezin dat aan de tafel zit, een de hondjes lopen rond de tafel bedelend om ook iets lekkers te krijgen.
Ik krijg vaak op mijn kop van Madeleine omdat ik de hond iets lekkers toegooi voordat alle kids gekregen en gegeten hebben. maar je ziet zo’n lief bekkie van zo’n hondje en dnekt ach die wil ook iets...
Jezus zegt -en terecht- eerst de mensen dan de puppies, hoe graag je ook wil… Eerst de kinderen dan de rest…
Weet je wat mooi is, wij lezen deze tekst en raken ontmoedigd, De Griekse -dat is de heidense vrouw- hoort dit en is bemoedigd om door te vragen! Je zou kunnen denken brutaal, je hebt hem toch gehoord? Ik denk meteen terug aan Jacob die vocht met God bij de jabbok rivier. God vroeg hem los te laten, maar Jacob zei ik laat u niet gaan, tenzij dat gij mij zegent brutaal niet? of.... zou dat de houding zijn diee God beloond? bij jacob zeker! Bij deze heidense vrouw ook? we kunnen er dus iets van leren. volhard in je gebeden en toenadering zoeken tot Hem!
In de tempeldienst op het tempelplein was een muur: voor die muur mochten de joden komen maar daarachter was het voor de heidenen. Op die manier werden ze niet uitgesloten van de godsdienst, maar was er wel een zekere afstand. De joden dichtbij de heidenen veraf. achteraan.
Ephesians 2:11–22 NBG1951
11 Bedenkt daarom dat gij, die vroeger heidenen waart naar het vlees, en onbesneden genoemd werdt door de zogenaamde besnijdenis, die werk van mensenhanden aan het vlees is, 12 dat gij te dien tijde zonder Christus waart, uitgesloten van het burgerrecht Israëls en vreemd aan de verbonden der belofte, zonder hoop en zonder God in de wereld. 13 Maar thans in Christus Jezus zijt gij, die eertijds veraf waart, dichtbij gekomen door het bloed van Christus. 14 Want Hij is onze vrede, die de twee één heeft gemaakt en de tussenmuur, die scheiding maakte, de vijandschap, weggebroken heeft, 15 doordat Hij in zijn vlees de wet der geboden, in inzettingen bestaande, buiten werking gesteld heeft, om in Zichzelf, vrede makende, de twee tot één nieuwe mens te scheppen, 16 en de twee, tot één lichaam verbonden, weder met God te verzoenen door het kruis, waaraan Hij de vijandschap gedood heeft. 17 En bij zijn komst heeft Hij vrede verkondigd aan u, die veraf waart, en vrede aan hen, die dichtbij waren; 18 want door Hem hebben wij beiden in één Geest de toegang tot de Vader. 19 Zo zijt gij dan geen vreemdelingen en bijwoners meer, maar medeburgers der heiligen en huisgenoten Gods, 20 gebouwd op het fundament van de apostelen en profeten, terwijl Christus Jezus zelf de hoeksteen is. 21 In Hem wast elk bouwwerk, goed ineensluitend, op tot een tempel, heilig in de Here, 22 in wie ook gij mede gebouwd wordt tot een woonstede Gods in de Geest.
Is dat niet heerlijk: geen scheiding meer, geen tussenmuur en dat alles door het kostbare bloed van de Heere Jezus Christus.
Dat bloed moest vloeien om van een oud verbond op steen gegraveerd naar een nieuw verbond in het hart gegrift te gaan.
Zonder die bloedvloeiing geen opheffing van de oude godsdienst, dan had de muur op het tempelplein gebleven, het voorhangsel zou nog heel zijn en de heerlijkheid van de Heer zou enkel in het heilige der heilige zijn gebleven in de ark des verbonds.
Die nieuwe ark Jezus is onze redding, hi is onze vrede die de twee een gemaakt heeft en de tussenmuur weggebroken heeft.
Het is makkelijk om van dit verhaal een theologisch verhaal te maken, maar dat is niet eerlijk. De heidense vrouw beantwoord Jezus met meer geloof dan de Joden die Jezus tot dan toe gekend heeft. Groot is uw geloof zegt Jezus in Matteus.
Op dat geloof, op dat woord reageerd de Heere Jezus. Hij handeld op ons geloof. Nu moet ik een misvatting rechtzetten, het geloof mag nooit centraal staan, maar Christus moet centraal staan. Geloof is de gave Gods. Maar een waar geloof wordt gekenmerkt door:
een zoeken en toenadering tot Christus
een vrijmoedig naderen tot God
en een volhardend gebebedsleven
Herrinert u zich dat de Heere Jezus het zei: u geschiedde naar uw geloof. de romeinse hoofdman kreeg naar de maat van zijn geloof
Deze vrouw krijgt wat zij wenst de bevrijding van haar dochter van de demonische macht, de duistere greep waar zij zich in bevond. Het gebed van een christen is vaak niet in de eerste plaats voor zichzelf, maar voor de ander. Ware liefde zoekt zichzelve niet.
Jezus maakte van de afstand die er was geen probleem. Hij bevrijdde de jonge meid op Zijn soeverijne manier. Er is geen afstand voor Hem, Zijn arm is niet te kort om te verlossen. Toen niet, nu niet nooit niet.
Amen.
Related Media
See more
Related Sermons
See more