Dåbstale - 2x Louise

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 16 views
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

IKKE en prædiken - en refleksion.
Matthew 28:16–20 Danish CLV
16 Men de elleve disciple gik til Galilæa til det bjerg, hvor Jesus havde sat dem stævne. 17 Og da de så ham, tilbad de ham, men nogle tvivlede. 18 Og Jesus kom hen og talte til dem og sagde: »Mig er givet al magt i himlen og på jorden. 19 Gå derfor hen og gør alle folkeslagene til mine disciple, idet I døber dem i Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, 20 og idet I lærer dem at holde alt det, som jeg har befalet jer. Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende.«
Matt
Hvorfor døber vi?
Det spørgsmål findes der mange - og forskelligrettede svar på.
I dag - vil jeg forsøge at pege på og undersøge, den årsag, som gives i de vers vi lige har læst.
Vi døber fordi Jesus har fået al magten i himlen og på jorden.
Men jeg vil faktisk hellere hæfte mig ved en anden side af missionsbefalingen - disse ord:
“Mig er givet al magt i himlen og på jorden.”
Når Jesus i dåbs- og missionsbefalingen siger, at han har fået givet al magt i Himlen og på jorden, kan han sige det, fordi han i egen person har åbenbaret Guds almagt som en kærlighedens almagt.
Men hvad betyder sætningen egentlig?
Jesus har fået magten
Jesus har fået magten
Hvad vil det sige, at Jesus har fået magten?
Magt er i det her tilfælde retten til at udføre noget.
Jesus har fået den opgave af Faderen, at retten - magten ligger hos Ham.
Jesus påviser her, at Han ikke bare er en tilfældig profet - HAN er Gud selv.
Han er den Gud, som var med helt fra begyndelsen - som Johannes også bevidner tidligere i sit evangelium.
“I begyndelsen var Ordet og Ordet var hos Gud og Ordet var Gud”
Da Guds Ånd svævede over vandene i skabelsen - da var det også Jesu Ånd.
John 6:37–38 Danish CLV
37 Alt, hvad Faderen giver mig, skal komme til mig, og den, der kommer til mig, vil jeg aldrig vise bort; 38 for jeg er kommet ned fra himlen, ikke for at gøre min egen vilje, men hans vilje, som har sendt mig.
Joh.
Jesus gør altså Faderens vilje.
Derfor kender vi Guds inderste, når vi kender Jesus.
Han er nøglen til al vores forståelse af hvem Gud er.
Så står der, at Jesus har magten i himlen - det vil sige, at Jesus har magten til at åbne himlen op for os:
Jesus har magt i himlen
John 14:2–3 Danish CLV
2 I min faders hus er der mange boliger; hvis ikke, ville jeg så have sagt, at jeg går bort for at gøre en plads rede for jer? 3 Og når jeg er gået bort og har gjort en plads rede for jer, kommer jeg igen og tager jer til mig, for at også I skal være, hvor jeg er.
Jesus har pga hans store kærlighed forberedt en vej for os - hvilken vej? Jesus
Jeg faldt over dette citat, fra en professor i teologi - kender ham ikke overhovedet - men det her synes jeg lød klogt.
Theodor Jørgensen:
Når Jesus i dåbs- og missionsbefalingen siger, at han har fået givet al magt i Himlen og på jorden, kan han sige det, fordi han i egen person har åbenbaret Guds almagt som en kærlighedens almagt.
Jesus har magt på jorden.
Der står også, at Jesus har al magt på jorden - og det kan jo virke en smule paradoksalt, når vi ser på en jord, som er fyldt med had og ondskab og oprør mod Gud.
Men tag ikke fejl! Jesus har stadig magten!
Og Han viser os igen og igen, at hans magt er større end den ondes.
Når vi beder for de syge, og de blive raske, når vi kaster dæmoner ud, når vi prædiker evangeliet.
Når vi rækker én af hans små en hånd og lader kærligheden til brødrene råde. Da får vi lov at se en lille flig af den store magt som Jesus har.
For ser du. Det gode. Det kan du ikke selv!
Det er kun i kraft af Jesus at jeg kan noget som helst.
Den tro jeg har - den tro, som jeg tror frelser mig - den tro har jeg fået givet.
Jesus har skabt den i mig!
Den slags magt har Han!
En kærlighedsmagt, der råder ud over enhver forstand:
John 15:9–17 Danish CLV
9 Som Faderen har elsket mig, har også jeg elsket jer; bliv i min kærlighed. 10 Hvis I holder mine bud, vil I blive i min kærlighed, ligesom jeg har holdt min faders bud og bliver i hans kærlighed. 11 Sådan har jeg talt til jer, for at min glæde kan være i jer og jeres glæde blive fuldkommen. 12 Dette er mit bud, at I skal elske hinanden, ligesom jeg har elsket jer. 13 Større kærlighed har ingen end den at sætte sit liv til for sine venner. 14 I er mine venner, hvis I gør, hvad jeg påbyder jer. 15 Jeg kalder jer ikke længere tjenere, for tjeneren ved ikke, hvad hans herre gør; jeg kalder jer venner, for alt, hvad jeg har hørt af min fader, har jeg gjort kendt for jer. 16 Det er ikke jer, der har udvalgt mig, men mig, der har udvalgt jer og sat jer til at gå ud og bære frugt og blive ved med at bære frugt, så Faderen kan give jer, hvad som helst I beder om i mit navn. 17 Dette byder jeg jer, at I skal elske hinanden.
Joh. 15:9-
Kærligheden er altså nøglen.
Faderen har elsket sin Søn med en kærlighed så overstrømmende, at Jesu kærlighed måtte flyde ud til os også. - Vi er blevet udvalgt af Gud til at blive badet i hans kærlighed.
Og nu, hvor vi er badet i hans kærlighed - må vi også give videre af den kærlighed.
Vi må elske - fordi Han har elsket os.
Og så må vi lade andre mærke den kærlighed også.
Vi SKAL elske hinanden.
Og vi KAN elske hinanden, fordi Jesus har al magt i himlen og på jorden.
Det er jo også sådan vi beder i den bøn, Jesus selv har lært os:
DIT er Riget og Magten og Æren!
Det er den magt og det rige, som Faderen regerer i - som han har overdraget til Jesus.
Så lad os inderligt bede om, at hans vilje må ske som i himlen således også på jorden.
Igen denne sammenhæng - himlen og jorden!
Himlen er blevet trukket ned på jorden med Jesu komme til os - og vi får for alvor del i det, i det øjeblik vi har omvendt os fra alt det gamle, fra mørket og ondskaben, som vi før levede med - til nu at leve det genfødte liv, sammen med Jesus - fyldt med Ånden.
Når Jesus i dåbs- og missionsbefalingen siger, at han har fået givet al magt i Himlen og på jorden, kan han sige det, fordi han i egen person har åbenbaret Guds almagt som en kærlighedens almagt.
Da kan vi overvinde verden. Da kan vi sejre med HAM! Ikke i os selv! På ingen måde. Men med HAM - Kære venner, da kan alt ske! Da er verden overvundet!
1 John 5:1–5 Danish CLV
1 Enhver, som tror, at Jesus er Kristus, er født af Gud. Og enhver, som elsker den, der har født ham, elsker også den, der er født af ham; 2 og deraf ved vi, at vi elsker Guds børn: at vi elsker Gud og handler efter hans bud. 3 For dette er kærligheden til Gud: at vi holder hans bud; og hans bud er ikke tunge. 4 For alt, hvad der er født af Gud, overvinder verden; og den sejr, som har overvundet verden, er vor tro. 5 Og hvem andre kan overvinde verden end den, som tror, at Jesus er Guds søn?
John 1:1–6 Danish CLV
1 I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. 2 Han var i begyndelsen hos Gud. 3 Alt blev til ved ham, og uden ham blev intet til af det, som er. 4 I ham var liv, og livet var menneskers lys. 5 Og lyset skinner i mørket, og mørket greb det ikke. 6 Der kom et menneske, udsendt af Gud, hans navn var Johannes.
-----
John 1:1–5 Danish CLV
1 I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. 2 Han var i begyndelsen hos Gud. 3 Alt blev til ved ham, og uden ham blev intet til af det, som er. 4 I ham var liv, og livet var menneskers lys. 5 Og lyset skinner i mørket, og mørket greb det ikke.
Hvad vil det sige, at Jesus er Kristus?
Derefter kald til omvendelse.
Galatians 3:26–29 Danish CLV
26 For I er alle Guds børn ved troen, i Kristus Jesus. 27 Alle I, der er døbt til Kristus, har jo iklædt jer Kristus. 28 Her kommer det ikke an på at være jøde eller græker, på at være træl eller fri, på at være mand og kvinde, for I er alle én i Kristus Jesus, 29 og hører I Kristus til, er I også Abrahams afkom, arvinger i kraft af Guds løfte.
Vi bliver Guds børn ved troen
Vi iklæder os Kristus
Vi iklæder os Kristus
Vi er arvinger i kraft af Guds løfte
Vi er arvinger i kraft af Guds løfte
John 6:37–38 Danish CLV
37 Alt, hvad Faderen giver mig, skal komme til mig, og den, der kommer til mig, vil jeg aldrig vise bort; 38 for jeg er kommet ned fra himlen, ikke for at gøre min egen vilje, men hans vilje, som har sendt mig.
Alt, hvad Faderen giver mig, skal komme til mig, og den, der kommer til mig, vil jeg aldrig vise bort; for jeg er kommet ned fra himlen, ikke for at gøre min egen vilje, men hans vilje, som har sendt mig.” (Johannesevangeliet 6.37–38, Danish CLV)
Related Media
See more
Related Sermons
See more