Două pilde bun răspuns rezultat negativ

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 9 views
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

Introducere

Între cei ce erau pe vremea Domnului Isus cei mai importanți oameni erau și cei mai ageri la minte. Preoții de seamă și bătrânii (presbitery) erau cei mai ageri la minte știind tot ce trebuie despre religia lor mai mult decâ toți ceilalți oameni. Totuși nu mulți au crezut în Isus și l-au recunoscut cu adevărat ca Mesia.
Uneori suntem foarte ageri la minte dar foarte greoi la a face lucrurile după voia Domnului.
Agerimea mea nu este de ajuns ca să ajung în împărăția lui Dumnezeu. Ce este necesar pentru a ajunge? Haide să privim în aceste două trei pilde și să observăm de ce avem nevoie ca să ajungem în Împărăția lui Dumnezeu.

1. Am nevoie de o părere de rău

-primul rugat în pildă să meargă în vie mai întâi a refuzat dar apoi a avut un al doilea gând și a ascultat ce i-a cerut Tatăl.
-al doilea a fost cu gura mare că se duce în vie dar nu s-a dus. De fapt a făcut ceea ce a făcut fratele lui dinainte adică l-a ignorat pe bătrânul lor Tată. La acesta al doilea nu a existat niciodată părerea de rău.
Domnul ne cere să ne pocăim. Ceea ce tradus în direcția pildei este să ne pară rău de păcatele pe care le-am săvârșit și le săvârșim încă. Mântuirea începe de aici, fără părere de rău nu există naștere din nou nu există mântuire.
Putem să-i spune orice, politețe, empatie dar nu are nici o legătură cu posibilitatea de a ajunge în împărăția Cerurilor.
Iudeii au dat răspunsul potrivit când i-a întrebat Domnul era cei mai ageri la minte dintre politicienii vremii: v.31 ”Cel dintâi.”
Totuși, nu au catadicsit să facă măcar ca acest fiu care până la urmă ascultă. Rezoluția Domnului a fost aceasta voi ați înțeles că Ioan este trimis de Dumnezeu și ați văzut că vameșii și curvele au primit cuvântul lui și au crezut. Dar cu toate acestea chiar dacă inițial aț refuzat să credeți când trebuie să vă schimbați și voi căci ați avut exemplu vameșilor și curvelor care s-au pocăit nu ați acceptat să credeți, căindu-vă de împietrirea inimii voastre.
Căința nu a existat și astfel nu a existat credința în persoana Domnului Isus.
Așadar fără pocăință nu se poate să ajungem în împărăție. Agerimea minții te va face să înțelegi ce cale ar trebui să urmezi dar fără pocăință tot necredincios rămâi.
Provocarea în cazul acesta este să nu ne jucăm cu mintea noastră și să fim isteți cu Dumnezeu căci vom ajunge să pierdem Împărăția. Alți care nu vor face pe isteții cu Dumnezeu, ci vor lua în serios provocarea Fiului vor ajunge în împărăție iar noi cei isteți vom plânge și noi dar pentru vecie că am ratat șansa.
1 Corinthians 3:19 BDC
Căci înţelepciunea lumii acesteia este o nebunie înaintea lui Dumnezeu. De aceea este scris: „El prinde pe cei înţelepţi în viclenia lor.” *1Cor. 1:20; 1Cor. 2:6. **Job 5:13
1 Corinthian 3:19

2. Recunoașterea Fiului și supunerea ca agerimea să nu mă condamne

-Din nou oamenii potentați ai vremii dau dovadă de agerime și răspund ceea ce trebuie dar răspunsul pe care îl dau este condamnarea lor:
Matthew 21:41 BDC
Ei I-au răspuns: „Pe ticăloşii aceia ticălos îi va pierde, şi via o va da altor vieri, care-i vor da roadele la vremea lor.” *Luke 20:16. **Luke 21:24; Heb. 2:3. †Acts 13:46; Acts 15:7; Acts 18:6; Acts 38:28; Rom. 9:0; Rom. 10:0; Rom. 11:0
Mat 21:
Domnul dovedește că este Dumnezeu după cuvântul spus mai sus în că Domnul îi prinde pe înțelepți în viclenia lor. Ei sunt cei ce vor suferi exact după cuvintele lor un verdict corect.
Ca să iasă de sub incidența propiului lor verdict trebuiau să accepte că Isus este Fiul lui Dumnezeu și să se supună Lui.
Diavolul cu demonii lui știa cine era Isus pentru că mereu mărturiseau că este Fiul lui Dumnezeu:
Matthew 8:29 BDC
Şi iată că au început să strige: „Ce legătură este între noi şi Tine, Isuse, Fiul lui Dumnezeu? Ai venit aici să ne chinuieşti înainte de vreme?”
Aceștia nu se supuneau lui Isus ci își făceau propia lor voie nebunească.
Uitați-vă la acești corifei ai lui Israel înțeleg ce le spune Domnul cu agerime dar nu se supun Lui ci încearcă să-L supună pe El lor și interesului lor. Mai târziu când realizează că nu câștigă nimic de la El îl dau să fie omorât:
John 12:19 BDC
Fariseii au zis deci între ei: „Vedeţi că nu câştigaţi nimic: iată că lumea se duce după El!” *John 11:47, 48
Așadar, fără să accepți pe Isus nu poți decât să ajungi într-un joc periculos cu Dumnezeu când te va aduce la momentul când te vei condamna tu însuți. Au încercat alții mai mintoși decât noi dar unii mai încearcă crezând că vor reuși să îl prindă pe Dumnezeu cu vorba. Un mare fals.

3. Piatra Cerului trebuie pusă în capul unghiului clădirii

-Orice raționament este ca o clădire care are fudație ziduri și acoperiș. Totuși clădirea are un element de rezistență care dacă este îndepărtat toată clădirea se prăbușește. Acest element este partea principală care poate nu se vede direct dar ea susține clădirea.
În cazul templului piatra de boltă era cea care susținea toată clădirea. Această piatră a fost adusă pe șantierul construcției templului și depozitată într-un loc. Pentru că era să fie folosită abia către final au crescut bălăriile peste ea și aproape o ascundeau. Astfel că atunci când cineva trecea peste ea se împiedica de ea chiar mai mult se zdrelea la picioare încontact cu ea pentru simplul motiv că era foarte colțuroasă.
Când a fost să fie pusă la locul ei în cheia de boltă pentru că nu era stabilită corespunzător și a existat luft între margini aceasta s-a prăbușit din înaltul cupolei și fiind destul de grea peste cel pe care a căzut l-a spulberat.
Dacă o lași prin bălări riști să te accidentezi. Dacă nu o așezi unde îi este locul cu luft între muchii riști ca ea să se părbușească peste cineva și să-l spulbere.
Domnul atrage atenția că viața noastră trebuie să îl conțină pe El ca o cheie de boltă. Dacă nu-L punem pe EL în cheia de boltă ajungem să ne accidentăm când ne plimbăm peste ea. Dacă o fixăm ca o cheie de boltă așa cum este de altfel rolul ei dar are luft între muchiile ei și muchiile celorlalte pietre se prăbușește și omoară pe cel ce trece pe acolo.
De aceea Domnul trebuie să ia locul cel mai important din viață dar după criteriile Lui nu după cele ale omului.
Atunci când îl faci pe Isus lauda vieții tale vei ajunge să fii productiv pentru împărăția de Sus.
Așadar nu lăsa ca viața ta să nu aibe piatra din capul unghiului clădirii adică pe Isus.

Chemare

Din aceste trei pilde învățăm și aplicăm următoarele: Nu poți să te joci cu gelozia lui Dumnezeu. Fiecare din noi avem posibilitatea să punem în capul vieții noastre pe Domnul Isus Christos.
Așadar nu lăsa ca viața ta să nu aibe piatra din capul unghiului clădiri i adică pe Isus. este gelos și ne va da un verdict prin mâna și gura noastră. Adica o pedeapsa care va fi cu atat mai usturatoare cu cat ne-am dat-o singuri.
Domnul vrea ca sa ne cladim invatatura punand in frunte sau la baza ei pe Domnul Isus.
La masa Domnului sa venim cu smerenie si pocaointa ca sa nu ne trezim ca ne iau altii harul de care am fi avut parte in momentul cand ne-am fi impartasit din jertfa M#ntuitorului.
La masa Domnului vino fara a face pe istetu cu Dumnezeu ca nu cumva sa ajungi sa primesti o pedeapsa cum spune apostolul Pavel ca s-a intamplat cu biserica din Corint pentru ca luau in chip nevrednic masa Domnului, unii fiind beti sau inbuibati iar altii flamanzi.
La masa Domnului poți înălța pe Domnul luând masa Lui prin cercetare atentă. Domnul este piatra din capul unghiului vieții noastre.
Related Media
See more
Related Sermons
See more