Nașterea pregătitorului-Ioan Botezătorul

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 12 views
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

Introducere

De 400 de ani Domnul nu mai ridicase un alt proroc în Israel. Ultimul proroc a fost Maleahi. Acesta a profețit că Domnul va cerceta pe poporul Său înainte ca să vină ziua Domnului:
Mal 4:
Malachi 4:5–6 BDC
Iată, vă voi trimite pe prorocul Ilie înainte de a veni ziua Domnului, ziua aceea mare şi înfricoşată. *Mat. 11:14; Mat. 17:11; Mark 9:11; Luke 1:17. **Joel 2:31 El va întoarce inima părinţilor spre copii şi inima copiilor spre părinţii lor, ca nu cumva, la venirea Mea, să lovesc ţara cu blestem!” *Zech. 14:12. **Zech. 3:5
Când însă a venit vremea ce a hotărât-o Domnul înainte să vină Fiul Lui l-a trimes pe solul lui care este Ioan Botezătorul ce a mers în Duhul și în puterea lui Ilie.
Luke 1:17 BDC
Va merge înaintea lui Dumnezeu, în duhul şi puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părinţilor la copii şi pe cei neascultători la umblarea în înţelepciunea celor neprihăniţi, ca să gătească Domnului un norod bine pregătit pentru El.” *Mal. 4:5; Mat. 11:14; Mark 9:12
Domnul Isus însuși avea să confirme că Ioan este cel trimis în Duhul și puterea lui Ilie.
Luke 7:25–26 BDC
Atunci ce aţi ieşit să vedeţi? Un om îmbrăcat în haine moi? Iată că cei ce poartă haine moi şi cei ce trăiesc în desfătări sunt în casele împăraţilor. Atunci ce aţi ieşit să vedeţi? Un proroc? Da, vă spun, şi mai mult decât un proroc.
Lu 7:
Luke 7:27 BDC
El este acela despre care este scris: „Iată, trimit pe solul Meu înaintea feţei Tale, care Îţi va pregăti calea înaintea Ta.” *Mal. 3:1
Luke 7:28 BDC
Vă spun că dintre cei născuţi din femei, nu este niciunul mai mare decât Ioan Botezătorul. Totuşi, cel mai mic în Împărăţia lui Dumnezeu, este mai mare decât el.
Așadar s-a împlinit vremea ca cel ce trebuia să vină în Duhul și puterea lui Ilie să vină și acest text ne arată cum a venit el ce așteptări aveau oamenii pe vremea când acesta s-a prezentat înaintea lui Israel și ce a făcut Domul în pofida acestor așteptări.
Probabil și noi avem așteptările noastre în aceste vremuri care sunt înaintea venirii Domnului a doua oară când va fi o nouă zi a Domnului.
2 Peter 3:10 BDC
Ziua Domnului însă va veni ca un hoţ. În ziua aceea, cerurile vor trece cu trosnet, trupurile cereşti se vor topi de mare căldură, şi pământul, cu tot ce este pe el, va arde. *Mat. 24:43; Luke 12:39; 1Thes. 5:2; Rev. 3:3; Rev. 16:15. **Ps. 102:26; Isa. 51:6; Mat. 24:35; Mark 13:31; Rom. 8:12; Heb. 1:11; Rev. 20:11; Rev. 21:1
2 Pet 3:10
Această primă venire ne ajută să ne pregătim pentru a doua. De aceea haide să privim la zilele când a venit Ioan Botezătorul și să vedem ce ne spune Domnul pentru a ne pregăti pentru acea măreață zi.

1. Intrarea într-o istorie a irozilor dar râmânerea în istorie ca o persoană ce a fost cel mai mare proroc născut din femeie

-era Irod împărat. După cum știm acesta nu avea nici o urmă de afecțiune pentru Israel, era un iudumeu. A ucis pruncii în Betleem numai pentru a nu avea un rival în persoana lui Isus.
Pe de altă parte avea cultul personalității și grandomania specifică tiranilor astfel că a făcut o reparație a templului căruia i-a redat strălucire.
-Unul din fii lui Irod avea să îl ucidă apoi pentru o dansatoare pe Ioan cel ce avea să se nască.
-vremea era una cu mari provocări. Astăzi vremea este una de mari provocări politice, terorismul arab, lupta între cele trei puteri America Rusia și Europa. Există în țară o formă de religie dar care îi tăgăduiește puterea. Este o religie a formelor în care valorile lui Dumnezeu sunt acceptate doar dacă nu se interpun valorilor politice, crupurile lgb, ideologia de gen etc.
-Tatăl lui Ioan Botezătorul era preot din ceata lui Abia, a opta ceată pe care a hotărât Aron să slujească la Templu. Era înaintat în vârstă de aceea singurul lucru la care se putea aștepta era pensionarea. Atât Zaharia cât și Elisabeta păzeau poruncile lui Dumnezeu și toate rânduielile iar din această perspectivă erau considerați oameni drepți înaintea Domnului.
O singură problemă aveau și anume faptul că Elisaveta nu putea să aibă copii.
Mai mult
Amândoi fiind înaintați în vârstă. Singurul lucru la care se așteptau era această încredințare că trebuie să se apropie de Domnul prin cuvânt respectându-l și trăind într-un mod neprihănit înaintea Domnului.
Noi suntem preoți în cadrul Împărăției instaurate de Domnul și trebuie să ne pregătim pentru a doua venire trăind cuvântul Sfânt. Numai așa istoria fără noimă pe care o trăim va fi cu semnificație veșnică.
2.

2. Închinare comunicativă

-Zaharia se aștepta ca să execute un ritual înainte Domnului tămâind acolo. Așa cum vă tot repet de o vreme închinarea în vechiul testament este o oglindă a Cerului.
în Apocalipsa ni se spune
Revelation 8:3–4 BDC
Apoi a venit un alt înger, care s-a oprit în faţa altarului, cu o cădelniţă de aur. I s-a dat tămâie multă, ca s-o aducă, împreună cu rugăciunile tuturor sfinţilor, pe altarul de aur care este înaintea scaunului de domnie. *Rev. 5:8. **Exod. 30:1; Rev. 6:9 Fumul de tămâie s-a ridicat din mâna îngerului înaintea lui Dumnezeu, împreună cu rugăciunile sfinţilor. *Ps. 148:2; Luke 1:10
Revelation 5:8 BDC
Când a luat cartea, cele patru făpturi vii şi cei douăzeci şi patru de bătrâni s-au aruncat la pământ înaintea Mielului, având fiecare câte o lăută şi potire de aur pline cu tămâie, care sunt rugăciunile sfinţilor. *Rev. 4:8, 10. **Rev. 14:2; Rev. 15:2. †Ps. 141:2; Rev. 8:3, 4
Revelation 5:8 BDC
Când a luat cartea, cele patru făpturi vii şi cei douăzeci şi patru de bătrâni s-au aruncat la pământ înaintea Mielului, având fiecare câte o lăută şi potire de aur pline cu tămâie, care sunt rugăciunile sfinţilor. *Rev. 4:8, 10. **Rev. 14:2; Rev. 15:2. †Ps. 141:2; Rev. 8:3, 4
Rev 8:
Domnul îl surprinde spunându-i că rugăciunea lui a fost ascultată. v.13.
Domnul îl surprinde spunându-i că rugăciunea lui a fost ascultată. v.13.
Adesea închinarea noastre pierde din semnificație și cu atât mai mult o va face dacă ne bizuim pe forme în loc de persoana Domnului Isus. Iată de ce venirea Domnului Isus a adus această posibilitate de a avea o comunicare directă cu Domnul fără să ne bazăm pe ritualuri.

3. Ascetism și asprime dar bucurie în noua împărăție

-Ilie a fost un om care a trăit în ascetismul pustiei.
-Ioan Botezătorul la fel.
-Totuși cuvântul aici ne spune că v.14 mulți se vor bucura de nașterea lui. Căci va fi cel mai mare născut din femeie ne spune Domnul Isus.
-Dragii mei ucenicii plângeau și se tânguiau când Domnul a fost răstignit și omorât dar a treia zi s-au umplut de bucurie când Domnul a înviat.
La fel se întâmplă cu noi astăzi pentru unii trebuie să suporte o trăire în modestie în această lume de privațiune de veghere dar vine vremea când Domnul se va arăta a doua oară care pentru cei ce l-au așteptat veghind și nu dedându-se la plăcerile carnale să aibă o răsplată glorioasă de a vedea ceea ce până acum am făcut doar prin credință pe Cel pe care l-am ales ca Domn și Mântuitor.

4. O realitate materială ce se depăște prin credință

-ne-am fi așteptat ca Zaharia să sară în sus de bucurie la această veste bună. Totuși el a adus ca argumente a necredinței lui bătrânețea fără să ia seama că în fața lui stă un înger al lui Dumnezeu.
-Astăzi sunt mulți credincioși care au atitudinea lui Zacharia. Nu se poate face nimic cu oamenii din sat căci sunt împietriți. Ca să scapi din această primejdie a necredinței trebuie să faci un salt în credință.
-Aceasta i s-a cerut și lui Zaharia iar el nu și-a amintit că astfel au fost plăcuți lui Dumnezeu protopărinții lui Avraam, Isac și Iacov când nu s-au uitat la împidimentele materiale ci s-au încrezut în puterea Domnului.
-Zahariei pentru că nu a crezut i s-a pus muțenia să nu mai fie o sursă de necredință pentru alții.
-Tu nu trebuie să te atingă îngerul căci această atitudine de amărăciune care te întinează când nu accepți cuvântul lui Dumnezeu îți pune muțenia pe gură să nu mai spui despre Domnul Isus.

5. Ocara oamenilor ți-o ridică Domnul cum nu te aștepți și mai ales crucificându-ți eul

-Elisabeta se aștepta altfel ca Domnul să-i ridice ocara de a nu avea copii când era mai tânără dar Domnul a făcut ca să aibă copil la bătrânețe.
-Adesea ne aflăm într-o atmosferă jenantă în care ne vine greu să mărturisim pe Isus când una sau alta dintre femeile de lângă noi clevetesc. Atunci însă dacă stai drept bizuindu-te pe Domnul ți se va ridica ocara pentru că Domnul spune ceea ce la oameni apre rușinos dacă mărturisești despre El la Domnul apare ca o cinste și credincioșie.
-te surprinde Domnul când îți cere să-l mărturisești în mijlocul unui neam ticălos și adulterin. Atunci însă Domnul îți va ridica ocara și te va face de cinste înaintea întregului univers dacă dovești loialitate față de El și nu față de lume.
Când vine unul cu glume rușinoase tu să oprești acestea vorbind despre Domnul.

Chemare

Suntem în intervalul dinaintea celei de-a doua veniri a Domnului Isus. Noi nu ne așteptăm la o istorie specială dar Domnul ne poate da o glorioasă istorie pregătind cale Lui.
Râmânând credincioși Lui în ciuda majorității din jurul nostru care se uită la aceste sărbători doar ca un prilej de a face sau a cheltui bani.
Adunând în tine neâmplinirile pe plan spiritual ajungi să îți încleștezi fălcile din pricina lăstarilor de amărăciune și să nu mai crezi în puterea lui Dumnezeu care se poate desfășura în orice clipă a vieții tale.
Trăim vremuri în care lucrurile spirituale legate de Dumnezeu sunt trecute la nivelul ritualurilor. Dacă vei continua să păstrezi viața prin Duhul Sfânt Domnul îți va da o relație directă cu El nu una îngropată în ritualuri religioase.
Poate crezi că viața de creștin este lipsită de plăceri dar nu uita că bucuria deplină vine când vei vedea pe Domnul Slavei așa că trăiește cu bucurie și prin prigoane și încercări.
Related Media
See more
Related Sermons
See more