Markus 12:1-12

Door het markus evangelie  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 4 views
Notes
Transcript

inleiding:

We zijn woensdag in de laatste week van Jezus leven op aarde. twee dagen na zijn inkomst op de ezel en twee dagen voor zijn sterven. Ze zijn in de tempel (11:27) Jezus werd door de leiders van Israel beschuldigd van demonie. Wat Hij deed was uit Satan. (Matteus 12) Ze hadden hem afgewezen. en dan zie je dat vanaf Mattheus hoofdstuk 13 Jezus tegen hen in gelijkenissen begint te spreken. Niet om dingen duidelijk te maken, maar juist om zaken voor hen verborgen te houden. Dat zegt Hij ook in
Matthew 13:11 NBG1951
11 Hij antwoordde hun en zeide: Omdat het u gegeven is de geheimenissen van het Koninkrijk der hemelen te kennen, maar hun is dat niet gegeven.
Jezus had van dit moment af het oordeel over hen uitgeroepen. Hij sprak door gelijkenissen, dus die waren een oordeel over de farrizeeen en schriftgeleerden.
Voor het grootste gedeelte snapten zij dus niet meer wat Zijn boodschap was. Maar er is een gelijkenis die zij wel snapten. We hebben het over de gelijkenis van vandaag uit mark 12. je zou kunnen zeggen dat alle 40 gelijkenissen in het nieuwe testament Evangelie verhalen zijn. behalve deze gelijkenis. dit is een oordeelsuitspraak over de religieuze mensen die Hem verworpen hadden.
Als je Matteus en Lukas vergelijkt zie je dat Jezus meerdere gelijkenissen geeft over de veroordeling van de Farrizeeen en schriftgeleerden. Maar Markus beschrijft enkel deze. De gelijkenis van de slechte landbouwers of De gelijkenis van de onrechtvaardige pachters.
Het eerste wat ons opvalt is dat Jezus niet begint met : Het koninkrijk der Hemelen is gelijk aan… want dit gaat niet over het koninkrijk van God, maar juist over hen die daar buiten staan.Hier wordt de realiteit van het oordeel neergezet.
Jezus begint met een citaat: uit jesaja 5. Jesaja is een profeet uit Juda en zijn boodschap is dit: Jullie zullen worden geoordeeld. Hij waarschuwt de mensen voor het komende oordeel. (de babylonische invasie vanwege hun goddeloosheid) In zijn waarschuwing en profetie plaats Jesaja een gelijkenis. exact de gelijkenis die Jezus nu gebruikt. De farrizeeen en de Schriftgeleerden kenden dit. Ze waren bekend met de geschriften. Hier is hun eerste waarschuwing.
ALs je naar Jesaja 5 zou gaan en je stelt de vraag wie is de bouwer van de wijngaard: dan is dat de Heere God! Als je zou vragen wie de wijngaard is dan is dat Israel en specifiek Juda()
Isaiah 5:7 NBG1951
7 Welnu, de wijngaard van de Here der heerscharen is het huis Israëls, en de mannen van Juda zijn de planten waarin Hij vreugde heeft; Hij verwachtte goed bestuur, maar zie, het was bloedbestuur; rechtsbetrachting, maar zie, het was rechtsverkrachting.
Het grote probleem met de wijngaard in Jesaja 5 is: in plaats van er vrucht uit te kunnen halen is het allemaal onbruikbaar. Dus zegt God: Ik ga deze wijngaard vernietigen.
Hier in Markus 12 is er een ander probleem: De wijngaard is goed en we zijn ( in deze gelijkenis) in het 5e jaar aangekomen volgens de wet van
Leviticus 19:23–25 NBG1951
23 Wanneer gij komt in het land en allerlei vruchtbomen plant, dan zult gij de vrucht daarvan als verboden beschouwen; drie jaar lang zal zij u verboden zijn, zij zal niet gegeten worden. 24 In het vierde jaar echter zullen alle vruchten daarvan tot een lofprijzing de Here geheiligd zijn. 25 In het vijfde jaar zult gij dan de vrucht daarvan eten, opdat zij u een grotere opbrengst geven: Ik ben de Here, uw God.
Leviticus 19:23–25 NBG1951
23 Wanneer gij komt in het land en allerlei vruchtbomen plant, dan zult gij de vrucht daarvan als verboden beschouwen; drie jaar lang zal zij u verboden zijn, zij zal niet gegeten worden. 24 In het vierde jaar echter zullen alle vruchten daarvan tot een lofprijzing de Here geheiligd zijn. 25 In het vijfde jaar zult gij dan de vrucht daarvan eten, opdat zij u een grotere opbrengst geven: Ik ben de Here, uw God.
J
Voor 5 jaar heeft de eigenaar van de wijngaard voor de werkers voorzien. Hij gaf ze geld en voorzag in levensonderhoud. En dat terwijl de wijngaard niets opleverde. Vanaf het moment dat deze wijngaard winstgevend zou worden zou men de oogst verdelen tussen de eigenaar en de werkers Naar gelang zij hadden afgesproken. Dit was een overbekend beeld, en gebeurde vaak in Israel. Het land was rijk aan vruchtbare grond en wijngaarden waren een belangrijke bron voor de economie in Israel.
Niet alleen heeft de eigenaar voorzien voor deze werkers, hij heeft ze ook met rust gelaten. Hij was zelf op reis. Hij had hen de verantwoordelijkheid gegeven voor de wijngaard. Nu kwamen zijn knechten, en die zijn schandelijk behandeld. Mishandeld, hun hersen ingeslagen sommigen zelfs gedood. Nu er niemand meer over is wil de eigenaar zijn zoon sturen, niet zomaar een zoon, zijn geliefde Zoon.
Deze gelijkenis gaat natuurlijk over het volk Israel en in het bijzonder Juda. God gaat ze op een zijspoor zetten zodat Hij met de heidenen (de rest van de wereld) verder kan gaan. Het gaat over de werkers: de Farizeeën en de schriftgeleerden en de oudsten die daar allemaal staan. En niet alleen hen, maar ook die voor hen geweest waren. Ze hebben allemaal de slaven van God schandelijk behandeld. Wie zijn die slaven? De profeten.Jezus zegt hierover in
Matthew 23:17 NBG1951
17 Gij dwazen en blinden, wat toch is meer, het goud of de tempel, die het goud geheiligd heeft?
Matthew 23:37 NBG1951
37 Jeruzalem, Jeruzalem, dat de profeten doodt, en stenigt, wie tot u gezonden zijn, hoe dikwijls heb Ik uw kinderen willen vergaderen, gelijk een hen haar kuikens onder haar vleugels vergadert, en gij hebt niet gewild.
Het oordeel is keihard, Jezus spreekt het oordeel wel uit, maar de mannen van de Hoge raad zelf hebben zich veroordeeld. Wie niet geloofd is reeds veroordeeld( )
Wat een beeld van de werkelijkheid van toen en van nu:
Jesaja volgens de traditie en overlevering van Justus de Martelaar in tweeen gezaagd. En refereert aan getrouwe predikers die in tweeen worden gezaagd.
Hebrews 11:37 NBG1951
37 Zij zijn gestenigd, op zware proef gesteld, doormidden gezaagd, met het zwaard vermoord; zij hebben rondgezworven in schapevachten en geitevellen, onder ontbering, verdrukking en mishandeling
2
2. Jeremia werd mishandeld en in een put gegooid. zijn leven was miserabel vanwege zijn bediening. Hij werd gestenigd volgens overlevering.
3. Ezechiel werd vermoord door een Israeliet nadat hij terecht een vermaning had gegeven.
4. Amos moest rennen voor zijn leven
5. Zacharias de priester werd achterna gezeten tot in de tempen en daar werd hij gestenigd ( in de tempel)Hij werd gedood.
6. Micha de Profeet werd constant in zijn gezicht geslagen omdat Hij de waarheid Gods sprak.
Dit is hoe de Joodse raad omging met Gods gezondenen de profeten en de dienaren van God.
En dit is vandaag aan de dag niet veranderd.
Velen zijn vervolgd om hun getrouwe prediking. Totdat de dood erop volgde. En wat doen wij? wat doen wij met de dienaren van God? Mogen we zonden nog zonden noemen of hebben we liever de boodschap van de meerderheid. Micha kreeg advies om maar hetzelfde te spreken als de grote meerderheid van profeten. goed nieuws brengen, dat kan de koning verdragen… Maar die hele meerderheid was niet van God gezonden. Ze waren valse profeten. Micha zei : ik kan niet anders dan Gods boodschap brengen. Daardoor werd hij mishandeld.
Vandaag is het niet anders. Predikers worden weggezet als fundamentalistisch en biblicistisch wanneer ze Gods woord willen doorgeven. Geen wereldse wijsheid, geen feel- good rommel, maar Gods woord. Predikers raken hun baan kwijt als ze niet meegaan in de stroom van de wereld die als een tsunami de kerken doorspoeld. Zonde mag geen zonde meer heten en wereldse zaken worden recht gepraat door dominees en synodes. De wijzen van de religie zullen het wel weten toch? Hier op Aruba hebben we het ook! Ik wordt regelmatig aangesproken door mensen van binnen onze kerk, die willen dat we homoseksualiteit goedpraten in de prediking, en mooi maken in een religieus suikerpapje.... De druk wordt opgevoerd… wie zijn we als kerk en wat voor nieuwe dominee willen we… Hij moet goed zijn voor de homo en transgender maatschappij… Doe maar, ga maar mee, spreek maar vlijende woorden tegen de zondaar of de gemeente, Maar God haalt dat laatste lichtstraaltje hier weg uit de kerk als we dat doorzetten. Als de kandelaar weg is is er geen hoop meer!Geen heerlijkheid des Heren meer! Nou we weten dat de wereld dat wil, maar is het ook zo gesteld met onze kerk hier op Aruba? Jezus verzuchtte het: Hoe vaak heb ik jullie willen verzamelen en gij hebt niet gewild.
Jezus brengt hier in de gelijkenis een oordeel over de Farizeeën en schriftgeleerden, over de religieuzen, maar ook over ons vandaag. Religie redt geen zielen.
Related Media
See more
Related Sermons
See more