boek over wonderen in de Bijbel. (2)

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 7 views
Notes
Transcript

Inleiding:

1. Geloofsvertrouwen

Ongeloof

De Bijbel leert ons om op God te vertrouwen. Spreuken 3:5 zegt ons: Vertrouw op de Here met uw ganse hart, en steun op uw eigen inzicht niet. Heel vaak is de praktijk van ons leven net andersom. We steunen op ons eigen inzicht met ons hele hart, en vertrouwen niet op de Here. Op een of andere manier zijn we de leugen gaan geloven dat ons eigen inzicht betrouwbaarder is dan de Here God.
Door heel de Bijbel heen zien we dat de mens hiermee worstelt. Abraham en Sarah wachtten niet langer op God die hen beloofd had kinderen te geven. Sarah stelde Abraham voor met zijn slavin te slapen om nageslacht te verwekken( ).
Rebekka en haar zoon Jacob dachten dat het beter was te liegen en te stelen dan op God te vertrouwen. Zij kozen ervoor naar eigen inzicht te handelen in plaats van op de Heere te vertrouwen ( )
Mozes dacht dat Hij niet geschikt was toen God hem riep om Zijn volk uit Egypte te leiden. Hij vond dat hij geen goede spreker was. God stelde hem terecht de vraag: Wie heeft de mens een mond gegeven? En Hij beloofde: Ik zal met uw mond zijn en u leren wat je spreken moet! ()
Het volk van God; Israel, begon al te klagen tegen Mozes over God voordat God ze uit Egypte had bevrijd. En vanaf dat moment is het eigenlijk niet beter geworden. Het was steeds een uiting van ongeloof dat hen ertoe zette om te klagen. Ze vertrouwden meer op hun eigen inzicht dan de macht, kennis en kunde van God.
En wat te denken van Petrus: Jezus had hem tot zich geroepen terwijl Jezus op het water liep. Petrus stapte uit de boot nadat Jezus hem groen licht had gegeven, op zijn eigen verzoek:” Here, als Gij het zijt, beveel mij dan tot U te komen over het water (Matteus 14:28)
Er waren meer momenten waarop Jezus het ongeloof van Zijn eigen discipelen doorzag en benoemde: (Matteus 17:17).
Thomas werd door de Here Jezus rechtstreeks en in het bijzijn van anderen toegesproken: Wees niet ongelovig maar gelovig. (Johannes 20:27)
Toen Paulus in Rome aangekomen was legde hij dagelijks het evangelie uit aan wie bij hem kwam terwijl hij huisarrest had. Men zag zijn houding, kende zijn verhaal. Dit bewoog sommigen ertoe ook een volgeling van Jezus te worden, maar anderen bleven ongelovig. (Handelingen 28:24)
Geloof en vertrouwen liggen heel dicht bij elkaar. De opdracht in de Bijbel om te geloven ( te vertrouwen op de macht, de kunde en het werk van God) is voor ons net zo’n uitdaging als het was voor de mensen in de Bijbel. Maar de beloning van het geloof die je in de Bijbel ziet, geldt ook voor ons. Geloof is een de heerlijkste gave die God wil geven aan de mens!

Liefde

Wat is het heerlijk om te geloven in God die alle macht heeft (Matteus 28:18). Die niet kan liegen(Nummeri 23:19)In de relatie tussen God en de mens is het belangrijk dat er liefde is. God heeft Zijn liefde voor ons laten zien (1 Johannes 4:9).God heeft ons bewezen dat Hij ons liefheeft in de Here Jezus.
Niemand heeft grotere liefde, dan dat hij zijn leven inzet voor zijn vrienden.(Johannes 15:13)
Maar er is ook liefde nodig in die relatie van onze kant naar Hem toe. God verwacht dat wij Hem liefhebben! (Deuteronomium 6:5)De vraag is hoe kunnen wij hem liefhebben? Johannes schrijft dat wij zijn Woord moeten bewaren(1 Johannes 2:5). Johannes -de Apostel van de liefde- roept ons op om lief te hebben niet alleen maar met de mond, maar ook met de daad (1 Johannes 3:18) In iedere relatie is het van belang dat je elkaar probeert te behagen. We kunnen God alleen maar behagen als er in ons leven zichtbaar wordt dat we hem geloven en vertrouwen(Hebreeen 11:6) Dat betekend dat we het vleselijke leven waarin je eigen wil en eigen inzicht belangrijker zijn dat de wil van God geen ruimte heeft in een christenleven(Romeinen 8:8)

Geloof moet groeien.

Het is helemaal niet vreemd dat als je net in aanraking bent gekomen met de kerk of de bijbel, je niet zo goed weet wat je kunt verwachten van God. Waar je hem om kunt vragen en wat je mag verwachten. Anderen kunnen je hierbij helpen. Zij kunnen je vertellen van hun eigen geloofservaringen, ze kunnen vertellen van de bijzondere dingen die zij in hun geloofsleven hebben meegemaakt. Soms gebeurt dit in de kerk, dan getuigen de mensen van iets dat zij hebben meegemaakt. Soms gebeurt dit op staat als je met een evangelist in aanraking komt. Soms gebeurt het thuis als familieleden iets hebben beleeft met de Here God. Soms gebeurt het doordat je boeken leest van gelovigen die van het zendingsveld komen. Maar waar beter kun je je geloof laten groeien dan in het Woord van God? Gods Woord is geïnspireerd door de Heilige Geest, dat is de Geest van God. De Bijbel ademt Gods getuigenissen. David roept en zingt het uit: Uw getuigenissen zijn zeer betrouwbaar () Paulus schrijft in het Nieuwe Testament aan de gelovigen van Rome:
Zo is dan het geloof uit het horen, en het horen door het woord van Christus. (Romeinen 10:17)
Ik wil je uitdagen om je geloof niet enkel op getuigenissen van mensen rondom je te bouwen. Onderzoek de Bijbel net als de mensen van Berea om te zien of het wel klopt! (Handelingen 17:10-11) Je wilt betrouwbare bronnen om je geloof op te bouwen. Niemand wil voorgelogen of misleid worden.
In Nederland hebben we een gezegde: Niet over een nacht ijs gaan. Het is een veelzeggend spreekwoord. Wat heb ik als kind vaak natte voeten gehaald als ik in mijn ongeduld op het ijs probeerde te staan terwijl het nog niet dik genoeg was. Mijn ouders waarschuwde me met klem niet te snel op het ijs te gaan. Ik kon wel eens onder het ijs terechtkomen en verdrinken! Na een aantal nachten ijs gooiden we eerst eens een steen of iets ander zwaars op het ijs. Als dat er niet doorheen zakte gingen we zitten en zetten we onze voeten op het ijs aan de kant van de sloot. Daarna probeerden we -iemand anders stevig vasthoudend- met een been op het ijs te staan. Slaagde dat, dan hielden we iemand bij de schouders vast en probeerden voorzichtig rechtop te staan en een beetje op en neer te bewegen. Pas als dat succesvol bleek te zijn durfden we het aan om los te staan aan de kant van de sloot. Het duurde dus even voordat we het grote risico namen om naar het midden van de sloot te gaan. En zelfs wanneer we dat deden waren we op onze hoede voor het krakende ijs en voor plekken die er anders uitzagen dan de rest van het ijs.
In ons geloofsleven is dit precies zo. Voordat Petrus op het water durfde te lopen had hij ruim twee en een half jaar met Jezus geleefd en gewerkt. Hij had van Hem geleerd en was Hem steeds meer gaan geloven. Toen Jezus hem dan riep, durfde hij het zonder meer aan. En toch, eenmaal op het water sloeg de twijfel toe. Zijn eigen inzicht vertelde hem: Petrus; dit kan helemaal niet! Je loopt op iets waar je normaliter doorheen zakt. Je staat op iets waar je in hoort te zwemmen. En de wind en golven deden de rest. Er kwam angst in zijn hart, omdat hij op omstandigheden zag die volgens zijn eigen inzicht en verstand problemen zouden brengen. Met dat het vertrouwen in Jezus afnam, en het eigen inzicht ging regeren, kon ook het wonderlijk wat Jezus hem toestond te doen niet meer. Niet voor niets zegt de Here Jezus: Alles is mogelijk voor wie gelooft (Markus 9:23). Zoals je vertrouwen moet groeien in een vriend of vriendin, zo moet je vertrouwen in de Here God ook groeien. Maar om iemand te vertrouwen is het npodig dat je iemand kent. Om iemand te leren kennen moet je tijd investeren. Hoe meer je met iemand bent, hoe meer je weet of iemand te vertrouwen is of niet. Dat is af te meten aan de houding van iemand. Doet die persoon wat hij zegt? Is wat Hij zegt waar? Komt hij afspraken na? Hoe reageert hij in bepaalde situaties? Des te meer tijd je doorbrengt met de Here, des te beter je Hem leert kennen. Die tijd met Hem breng je door op je knieën ( in gebed) en in Zijn Woord) Een relatie met de Here God groeit en ontwikkeld naarmate je geloof groeit en ontwikkeld, doordat je tijd met Hem doorbrengt.
Ik heb ooit eens iemand horen zeggen:” Als je de wonderen uit de Bijbel haalt, hou je een boekje over zo dik als de Donald Duck!” De Bijbel is vol van wonderen. Een wonder volgens de Van Dale is: Een door (of met hulp van) God verrichte handeling die de natuurkrachten te boven gaat. Vaak wordt een wonder als iets positiefs gezien. Maar niet alle wonderen zijn positief. Toch mogen we zien als we de Bijbel bestuderen en het karakter van God leren kennen dat God eindeloos goed is. Zullen we samen kijken naar de wonderen uit de Bijbel?
Een door (of met hulp van) God verrichte handeling die de natuurkrachten te boven gaat.

2.

Related Media
See more
Related Sermons
See more