200614 Helliggørelse

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 6 views
Notes
Transcript

Tekster

2 Kings 5:19–27 Danish CLV
Elisa svarede ham: »Gå med fred!« Da Na’aman var kommet et stykke vej, tænkte gudsmanden Elisas tjener Gehazi: »Min herre har ladet denne aramæer Na’aman slippe billigt ved ikke at tage imod det, han havde bragt med. Så sandt Herren lever: Jeg løber efter ham og får noget af ham!« Så satte Gehazi efter Na’aman, og da Na’aman så en mand komme løbende efter sig, sprang han af vognen, gik ham i møde og spurgte: »Er der noget galt?« »Nej,« svarede han, »men min herre har sendt mig med den besked: Jeg har lige fået besøg af to unge mænd fra Efraims bjergland, to af profeterne. Lad dem få en talent sølv og to sæt festklæder.« Na’aman svarede: »Tag dog to talenter!« og han nødte ham. Så lagde han to talenter sølv i to punge og gav dem sammen med to sæt festklæder til to af sine tjenere, der gik foran Gehazi og bar det. Da han var kommet til byhøjen, skilte han dem af med det og gemte det i huset, hvorefter han lod mændene gå. Selv gik han hen og trådte frem for sin herre. Elisa spurgte ham: »Hvor har du været, Gehazi?« Han svarede: »Ingen steder, herre.« Men Elisa sagde: »Var jeg ikke med i ånden, da en mand forlod sin vogn og gik dig i møde? Nu da du har fået sølv, vil du nok bruge det til at skaffe dig klæder, oliventræer, vingårde, får og okser, trælle og trælkvinder. Men Na’amans spedalskhed skal klæbe ved dig og din slægt til evig tid!« Og Gehazi forlod ham, hvid som sne af spedalskhed.
Naamans rigdom kom delvis fra plyndringstogter i Israel, og Gehazi synes at han har ret til noget af den rigdom som Naaman har taget fra Israels folk
Helliggørelse – dette er resultatet af frelse. Det er forvandlingen fra menneske til guddommelig natur (Andet Petersbrev 1:2-4; Første Petersbrev 1:15-16; Matthæusevangeliet 5:48); at blive helliggjort. Dette er en proces, jeg gennemgår hele mit liv, som jeg, i lydighed mod ånden, aflægger kødets gerninger og opnår åndens frugter (Galaterbrevet 5:16-16).
1) Det skete på Golgata og ved Jesu opstandelse! Da Jesus døde for menneskers synd, var det et offer han gav, så mennesker kan stå hellige for Gud uden vores synd. Jesus ofrede sig selv i stedet for os. (Du kan fx læse Hebræerbrevet kap 10 vers 10). Dette kaldes også retfærdiggørelse! Det er her, grundlaget for livet med Gud i Jesus blev lagt.
2) Det skete i dåben! I Første Korintherbrev kap 6 vers 11 står der: "I blev vasket rene, I blev helliget, I blev gjort retfærdige ved Herren Jesu Kristi navn og ved vor Guds Ånd."Også andre steder bliver udtrykket "vasket rene" brugt om dåben. Dåben betyder altså to ting: Den døbte bliver taget ud af sin gamle virkelighed (udskilt, adskilt) og indviet til en ny virkelighed sammen med Jesus Kristus. Og det er netop det, der er hellighed: At være udskilt og indviet, som jeg skrev oven for.
3) Ved den stadige vækst i livet med Kristus! Det er vel dette, vi oftest hører som helliggørelse, men rækkefølgen er vigtig! For hvordan kan vi vokse i hellighed? Ved at lade det nye liv vokse, som er skabt i os på baggrund af de to første punkter. Det handler om opdragelse, fordi vi er børn af Gud. Apostelen Peter skriver i sit Første Brev kap 1 vers 14-16: "Som lydige børn må I ikke tilpasse jer de lyster, som I før fulgte i jeres uvidenhed; men ligesom han, der har kaldet jer, er hellig, skal også I være hellige i hele jeres livsførelse." Det betyder, at vi ved Helligåndens hjælp langsomt lærer at sige nej til alt, det som ikke hører Gud til og ja til det, som hører livet med Gud til.
Retfærdiggørelse – tilgivelse, at få al min skyld udslettet og den passende straf for mine begåede synder, igennem tro på Jesus Kristus, som tog straffen for mine synder på sig og betalte prisen ved at dø i mit sted (Galaterbrevet 2:16). Dette fører til frelse.
Frelse – fri fra straffen af begåede synder, men – endnu bedre – også fra selve syndens rod; fra syndens trældom jeg var i, til syndens legeme (Hebræerbrevet 7:19, 25). Helligånden kommer og bor i mig og arbejder i mig, hjælper mig til at sejre over synden, før den bliver begået. Jeg bliver frelst fra nødvendigheden af at begå synd, bare fordi jeg har synd – hvilket fører til …
Helliggørelse – dette er resultatet af frelse. Det er forvandlingen fra menneske til guddommelig natur (Andet Petersbrev 1:2-4; Første Petersbrev 1:15-16; Matthæusevangeliet 5:48); at blive helliggjort. Dette er en proces, jeg gennemgår hele mit liv, som jeg, i lydighed mod ånden, aflægger kødets gerninger og opnår åndens frugter (Galaterbrevet 5:16-16).
Related Media
See more
Related Sermons
See more