Don't expose your spouse!

Husband & Wife  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 4 views

Don't expose your: spouse, sureness, soundness.

Notes
Transcript
Handout
Genesis 12:10 The Message
Then a famine came to the land. Abram went down to Egypt to live; it was a hard famine.
Recapitulare
Ideea principală de săptămâna trecută: nu te mai uita la nevastă-ta cum moare!
Cum am adus viață în familiile noastre? În soțul, în soția noastră? Cum?
Am citit Biblia împreună? Ne-am rugat cu voce tare? Am iubit în 3 puncte [referitor la tema de Father’s day]?
Puterea Scripturii: oricine vorbește din Scriptură cu atenție primește viață și lumină. Autoritate: în fața nevestei, în fața copiilor.
Puterea rugăciunii: rugăciunea creează intimitate. Intimitatea autentică nu este doar cea fizică și emoțională [așa cum din nefericire găsim tot mai mult în cărțile creștine]. Intimitatea autentică este cea desăvârșită prin rugăciune.
! Aici nu este o joacă de-a șoarecele și pisica. Nu luăm în derâdere păcatul! “Hahaha, m-ai prins. Gata. Nu mai mint. Hahaha. Ce tare ești”.
Nu lua prea multe decizii. Dimpotrivă. Ia una-două și ține-le pentru mult timp.
Avraam & Sara. 12:1-10. 16:1-3. 22:1-19.
Nu-ți expune CĂSNICIA, CREDINȚA și CREDIBILITATEA.
I. NU-ȚI EXPUNE CĂSNICIA. Gen. 12:13
EXPLICAȚII
Avraam a expus-o pe Sara în fața Egiptenilor. A părăsit-o! Cu acordul ei.
Cauzele expunerii Saraiei
Criza economică (Gen. 12)
Avram a trebuit să își ducă familia undeva unde să îi poată oferi hrana de toate zilele.
Aici, situația socială era una care oamenii - de dragul beneficiilor - omorau bărbații iar pe femei le duceau lui Faraon.
Criza obișnuinței (Gen. 20)
Dacă în prima situație Avram era pătruns de frică [și a acționat greșit], în a doua situație era deja obișnuit. Dacă intervine Dumnezeu, pentru ce să îmi bat capul eu?
Nu folosi cuvinte curajoase (ești frumoasă) ca să maschezi lașitatea.
Ești chemat să te sacrifici, nu sacrifici (12:10-20; 20:1-17).
DOMNUL ISUS când a biruit nu a expus ci s-a expus. A iubi înseamnă a căuta împlinirea nevoii soțului/soției tale.
Iubirea și egoismul se exclud reciproc!
APLICAȚII
Egoismul nu fac să ne ne gândim doar la noi. Cum credeți că s-a simțit Sara după toată afecerea asta? [Folosită].
Avraam a avut două cauze concrete: criza economică și criza obișnuinței. Rezultatul acțiunii lui Avram: Sara s-a simțit singură. Părăsită. Expusă.
Sentimentul de singurătate este uriaș în zilele acestea. Femeile se pot simți singure și expuse chiar dacă suntem cu ele. Venim acasă, dar sorbim din ochi … telefonul. Stăm lângă ele, dar nu cu ele. Ne povestesc durerea lor [rareori când se deschid] iar noi zicem: hai că exagerezi. Da ce, asta-i problemă? [Nu au femeile întotdeauna dreptate, dar când au, să o recunoaștem. Trebuie să încercăm să privim din punctul lor de vedere].
(1) Ne expunem (a se citit TRĂDĂM) nevestele atunci când, într-o situație delicată, în loc să le luăm apărarea, ne luăm nouă apărarea și le lăsăm pe ele singure. Nu plecăm niciunde. Suntem tot acasă. Mâncăm aceeași mâncare. Dormim în același pat. Niciun act de divorț. Dar ea se simte divorțată. Se simte părăsită, pentru că la un moment am abandonat-o. Noi am trecut peste moment. Ea … de ani de zile, a rămas acolo.
[Elcana a lăsat-o acolo pe Ana. Chiar dacă vorbea cu ea, nu a făcut decât să folosească cuvinte goale. Atenție: fiecare poveste are propria rezolvare. Pentru unele situații trebuie doar să vorbim. Dar pentru altele, trebuie să facem ceva. Să confruntăm pe altcineva. Să chemăm. Să mijlocim. Să facem! Ana nu se ruga cu Elcana. Se ruga singură. Pentru că era singură.]. Spune-i și arată-i: sunt cu tine; sunt alături de tine: ești în siguranță cu mine.
Abigail se simțea divorțată. Chiard dacă trăia în aceeași casă cu Nabal.
Cea mai mare boală este să fii un nimeni pentru toți. Maica Tereza.
(2) Uneori îți expui nevasta chiar prin sacrificiul pe care îl faci. Muncești exagerat de dragul ei și al familiei. Iată cum ți-ai omorât familia. Prezența ta în familie e mai importantă decât prezența banilor. Tu nu ești sponsorul familiei! Ești soț și tată. Fii acolo. Pentru ea. Și pentru ei, pentru copiii.
! Dacă banii lipsesc, dar tu ești prezent (harnic!!) e bine. Dacă Dacă sunt și bani dar ești și tu, e bine. Dar dacă banii sunt prezenți dar tu ești absent, e teribil! Ai devenit sponsorul propriei familii.
(3) Eva se simțea singură. Avea o grămadă de întrebări cu privire la pomul interzis. Dar cu cine să vorbească? Adam pur și simplu nu era interesat de problemele ei interne. Diavolul știa că are în Eva un aliat: curiozitatea și posibilitatea de nesupunere, de alegere. Astfel a reușit un șarpe s-o influențeze mai tare decât a reușit propriul bărbat. Pentru că a știut unde este butonul cald, al întrebărilor și frustrărilor.
II. NU-ȚI EXPUNE CREDINȚA
EXPLICAȚII/APLICAȚII
Avraam: “Domnul a promis. Dar Domnul a făcut-o stearpă. Deci este prin altcineva; prin Agar. Evrika!. Are dreptate Sara.” (16:1-3).
Cazuri concrete ale expunerii credinței:
Logica omenească:
Dumnezeu a promis. Dumnezeu m-a făcut stearpă. Înseamnă că … prin altă femeie.
Există situații în care soțul consideră că este nevoie de credință dar de fapt este nevoie de logică. Totul este bazat în primul rând pe ceea ce a spus Dumnezeu. Dacă Domnul Dumnezeu a spus ceva, atunci așa rămâne.
Timpul prea îndelungat
Nu mai plecăm niciunde. Nu vezi că trec anii și actele nu-s gata.. Așteaptă, Dumnezeu este credincios
Condiții fizice nefavorabile (bătrână, stearpă).
III. NU-ȚI EXPUNE CREDIBILITATEA
Gen. 22:1-19
EXPLICAȚII
Nu minți! Nu ascunde lucruri. Nu te fă că plouă!
Putem înțelege din text că Avraam, după ce s-a întâlnit noaptea cu Dumnezeu (era un obicei să se întâlnească la lumina stelelor și a lunii), a plecat cu noaptea în cap (dis-de-dimineață) să împlinească lucrurile. Considerăm că nu a vorbit nimic cu Sara, care probabil dormea dusă. Dar Avraam nu i-a ascuns Sarei faptul că îl va omorâ pe Isaac. Ci i-a ascuns faptul că Isaac va muri și va învia! (Ev. 11:17-19). Și, logica sa a fost asta: dacă tot o să învieze, mai bine nu îi zic. Mă duc, îl omor, Dumnezeu îl înviază și nevasta mea nu face atac de cord.
Credința este siguranța că lucrurile se vor întâmpla așa. Doar că noi credem cam orice. Credem în Dumnezeu. Credem în noi. Credem în oameni. La fel precum iubim. Ne iubim mașinile, nevestele, pe Dumnezeu. Noi iubim frate, noi nu ne jucăm. GREȘIT!
APLICAȚII:
Sunt foarte rare situațiile în care e bine să ascunzi ceva. Se poate să existe situații teribile când e bine să ascunzi. Dar acele situații sunt rare. Și au în vedere doar persoana iubită. Nu interesele proprii. HIV, Hepatită în stadiu înaintat, etc.
Ascunderea lucrurilor va duce la ASCUȚIREA neîncrederii. Neîncrederea va duce la trădare. Și tot așa.
Copiii vor vedea minciuna din noi. Și abia așteaptă să aibă o scuză serioasă: și tu faci așa.
Când sunt un mincinos, eu nu mai pot avea credibilitate. Lot a înțeles asta o dată pentru totdeauna. Era un om sfânt, dar lipsit de credibilitate.
PROVOCARE
Nu-ți expune căsnicia, credința și credibilitatea. Niciodată.
Ia decizii serioase dacă ai probleme.
Voi fi alături de el/ea și îi voi arăta asta. Nu mă voi folosi de el/ea. Dimpotrivă, voi renunța total la egoism.
Voi păstra credința chiar dacă logica spune altceva, timpul a trecut și nu există șanse fizice.
Voi fi un om de cuvânt, spunând adevărul. O căsnicie bună este clădită pe adevăr, nu pe minciună.
Related Media
See more
Related Sermons
See more