Atitudinea ucenicilor lui Isus

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 33 views
Notes
Transcript

Introducere

În acest capitol sunt multe personaje care fiecare are o reacție la persoana Domnului Isus. Uitându-ne la ei putem să vedem în ce situație ne aflăm noi înșine și poate în cazul când ne aflăm în postura nepotrivită a unora din ei să cerem ajutor Domnului Isus să ne redresăm cât mai repede pentru că vremurile se apropie de sfârșit și nu mai e timp de pierdut.
Mai mult aș dori să ne uităm la ucenici căci aceștia până la urmă au primit binecuvântarea Domnului.
Până la urmă în ziua judecății doar ucenicii vor ajunge să aibe parte de viața veșnică.
John 8:31 BDC
Şi a zis iudeilor care crezuseră în El: „Dacă rămâneţi în Cuvântul Meu, sunteţi în adevăr ucenicii Mei;
John 8:32 BDC
veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi.” *Rom. 6:14, 18, 22; Rom. 8:2; Jas. 1:25; Jas. 2:12
Domnul s-a rugat pentru ucenicii Lui Tatălui Ceresc astfel:
John 17:24 BDC
Tată, vreau ca acolo unde sunt Eu, să fie împreună cu Mine şi aceia pe care Mi i-ai dat Tu, ca să vadă slava Mea, slavă pe care Mi-ai dat-o Tu; fiindcă Tu M-ai iubit înainte de întemeierea lumii. *John 12:26; John 14:3; 1Thes. 4:17. **John 17:5
Așadar Domnul își dorește ca acei pe care Tatăl i-a dat să-i fie ucenici să aibe parte de slava pe care i-a dat-o Lui, Tatăl Ceresc. Iată de ce haide să ne uităm la modul cum s-au raportat ucenicii la Domnul Isus și să învățăm de la ei în mod deosebit față de ceilalți oameni.

Ucenicii care erau iubiți de Isus au beneficiat de minunile Domnului

-Avem aici cazul lui Lazăr, Mariei și Martei. Ce minune mai mare poate fi decât învierea din morți! Lazăr fusese bolnav dar așa cum spune Domnul că cei ca el au adormit și nu au murit. Ei au adormit și trec dincolo în slavă. Domnul pe care el îl iubea însă nu era acolo așa că i-a fost dat să să întoarcă printre cei vii ca să nu o ia înaintea Domnului.
-Maria face un lucru frumos pentru Domnul, un lucru special varsă un litru de parfum curat de mare preț pe Domnul. Domnul apreciază aceasta și afirmă că este pentru ziua îngropării lui.
-Lazăr ca ucenic al Domnului ședea la masă cu Domnul. Și tu ca ucenic al Domnului Isus ești invitat la masa Lui.
Când am făcut un lucru special pentru Domnul? Am iertat pe cel ce ne-a greșit și mai mult l-am binecuvântat cu mărturisirea evangheliei. Am dat din puținul pe care îl am altuia mai bogat ca să asculte de evanghelie. Mi-am luat timp să am grijă de un copil pe care să-l învăț on cuvânt din scriptură sau să-l ajut să-și facă temele. Am dreptate în privința unui om dar refuz să-i dau după dreptate și îi dau din dragostea cu care m-a iubit Domnul Isus.
-Poți fi ușor deturnat din această binecuvântare de a fi iubit de Domnul și a răspunde apoi cu dragoste dacă ajungi să iubești banii. Iuda a iubit banii și a ajuns un hoț și apoi un vânzător.

Ucenicii au beneficiat de harul de a împlini lucrarea Tatălui față de Fiul

-Ucenicii sunt trimiși înainte să aducă un măgăruș pe care să încalece Isus și astfel să intre în mod triumfal în Ierusalim.
-Aștern hainele pe jos mărturiseau despre Domnul. Ei însă erau prinși în toate aceste lucruri și nu prea își dădeau seama dacă erau aievea sau le făceau doar așa ca niște somnambuli. Abia după ce a fost proslăvit Isus și-au dat seama că le-au făcut. Au împlinit planul lui Dumnezeu.
Ce-i mai minunat să împlinești planul lui Dumnezeu cu privire la Domnul Isus. Este cea mai înaltă onoare. Ioan Botezătorul spunea că
John 3:29 BDC
Cine are mireasă este mire; dar prietenul mirelui, care stă şi-l ascultă, se bucură foarte mult când aude glasul mirelui: şi această bucurie, care este a mea, este deplină. *Mat. 22:2; 2Cor. 11:2; Eph. 5:25, 27; Rev. 21:9. **Song 5:1
-Tot Ioan spunea că nu este el Mesia, dar este cel ce pregătește calea Domnului.
-Ap. Petru ne spune în a doua sa epistolă
2 Peter 3:11–12 BDC
Deci, fiindcă toate aceste lucruri au să se strice, ce fel de oameni ar trebui să fiţi voi, printr-o purtare sfântă şi evlavioasă, *1Pet. 1:15 aşteptând şi grăbind venirea zilei lui Dumnezeu, în care cerurile aprinse vor pieri, şi trupurile cereşti se vor topi de căldura focului? *1Cor. 1:7; Tit 2:13. **Ps. 50:3; Isa. 34:4. †Micah 1:4; 2Pet. 3:10
Vrei să grăbești ziua Domnului? Acesta este lucrarea ce o poți face tu
2 Peter 3:13–15 BDC
Dar noi, după făgăduinţa Lui, aşteptăm ceruri noi şi un pământ nou, în care va locui neprihănirea. *Isa. 65:17; Isa. 66:22; Rev. 21:1, 27 De aceea, preaiubiţilor, fiindcă aşteptaţi aceste lucruri, siliţi-vă să fiţi găsiţi înaintea Lui fără prihană, fără vină şi în pace. *1Cor. 1:8; 1Cor. 15:58; Php. 1:10; 1Thes. 3:13; 1Thes. 5:23 Să credeţi că îndelunga răbdare a Domnului nostru este mântuire, cum v-a scris şi preaiubitul nostru frate Pavel, după înţelepciunea dată lui, *Rom. 2:4; 1Pet. 3:20; 2Pet. 3:9
Așadar dacă trăiesc pentru Domnul trăiesc și contribui la împlinirea numărului celor mântuiți.
Matthew 10:32 BDC
De aceea, pe oricine Mă va mărturisi înaintea oamenilor îl voi mărturisi şi Eu înaintea Tatălui Meu care este în ceruri; *Luke 12:8; Rom. 10:9, 10. **Rev. 3:5
Este cea mai onorantă lucrare să mergi și să mărturisești pe Domnul împlinind la momentul tău ceea ce trebuie împlinit pentru ca Domnul să fie glorificat.

Ucenicii au fost cei care au auzit glasul Tatălui care adeverea pe Fiul

-Ucenicii sunt cei care au parte de primele mișcări către neamuri când la Ierusalim în Templu niște greci doresc să vadă pe Isus.
-Ucenicii sunt martorii glasului Tatălui care alții au considerat că este un tunet sau un înger.
-Fiul va fi proslăvit de Tatăl și Tatăl de Fiul.
-Mărturia Tatălui este înregistrată și de Petru despre care vorbește în epistola Sa:
2 Peter 1:17–18 BDC
Căci El a primit de la Dumnezeu Tatăl cinste şi slavă, atunci când, din slava minunată, s-a auzit deasupra Lui un glas care zicea: „Acesta este Fiul Meu preaiubit în care Îmi găsesc plăcerea.” *Mat. 3:17; Mat. 17:5; Mark 1:11; Mark 9:7; Luke 3:22; Luke 9:35 Şi noi înşine am auzit acest glas venind din cer, când eram cu El pe muntele cel sfânt. *Exod. 3:5; Jos. 5:15; Mat. 17:6
Ce-i mai minunat să ai parte de mărturia Tatălui când te rogi în numele Domnului Isus, Acesta îți va da ce ai cerut.

Ucenicii au fost martorii credincioși ai cuvintelor Mântuitorului.

-Ucenicii pot sta în contrast cu o altă situație ce-i poate descalifica pe ucenici. Să iubească mai mult slava oamenilor decât slava lui Dumnezeu.
-Domnul vrea să faci publică apartenența ta la Împărăția Lui. Sunt tot felul de subterfugii astăzi ca să nu spui pe față că ești ucenicul lui Christos:
-am o educație bună în familie.
-sunt pentru gândirea pozitivă
Mai ales pentru cei ca Nicodim, învățați, nu îndrăznesc să apară ca și martori ai lui Christos.
Domnul a vrut ca ucenicii lui să fie acei ce au întrupat cuvântul Său în ei.
Unul din aceștia a fost un misionar în Africa care fără să știe s-a dus într-un loc în care a fost un alt misionar ce a murit și a fost îngropat pe câmpul de misiune. Misionarul a început să le vorbească despre Isus. Băștinașii au spus că Isus a fost acolo. Intrigat misionarul a încercat să fie și mai clar. Dar băstinașii au susținut sus și tare că Isus a fost printre ei și că au chiar mormântul lui între ei. Când l-a dus la mormânt a înțeles că misionarul dinainte a întrupat așa de bine cuvintele lui Isus că a fost identificat cu El.
Trebuie să fim întruparea cuvântului ca ucenici ai lui Christos.
-între atâția care fiecare avea tot felul de commentarii ești tu printre cei aleși de Tatăl care ai crezut cuvintele Mântuitorului.
-Să vezi pe Mântuitorul și de fapt pe Tatăl Ceresc-căci numai Fiul îți poate descoperi pe Tatăl.
-Nesocotirea cuvintelor Domnului te va osândi. Porunca Tatălui este viață veșnică dar dacă o nesocotești ajungi în osînda veșnică.
-Credința, ațintirea privirii la Isus și ascultarea poruncii vieții sunt lucrurile care te face un ucenic al Domnului.
Ce altceva mai aștepți de la lumea aceasta să-ți ofere mai mult decât poate Domnul să-ți dea?

Chemare

Așadar când privești la Isus și devii ucenicul lui ai parte de minunile Sale între care cea mai importantă este nașterea ta din nou.
Botezătorul te boteza cu apă dar Domnul te botează cu Duhul Sfânt.
Domnul își face onoarea să participi la planul mântuirii alcătuit de Tatăl Ceresc că îți dai seama sau că nu.
Domnul te ajută să intri în legătură cu Tatăl ceea ce de la Adam nu s-a mai putut ăn mod direct.
Domnul te ajută să înțelegi cuvântul Sau care este viața veșnică.
Haide să devi ucenicul lui Isus ca să capeți și tu onoarea aceasta!
Ca ucenic al lui Isus ai parte de a ședea la masă cu Isus. Dacă vrei să predici moartea și învierea Domnului trebuie să participi.
Related Media
See more
Related Sermons
See more