Patru activități legate de mintea noastră

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 10 views
Notes
Transcript

Introducere

Mintea omului e-o moară care macină mereu
lucruri bune și frumoase ce-l slăvesc pe Dumnezeu.
Ce bine ar fi să fie așa dar realitatea este cu totul alta. Iar acest text din cartea pofetului Mica ne arată patru situații diferite în care mintea omului poate să elaboreze unele bune iar altele mai puțin bune. Haideți să le examinăm cu atenție pentru că în unele situații ne găsim și noi. Totodată, Dumnezeu ne dă verdicte referitoare la aceaste împrejurări și astfel ne arată părerea Lui despre acțiunile de felul acesta ale omului.

1.Omul ce cugetă lucruri nelegiuite

-în loc să se odihnească noaptea fac planuri rele împotriva aproapelui lor și când se face ziua încearcă să le pună în aplicare. Cam ce doresc ei să facă să pună mâna pe ogorul altuia, să răpească casa, asupresc pe alții.
-nu știu care ar fi astăzi lucrările nelegiuite dar unele sunt legate de intimidarea celui sărac, de nerespectarea vorbei date, de înșelăciune, de a împinge gardul și a fura din teritoriul altora etc.
-Mai este și o altă nelegiuire de a gândi rău față de fratele tău în loc să te rogi să-L lumineze Domnul ca să fie altfel ca Domnul Isus.
Domnul promite că celui care va reacționa astfel îi va lua El ogorul celui ce face astfel de lucru și va aduce nenorocirea. Laban socrul lui Iacov a fost atenționat de Dumnezeu în noaptea dinaintea zilei când avea să ajungă pe Iacov să se ferească să spună o vorbă rea.
Genesis 31:29 BDC
Mâna mea este destul de tare ca să vă fac rău; dar Dumnezeul tatălui vostru mi-a zis în noaptea trecută: „Fereşte-te să spui o vorbă rea lui Iacov!” *Gen. 31:53; Gen. 28:13. **Gen. 31:24
Iacov a zis însă o vorbă rea de care avea să-i pară rău. Să piară cel ce ți-a luat idolii, nevastă-sa Rahela a fost aceea și a murit la nașterea lui Beniamin.
Domnul îți poartă de grijă de cel ce făurește neleguiri în așternutul lui numai că tu trebuie să fi atent ce vorbești cu cel neleguit ca nu cumva neleguirea aceea să se întoarcă spre tine.

2. Prorocia

-Iacov era proroc când a zis ce-a zis împotriva celui ce luase idolii lui Laban. Fraților fiecare din noi suntem făcuți proroci de aceea Domnul vrea să vestim Evanghelia.
-Chiar dacă prorocia ta este ca o mustrare, omul înțelept iubește mustrarea căci îi păzește piciorul să nu cadă. Omul neleguit nu o primește și o consideră ocară.
Proverbs 13:1 BDC
Un fiu înţelept ascultă învăţătura tatălui său, dar batjocoritorul n-ascultă mustrarea. – *1Sam. 2:25
-De câte ori din păcate vorbele soției le considerăm de ocară căci ea ne atrage atenția de lucrurile noastre încă necizelate.
Totuși prorocia nu este spre distrugere, ci spre pocăință. Domnul Isus ne atrage atenția la viața noastră rea ca să ne pocăim și să ne curățăm de tot ce este întinat și care nu ne va lăsa să intrăm în Canaanul ceresc.
Domnul nu este grabnic la mânie, dar atunci când te schimbi repede cuvântul lui Dumnezeu devine prielnic celui ce umblă în neprihănire. v.7
Totuși nu-ți va da odihnă dacă răpești haina omului nevoiaș sau să te apuci la ceartă cu cei ce trăiesc în pace și care nu doresc să se certe cu tine. Unii izgonesc femeia care au avut-o și se duc după zuze.
Așadar vrei să-ți fie calea prielnică primește propovăduirea evangheliei care te poate schimba și atunci vei progresa în lucrul mîinilor tale altfel nu vei avea odihnă așa cum nu avea odihnă David până nu și-a mărturisit păcatul. Ce bine este ca astăzi la cină să vi și să ceri odihnă lui Dumnezeu pocăindu-te de toate neleguirile lumii pe care le-ai lăsat în inima ta.

3. Tromboneala

-O altă activitate a minții este tromboneala vorbirea aceasta care pare a fi prorocie dar este o abureală o discuție despre vorbe în vânt. Prorocii despre lucruri de nimic. Vorbe clevetitoare despre aproapele, minciuni și promisiuni fără acoperire pe care le fac conducătorii noștrii în campania electorală.
-Vorbe despre băutura cutare și cutare, glume proaste. Vă spun din nou fraților ceea ce făceau doi frați baptiști unguri în Sălaj. Se duceau unul la altul și se tromboneau că ce vin bun are el și ălălatul că ce vin are el. Uite așa până când într-o zi și-au venit în fire de tromboneala aceasta și s-au pocăit așa că apoi a izbucnit o trezire care a adus multe suflete la Christos.
Multe femei se trombonesc astăzi cu

4. Chemarea păstorului

-mai este și chemarea păstorului care își cheamă oile sale afară din staul chemându-le pe nume ca să meargă înaintea lor.
-Domnul promite că nu le va mai lăsa în seama păstorilor angajați care își prorocesc lor și le trombonesc cu tot felul de promisiuni deșarte și omenești.
-În inima lui sau din afară, omul mai are și chemarea păstorului care vrea să-și cheme oile sale, rămășița poporului lui Dumnezeu.
Domnul promite că va merge înainta noastră așa că nu mai ai nevoie de proroc dintr-acesta mincinos, ci Domnul însuși îți va vorbi ce trebuie să faci cum să trăiești și să lași păcatul.
John 10:11–16 BDC
Eu sunt Păstorul cel bun. Păstorul cel bun Îşi dă viaţa pentru oi. *Ezek. 40:11; Isa. 34:12, 23; Isa. 37:24; Heb. 13:20; 1Pet. 2:25; 1Pet. 5:4 Dar cel plătit, care nu este păstor şi ale cărui oi nu sunt ale lui, când vede lupul venind, lasă oile şi fuge; şi lupul le răpeşte şi le împrăştie. *Zech. 11:16, 17 Cel plătit fuge, pentru că este plătit şi nu-i pasă de oi. Eu sunt Păstorul cel bun. Eu Îmi cunosc oile Mele, şi ele Mă cunosc pe Mine, *2Tim. 2:19 aşa cum Mă cunoaşte pe Mine Tatăl şi cum cunosc Eu pe Tatăl; şi Eu Îmi dau viaţa pentru oile Mele. *Mat. 11:27. **John 15:13 Mai am şi alte oi, care nu sunt din staulul acesta; şi pe acelea trebuie să le aduc. Ele vor asculta de glasul Meu, şi va fi o turmă şi un Păstor. *Isa. 56:8. **Ezek. 37:22; Eph. 2:14; 1Pet. 2:25
Domnul te poate întări și purta spre viața veșnică de aceea glasul Lui ar trebui să îl ascultăm în primul rând pe lângă toate vocile care de multe ori sunt un bruiaj să lăsăm glasul Domnului să se audă în inimile noastre.

Chemare

Domnul te cheamă astăzi să vi la El să-ți dea odihnă.
Nu-ți mai lăsa mintea în seama gândurilor neleguite.
Ascultă de prorocia adevărată a cuvântului Evangheliei. Nu te lăsa sedus de tromboneala unor proroci mincinoși oricât de limbuți ar fi ei ci ascultă de Domnul care vrea să te cheme după El.
El are dreptul acesta pentru că și-a dat viața. Pe toți cei ce-i plătim, ca aleși ai noștri când văd lupul venind, o iau la sănătoasa. Cea mai frumoasă și odihnitoare între toate aceste activități în mintea noastră este chemarea păstorului. Vino și te cercetează și astfel să iei parte la masa Domnului.
Related Media
See more
Related Sermons
See more