Mer än övervinnare

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 28 views
Notes
Transcript
Vad skall vi nu säga om detta? Är Gud för oss, vem kan då vara emot oss? Han som inte skonade sin egen Son utan utlämnade honom för oss alla, hur skulle han kunna annat än också skänka oss allt med honom? Vem kan anklaga Guds utvalda? Gud är den som frikänner. Vem är den som fördömer? Kristus Jesus är den som har dött, ja, än mer, den som har blivit uppväckt och som sitter på Guds högra sida och ber för oss. Vem kan skilja oss från Kristi kärlek? Nöd eller ångest, förföljelse eller hunger, nakenhet, fara eller svärd? Det står ju skrivet: För din skull dödas vi hela dagen, vi räknas som slaktfår. Men i allt detta vinner vi en överväldigande seger genom honom som har älskat oss. Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller furstar, varken något som nu är eller något som skall komma, varken makter, höjd eller djup eller något annat skapat skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre.
Rom 8:31-39

Inledning

De här versarna är kulmen eller höjdpunkten på Paulus fantastiska undervisning i Romarbrevet om Guds stora frälsningsplan. Dessa versar som jag nyss har läst är ett av det mest starkaste och underbaraste som Paulus har skrivit. Han låter oss veta att det går att leva i seger, trots att våra yttre omständigheter kan vara svåra. Paulus skrev det här brevet till de kristna i Rom, som bara några år senare fick gå igenom en mycket svår förföljelse under kejsare Nero. De troende blev bland annat doppade i olja och ställdes sedan upp som brinnande eldfacklor i kejsarens trädgård. Arenorna, över hela det romerska riket nedsölades, av de kristnas blod när de kastades till vilddjuren. Det var mycket farlig tid att vara en kristen. När Paulus skriver "Vem kan skilja oss från Kristi kärlek? Nöd eller ångest, förföljelse eller hunger, nakenhet, fara eller svärd?" så skrev han inte i bilder i symbolik utan det var verkligen bokstavligen så. Dagligen utsattes både män och kvinnor för terror på grund av sin frimodiga tro på Jesus.
Paulus skrev det här brevet till de kristna i Rom, som bara några år senare fick gå igenom en mycket svår förföljelse under kejsare Nero. De troende blev bland annat doppade i olja och ställdes sedan upp som brinnande eldfacklor i kejsarens trädgård. Arenorna, över hela det romerska riket nedsölades, av de kristnas blod när de kastades till vilddjuren. Det var mycket farlig tid att vara en kristen.

Svåra tider

När Paulus skriver "Vem kan skilja oss från Kristi kärlek? Nöd eller ångest, förföljelse eller hunger, nakenhet, fara eller svärd?" så skrev han inte i bilder utan det var bokstavligen så. Dagligen utsattes både män och kvinnor för terror på grund av sin frimodiga tro på Jesus.
Sådana svåra tider som de första kristna levde under behöver inte vi möta här i vårt land. Men på i många andra länder förföljs kristna också idag.
Men här vi kämpar mot andra svårigheter, motgångar och fiender som försöker få bort oss från att följa Jesus.
De här versarna är skrivna till oss alla som på olika sätt kämpar. Och det gör vi väll alla någon gång i livet. Känslan att inte duga eller att inte vara tillräckligt bra. Att inte räcka till. Sjukdomen som inte vill ge vika utan får oss att bli missmodiga. Relationsproblem. Ekonomiska problem. Spydiga kommentarer om vår tro på Jesus och mycket, mycket mer.
Vi ska titta lite närmare på vad det som vi som tror på Jesus kan få möta idag och som kan få oss att tappa modet och ge upp:

Sekulariseringen

Vi svenskar lever i en sekulariserad tid. Där religion och andlighet sorteras bort. Vetenskap och människan ställs i stället i centrum. Guds existens ifrågasätts och man gör narr av troende. Man vill ha en skola fri från kristna inslag, men öppnar i stället för Yoga och hjärntvättar barnen om fri sex och tidig sexdebut.

Tvivel och otro

Vi kämpar mot tvivel på Bibelns ord och i stället är det nya sanningar som nu gäller. Forskning och vetenskap är det som gäller idag. För min del är jag inte rädd för vetenskapliga upptäckter, många av dem bekräftar Bibeln. Men vetenskap och forskning kan aldrig ge människor frid och förlåtelse.

Pessimism

Vi lever just nu i en dyster tid. Pandemin har fått hela vårt samhälle och vår vardag i gungning. Det råder en politisk osäkerhet både här hemma och på många andra platser på jorden.

Kamp emot andligt förfall

Varje kristen som vill följa Jesus vet att det blir en andlig kamp ibland. Vi handlar fel, vi faller för frestelser. Vår fiender går omkring som ett rytande lejon. Var nyktra och vaksamma. Er motståndare djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker efter vem han skall sluka. 1 Petr 5:8.
Några fick se en örn som konungsligt rörde sig uppe på himmelen över bergstopparna, plötsligt sänktes vingarna och örnen föll ner med en duns. Man började leta efter fågeln för att se vad som hade hänt, efter ett långt sökande hittade de örnen. De fann att örnen hade fångat en vessla i sina klor, under flygfärden hade vesslan sugit ur allt blod ur örnens bröst. På samma sätt kommer synden att tömma oss på andligt liv. Håll inte fast vid synden, släpp den innan den får dig på fall. Gud förlåter alla som kommer till honom ber om förlåtelse och omvänder sig.

Frikända i domen

Paulus frågar: Vem kan anklaga Guds utvalda? Vidare frågar han vem är den som fördömer? Svaret på hans retoriska frågor är ingen. Gud är den som frikänner oss. Därför finns det inget, inget som kan skilja oss från hans kärlek till oss.
Tidigare i detta kapitlet skriver han, "Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus". Ja, Jesus är vårt enda hopp. Det finns ingen annan.

Seger i kampen hos Jesus

Men i allt detta vinner vi en överväldigande seger genom honom som har älskat oss. Rom 8:37. Jesus är på vår sida. Är Gud för oss, vem kan då vara emot oss? Rom 8:31. I en strid dras stridslinjen upp. I denna kamp som vi som kristna kämpar är det en kamp mellan Jesus och satan, mellan vår egen vilja och Guds, ett heligt liv eller ett orent liv.
President Lincoln blev under det amerikanska inbördeskriget tillfrågad om han var säker på att Gud var på deras sida. Han svarade: jag är inte intresserad av att veta om Gud är på vår sida, det viktigaste är att veta att vi är på hans sida. Ett segerrikt liv är att ta reda på vad Gud gör och göra det tillsammans med honom.

Vi har fått den helige Ande som hjälpare

Den helige Ande hjälper oss att besegra synden. Anden hjälper oss på alla vis. Lägg märke till de här bibelorden: Ni har inte fått slaveriets ande, så att ni på nytt skulle leva i fruktan. Nej, ni har fått barnaskapets Ande, i vilken vi ropar: "Abba! Fader!"16 Anden själv vittnar med vår ande att vi är Guds barn. Rom 8:15,16, och Så hjälper också Anden oss i vår svaghet. Ty vi vet inte vad vi bör be om, men Anden själv ber för oss med suckar utan ord, 27 och han som utforskar hjärtan vet vad Anden menar, eftersom Anden ber för de heliga så som Gud vill. Rom 8:26,27. I denna tid behöver vi som Guds folk den helige Ande. Vi måste börja tala mer om Anden i våra kyrkor och ta till oss om Andens närvaro. Vi får hjälp i bönen: Pojken som bad för sin mamma och pappa och sina syskon och fortsatte att be för den snälla farbrodern som sålde godsaker. Pojken kom inte ihåg vad han hette, men han sprang upp på golvet, och fortsatte att tala till Gud, du vet han som går på det har viset, och sa började han gå omkring som farbrodern gjorde. Den helige Ande förstår våra böner och vet vad vi menar och han inte bara förstår dem han ber för också för oss.

Inget kan skilja oss från Guds kärlek

Paulus räknar upp allt tänkbart som skulle kunna skilja oss från Guds kärlek, men han slår fast att inget i det som varit, inget i nuet och inget i framtiden, inget i himlen, eller helvetet kan separera oss från Guds kärlek som blivit uppenbarad genom Jesus. Människors kärlek kan svikta, men aldrig Guds kärlek. Joh 10:27-29.
Det största beviset på Guds kärlek är korset. Han som inte skonade sin egen Son utan utlämnade honom för oss alla, hur skulle han kunna annat än också skänka oss allt med honom? Rom 8:32.

Avslutning

Pojken som var ute på promenad med sin pappa. Trottoaren var isig och pojken halkade och föll. Han tog sig upp sa till sin pappa, får jag hålla din hand. Snart kom de till en ny hal fläck och pojken föll igen, när han hade tagit sig upp, sa han till sin pappa, Pappa, det är bättre att du håller i min hand. De gick vidare och kom på nytt till en hal plats, pojken började på nytt att slinta, men pappans starka grepp om honom höll honom på benen.
Vi som vill leva för Jesus klarar inte av det ensamma. Vi måste hålla oss till Gud , och låta honom hålla i våra liv.
Related Media
See more
Related Sermons
See more