Večeře Páně 21.11.2020

Lord's supper  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 10 views
Notes
Transcript

Pod milostí

Bratři a sestry, když si připomínáme, během večeře Páně, dokonalou a neopakovatelnou oběť Pána Ježíše Krista na kříži, připomínáme si rovněž ustanovení Nové (věčné) smlouvy.
Smlouvy zpečetěné v krvi Kristově, která nás jednou provždy očistila od našich hříchů.
Apoštol Pavel nám také říká, že když společně, jako vykoupené tělo Kristovo, lámeme chléb a pijeme víno, zvěstujeme smrt Páně, dokud On nepřijde (1 Kor. 11:26).
Co ale zvěstujeme, milí svatí?
Zvěstujeme především mocné skutky toho, kdo nás povolal ze tmy do svého podivuhodného světla (1 Petrův 2:9), jak nám říká apoštol Petr ve svém prvním listu.
Zvěstujeme poselství o veliké Boží milosti!
Král David nám, ve 103. Žalmu, sděluje následující:
“Hospodin je slitovný a milostivý, shovívavý, nejvýš milosrdný; nepovede pořád spory, nebude se hněvat věčně. Nenakládá s námi podle našich hříchů, neodplácí nám dle našich nepravostí. Jak vysoko nad zemí je nebe, tak mohutně se klene jeho milosrdenství nad těmi, kdo se ho bojí; jak je vzdálen východ od západu, tak od nás vzdaluje naše nevěrnosti. Jako se nad syny slitovává otec, slitovává se Hospodin nad těmi, kdo se ho bojí.” (Žalm 103:8-13).
Slova, která jsme právě četli: “Nenakládá s námi podle našich hříchů, neodplácí nám dle našich nepravostí,” ukazují na něco víc než postavení člověka pod zákonem.
Neboť jak píše apoštol Pavel:
“Zákon s sebou nese Boží hněv: kde není zákon, není ani přestoupení zákona.” (Římanům 4:15).
Na jedné straně máme spravedlivý Boží hněv, ptejme se ale: jak je možné, že spravedlivý Bůh s námi nejedná podle našich hříchů, bratři a sestry?
Odpověď nacházíme v evangeliu Pána Ježíše Krista a ve slovech apoštola Pavla v listu Galatským! “Ale Kristus nás vykoupil z kletby zákona tím, že za nás vzal prokletí na sebe, neboť je psáno: ‚Proklet je každý, kdo visí na dřevě.‘“ (Gal. 3:13).
Mili svatí, večeře Páně nám připomíná, že nám byla udělena veliká Boží milost. Připomíná nám dále, že s námi Bůh nejedná podle našich přestoupení, neboť jsme vykoupeni z prokletí zákona jednou provždy.
Připomíná nám také, že máme nové postavení před Bohem, které již nezávisí na naší poslušnosti, ale je zajištěno Kristovou smírčí obětí.
V listě Židům proto čteme: “Tak jedinou obětí navždy přivedl k dokonalosti ty, které posvěcuje.” (Židům 10:14). A v listě Římanům nás apoštol Pavel ujišťuje: “Co k tomu dodat? Je-li Bůh s námi, kdo proti nám? On neušetřil svého vlastního Syna, ale za nás za všecky jej vydal; jak by nám spolu s ním nedaroval všecko? Kdo vznese žalobu proti vyvoleným Božím? Vždyť Bůh ospravedlňuje! Kdo je odsoudí? Vždyť Kristus Ježíš, který zemřel a který byl vzkříšen, je na pravici Boží a přimlouvá se za nás! Kdo nás odloučí od lásky Kristovy? Snad soužení nebo úzkost, pronásledování nebo hlad, bída, nebezpečí nebo meč? Jak je psáno: „Denně jsme pro tebe vydáváni na smrt, jsme jako ovce určené na porážku.“ Ale v tom ve všem slavně vítězíme mocí toho, který si nás zamiloval. Jsem jist, že ani smrt ani život, ani andělé ani mocnosti, ani přítomnost ani budoucnost, ani žádná moc, ani výšiny ani hlubiny, ani co jiného v celém tvorstvu nedokáže nás odloučit od lásky Boží, která je v Kristu Ježíši, našem Pánu.” (Řím. 8:31-39).
Předtím než vás pozvu na pódium, vás, kteří věříte v Pána Ježíše Krista, tak se za nás všechny ještě pomodlím, abychom měli ještě možnost vyznat ve svých srdcích, cokoliv nás tíží na svědomí; Boží Slovo nás totiž varuje, abychom nepřistupovali k památce nehodně. Máme přistupovat s vážností a čistým svědomím.
Pojďme se ztišit...
Related Media
See more
Related Sermons
See more