P09. Ik zal je niet loslaten of verlaten - Joshua 1:1-7

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 24 views
Notes
Transcript

“ik zal je niet loslaten of verlaten”

Intro; Paralympian Geert Schippers, zwemt ijselmeer over.
Woordenboek: strijd (de; m; meervoud: strijden)
gevecht; de gezamenlijke gevechten; = oorlog: ten strijde trekken tegen iem. of iets
gevecht met zichzelf, in de eigen geest: innerlijke strijd
Iets waar we allemaal – door heen gaan – Jong oud – Pas/lang bekeerd
Het verschil is de gradaties/Niveau van uitdaging.
Joshua 1:1-7 Het geschiedde na de dood van Mozes, de knecht des HEREN, dat de HERE tot Jozua, de zoon van Nun, de dienaar van Mozes, zeide:2 Mijn knecht Mozes is gestorven; welnu, maak u gereed, trek over de Jordaan hier, gij en dit gehele volk, naar het land, dat Ik hun, de Israëlieten, geven zal. 3 Elke plaats die uw voetzool betreden zal, geef Ik ulieden, zoals Ik tot Mozes gesproken heb. 4 Van de woestijn en de Libanon ginds tot aan de grote rivier, de rivier de Eufraat, het gehele land der Hethieten, en tot aan de Grote Zee in het westen zal uw gebied zijn. 5 Niemand zal voor u standhouden al de dagen van uw leven; zoals Ik met Mozes geweest ben, zal Ik met u zijn; Ik zal u niet begeven en u niet verlaten. 6 Wees sterk en moedig, want gij zult dit volk het land doen beërven, dat Ik hun vaderen gezworen heb hun te zullen geven. 7 Alleen, wees zeer sterk en moedig en handel nauwgezet overeenkomstig de gehele wet die mijn knecht Mozes u geboden heeft; wijk daarvan niet af naar rechts noch naar links, opdat gij voorspoedig zijt, overal waar gij gaat
Als ik dit lees – word ik bemoedigt - opgebouwd
God laat ons niet los en Hij zal ons niet verlaten .
Dit sprak God tot Jozua ten tijde Hij hem een taak gaf
Om Nieuw, het beloofde land in te nemen

I. God doet een Belofte!

A. God spreekt tot Joshua
Zoals ik met Mozes ben geweest,…
(Joshua 1:5 DutchNBG) 5 Niemand zal voor u standhouden al de dagen van uw leven; zoals Ik met Mozes geweest ben, zal Ik met u zijn; Ik zal u niet begeven en u niet verlaten.
Zo ben ik met jouw Joshua,…
God roept herinneringen op bij Joshua — zoals Ik met Mozes geweest ben,
God Zegt; Weet je nog?
Kun je het jezelf nog herinner? — Het geen ik deed?
Hoe ik jullie uit Egypte leide,... met machtige wonderen en teken,... hoe ik heb voorzien in tijden van honger en dorst,... de overwinningen,... WEET JE NOG?...
Recentelijk; jongste dochter – vraagt – wat krijg ik als ik slaag?
Mijn antwoord; het zelfde als je zus
Joshua weet heel goed wat God deed
Hij was Mozes assistend
Joshua is oog getuigen geweest van het geen God deed door Mozes
En God zegt; Zo ben ik met jouw Joshua!
B. De Hebreeën schrijver herinnerd ons aan deze beloften
Dat wij - met vertrouwen zeggen - de Here is mij een helper
Hebrews 13:5-6 Laat uw wijze van doen onbaatzuchtig zijn, weest tevreden met wat gij hebt. Want Hij heeft gezegd: Ik zal u geenszins begeven, Ik zal u geenszins verlaten. 6 Daarom kunnen wij met vertrouwen zeggen: De Here is mij een helper, ik zal niet vrezen; wat zou een mens mij doen
Wij kunnen terug kijken in de tijd - En zien wat God deed - Voor Mozes en Joshua
Romans 15:4 Al wat namelijk tevoren geschreven is, werd tot ons onderricht geschreven, opdat wij in de weg der volharding en van de vertroosting der Schriften de hoop zouden vasthouden.
Zodat wij kunnen lezen wat God deed - En hoe God met hun was
zoals Hij was - met Mozes en Joshua.
Zo wil God met ons zijn — Zodat wij - in de weg der volharding en van de vertroosting der Schriften de hoop zouden vasthouden.
C. En dan zegt God: ik zal u niet begeven en u niet verlaten.
M.A.W - ik zal je niet in de steek laten!
Woordenboek; Verlaten – Bij iemand weg gaan.
Iemand in de steek laten
In tijden van moeilijkheden er niet zijn voor die geen.
Hem juist verlaten op zo'n moment - wanneer die persoon - het moeilijk heeft .
ILLUSTRATIE Gerk, Olivier draait door - ik als vriend gaf niet thuis - was daar niet voor Gerk.
Dat is dus iets wat God niet zal doen — Ik zal u niet begeven en u niet verlaten.

II. God roept ons tot een taak/uitdaging

ik spreek niet de taak van preken getuigen … allerlei bedieningen hebben in de kerk … ik spreek dan over het Innemen van land - gebieden innemen.
A. Joshua word geroepen tot een grote taakJoshua 1:2 Mijn knecht Mozes is gestorven; welnu, maak u gereed, trek over de Jordaan hier, gij en dit gehele volk, naar het land, dat Ik hun, de Israëlieten, geven zal.
Het innemen van land
Een Land; waar zij door hun God zullen regeren
Zodat ze niet langer meer leven in een land .. van slavernij .. vervolging .. verdrukking
God wil niet dat wij nog langer leven in gebondenheid.
Hij wil dat wij los komen van haat en bitterheid, roddel en leugen… Etc. Etc.
Daar gaf hij zijn zoon niet voor!!
Zaken zoals; Huwelijk, financiën, studie, werk, roeping…
Maar strijd zal gestreden moeten worden
Daarom zegt God,… (Joshua 1:6 DutchNBG) 6 Wees sterk en moedig, want gij zult dit volk het land doen beërven, dat Ik hun vaderen gezworen heb hun te zullen geven.
Wees sterk en moedig … dit zijn bemoedigende woorden van een ouder; die weet dat het kind iets moet ondergaan waar het kind angstig voor is – Tegen op ziet!
God wist dat zij tegenstand zouden ervaren! — Bij het innemen van het land
De ene tegenstander geeft zich niet zomaar gewonnen!…
Heeft grote versterkte muren om zijn stad,… [Jericho]
De andere tegenstander siddert al bij het horen van de naam Jezus Christus!
En hebben een bewoonster / prostituee,… [Rachab]die een hulp is voor de spionnen
B. Ook wij worden geroepen tot het innemen van land
gebieden waar wij heerschappij verloren hebben
Door - de vloek van zonden - het leven in zonde
door dat wij toestonden dat boosheid ons hart bekruipt
het moment wij immorele gedachte toegestaan hebben in onze denkwereld
En daar zal voor gestreden moeten worden
Het ene gebied is al overtuigt bij het lezen van het woord
en het is geen issue meer
Maar andere gebieden - bieden weerstand
Zaken die wat dieper geworteld zitten in het hart
Dit is dan ook de strijd met de wil
Met de wil van God
Met onze eigen wil
C. Er zal op Gods manier gestreden moeten worden!
Joshua 1:7 Alleen, wees zeer sterk en moedig en handel nauwgezet overeenkomstig de gehele wet die mijn knecht Mozes u geboden heeft; wijk daarvan niet af naar rechts noch naar links, opdat gij voorspoedig zijt, overal waar gij gaat.
Onze grootste strijd is vaak de strijd in ons vlees
Waar onze gevoelens en emoties tot ons spreken.
Het is in onze gevoelens en emoties!!!…Waar wij verlijd worden tot zondenWij vallen niet in zonden omdat wij gehoorzaam zijn aan Gods woord!Hier,… volk Israël,… in een strijd verwikkeld,… hebben de overwinning,…Omdat zij handelen in gehoorzaamheid aan Gods woordop Gods manier; Wij zouden de stad met grof geweld bestormd hebben.Maar God zegt; loop 6 dagen om de stad,… wees stil .. 7de dag de priesters blaast op de ramshoornMaar zij worden verslagen bij AiHA!! met 2 a 3000 man verslaan wij deze stadvan wegen zonden,… de diefstal en bedrog van Ayhan,…(Joshua 1:7 DutchNBG) 7 Alleen, wees zeer sterk en moedig en handel nauwgezet overeenkomstig de gehele wet die mijn knecht Mozes u geboden heeft; wijk daarvan niet af naar rechts noch naar links, opdat gij voorspoedig zijt, overal waar gij gaat.God wil dan ook niet dat wij blijven hangen in onze emoties!Zelfs niet na een nederlaag,… Hij zegt tegen Joshua!!(Joshua 7:10-12 DutchNBG) 10 Toen zeide de HERE tot Jozua: Sta toch op; waarom ligt gij daar op uw aangezicht? Niet gaan liggen huilen,… 11 Israël heeft gezondigd en zij hebben mijn verbond, dat Ik hun geboden had, overtreden, en ook iets van het gebannene weggenomen, en ook gestolen, en het heimelijk bij hun huisraad gelegd. 12 Daarom kunnen de Israëlieten geen stand houden tegen hun vijanden. Zij keren hun vijanden de rug toe, want zij liggen onder de ban. Ik zal voortaan niet meer met u zijn, indien gij niet de ban uit uw midden uitdelgt
God is met ons.Hij zal ons niet verlaten of loslatenin het heetst van de strijd is Hij er . Misschien ervaren wij hem niet - lijkt Hij ver weg te zijnMaar Hij is daar met jouw !! - op die plaats daar waar gestreden wordHij is de God die ons ondersteundOok al is daar een falen en vallen.Wij kunnen gebukt gaan door het leven - van wegen falen en zonden - Onze God richt ons weer op !!(Psalms 145:14 DutchNBG) 14 De HERE schraagt allen die vallen, Hij richt alle gebogenen op.Een bemoediging voor hen die ten strijden trekken.Ongeacht de grote en de dikte van de muren.HOE GROOT de tegenstander ook lijktGod heeft een manier om deze muren/reuzen neer te halen.Het is niet door jouw kunnen/krachtzeker niet door grof geweldzoals de bijbel zegt (Zechariah 4:6 DutchNBG) 6 Hij antwoordde mij:Dit is het woord des HEREN tot Zerubbabel: niet door kracht noch geweld, maar door mijn Geest! zegt de HERE der heerscharen.Het is Gods Geest/Heilige Geest die ons bekrachtigtGod is persoonlijk aanwezig in jouw leven.Dat is niet zo zeer een gevoel of een emotie,Veel mensen staan met handen geheven naar de hemel tranen in hun ogen - En dan voelen ze de heilige geest.Roken, drinken alcohol, sex voor het huwelijk - haat, bitterheid, roddelDAT IS GEEN HEILIGE GEEST!!!We zien de Heilige Geest aan het werkAls mensen ondanks hun angst/onzekerheideen gebied/land binnen stappen waar gestreden zal moeten wordenDat mensen,… roken, drinken alcohol, sex voor het huwelijk,… haat, bitterheid, roddel,… willen overwinnen!!!
Op Gods manier,… En God geeft de overwinningDAT IS HEILIGE GEEST!!!Zoals God met Mozes en Joshua wasZo is hij met jouwoverwinningen in jouw leven - een machtige beweging van God .Zodat God zou kunnen zeggen tot een pas bekeerd iemandZoals ik met Martin, Rico met etc etc - BEN .Zo BEN IK met jouw
Daarom zegt Paulus
(1 Timothy 1:16 DutchNBG)
16 Maar hiertoe is mij ontferming bewezen, dat Jezus Christus in de eerste plaats in mij zijn ganse lankmoedigheid zou bewijzen tot een voorbeeld voor hen, die later op Hem zouden vertrouwen ten eeuwigen leven.
Related Media
See more
Related Sermons
See more