A szőlőtő

I AM sayings  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 9 views
Notes
Transcript
Apostoli köszöntés (állva)
Szemem nyugodtan nézi azokat, akik leselkednek rám, fülem nyugodtan hallja, hogy rám akarnak támadni a gonoszok. Az igaz virul, mint a pálmafa, magasra nő, mint a libánoni cédrus. Az ÚR házában vannak elültetve, ott virulnak Istenünk udvarain. Öreg korban is sarjat hajtanak, dús lombúak és zöldek maradnak, és hirdetik: Igaz az ÚR, kősziklám ő, akiben nincs álnokság! (Ps. 92: 12-16)
Imádság (állva)
Köszönjük, Urunk, hogy minden terhünket lerakhatjuk nálad és te megtisztítasz bennünket! Hozzuk súlyos terheinket, legsúlyosabbak a mi bűneink! Segíts, hogy lázadásaink, szeretetlenségünk és gonoszságaink eredményeit bizalommal helyezhessük a te kezedbe!
Édesatyánk, készítsd elő a szívünket arra, hogy az üzenetedet be tudjuk fogadni!
Ámen.
Textus (állva)
Jn. 15: :1-8
Igehirdetés (ülve)
Bevezető
Jézus “Én vagyok...” mondásai közül hármat már hallottunk: az élet kenyere, a világ világossága, a jó pásztor és az ajtó. Most pedig a negyedikkel foglalkozunk: Én vagyok az igazi szőlőtő.
A 13. fejezettől a 16. fejezet végéig - tehát 4 fejezeten keresztül, egy hosszú beszélgetés tanúi vagyunk. Ez Jézus utolsó beszélgetése a taítványaival, mielőtt elfognák őt.
a beszélgetés alatt végig azt érezzük, hogy Jézus szolgálja a tanítványait
tudva, hogy már csak órákig vannak együtt, azután el kell válniuk és a tanítványok el is veszítik őt - Jézus bátorítja őket
először is megmossa a lábukat
és ahogy beszél, folyamatosan ilyeneket hallunk: Ne féljetek! Ne nyugtalankodjon a szívetek! Ne botránkozzatok meg!
Jézus közvetlenül, közérthetően és nagyon erőteljesen beszél
egyszer szólal csak meg úgy, hogy egy képes beszédet mond - és ma ezzel foglalkozunk: Én vagyok az igazi szőlőtő.
hogy miután már nem lesz itt - mit tegyenek a tanítványok - ezt mondja el nekik egy képben - sokkal könnyebb észben tartani és újra meg újra elővenni - csak egy képet kell maguk elé képzelniük: Jézus az igazi szőlőtő!
Mit látunk a képen?
Először is egy szőlőtőkét, amelyből szőlővesszők ágaznak ki. Látjuk az egész szőlőt, levelekkel, hajtásokkal és kacsokkal.
Mellette ott áll a szőlősgazda. A kezében metszőolló.
A szőlősgazda egyszer csak megmozdul, a kép megelevenedik. Elkezdi csattogtatni a metszőollóját és dolgozni kezd.
Vannak olyan vesszők, amiket egyszerűen lemetsz. Tőből. Mégpedig azért, mert nincs rajtuk termő szem. Nem lesz rajtuk termés.
Más vesszőket nem metsz le tőből, hanem csak visszametszi őket. Ahogy édesapán nekem is mutatta: elég csak két vagy három szem, a többit le kell metszeni. A visszametszés védi a növényt is, nehogy megszakadjon a sok terméstől, de elősegíti azt is, hogy a megmaradó szőlőfürtök szép nagyok, érettek és lédúsak legyenek.
Szóval a képen ezeket látjuk: tőke - vessző - gazda - lemetszés és visszametszés.
De mit jelent ez a kép - ez a metszéssel kapcsolatos eseménysor?
A szőlőtőnek, meg a szőlőskertnek az ad értelmet, hogy látjuk, ahogy a növény növekszik, ahogy megjelennek a fürtök és gömbölyödnek és megérnek. Le lehet csípni a szemeket, meg lehet kóstolni és aztán lehet szüretelni.
a szőlővel kapcsolatos minden munka és erőfeszítés itt nyeri el az értelmét - amikor a szőlőt megkóstolom.
Izráel szívesen látta és láttatta magát így, hogy ő egy szőlő vagy még inkább egy szőlőskert, amit Isten gondoz és ami bőségesen terem.
csak egy rövid megjegyzés és egy kép, amit szeretnék megmutatni: Jézus halála és feltámadása után nagyjából 100 évvel volt az ún. Bar-Kohba-féle felkelés a rómaiak ellen. A zsidó felkelők 3 éven keresztül tudták magukat tartani a római nyomás ellenére - ez alatt a 3 év alatt persze folyt az élet - pénzérméket is vertek. Ha megnézünk egy ilyen pénzérmét, az jól mutatja, hogy hogyan gondolkodott a zsidóság önmagáról. Az érme egyik oldalán egy pálmafát látunk, amely Jeruzsálemet jelképezi, a hátoldalán pedig egy vesszőn csüngő szőlőfürtöt, azzal a felirattal, hogy “Jeruzsálem szabadságáért”. A Bar-Kohba féle felkelés idején a zsidóság így látta és így értelmezte önmagát: ha szabad lehetne, olyan lenne, mint egy dús, zamatos szőlőfürt.
Jézus eljövetele előtt évszázadokkal a próféták már használták ezt a képet Izráelre. De ők éppen az ellenkezőjét látták: ott kellene lennie a dús, zamatos szőlőfürtöknek a szőlővesszőkön, de nincsenek sehol. Ézsaiás, Jeremiás, Ezékiel, Hóseás és Mikeás próféták mind beszélnek erről, ki hosszabban, ki csak egy-két mondatban: de a lényeg ugyanaz - nincs sehol a termés!
Isten (a szőlősgazda) befektetett munkája nem hozta meg a gyümölcsét. Nincs sehol a termés, ez azt jelenti, hogy az emberek élete nem tükrözi Istent. Az emberek kihasználják és tönkreteszik egymást, lopnak egymástól, rossz véleménnyel vannak egymásról, hazudoznak és gyűlölködnek… Isten nem ezt fektette be az emberekbe, nem így bánt velük, nem ezt kellett volna továbbtükrözniük Istenről. Szóval nincs termés az emberek életében, ez azt jelenti, hogy nyoma sincs annak, hgy ezek az emberek kapcsolatban lennének Istennel. Nem vettek át tőle semmit, semmi lényegeset.
Ezért mondja azt Jézus, hogy én vagyok az igazi szőlőtő! Szemben azokkal, akik csak ábrándoznak és álmodoznak és termékeny életnek képzelik magukat, de közben semmit sem tükröznek a mennyei Atya életéből és ajándékaiból… szemben velük, Jézus biztosítani fogja a termést, aki őhozzá kapcsolódik, aki bekerül az ő nedvkeringésébe, az elkezdi élni és tükrözni a mennyei Atya életét.
tehát, amikor Jézus azt mondja, hogy én vagyok az igazi szőlőtő, akkor ezen képletesen azt érti, hogy ha hozzá kapcsolódsz, akkor termőre fordul az életed, konkrétan pedig azt érti, hogy ha a tanítványa leszel, akkor megjelennek rajtad az ő vonásai, tulajdonságai, rajtad keresztül éli az isteni és felszabadító életét.
Rendben. De hol vagyunk mi ezen a képen pontosan?
Persze, Jézus nem mondja ki, de mindannyian értjük azt, hogy mi szőlővesszők vagyunk. A gond csak az, hogy ebben a képsorban csak tőből lemetszett szőlővessző van és alaposan visszametszett vessző van. Olyan nincs, hogy maradok úgy ahogy voltam, minden eddigi rügyemmel?
A helyzet az, hogy mi áldásért jövünk Jézushoz és nem azért, hogy elkezdjenek bennünket metszegetni. Mi inkább bíztatásért jövünk, és nem kérünk a metszőollóból. Na jó, egfeljebb akkor, amikor mi szeretnénk valamitől megválni, ha mi szeretnénk valakit lemetszeni.
Beteg vagyok - ezt a betegséget ki lehetne metszeni az életemből.
Kudarcsorozat ért az utóbbi hetekben - szívesen elfelejteném őket.
Van egy kellemetlen ismerősöm - örülnék neki, ha nem találkoznánk többet.
szóval egy-két helyen működhetne a metszőolló, de ott, ahol én mondom!
A tőből lemetszett szőlővessző.
Őszintén remélem, hogy ez nem én vagyok.
A tőből lemetszett szőlővessző annak az embernek az életét mutatja, akinek megszakadt a kapcsolata Istennel.
Persze nem véletlenül vág az a metszőolló tőből, hanem azért, mert teltek-múltak az évek, teltek-múltak az évtizedek... Isten üzenetei pedig elmentek a fülem mellett, érintetlenül hagyták a szívemet - elszállt az eddigi életem és nem hasonlítok jobban Jézusra, mint 10 vagy 20 éve.
A tőből lemetszett szőlővessző, az Istennel megszakított kapcsolat - folyamatos veszélyjelzés, folyamatos figyelmeztetés számomra, ha időről-időre rádöbbenek arra, hogy az életem nem kapcsolódott még rá a krisztusi nedvkeringésre.
Cseri Kálmán említette az egyik igehirdetésében, hogy egyszer megígérte neki egy idős bácsi, hogy megmetszi a lugasát. Mint mindig, akkor is elég elfoglalt volt, szívesen vette hát a felajánlást. Elment egyik nap a másik után, eltelt egy-két hét, de a lugas még mindig úgy nézett ki, mint korábban. Akkor beszélt azzal a bácsival, hogy mikor tudja majd megmetszeni a lugast. A bácsi pedig az mondta, hogy már néhány napja megmetszette. Oda is ment és meg is mutatta, hogy csak a vesszőket vágta el, csak a szakmunkát végezte el, a levágott vesszők pedig ott maradtak, odakötözve a kordonra. “Majd ha a tiszteletes Úrnak lesz egy kis ideje, szedegesse le onnan a lemetszett darabokat.”
Az élő vessző és a lemetszett ott volt egymáshoz közel, sok helyen össze is értek, de a nedv már nem áramlott a tőkéből a levágott vesszőszálakba.
Szóval a tőből lemetszett szőlővessző képe folyamatos vészcsengő, szüntelen figyelmeztetés: ha nem vagy rákapcsolódva a jézusi nedvkeringésre, akkor azonnal kérd ezt az Úrtól, mert mire legközelebb szembesülnék vele, lehet, hogy már nem leszek az élők sorában.
A visszametszett szőlővessző
Ha azt halljuk, hogy a szőlész visszametszi a vesszőt, akkor az ijesztően hat. (Hát itt csak veszítenivalóm van?)
Valójában ez a visszametszés, ez színtiszta nyereség!
Való igaz, hogy elveszítünk néhány rügyet, életünknek olyan területeit, olyan problémákat és feladatokat, amelyekkel eddig sokat küszködtünk ugyan, de jobbára eredménytelenül, vagy az erőfeszítéseink éppen a visszájára fordultak. Isten lemetszi azokat a rügyeket amelyekkel kapcsolatban nincs többé dolgom, talán soha nem is volt, vagy csak most fordult úgy az életem, hogy ezután már nem kell foglalkoznom vele.
De a lényeg nem is az, hogy mit veszítek, hanem az, hogy arra a néhány rügyre, amelyet Isten nekem meghagyott, amellyel kapcsolatban feladatom és felelősségem van… szóval arra a néhány rügyre koncentráltabban figyelhetek, az energiáimat ezekre fordíthatom, sőt biztos lehetek abban, hogy Isten ezekre külön is biztosít erőforrásokat.
Ha Isten metszőkése alá engeded az életedet - én nem tudom, hogy milyen rügyeket fog meghagyni neked, de az biztos, hogy az egyik ilyen rügy az lesz, hogy sokkal többet kell foglalkoznod saját magaddal és az Isten-kapcsolatoddal, a másik rügy pedig - elég valószínű - az lesz, hogy azokkal kell többet foglalkoznod, vagy talán csak más szemszögből kell foglalkoznod azokkal, akik a közvetlen környezetedben élnek: gyerekek, szülők vagy unokák, munkatársak vagy barátok, szomszédok vagy rokonok. Hogy ezeken kívül milyen rügyek maradnak még meg, vagy milyen rügyek fakadnak újonnan, azt én nem tudom megmondani. Ez az Úrral folytatott beszélgetéseidből derül majd ki.
Ha az életeden számtalan rügy van, akkor az energiáid szétfolynak anélkül, hogy komolyabban előre tudtál volna lépni bármiben is. Ha azonban az életed ilyen visszametszett szőlővessző lesz, nem számtalan rüggyel, hanem csak néhány rüggyel, akkor az Isten kapcsolatod is és úgy általában az életed is, sokkal koncentráltabb lesz.
Ez az, amire mindig is vágytál, hogy Isten újratervezze az útvonaladat, tisztázza a tennivalókat, megmutassa a valós lehetőségeket és erőt áramoltasson beléd a megfelelő időben és a megfelelő helyen. A szőlővessző visszametszése ezt jelenti.
Végül egy gyakorlati kérdés: Hogyan lehetek én visszametszett szőlővessző?
bibliaolvasás: Jn. 15: 7-8
Jézus itt többször is elismétli: Maradjatok meg énbennem! - Mit jelent ez? és Milyen segítséget kapunk ehhez?
A szőlőtő képe nagy segítséget jelent számunkra. Ahogy azt az iskolában megtanultuk, hogy a háncsrészt, a kambium és a farész, szóval a szállítószövetek, hogyan viszik a szervetlen anyagokat és a szerves anyagokat… magunk elé tudjuk képzelni, hogy jó esetben egy folyamatos áramlás van a növényen belül.
Ugyanígy a szőlőtő és a vesszők vagyis Jézus és a tanítványai között is egy folyamatos áramlás, folyamatos önközlés zajlik. Úgy is mondhatjuk, hogy folyamatos beszélgetés köztünk és Jézus között. Ez a kapcsolatunknak a lényege és a mi új életünknek a táplálója.
Ennek a beszélgetésnek az egyik nélkülözhetetlen eleme, hogy Jézus beszédei folyamatosan foglalkoztatnak bennünket - ezért a napi bibliaolvasás - és nem kötelességtudatból.
A beszélgetés másik nélkülözhetetlen eleme az, hogy én is beszélek. Megismerem Jézus gondolkodását, akaratát, terveit és elkezdek beszélgetni vele ezek megvalósulásáról.
Ez az oda-vissza áramlás, ez a beszélgetés érleli meg bennem a gyümölcsöt, a szőlőfürtöket, azaz elkezdem tükrözni Jézust.
Ne félj attól, hogy a szőlősgazda megmetsz téged. Mindig gondolj arra, hogy a megfelelő rügyek maradnak rajtad és az életed sokkal koncentráltabb és eredmnyesebb lesz!
Kapcsolódj be ebbe a beszélgetésbe! Légy részeses a keresztyén élet belső nedvkeringésének!
Imádság (állva)
Édesatyánk, nem félünk attól, hogy metszőollóval közelítesz felénk, sőt attól sem, hogy rügyeket vágsz le rólunk.
Tudjuk, hogy a megfelelő rügyek megmaradnak.
És tudjuk azt is, hogy ez is az új életünknek a része: megtisztított vessző, új rügyek, új feladatok.
Segíts abban, hogy Jézusban is a szőlőtőkét, életünk éltető forrását lássuk, akitől elszakadva valóban semmi értelmeset, semmi fontosat nem tudunk tenni.
Könyörgünk azért, hogy a veled való kapcsolatunkat elmélyíthessük és a körülöttünk élőknek a tőled kapott impulzusokat, energiákat továbbadhassuk.
Tudjuk, Urunk, hogy te úr vagy a járvány felett is - kérünk, hogy mutasd meg ezt nekünk is, hogy minden nehézségünket, fájdalmunkat, kétségbeesésünket, de a kérdéseinket és kételyeinket is veled őszintén és bizalommal megbeszélhetünk. Köszönjük, hogy azzal bátorítasz bennünket, hogy “bármit akartok, kérjetek és megadatik nektek”. Adja bölcsességet és bizalmat ebben is!
Könyörgünk betegeink gyógyulásáért!
Úri imádság (állva)
Mondjuk el közösen az Úrtól tanult imádságot!
9 Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben,
szenteltessék meg a te neved, 
10 jöjjön el a te országod,
legyen meg a te akaratod, 
mint a mennyben, úgy a földön is; 
11  A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma,
12 és bocsásd meg a mi vétkeinket,
miképpen mi is megbocsátunk azoknak, akik ellenünk vétkeztek; 
13 és ne vígy minket kísértésbe,
de szabadíts meg minket a gonosztól; 
mert tied az ország és a hatalom és a dicsőség 
mindörökké. Ámen."
Hirdetések (ülve)
A jövő héten vasárnap (márc. 21.) még biztos, hogy nem találkozunk. Az azt követő héten pénteken híradással leszek arról, hogy hogyn tudjuk ünnepelni a nagyhetet és a húsvét napjait.
Felhívás az adakozásra (állva)
"Mert ismeritek a mi Urunk Jézus Krisztus kegyelmét: hogy gazdag létére szegénnyé lett értetek, hogy ti az ő szegénysége által meggazdagodjatok." 2Kor. 8: 9
Áldás (állva)
Az Úr erősítse meg a szíveteket és tegye feddhetetlenné a szent életben a mi Istenünk és Atyánk színe előtt, amikor a mi Urunk, Jézus Krisztus eljön minden szentjével együtt. (1Thessz. 3: 13)
Related Media
See more
Related Sermons
See more