Raamatun kosminen maantiede

Notes
Transcript

Tausta

1. Moos. 6. Jumalan poikien aiheuttaman ihmiskunnan turmeltuneisuden johdosta Jumalan oli rangaistava vedenpaisumuksella.
Vedenpaisumuksen jälkeen Jumala totesi Nooalle, että aloitamme uudelleen. Jumala toistaa Eedenissä Aatamille annetun mandaatin Nooalle: olkaa hedelmällisiä ja täyttäkää koko maa.
1. Moos. 9 kertoo, että ihmiset ovat edelleen vedenpaisumuksen jälkeen Jumalan kuvia, Hänen edustajiaan maan päällä. “Me aloitamme alusta. Teemme alkuperäisen suunnitelman mukaan. Levitä tietoisuus minusta kaikkeen maahan.”.
Mitä he tekevät? He kokoontuvat Babyloniin. Ja tässä kohden Jumalalle riittää. Hän eroaa ihmiskunnasta. Hän hylkää heidät. Hän on vihainen. Vrt. Room. 1. tapahtumat, jossa kertoo Jumalan "jättävän” ihmiset syntiin. “Jos tämä on se tapa, miten te haluatte elää, niin Minä annan sen tapahtua. Katsomme, miten siinä tulee käymään.”.
Tiedämme, että tämä ei ole pysyvää. “Te ette halua, että Minä olen teidän Jumalanne. Te olette kuitenkin edelleen minun kuviani. Mutta Minä annan teidät perinnöksi minun neuvostoni jumalille.”.
5. Moos. 32:8-9: https://www.biblegateway.com/passage/?search=5+Mooseksen+32%3A8-9&version=R1933.
Kun Korkein jakoi perinnöt kansoille, kun hän erotteli ihmisten lapset, silloin hän määräsi kansojen rajat Jumalan poikien (DSS, ESV) / israelilaisten luvun mukaan.
Sillä Herran kansa on hänen osuutensa, Jaakob on hänen perintöosansa.
5. Moos. 4:19-20: https://www.biblegateway.com/passage/?search=5+Mooseksen+4%3A19-20&version=R1933 .
19 ja ettet, kun nostat silmäsi taivasta kohti ja katselet aurinkoa ja kuuta ja tähtiä, kaikkea taivaan joukkoa, anna vietellä itseäsi kumartamaan ja palvelemaan niitä, sillä Herra, sinun Jumalasi, on jakanut ne kaikille muille kansoille koko taivaan alla.
20 Onhan Herra ottanut teidät ja vienyt pois rautapätsistä, Egyptistä, että teistä tulisi hänen perintökansansa, niinkuin nyt on tapahtunut.
5. Moos. 9:26-29: https://www.biblegateway.com/passage/?search=5+Mooseksen+9%3A26-29&version=R1933 .
26 Ja minä rukoilin Herraa ja sanoin: Herra, Herra, älä tuhoa kansaasi ja perintöosaasi, jonka sinä suuruudessasi vapahdit ja jonka sinä veit pois Egyptistä väkevällä kädellä.
27 Muista palvelijoitasi Aabrahamia, Iisakia ja Jaakobia, älä katso tämän kansan uppiniskaisuutta, jumalattomuutta ja syntiä,
28 ettei sanottaisi siinä maassa, josta sinä veit meidät pois: 'Koska Herra ei kyennyt viemään heitä siihen maahan, jonka hän oli heille luvannut, ja koska hän vihasi heitä, vei hän heidät täältä pois surmatakseen heidät erämaassa'.
29 Ovathan he sinun kansasi ja perintöosasi, jonka sinä veit sieltä pois suurella voimallasi ja ojennetulla käsivarrellasi."
5. Moos. 17:3: https://www.biblegateway.com/passage/?search=5+Mooseksen+17%3A3&version=R1933 .
ja menee ja palvelee muita jumalia (elohimm) ja kumartaa niitä: aurinkoa, kuuta tai kaikkea taivaan joukkoa, minkä minä olen kieltänyt,
5. Moos. 29:23-29: https://www.biblegateway.com/passage/?search=5+Mooseksen+29%3A23-29&version=R1933 .
23 tulikiven ja suolan, kun koko maa on poltettu, niin ettei siihen kylvetä eikä se kasva eikä siitä ruohonkortta nouse - niinkuin oli silloin, kun Sodoma ja Gomorra, Adma ja Seboim hävitettiin, kun Herra vihassaan ja kiivastuksessaan ne hävitti -
24 silloin kaikki kansat kysyvät: 'Minkätähden Herra on näin tehnyt tälle maalle? Mistä tämä hänen suuri vihansa hehku?'
25 Silloin vastataan: 'Siitä, että he hylkäsivät Herran, isiensä Jumalan, liiton, jonka hän teki heidän kanssansa viedessään heidät pois Egyptin maasta,
26 ja menivät palvelemaan muita jumalia ja kumarsivat niitä, jumalia, joita he eivät tunteneet ja joita hän ei ollut heidän osalleen jakanut -
27 siitä syttyi Herran viha tätä maata kohtaan, niin että hän antoi kohdata sitä kaiken sen kirouksen, joka on kirjoitettu tähän kirjaan.
28 Ja Herra tempasi heidät irti heidän maastaan vihassa ja kiivastuksessa ja suuressa suuttumuksessa ja heitti heidät toiseen maahan, niinkuin nyt on tapahtunut.'
29 (29:28) Se, mikä on salassa, se on Herran, meidän Jumalamme; mutta mikä on ilmoitettu, se on meitä ja meidän lapsiamme varten ikuisesti, että me pitäisimme kaikki tämän lain sanat."
“Minä annan teidät, kansakunnat, perintöosakseni muille jumalille. Haluan, että he tulevat hallitsemaan teitä. Minä astun syrjään. Haluan kuitenkin edelleen, että teitä hallitaan minun hyvän luonteeni/hyvien ominaisuuksieni, minun oikeuteni, minun vanhurskauteni, mukaisesti.”
Ps. 82. https://www.biblegateway.com/passage/?search=Psalmien+82&version=R1933 .
82 Aasafin virsi. Jumala (elohim, Israelin Jumala) seisoo jumalien (elohim) kokouksessa, hän on tuomari jumalien keskellä:
"Kuinka kauan te tuomitsette väärin ja pidätte jumalattomain puolta?" Sela.
"Auttakaa oikeuteensa vaivainen ja orpo, antakaa kurjalle ja puutteenalaiselle oikeus.
Vapauttakaa vaivainen ja köyhä, pelastakaa hänet jumalattomain käsistä.
Ei ole heillä älyä, ei ymmärrystä, he vaeltavat pimeydessä: kaikki maan perustukset horjuvat.
6 Minä sanon: Te olette jumalia (elohim) ja kaikki tyynni Korkeimman (elohim, Israelin Jumala) poikia;
7 kuitenkin te kuolette, niinkuin ihmiset kuolevat, ja kaadutte niinkuin kuka ruhtinas tahansa."
Nouse, Jumala, tuomitse maa, sillä sinä perit kaikki pakanakansat.
Miksi nämä jumalat tuomitaan? Siksi, että he ovat tuominneet epäoikeudenmukaisesti, korruptoituneesti, kylväen kaaosta kansakunnissa. Kuten katsomme 5. Moos. 32, niin he sallivat epäjumalan palvonnan, joka oli siis ongelma 1. Moos. 6. Olemme siis takaisin alkupisteessä. He tekevät todellakin surkeaa työtä. Tämä on tuomio siitä, kuinka he ovat toimineet väärin ihmiskuntaa vastaan. Jumala haluaa edelleen ihmiskuntaa johdettavan oikein.
Koska nämä Korkeimman pojat ovat kuolemattomia, niin heille annetaan kuoleman tuomio, niin kuin ihmisille annettiin 1. Moos. 3 syntiinlankeemuksessa.
Jes. 24:21-22: https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jesajan+24%3A21-22&version=R1933 .
21 Sinä päivänä Herra kostaa korkeuden sotajoukolle korkeudessa ja maan kuninkaille maan päällä.
22 Heidät kootaan sidottuina vankikuoppaan ja suljetaan vankeuteen; pitkän ajan kuluttua heitä etsiskellään / heidät asetetaan tutkittavaksi (Raamattu kansalle käännös).
Tässä selkeästi erotellaan tuomion antaminen korkeuden sotajoukoille (taivaallisen perheen jäsenille, the host of heaven) ja maan kuninkaille (maallisen perheen jäsenille).
Jer. 23:18-22: https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremian+23%3A18-22&version=R1933 .
18 Mutta kuka on seisonut Herran neuvottelussa ja nähnyt ja kuullut hänen sanansa? Kuka on tarkannut ja kuullut hänen sanansa?"
19 Katso, Herran myrsky, kiivastus, puhkeaa, pyörremyrsky vyöryy kohti jumalattomien päätä.
20 Eikä Herran viha asetu, ennenkuin hän on toteuttanut ja täyttänyt sydämensä aivoitukset. Aikojen lopulla te tulette sen hyvin ymmärtämään.
21 "Minä en ole lähettänyt noita profeettoja, mutta silti he juoksevat. Minä en ole puhunut heille, mutta kuitenkin he ennustavat.
22 Jos he olisivat seisoneet minun neuvottelussani, niin he julistaisivat minun sanani kansalleni ja kääntäisivät heidät pois heidän pahalta tieltään ja pahoista teoistansa.
Tässä viitataan selkeästi jumalalliseen neuvostoon (the divine council, the host of heaven) ja sen kokoontumiseen taivaassa. Tämän voi tietysti tulkita, että Jumalan ihmisten maan päällä tulisi olla Herran neuvottelussa ja julistaa siinä saamaansa sanaa, mutta tällainen tulkinta tulee, kuten tämä taivaallinen neuvosto asettaa kyseisen Raamatun kohdan juuri tämän kohdan asiayhteyteen tai toisissa Raamatun kohdissa löytyviin samankaltaisuuksiin.
Kun Jumala kutsui Aabrahamin ja teki liiton hänen kanssaan, niin mitä hän sanoi Aabrahamille?
1. Moos. 12:1-3: https://www.biblegateway.com/passage/?search=1+Mooseksen+12%3A1-3&version=R1933 .
12 Ja Herra sanoi Abramille: "Lähde maastasi, suvustasi ja isäsi kodista siihen maahan, jonka minä sinulle osoitan.
Niin minä teen sinusta suuren kansan, siunaan sinut ja teen sinun nimesi suureksi, ja sinä olet tuleva siunaukseksi.
Ja minä siunaan niitä, jotka sinua siunaavat, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat, ja sinussa tulevat siunatuiksi kaikki sukukunnat maan päällä."
Jumala haluaa siis edelleen siunata näitä toisille jumalille perintöosaksi annettuja kansakuntia. Mutta juuri nyt Hänen ajatuksensa ovat Israelin kansassa, jonka kautta Hän tulee nostamaan Messiaan, jolloin ympyrä sulkeutuu ja kansat tulevat yhteen.
Siksi meillä on pakanoiden apostoli Paavali.
Jos sinä olisit yksi näistä pakanakansoista, niin sinä voisit jo VT:n aikana liittyä israelilaisiin. Raahab teki näin. Tätä ei tapahtunut isommin, koska he olivat epäjumalanpalvonnassa ja pahuudessa.
Siksi Israel täytyi erottaa muista kansakunnista. He tulevat olemaan siunaus, esimerkki muille kansakunnille. Näin “lamput” syttyisivät muilla kansoilla. “Mikä heistä tekee niin erikoisia? He ovat menestyviä ja onnellisia. Heillä on “erikoinen” uskonto. He eivät tee jumalankuvia, vaan palvovat jotakin näkymätöntä Jumalaa. Mikä on kaiken tämän takana?”. Nämä olivat siis keinoja saada nämä kansakunnat uskomaan Kaikkein Korkeimpaan. He tulisivat ylistämään tulevaa Messiasta.
Eli mitä VT:ssä tapahtuu? Liitto Aabrahamin kanssa ja tapahtumat Babyloniassa luovat perustan VT:n tapahtumille: miksi Israel vs. muut kansakunnat? Jumala vs. jumalat? Eli menetämme tämän kaiken, mikäli 5. Moos. 32:8 käännettäisiin “Israelin poikien luvun mukaan”.
Tämä luo pohjan kosmiselle maantiedolle.

Tarinat VT:ssa

Minulla voi olla yhteys todelliseen Jumalaan vain, mikäli olen Hänen maassaan, Luvatussa Maassa. Kun olen Luvatun Maan ulkopuolella, niin se on vaarallista, koska se on toisen jumalan hallintavallan alaisuudessa.
Kun israelilaiset vaeltivat Luvattuun Maahan, niin Jumalan läsnäolo oli ilmestysmajassa kaikkein pyhimmässä (liiton arkussa), kuten Hän oli läsnä Eedenissä. Mikäli olit israelilaisten leirin ulkopuolella, erämaassa, niin siellä olivat demonit. Vrt. 3. Moos. 17: https://www.biblegateway.com/passage/?search=3+Mooseksen+17&version=R1933 . Tässä uhrattiin pitääkseen demonit poissa.
Osa korjausta oli “The Day of the attonement” “Sovituksen päivä”. 3. Moos. 16: https://www.biblegateway.com/passage/?search=3+Mooseksen+16&version=R1933 . Eli Jumalan leirin ulkopuolella on vihamielistä seutua. Azazel, saatanahahmo. Siksi erämaat kuvattiin hyvin erikoisilla eläinhahmoilla.
Heijastumia 5. Moos. 32. lukuun. Nahman tulee Israeliin puhumaan profeetan kanssa tullakseen parannetuksia leprasta. Hän parani, ja totesi, että nyt tiedän, kuka on ainoa todellinen Jumala. Mitä hän pyytää profeetalta kotiinvietäväksi? Hän ei tule asumaan Israelissa. Hän ei tule lukemaan Tooraa. Hän ei tule noudattamaan sapattia. Häntä ei ympärileikata. Mutta hänen teologiassaan on yksi perimmäinen juttu: kuka on lopullinen Jumala? Mitä hän siis pyytää profeetalta: maata! “Voinko viedä hieman maata mukanani? Kasataan karavaanin matkaa maata. Elias sanoo: “Oikein hyvä. Ota mukaasi.”. Mitä tämän oman maansa kuninkaan tulee tehdä? Kertoa tietysti omien jumaliensa papeille, että en tule enää palvomaan niitä. En tiedä, ottiko hän maata mukaansa suojellakseen itseään tai laittaakseen sitä kotiinsa alttarinsa edustalle, jossa hän voi palvoa vapaasti Jumalaamme. Me emme tiedä. Mutta yhden asian me tiedämme - hän ei tule palvelemaan muita jumalia. Elias sanoo: “Hyvä. Tämä on hyvää teologiaa!”. Se osoittaa uskoa, uskovaa lojaaliutta.
Kun David joutuu pakomatkallaan Juudan alueen ulkopuolelle, niin hän kysyy, kuinka minä nyt pystyn palvomaan/rukoilemaan Jumalaa. David ei kiellä Jumalan läsnäoloa kaikkialla. Mutta hänellä tunne, että hänen pitää olla Israelin maaperällä ollakseen Jumalan läsnäolossa, ja taas muut jumalat hallitsevat muiden kansojen keskuudessa.
Meillä on filistealaisten tarina liiton arkista. Kun he vievät sen Dagonin temppeliin. Tarina on hieman koominen. Seuraavana päivänä Dagonin pää on valahtanut, kädet eivät toimi, (HUOM! katso tämä kohta oikein Raamatusta). 1. Sam. 4-5. Dagon ei suostu kävelemään alueen läpi, koska YHWH on ottanut alueen haltuunsa, vaan he kiertävät Jumalan hallinnoiman alueen.
Jes. 10:13: https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jesajan+10%3A12-15&version=R1933
12 Mutta kun Herra on päättänyt kaiken työnsä Siionin vuorella ja Jerusalemissa, niin minä kostan Assurin kuninkaalle hänen sydämensä ylpeyden hedelmän ja hänen kopeitten silmiensä korskan.
13 Sillä hän sanoo: "Oman käteni voimalla minä sen tein ja viisaudellani, sillä minä olen ymmärtäväinen. Minä siirsin kansojen rajat ja ryöstin heidän aarteensa ja puskin kumoon kuin härkä valtaistuimella-istujat.
14 Minun käteni tavoitti kansojen rikkaudet niinkuin linnun pesän; ja niinkuin hyljätyt munat kootaan, niin minä olen koonnut kaikki maat, eikä ketään ollut, joka olisi siipeä räpyttänyt tai nokkaa avannut ja piipittänyt."
15 Korskeileeko kirves hakkaajaansa vastaan, tai suurenteleeko saha heiluttajaansa vastaan? Ikäänkuin vitsa heiluttaisi kohottajaansa ja sauva saisi koholle sen, joka ei ole puuta!
Tässä Assyrian kuningas korskeasti, ylpeästi, puhuu kansojen rajojen siirtämisestä ja valtaistuimella istujien syrjäyttämisestä ikään kuin hän olisi tämän tehnyt. Hän on koonnut kaikki maat. Jakeessa 15 kerrotaan allegorisesti, että luodun ei tule korskeilla tai suurennella Luojaansa vastaan. Tästä tulee rangaistus Assyrian kuninkaalle. Eli vaikkakin nämä kansat oli jaettu muiden jumalien johdettaviksi 1. Moos. 11:1-9 ja 5. Moos. 32:8-9, niin kontrolli ja ylin valta on Jumalalla, jota vastaan Assyrian kuningas korskeilee ja suurentelee.
Tämä sama maailmankuva pohjautuen 5. Moos. 32:8-9 tulee UT:ssa vahvasti esiin.

Tarinat UT:ssa

Helluntaina juutalaiset ympäri Välimeren maita kokoontuvat Jerusalemiin juhlimaan helluntaita. He kuulevat puhuttavan evankeliumia yliluonnollisesti heidän omalla kielellään Pyhän Hengen vaikutuksesta. Ja sanomana oli Pääsiäisen tapahtumat, kun Jeesus ristiinnaulittiin, nousi kuolleista ja astui taivaaseen. Näin he kuljettavat tämän sanoman takaisin omiin kaupunkeihinsa.
Meillä on lista näistä maista idästä länteen. Ne kattavat juutalaisten pakkosiirtolaisuuden alueen idästä aina länteen (Espanjan Tarsisiin) asti. Nämä alueet ovat samat alueet kuin kansakuntien taulussa, paitsi yksi, Tarsis. Paavalin tavoitteena Rooman jälkeen oli saavuttaa Tarsis.
Apostolien teoissa Jumala ottaa Philippuksen yliluonnollisesti Etiopiaan matkanneen hoviherran, eunukin, kastamisen jälkeen, joka on siis tapahtuu VT:n mukaisella juutalaisten alueella, Asodikseen (tarkista kaupunki), joka on filistealaisten aluetta.
Eli evankeliumi tuli ensin levittää juutalaisten keskuudessa ja sen jälkeen pakanakansojen keskuudessa.
Tämä on siis malli (pattern). Messias ei ollut pelkästään juutalaisten, valitun kansan, vaan koko maailman, pakanakansojen Messias. Hän haluaa kaikki kansat tulevan Hänen tuntemiseensa. Evankeliumin sanoma oli tarkoitettu kaikille kansoille, vetääkseen heidät Jumalan perheeseen.
Viimeiseksi Paavali halusi juuri tavoittaa Tarsisiin, joka oli siis viimeinen alue näistä 70 kansakunnasta, joita evankeliumi ei ollut vielä tavoittanut.
Tämä on se johdonmukainen logiikka, joka alkaa tapahtua Apostolien teoissa ja joka juontaa juurensa 5. Moos. 32. Tähän löytyy hyvin mielenkiintoisia tekstilinkkejä. “Kuka tulee perimään kansakunnat lopussa?” Uskovat. Ilm. 2-3: https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ilmestys+2-3&version=R1933 .
Roomalaiskirjeessä 1 Paavali kertoo, kuinka “Jahve luovutti ihmiskunnan pois” jatkuvan Häntä kohtaan osoittaman tottelemattomuutensa tähden.
Mistä tulee Dan. 10 tapahtumat? Arkkienkeli Mikael on hengellisessä sodankäynnissä Persian ja Kreikan prinssien kanssa, jonka johdosta hänen saapuminensa viivästyy. Nämä eivät todellakaan vaan synny Danielin päästä. Ne tulevat 5. Moos. 32. Kansakunnat ovat muiden jumalien “orjuudessa” Baabelin tornin tuomiosta johtuen.
Tämä raamatullinen maailmankuva tekee sinusta ymmärtävämmän Raamatun lukijan.

Liitteitä

Kansojen taulu (The Table of Nations)
Moos. 10 kansat (Nations of Genesis 10)
Raamatun maailma (The Biblical World)
Related Media
See more
Related Sermons
See more